Наутилус
Domaćin
- Poruka
- 4.695
А тај други аутор је најпознатији јапански хаику песник.

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.

А тај други аутор је најпознатији јапански хаику песник.![]()
![]()
Ja sam čitala ovu Ričarda Flanagana, najviše zbog Bukerove nagrade koja mi je najčešće dobar pokazatelj kvalitetnih knjiga koje mi odgovaraju, ali ova mi se nije nešto dopala. Imala sam utisak da je pisana da bi se izložila tema i istraživanje za koju je autor (i žiri Bukera) očito smatrao da treba da se obrati pažnju, a ne zato što je stil neki fantastičan, likovi dobro urađeni. Bilo mi je nekako s jedne strane mlako, a s druge agresivno podcrtavanje teme, valjda da se nadoknadi neizuzetnost stilaJa imam knjigu Uska staza ka dalekom severu od autora po imenu
Ricard Flangan, Bukerova nagrada 2014, ali je nisam jos
citala. Ova sa istim imenom je od nekog drugog autora.

Skidam kapu sa sve sheshoarom ( chapeau) za Gombrovicha.Од прочитаних књига у прошлој години (четрдесетак) као изузетне издвајам ове књиге:
Водолазкин: Дом и острво
Водолазкин: Авијатичар
Платон: Федар (поново)
Томас Ман: Дневници
Доксиадис: Чика Петрос и Голдбахова хипотеза (поново)
Гомбрович: Дневници (поново)
Васовић: Зар опет о Кишу?
Песоа: Хетероними
----------------------------------------
Срећна Нова година свима!

