Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Msm stvaaarno, pored ove Dane covek nista ne moze da preporuci :)
Salim se naravno. Dano samo napred, obozavam tvoje preporuke, kao i preporuke drugih forumasa.
Uvek kada odem u biblioteku i izvucem svoj spisak.. bibliotekarka :roll: . Inace se znamo godinama pa se to ona samo sali.
A onda prionemo na stvar pa ja svaki put odem kuci sa naramkom knjiga:) jer imam ono porodicno clanstvo (nas troje), i mogu da uzmem za svakog clana po 10 knjiga. Ali posto sam skromna :rumenko: nikada nisam uzela 30 knjiga odjednom, a :rtfm: imam pravo!
Dakle evo konacno jos nekih preporuka za knjige koje sam citala u zadnje vreme. Trudicu se da dam preporuke za one knjige koje su i "pitke" i dobre.

Izdavac: Ne znam
Top je bio vreo - Vladimir Kecmanovic (Pisac je za ovaj roman dobio nagradu Borislav Pekic. Radnja se dogadja u Sarajevu pod opsadom, i govori o jednom 12-ogodisnjem decaku u tim uslovima)

Izdavac Arhipelag
Njeno telo zna - David Grosman (Izraelski Izraelac sto bi rekla Dana. Knjiga se sastoji od dve price -novele. Obe su dobre, ali je meni ona koja nije naslovna (zaboravila sam naziv), fenomenalna. Govori o ljubomori jednog muskarca, dokle to moze da ode, ali na jedan fini nacin zasnovan na istancanoj psihologiji).

Nastavicu kasnije :bye:

Msm stvaaarno, pored ove Dane covek nista ne moze da preporuci :)
Salim se naravno. Dano samo napred, obozavam tvoje preporuke, kao i preporuke drugih forumasa.
Uvek kada odem u biblioteku i izvucem svoj spisak.. bibliotekarka :roll: . Inace se znamo godinama pa se to ona samo sali.
A onda prionemo na stvar pa ja svaki put odem kuci sa naramkom knjiga:) jer imam ono porodicno clanstvo (nas troje), i mogu da uzmem za svakog clana po 10 knjiga. Ali posto sam skromna :rumenko: nikada nisam uzela 30 knjiga odjednom, a :rtfm: imam pravo!
Dakle evo konacno jos nekih preporuka za knjige koje sam citala u zadnje vreme. Trudicu se da dam preporuke za one knjige koje su i "pitke" i dobre.

Izdavac: Ne znam
Top je bio vreo - Vladimir Kecmanovic (Pisac je za ovaj roman dobio nagradu Borislav Pekic. Radnja se dogadja u Sarajevu pod opsadom, i govori o jednom 12-ogodisnjem decaku u tim uslovima)

Izdavac Arhipelag
Njeno telo zna - David Grosman (Izraelski Izraelac sto bi rekla Dana. Knjiga se sastoji od dve price -novele. Obe su dobre, ali je meni ona koja nije naslovna (zaboravila sam naziv), fenomenalna. Govori o ljubomori jednog muskarca, dokle to moze da ode, ali na jedan fini nacin zasnovan na istancanoj psihologiji).

Nastavicu kasnije :bye:

Hvala Lamar :cmok2:
Bas me je taj Grosman zanimao. I uopste, nista Arhipelagovo nisam citala, sto je prava sramota, ali sta cu kad su s jedne strane skupi (mada im je lepa oprema) a s druge nema nikakvih posebnih informacija na koricama i sl pa ako se ne informises po novinama, ili ne pisu prikaze bas tih knjiga, nemas pojma ni o cemu. A tog Grosmana toliko hvale, evo i ove godine su objavili jos neku njegovu da sam morala da vidim o cemu se radi. Eto je na spisku.
"Top" nisam jos citala, nikako da dodje na red, ali volim Kecmanoviceve komentare u Novostima.
Daj jos preporuka... :)

-Izdavac Laguna

Djavi i mala gospodja - Djordje Milosavljevic, dramski pisac (Roman inspirisan istinitim dogadjajem. Pustolovno putovanje jednog stranca u doba kneza Milosa. Ko to voli.)

Leteci Beogradjanin - Goran Samardzic (Pripovetke. Razne epizode jednog zivota, od rane mladosti i detinjstva, do zrelog doba. Odlicna i za one koji ne vole pripovetke, jer sve skupa deluje i kao roman. Jako me je dotakla ova knjiga.)

