Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ja sam se pre neki dan na sajmu baš ošuškala....sve mi se dopadnu one najskuplje:dash:
odmah sam počela Bila Brajsona Beleške s malog ostrva.
Inače, smatram da svaka kuća treba da ima njegovu Kratku istoriju bezmalo svačega.
http://www.knjizara.com/knjige/knjiga/111696_Kratka istorija bezmalo svačega_ISBN:86-7436-381-4

srećna sam što sam našla Tenc i Preobražanje Violete Jović

kupila sam i lovca na zmajeve, Nevidljivi (Pol Oster), onda nešto čemu sam se naročito obradovala a to je Šuma (Harlan Koben) i "Leva strana druma"novo izdanje prve knjige Dejana Stojiljković koju sam takođe počela da čitam i uživam.
tu je i nekom pozajmljena i nevraćena pa sam kupovala opet Mati pirinča, pa Koliba, Hiljadu čudesnih sunaca i još neke i ne sećam se koje :rumenko:
i samo da dodam, mislim da su sva Lagunina izdanja na sajmu bila skuplja no on line:dash::dash:

U pauzi izmedju pojedinih hronika „Hronike palanackog groblja“ sam procitala

„Ljudi za stolom“, Srdjana Valjarevica. Knjizuljak od 125 str.
Bolje su mu: „Komo“, Dnevnik duge zime“ i... onaj drugi „Dnevnik...“, ali ni ovo nije za bacanje.

Opisuje svet o kome malo znamo. Kako funkcionise kriminalac, ili kriminalac u pokusaju, ili kriminalac i narkoman u pocetnoj fazi, al iznutra. Sta misli, kako vidi stvari, zasto je tu gde je... Ne bih ovu temu mogla da citam razvucenu na nekoliko stotinama stranica, ali na ovih stotinak, taman.
Majstor zapazanja najsitnijih detalja, koji savrseno docaravaju atmosferu, trenutak...
Opis Amsterdama kroz najminimalnije minijaturice: od dogadjaja, trenutaka, situacija, prolaznika, njihovog ponasanja u trenutku dok prolaze...

Neobican stil. Nekako pise, a kao da ne pise, citas a kao da ne citas.... Neopisiva lakoca citanja :). Tako bi se moglo reci. A ovakve su mu sve knjige.

PS. Mrs. Bi, :think: mislim se sada i moracu to "Ime ruze" ipak da pokusam jos jednom.

e, hvala ti, lamar, da se ne zanosim. Ne verujem da bih imala živaca za jednu tako dugu kosidbu... A i Rat i mir kad sam čitala, imam običaj da kažem da sam čitala samo mir, rat sam uglavnom preskakala.... ma, ajte, baš me birga za vojske i topove i uglavnom je uvek tu bilo i neko blato....
Tako sam počela i Vreme smrti Dobrice Ćosiće... tj. sve redom, od Korena... pa pročitala prvi deo Vreme smrti, pa se u drugom neka vojska zaglavila u neko blato, pa se i ja s njima zaglavila na tom mestu, pa ni makac. I onda sam lepo odustala.... zauvek.

E, a kad smo kod tih višetomnih dela, znate šta se meni jako svidelo. Efemeris Dejana Medakovića... to sam tako slatko i brzo pročitala, svih ne znam sad ni koliko ima delova.. valjda 5... Ali onako pitko, jednostavno, zanimljivo, samo teče...
Imala sam priliku jednom i da ga slušam, pričao je na sličnu temu, o sebi, svojoj porodici, isto kao što je i napisao u knjizi...

Uh "Efemeris" :sad2: . Ja imam 4 dela. Pre oho-ho godina pocnem prvi deo, stignem do pola, lepa knjiga, totalna milina od knjige.... I onda je ostavim posto je moja, i ono... mogu kad hocu da nastavim i nikada ne nastavim :dash: .
Pa ljudi ko ce da procita sve te divote od knjiga? Jos me vi sada ovako podsetite... i ja onda :sad2:

Ја сам почео Брајсонову Мејд ин Америка и никако да наставим...
Прекасно долазим кући ових дана... :(

Иначе, Милева, слажем се с тобом по питању Кратке историје безмало свачега...
Најбоља књига о науци икада... :)

А при том је и папир све лошији...
Ја сам неки дан оставио 1600 дин у Лагуни са пуним попустом и додатним на три књиге... :(
али добро...