"Čika Petros i Goldbahova hipoteza" je divna knjiga! Čitala sam je 2 puta i mnogo puta preporučivala.Од прочитаних књига у прошлој години (четрдесетак) као изузетне издвајам ове књиге:
Водолазкин: Дом и острво
Водолазкин: Авијатичар
Платон: Федар (поново)
Томас Ман: Дневници
Доксиадис: Чика Петрос и Голдбахова хипотеза (поново)
Гомбрович: Дневници (поново)
Васовић: Зар опет о Кишу?
Песоа: Хетероними
----------------------------------------
Срећна Нова година свима!
Biće jednom i to.Па добро, и ја сам прочитао скоро све од Киша, али га је Н. Васовић осветлио и са друге стране.
------------------
Снеки-Јуки, ти си једна много лепа душа. Како ме само радује ћирилица којом пишеш!
![]()
Дневници 1933 – 1934. Писао их је у Швајцарској где се нашао (са породицом) непланирано па није смео да се врати, иако су му гарантовали наводно безбедност. Супруга Катја је имала неко даље јеврејско порекло, па је то вероватно био Манов разлог страха и мржње према том режиму. Наиме, отац њене мајке или бабе је раније са јеврејства превео породицу у хришћанство, али је питање да ли би им расисти опростили јеврејско порекло.Ma pusti sad Sneki-Juki nego da te pitam za ove Manove dnevnike.
Jel to pisao u americkoj emigraciji?
Лавр је његова можда најбоља књига. Књига је врх врхова!"Čika Petros i Goldbahova hipoteza" je divna knjiga! Čitala sam je 2 puta i mnogo puta preporučivala.
Vodolazkina imam "Solovjov i Larionov" i "Lavr" i nikako da dođu na red. A kupila sam ih baš da bih imala moje primerkeBiće jednom i to.
Дневници 1933 – 1934. Писао их је у Швајцарској где се нашао (са породицом) непланирано па није смео да се врати, иако су му гарантовали наводно безбедност. Супруга Катја је имала неко даље јеврејско порекло, па је то вероватно био Манов разлог страха и мржње према том режиму. Наиме, отац њене мајке или бабе је раније са јеврејства превео породицу у хришћанство, али је питање да ли би им расисти опростили јеврејско порекло.
Томас Ман је целог живота писао дневник, али је питање шта је сачувано, код нас више ништа нема.
Petrijin venac za mene i moj citalacki ukus najlesa je i najvaznijaИако сам у последње време неактиван на форуму због великог обима посла, увек се радујем овом времену и откривању посластица са ваших спискова. :-)
У Новој вам желим свима само добро здравље и да се што пре вакцинишемо!
Из овогодишњег прочитаног бих издвојио два апсолутна ремек-дела, која су ме потпуно, што би у жаргону рекли, одувала:
1. Одјел за рак – Александар Солжењицин
2. Трактат о чишћењу пасуља – Вјеслав Мисливски (уопште, пољска књижевност има заиста великих дела)
Ако говоримо о делима на српском језику, апсолутни фаворит за ову годину ми је:
3. Петријин венац, Драгослава Михаиловића
Следи даљи списак прочитаног (календарским редоследом):
5/5 - Сјајно, ремек-дело. Уживао сам у читању и сигурно ће ми остати у сећању. Апсолутно све препоруке.
Убиство у Оријент-експресу – Агата Кристи
[*]Татарска пустиња – Дино Буцати
[*]Доктор Глас – Јалмар Седерберг
[*]Моја борба 3 – Карл Уве Кнаусгор
[*]Кратка историја српске књижевности – Јован Деретић
[*]Спортски новинар – Ричард Форд
[*]Тихи Дон – Михаил Шолохов
[*]Петријин венац – Драгослав Михаиловић
[*]Зона – Матијас Енар
[*]Приручник за спремачице – Лусија Берлин
[*]Радецки марш – Јозеф Рот
[*]Сјећања – Меша Селимовић
[*]Смрт у Венецији / Тонио Крегер – Томас Ман
[*]Љубимац (BelAmi) – Ги де Мопасан
[*]Жерминал – Емил Зола
4/5 - Веома добро написано, али ипак фали мало за најбољу оцену или занимљива "открића". Мислим да би се многима свидело.
Универзална историја бешчашћа – Корхе Луис Борхес
[*]Акварели Енгеловог града – Јука Викила
[*]Премеравање света – Данијел Келман
[*]Степски вук – Херман Хесе
[*]Зимско путовање до река Дунава, Саве, Мораве и Дрине или Правда за Србију – Петер Хандке
[*]Да ли је Европа створена у средњем веку? – Жак ле Гоф
[*]Последњи чувар острва Елис – Гаел Жос
[*]Компромис – Сергеј Довлатов
[*]Дани напуштености – Елена Феранте
[*]Старац који је читао љубавне романе – Луис Сепулведа (баш пријатно откриће!)
[*]О јунацима и гробовима – Ернесто Сабато
[*]Очеви и деца – Иван Сергејевич Тургењев
[*]Друштвени уговор – Жан-Жак Русо
[*]Луси – Џамејка Кинкејд
[*]Коцкар – Фјодор Михаилович Достојевски
[*]Одбијам – Пер Петешун
[*]Не плачи, дете – Нгуги ва Тионго
[*]Београдски трио – Горан Марковић
3/5 - ОК, коректно написано.
Из живота чешког друштва – Јозеф Шкворецки
[*]Легенда о самоубиству – Дејвид Ван
[*]Пас и контрабас – Саша Илић
[*]Путовање кроз Португалију – Жозе Сарамаго
[*]Живот се са мном много поиграо – Давид Гросман
[*]Ухвати зеца – Лана Басташић
[*]Нигдје, ниоткуда – Беким Сејрановић
[*]Незаборавно колективно самоубиство – Арто Пасилина
[*]Шамар и остало – Роберт Валзер
[*]Полазак са станице Аточа – Бен Лернер
[*]The Farming of Bones – Edwidge Danticat
[*]Историја света у 10 ½ поглавља – Џулијан Барнс
[*]Мулат албино комарац – Стево Грабовац
2/5 - Може се заобићи. Није ми пријало читање.
Вријеме расапа – Воле Сојинка
[*]Виа Пула – Драган Великић
[*]Туга је пернато створење – Макс Портер
[*]Празник безначајности – Милан Кундера
[*]Дом све даљи – Петко Војнић Пурчар
[*]Роман ноар с Аргентинцима – Луиса Валенсуела
[*]Излаз - Запад – Мохсин Хамид
[*]Сажета историја седам убистава – Марлон Џејмс
[*]Читач из воза у 6:27 – Жан-Пол Дидијелоран
[*]Хроносова жетва – Мојца Кумердеј
1/5 - потпуно смеће
Нисам имао прилике да дам 1 ниједној књизи ове године :-)
, јер оне (не руске) смеју да стоје ван фрижидера само шест сати.Hehehehhe, ti nisi normalan, al to i sam znas.@Yersinia, ти ниси нормалан, како можеш толико да читаш? Још ћемо добити и комплекс ниже вредности - је ли, да ти не читаш по оној убрзаној методи? И као да си избором тог имена одавно слутио овај вирус. Хвала Богу кад се нико од нас није вакцинисао, ево, малопре објавише како је неко отворио вакцине и све их покварио, јер оне (не руске) смеју да стоје ван фрижидера само шест сати.
Топло препоручујем од Хајнриха Мана његов роман Професор Унрат. Једна добра и врло читка књига.Tomas Man je i sam bio jako komplikovan covek, njegova deca su se poubijala, brat Hajnrih Man bio je komunist,
sahranjen je na nekom elitnom groblju u Istocnom Berlinu 1950.
Топло препоручујем од Хајнриха Мана његов роман Професор Унрат. Једна добра и врло читка књига.
Хвала на препоруци, унећу је у списак.
Марлен Дитрих је била тако секси!