-Izdavac Nemam pojma (valjda neki hrvatski ili sarajevski, ali ima kod nas)

Sarajevski Marlboro - Miljenko Jergovic (Pripovetke. Odlicne. Ko voli Sarajevo i taj bosanski smek (ja to obozavam pa preporucite sve sto znate), taj ce uzivati. Radnja vecine ili svih prica je za vreme opsade Sarajeva)

-Izdavac Prosveta
Kuca mrtvih mirisa - Vida Ognjenovic (Topla ravnicarska prica)

-Izdavac Geopoetika
Kratka istorija sveta za mlade - Ernst Gombrih (Knjiga nije samo za mlade. Veoma jednostavno i shvatljivo napisana istorija sveta od postanka pa negde do novog doba. Rasterecena svih onih dosadnih podataka, godina i datuma, daje lako shvatljivu sliku promena kroz vreme).

-Izdavac Okean
Zovem se Dina - Hejber Vasmu (Snezna Norveska recimo negde 1850. god. Snimljen je i film po ovoj knjizi. Zenska knjiga) Nastavke nisam citala. Kakvi su, ako neko jeste?

-Izdavac Mono i manjana
Roaming - Anna Dassiaglu (Lagana zenska knjiga napisana u formi SMS poruka. Jedino mi je kraj bio patetican, a ostalo mi se dopalo. Svakako lepsa nego neka njena preteca koju sam citala, valjda neka americka) O ovoj knjizi je vec neko pisao.

-Izdavac Plato
Komo - Srdjan Valjarevic
Zimski dnevnik - Srdjan Valjarevic
Dnevnik druge zime - Srdjan Valjarevic (Toliko jednostavan recnik! Jednostavno, pisano nepretenciozno).

Samo cu reci da su mi bas, bas uzdrmale emocije. Vecina vas ih je verovatno citala ali ko nije...
Bog malih stvari - Arundita Roj (Indijska knjizevnica).
Dolazim po tebe i vodim te sa sobom - Nikolo Amaniti (Italijan)
Devojka sa pomorandzama - Justejn Gorder (Norveski autor)

Lamar, pitala si za taj sarajevski šmek...ima knjiga Kosmopoliten, tako nekako...iz tih edicija...nevjerovatno duhovita parodija na te novine i njihova pisanija...knjiga ima preko 3oo strana, bavi se istom tematikom, a nimalo nije dosadna...zaboravila sam tačan naziv, uglavno u naslovu je Kosmopoliten i još nešto...a da Kozmo men...
..i ja sam čini mi se čitala nastavak Dine...u istom je tonu kao i prvi dio...a ona je opasna...ko joj se zamjeri gotov je, pa bio rod rođeni...neću dalje:)

Poslednja izmena:
"Kuca mrtvih mirisa" ima cini mi se puno od atmosfere Goranove "Sitnicarnice...".
Ko voli Sitnicarnicu (a cini se da ovde ima takvih :) ) moze da proba.

Uf ja sam citala Vidine preljubnike i imala potrebu da je isamaram posle te knjige.
Nemam sad volje da krecem u Kucu mrtvih mirisa , i odbijam da verujem da Vida moze i da prismrdi Petrovicu :heart:

Dakle ova tema je fenomenalna, hvala svima na sugestijama :) Ja necu na sajam, al pravim svoj spisak za kad dodjem u BG :)

Dano ako te ne mrzi bilo bi lepo da napises i ime autora. Mislim moze da se izgugla al ako ti nije tesko bilo bi super :hvala: Bas imas interesantne predloge.

Mirka cini mi se da si ti spomenula najnoviju knjigu Marine Levicke. Nisam ni znala da ima novu knjigu, hvala :) Elem procitala sam dve prikolice , a juce sam uzela najnoviju iz biblioteke i skoro sam do pola stigla. Mnogo mi se svidja, sad ne znam da li ce mi isti utisak ostati do kraja knjige, ali za sad mi se ova njena knjiga najvise dopada. Posto cete verovatno citatiuskoro necu da pisem vise.

Uf ja sam citala Vidine preljubnike i imala potrebu da je isamaram posle te knjige.
Nemam sad volje da krecem u Kucu mrtvih mirisa , i odbijam da verujem da Vida moze i da prismrdi Petrovicu :heart:

Što, bre, Mirka? Šta je bilo u tim Preljubnicima? Sad me baš zanima.... ovo je najbolja preporuka koju sam do sada pročitala :zcepanje:
Po principu - nema negativne reklame
Meni se svidela Kuća mrtvih mirisa...