Ваљда ће нам бити боље кад нарастемо...

Procitala sam samo I'm a Stranger Here Myself od Brajsona, nije lose al nije ni nesto posebno. To su kratke price gde opisuje svoje privikavanje na Ameriku posle dugod vremena provedenog u Britaniji - ima zaista smesnih situacija i u mnogim sam se preopoznala. Al do kraja knjige mi je nekako dosadilo, kao da tacno znam gde ocekuje da se smejem a gde da se kliberim. Podseca malo na Kishona mada Kishona mnogo vise volim.
Al deluje zanimljivo ta kratka istorija, uzecu da pogledam (jednom kad stigne na red).

Nego lamar Ime ruze zahteva malo vise koncentracije samo na pocetku, mozda prvih pedesetak stranica. Posle toga te tako uvuce u pricu, ja nisam mogla da ostavim knjigu. Pravi krimic :) A i film je odlican.

Zavrsila sam onu knjigu 'The beggar's shore', Zak Mucha, odlicna knjiga, Ne verujem da ce biti prevedena kod nas, tj vrlo bi me iznenadilo. Sad cu neku limunadicu za promenu.

Procitala Kolibu. Priznajem originalnost price i ideje da se opise licni odnos sa bogom, al priznajem ja se u tim dilemama i trilemama nisam pronasla. Verovatno da dozivljaj ove knjige zavisi i od licnih religioznih osecanja i uverenja.

Sta znam ljudi meni nekako ne pada tesko da pare ( makar i one koje nemam ) ostavim na knjige.
Racionalni sam troskadzija al kad mi se nesto cita ja moram da kupim prosto mi neki pandrc unutra radi.

Muzu sam za novaka kupila tri knjige
- DVOR KNEZA ALEKSANDRA KARAĐORĐEVIĆA
- IMPRIMATUR
- SLEPA KRV

Cerki sam kupila Otolinu (obe knjige) a sebi nista.

Od te tri knjige za muza samo ova o Dvoru je imala nesto malo jacu cenu ali i to nije bilo narocito strasno.
Mene ipak vise nervira sto ove decije knjige kostaju kao sam djavo jer ne vidim drugi nacin kako detetu da priblizis citanje osim da kupujes knjigice.
Ako uzmete u obzir da Otolina kosta 780 din, Tea sisterke isto toliko, onda tek shvatite koliko knjige za odrasle i nisu tako skupe.

Pricala sam vec moj sistem umesto casopisa knjiga - i od kad ga primenjujem nekako imam utisak da su to kvalitetno potrosene pare.

E sad ...pitanje za vas...koleginici sa kojom delim kanc je rodjendan 01.01. moram da joj kupim neki poklon rodjendansko-novogodisnji.
I naravno da ce to biti knjiga , samo sto....ona cita fantastiku...a ja o tome pojma nemam.
Isto kao sto ne znam ni sta je do sad citala, pominje ona neke pisce ali meni to ko da se spanski govori :(

Pomagajte!

E sad ...pitanje za vas...koleginici sa kojom delim kanc je rodjendan 01.01. moram da joj kupim neki poklon rodjendansko-novogodisnji.
I naravno da ce to biti knjiga , samo sto....ona cita fantastiku...a ja o tome pojma nemam.
Isto kao sto ne znam ni sta je do sad citala, pominje ona neke pisce ali meni to ko da se spanski govori :(

Pomagajte!