Na sajtu delfija dosadasnih 35 strana pretvorilo se u 55 i prosiren je spisak alnari knjigama , geopoetikom ...nije mi bas jasno dal to znaci da ce i njih da akcijaju :lol: ili je nesto drugo u pitanju tek eto da znate :)

Što, bre, Mirka? Šta je bilo u tim Preljubnicima? Sad me baš zanima.... ovo je najbolja preporuka koju sam do sada pročitala :zcepanje:
Po principu - nema negativne reklame
Meni se svidela Kuća mrtvih mirisa...

Pa ne znam to je jedna zivotna prica, sam naslov govori o cemu je , al je u meni izazvala takvu gorcinu da sam bas pravo bila agresivna posle citanja.
Nje mi se dopao Vidin jezik ni stil, mozda jer su moja ocekivanja bila prevelika, mislila sam ako je Vida mora biti da ce imati i tako neki milozvucni stil kad ono jok.
Tanka je knjizica procitaj , za jedno popodne gotovo .

Lamar, pitala si za taj sarajevski šmek...ima knjiga Kosmopoliten, tako nekako...iz tih edicija...nevjerovatno duhovita parodija na te novine i njihova pisanija...knjiga ima preko 3oo strana, bavi se istom tematikom, a nimalo nije dosadna...zaboravila sam tačan naziv, uglavno u naslovu je Kosmopoliten i još nešto...a da Kozmo men...
..i ja sam čini mi se čitala nastavak Dine...u istom je tonu kao i prvi dio...a ona je opasna...ko joj se zamjeri gotov je, pa bio rod rođeni...neću dalje:)

Hvala za preporuku. Nisam uspela da izguglam taj naslov, ali sam videla da od Jergovica ima cudo bozje knjiga. A ja citala samo dve, pa se mislim kako sam procitala sve od njega :rumenko: !
Sto se tice Dine, nesto mi zao da trosim vreme na nastavke. Mozda treba ostati na ovoj prvoj. I sama kazes da "mislis" da si je citala. Znaci da nema neku snagu. Uostalom skoro sa svakim nastavkom je tako. Ili nisam u pravu?

Izmedju ostalih knjiga koje cekaju na citanje su i Vidini Preljubnici. Taman ce biti sledeca koju cu citati.
A ti ne brini, zna se da je i posle Petrovica Petrovic :) .

-Izdavac Laguna

Djavi i mala gospodja - Djordje Milosavljevic, dramski pisac (Roman inspirisan istinitim dogadjajem. Pustolovno putovanje jednog stranca u doba kneza Milosa. Ko to voli.)

Leteci Beogradjanin - Goran Samardzic (Pripovetke. Razne epizode jednog zivota, od rane mladosti i detinjstva, do zrelog doba. Odlicna i za one koji ne vole pripovetke, jer sve skupa deluje i kao roman. Jako me je dotakla ova knjiga.)

-Izdavac Nemam pojma (valjda neki hrvatski ili sarajevski, ali ima kod nas)

Sarajevski Marlboro - Miljenko Jergovic (Pripovetke. Odlicne. Ko voli Sarajevo i taj bosanski smek (ja to obozavam pa preporucite sve sto znate), taj ce uzivati. Radnja vecine ili svih prica je za vreme opsade Sarajeva)

-Izdavac Prosveta
Kuca mrtvih mirisa - Vida Ognjenovic (Topla ravnicarska prica)

-Izdavac Geopoetika
Kratka istorija sveta za mlade - Ernst Gombrih (Knjiga nije samo za mlade. Veoma jednostavno i shvatljivo napisana istorija sveta od postanka pa negde do novog doba. Rasterecena svih onih dosadnih podataka, godina i datuma, daje lako shvatljivu sliku promena kroz vreme).

-Izdavac Okean
Zovem se Dina - Hejber Vasmu (Snezna Norveska recimo negde 1850. god. Snimljen je i film po ovoj knjizi. Zenska knjiga) Nastavke nisam citala. Kakvi su, ako neko jeste?

-Izdavac Mono i manjana
Roaming - Anna Dassiaglu (Lagana zenska knjiga napisana u formi SMS poruka. Jedino mi je kraj bio patetican, a ostalo mi se dopalo. Svakako lepsa nego neka njena preteca koju sam citala, valjda neka americka) O ovoj knjizi je vec neko pisao.