Preporucujem ti da joj kupis "Tiganu" Gaj Gavrijel Kej (Laguna). Odlicna je knjiga, fantastika je, iz jednog je dela (mislim, nije serijal tako da se neces zeznuti da li ima neki deo ili ne) i meni, koja takodje volim fantastiku, veoma se svidela (jes da to nije neka posebna preporuka, ukusi su razliciti, ali eto da kazem :)

Dano aj jos neki predlog da nije epska fantastika.
Citala je sad Dezulovica valjda ....i da me ubijes ne mogu da se setim koga je jos pominjala da je procitala sve :roll:
To valjda kad me nesto ne zanima ja to i ne upijam.

Dano aj jos neki predlog da nije epska fantastika.
Citala je sad Dezulovica valjda ....i da me ubijes ne mogu da se setim koga je jos pominjala da je procitala sve :roll:
To valjda kad me nesto ne zanima ja to i ne upijam.

A sta velis da joj, ako joj se dopao Dezulovic (meni jeste:) kupis recimo onog Renata Baretica kojeg je mislim Lamar pominjala? Sad ce se ona i sama javiti da ga reklamira :)
Ja napisala epsku jer si ti napisala da voli fantastiku, pa reko' da hoces nesto iz te branse... Ili sto joj ne uzmes tvog Vuleta Zurica, pa joj posle maznes knjigu da procitas i ti? :) Ili bre, Djurdjevicku? ILi je to citala pa ne pase?

Kako bre mog Vuleta ???
Ja nista od vuleta procitala nisam :)

Pojma nemam sta joj pase u tome i jeste problem :besna: znam samo da cita fantastiku :( a ni rec vise od toga.

Cinilo mi se da si ti zelela da citas Vuleta pa sam zato rekla... A slusaj, s Djurdjevickom u principu tesko da mozes da promasis. Ali dobro...
Ovo ti je nova istorijska fantastika (nije epska), pa verovatno nema jer je tek izaslo:
http://www.laguna.rs/index.php?m=naslov&id=1487
a ovo je neka nova SF koja je veoma hvaljena a izasla se pred kraj Sjma pa verovatno i to nema:
http://www.laguna.rs/index.php?m=naslov&id=1475

Jasta nego ce se javiti. Tu smo da pomognemo drugu u nevolji :) .

Mirka zavisi sta je citala od Dezulovica. Moras da znas sta je citala da joj ne bi kupila bas to. Osim toga, meni se od njega nesto svidja nesto ne. Svidja mi se i to jaaako "Je.bo sad 1000 dinara". Pazi odlicna je, pa ako nije citala...

Baretica nisam citala ja, vec mi ga je neko ovde preporucio pa cu tek..

Nego ako je citala od Dezulovica J.ebo sad 1000 dinara", i svidja joj se, odlicna bi bila: "Jel neko video devojcice ku.rve ratne zlocince", od Emira Imamovica Pirketa.
Izdavac za ove pisce je VBZ, to je nesto zajednicko (nes verovat) Hrvati, Bosanci i mi.

Naslovi su malo onako :rumenko:, ali knjige su dobre i nikakve narocite veze nemaju sa naslovom, pa ako je dobro poznajes onda nema mesta snebivanju zbog naslova.

U svakom slucaju moraces malo bolje da je spijuniras :cool: i saznas sta je tacno citala i sta voli, pa krisom dok ne gleda zapisi, i onda ce biti lakse.

PS. Za fantastiku ne znam nista :( .

Poslednja izmena:
Nego ako je citala od Dezulovica J.ebo sad 1000 dinara", i svidja joj se, odlicna bi bila: "Jel neko video devojcice ku.rve ratne zlocince", od Emira Imamovica Pirketa.
Izdavac za ove pisce je VBZ, to je nesto zajednicko (nes verovat) Hrvati, Bosanci i mi.

Naslovi su malo onako :rumenko:, ali knjige su dobre i nikakve narocite veze nemaju sa naslovom, pa ako je dobro poznajes onda nema mesta snebivanju zbog naslova.
.

E na to sam mislila! Pirke! Pomesala sam da si ti preporucivala Baretica :)
I meni se jaaaaako svidela "**** sad..." i moja sestra je na moju preporuku citala letos i odusevila se. Stvarno je odlicna!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back