-Izdavac Plato
Komo - Srdjan Valjarevic
Zimski dnevnik - Srdjan Valjarevic
Dnevnik druge zime - Srdjan Valjarevic (Toliko jednostavan recnik! Jednostavno, pisano nepretenciozno).

Samo cu reci da su mi bas, bas uzdrmale emocije. Vecina vas ih je verovatno citala ali ko nije...
Bog malih stvari - Arundita Roj (Indijska knjizevnica).
Dolazim po tebe i vodim te sa sobom - Nikolo Amaniti (Italijan)
Devojka sa pomorandzama - Justejn Gorder (Norveski autor)

Super spisak! :super:
Djavo i mi je vec na spisku za citanje, tematika mi se cini veoma zanimljivom. Jos samo da dodje na red. Ali Leteceg nisam ni razmatrala tako da sam ga sad ubacila pa kad stignem.
Jergovica sam citala samo dve knjige (a fakat ih stanca) Mama Leone i Dvori od oraha. Obe je objavio Rende. "Mama Leone" mi se ucinilo zanimljivim ali osim sto su mi 2-3 price dopale nije ostavio neki jaci utisak na mene. "Dvore" sam citala da mu dam novu sansu i zaista mi se vise i dopao ali roman mnogo ambiciozniji i neobicniji (na primer, glavna junakinja je u sustini antijunakinja ali se vidi kako smo do toga dosli). Pravi balkanski roman ali bez pucnjave i tako nekih gadosti. Nego nekako fatalisticki, u smislu sta god dobro zeleo i radio budi uveren da ce te sudbina nekako zahebati.
E Kuca mrtvih mirisa je meni bila divna knjiga. Zaista sam uzivala u njoj. Juce sam u Novostima procitala veliki intervju s Vidom Ognjenovic povom njene nove knjige i odmah sam knjigu stavila na spisak za kupovinu (pacenik sam, znam:rumenko:). Nova se zove Posmatrac ptica, a objavio Arhipelag.
Zovem se Dina je meni jedna od najlepsih i najneobicnijih knjiga ikada. Nisam je stavila na onaj Okeanov spisak zato sto je izgleda rasprodata, ali je zato drugi deo, Sin srece na popustu za 100 ili 200 din. Inace, imam pouzdane informacije, iako nisam citala, da je i Sin srece jednako dobar kao Dina.
Kratka istorija sveta za mladeI] ce se pazariti u decembru, kad Geopoetika ima najveci popust :) Na spisku mi je bukvalno od kad je izasla i cesto u stranoj stampi nadjem neki osvrt na nju, uvek se pominje u kontekstu apsolutnog klasika.
Roming je mene razocarao, moram da priznam. Bila mi je pretenciozna, isfolirana a kraj mi je dodatno pokvario utisak. Mada, mozda mi samo nije legla bas u tom trenutku, ne kazem...
Za Srdjana Valjarevica samo da ispravim - izdavac je Samizdat B92, ne Plato. Citala sam Komo i pridruzujem se preporukama. Bila mi je veoma prijatno iznenadjenje, ocekivala sam pubertetlijsku baljezgariju poput Vidojkovica.
Po pitanju Gordera sam ambivalentna. Neke su mi bile toliko dosadne da ih nisam zavrsila (Maja, Sofijin svet), Zamak u Pirinejima je takodje bio potpuno razocaravajuci - izforsirana radnja da bi on dao jednu vestacku polemiku izmedju kao naucnog i teoloskog, odnosno globalno verujuceg pogleda na svet. Medjutim Vita brevis i Devojka s pomorandzama su me odusevile, a veoma mi je dopala i Kci direktora cirkusa i Misterija pasijansa (podsetila me je na Devojku s pomorandzama). Tako da su mi tu podeljeni utisci.
Za Bog malih stvari :worth:
Aminitijeva mi je bila slatka i Ne bojim se. Vidim da su sad za Sajam najavili i neku njegovu frisku, najnoviju.

Dakle ova tema je fenomenalna, hvala svima na sugestijama :) Ja necu na sajam, al pravim svoj spisak za kad dodjem u BG :)

Dano ako te ne mrzi bilo bi lepo da napises i ime autora. Mislim moze da se izgugla al ako ti nije tesko bilo bi super :hvala: Bas imas interesantne predloge.

Mirka cini mi se da si ti spomenula najnoviju knjigu Marine Levicke. Nisam ni znala da ima novu knjigu, hvala :) Elem procitala sam dve prikolice , a juce sam uzela najnoviju iz biblioteke i skoro sam do pola stigla. Mnogo mi se svidja, sad ne znam da li ce mi isti utisak ostati do kraja knjige, ali za sad mi se ova njena knjiga najvise dopada. Posto cete verovatno citatiuskoro necu da pisem vise.

Pocecu da ubacujem i pisce, izvinjavam se. Ako stignem, editovacu i prethodne postove, pa kome zatreba.
Nego htedoh da kazem da je izasla nova Levicka u Laguni. Ko je voli, evo: http://www.laguna.rs/index.php?m=naslov&id=1463 Mada je Mirka mozda vec videla...

Cekajte ljudi i marijana mateus je napisala knjigu :eek:

Jaoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo UBICU SE !

Mirka, ne posdsecaj me, molim te!
Znas kako smo oplele onih par "znamenitih"spisateljica...

E da, proverena informacija - Alnari ce imati na akciji 70 naslova.
E sad da li su to ti na Delfijevom site-u, jos uvek ne znam.

Devojke, Clio ima neverovatan popust. U beletristici (to je njihova edicija Gral) ima divnih knjiga za 100-300 dinara, a i non-fiction ima velike popuste. Ne mogu ovde da zakacim taj sajamski cenovnik jer je u excelu a to ne moze da se kaci kao attachment poruke. Pogledajte na njihovom sajtu za kratke sadrzaje. Ja sam malo toga citala, ali sta sam procitala to mi se dopalo, a imam preporuke od ljudi koji imaju slican ukus za jos neke knjige. Pisacu malo kasnije. Ako je neka od vas nesto lepo citala neka vice...

I da, bila sam danas na Sajmu. Koliko god bila umorna uvek mi neverovatno proradi uzbudjenje kad vidim onoliko more knjiga da se otpakuje, a one nove, mirisljave iz stamparije...mmm... Podizu se standovi, ukrasavaju,, milina jedna. Jedva cekam da pocne ludilo!

Svojoj okolini ne smem ni da spomenem groznicu kojom gorim pred Sajam, ali ne uspevam ni da sakrijem.
Dok pises o neotpakovanim knjigama, drhtim kao zavisnik...
Sto po svemu sudeci i jesam.. :)

Odlucila sam da dodjem sama, kako me niko ne bi ometao u mom celodnevnom uzivanju

Dva dana nisam bila kod kuće, i vi ispisaste dve strane. :super:Svaka čast.
Dana je uni odgovorila već ko je napisao Udruženje ljubitelja knjige..., hvala joj. :hvala:
Za vikend čitah Ode žena kod doktora Reja Kluna, i evo sad ću da je završim. Za Mirku nikako ne preporučujem, ali je neverovatno šta sam sve saznala o opakoj bolesti. Ne dao Bog nikome ovakvu tugu.:( Mislim da je vredi pročitati, ko ima jak stomak i jako srce. Izdala Habjanovićka tj. Aleksandrija.

A ja sam upravo zavrsila Danteova balada, napisao Eduardo Gonzales Vijanja, objavio Mono i Manjana. Knjiga je apsolutno diiiiivna! Sadrzaj me nije privlacio, cak sam se mislila i da li da je uzmem iz biblioteke, ali je prevagnulo poverenje u izdavacku kucu, tako je to nekad sa mnom. I bas bas mi je drago da sam je procitala. Veoma neobicno ispricana prica o Meksikancu, ilegalnom imigrantu u SAD, bez papira i prakticno nepismenom, kome cekra bezi od kuce jer se stidi svog porekla i svog oca i odlazi sa svojim deckom. I on mucenik, onako predobar, naivan i snalazljiv, odlazi svud po Americi da je trazi i usput srece razlicite ljude sa sasvim neobicnim sudbinama. A kroz sve se provlaci prica o Hispanoamerikancima ilegalcima, ispricana nepateticno, pomalo cak i bajkovito, na momente i strasno. Preplice se racionalnost i verovanja, sujeverje i neki specifican katolicko-paganski misticizam koji mislim da imaju samo Meksikanci na taj nacin. Ma divan jezik ima taj Gonzales Vijanja. Tacno sam mogla sve da zamislim. Bas sam uzivala...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back