Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ovo preimenovanje ulica, obični populistički potez, naravno. Kad god naiđu neki problemi, za vlast je najlakše da prodrma malo nacionalistički sentiment u narodu.

Mada je Srbija mala maca kad je preimenovanje ulica u pitanju, u odnosu na Bosnu i, posebno, na Hrvatsku. Mislim da su komunisti u svom preimenovanju poslije 45. bili liberalni i tolerantni ljudi u odnosu na "etničko čišćenje asfalta" provedeno u Hrvatskoj 1991. godine.

Inače, ja živim u ulici koja nosi pretenciozni nacionalno-istorijski naziv, a radi se o zagađenoj, saobraćajem preopterećenoj ulici duž koje su bez mnogo reda i smisla poređane novogradnje. To dosta dobro odražava stanje stvari na ovim prostorima: u mislima nacionalni romantizam, a na zemlji smrad, sivi beton i siromaštvo.

Glavna je u samom centru, starom gradskom jezgru, a Cara Dušana je njen nastavak u tzv. Gornjem gradu, kuda ide najviše saobraćaja. To je nekad bio glavni put za Novi Sad. Mm je živeo u njoj, nisu nikad otvarali prozor do ulice. I još bila kocka, nije bio asfalt, pa je samo kloparalo, sav teretni, putnički saobraćaj, sve je išlo tuda. Bilo ko sad u Kventinovoj ulici.

Počela sam zbirku pripovedaka Alis Manro Previše sreće. Prva mi se dopala. Mada mi se čini da sam ja već uzimala nešto od nje, pa mi nije išlo.

Хвала.
Ја прочитао Нико, Јежи Анджејевски. Ради се о Одисеју, а наслов је по његовом лажном имену којим је насамарио Киклопа (нико а може и свако, како се каже у књизи). Писац је изволео да још једном пошаље Одисеја на путовање и то чаробници Кирки која је на острву Ееји. За нас је занимљиво то што писац каже да је то данас острво Лусин крај Поле. Преводилац романа примећује да је Пола у ствари Пула па би острво могло да буде Лошињ. Одмах је позвао свог пријатеља Кољу Мићевића јер је живео у Лошињу који му је потврдио да се заиста некада Лошињ звао Lussin. Наравно да је сад у србском преводу име острва Лошињ.

Хвала.
Ја прочитао Нико, Јежи Анджејевски. Ради се о Одисеју, а наслов је по његовом лажном имену којим је насамарио Киклопа (нико а може и свако, како се каже у књизи). Писац је изволео да још једном пошаље Одисеја на путовање и то чаробници Кирки која је на острву Ееји. За нас је занимљиво то што писац каже да је то данас острво Лусин крај Поле. Преводилац романа примећује да је Пола у ствари Пула па би острво могло да буде Лошињ. Одмах је позвао свог пријатеља Кољу Мићевића јер је живео у Лошињу који му је потврдио да се заиста некада Лошињ звао Lussin. Наравно да је сад у србском преводу име острва Лошињ.
Izgleda da je Ježi čitao Roberta Grejvsa:D Strana 413 pri dnu:

https://istorijaosvmpek.files.wordpress.com/2014/11/robert-graves-grcki-mitovi.pdf

Ajaja (»cvileća«) je tipino ostrvo smrti na kome Boginja Smrti peva dok prede vunu. U legendi o Argonautima to ostrvo se nalazi u vrh Jadranskog zaliva; vrlo je moguće da je to Lošinj, nedaleko od Pule (vidi 148, 9). Kirka znači »sokolica« i imala je groblje u Kolhidi, zasađeno žalosnim vrbama i posvećeno 414 Hekati. Mit o muškarcima pretvorenim u životinje zasnovan je na verovanju u metempsihozu, seljenje duše u drugo telo posle smrti, ali je krmača naroito bila posvećena Boginji Smrti. Kirka je krmače hranila Kronovim drenjinama, crvenom hranom mrtvih, pa su oni, verovatno, ipak samo duhovi

У ствари, преводилац се обавестио код Гревса, пошто је превео почетак романа:
Последње Одисејево путовање. Чаробница Кирка на острву Ајаји, или острву Зоре, данас Лусин – па када је утврдио да је то Лошињ, ово Лусин је преправио у Лошињ.
Иначе, у Срејовићевом Речнику је нешто другачије. Острво Еја је на крајњем истоку, тамо где станује Зора; касније се тврдило, каже, да је на западу, код средње Италије.
Ја прихватам да је то Лошињ. :kafa:

Engleski asasin – Danijel Silva, Laguna, 320 str. 9/10
https://www.laguna.rs/n504_knjiga_engleski_asasin_laguna.html

Odličan krimi roman.
Lepo vođena priča i nije bilo trenutaka (ili ih je bilo zaista vrlo, vrlo malo) kada me je knjiga nervirala kao što često bude slučaj kada je krimi priča u pitanju.

Lako i vešto vodi priču kroz evropu negde 90-i nekih, i kroz lavirint vlasnika umetničkih slika, bogatunskog sveta, bankarskih magnata, špijuna, državnih službi... Engleska, Nemačka, Portugalija, Korzika, Izrael, Švajcarska... Švajcarska kao najznačajnija lokacija.
A vraća nas i u svet II sv. rata i krađe umetničkih slika u to doba.
Jako dobro je preko običnog krimi romana dočarao „neutralnost“ Švajcarske u II sv. ratu i pozadinu mnogih dešavanje tog i kasnijeg doba.
Od ovog pisca ću sigurno čitati još nešto. Preporučujem.

Meni piše da su je preporučili:
Meda, Majče Zmajče, Mirkin muž...
Dakle neke davne preporuke, a možda su je preporučivali i ovi kasnije ljubitelji krimi romana (Rayela, Delpjero...) ali ja nisam zapisala.
U svakom slučaju meni se baš dopala.

Kratka istorija sveta za mlade – Ernst H. Gombrih, Geopoetika, 230 str, 10/10
http://www.geopoetika.com/book.php?id=529

Odavno sam počela da čitam ovu knjigu, ali pošto je moja i pošto je takva kakva je, čitala sam je povremeno i na tenane. Ova knjiga mi je pomogla da pred sobom dobijem jednu jedinstvenu sliku istorije kroz vekove. Ta slika mi je ranije u nekim istorijskim razdobljima bila iscepkana i hronološki i prostorno zbrkana. Sada su mi se neke nejasnoće izbistrile.

U knjizi se često javljaju slikoviti opisi nekog razdoblja kao i odgovarajuće ilustracije, a sve to umnogome pomaže da se bolje sagleda konkretan lokalitet i trenutak.

Једна дигресија.
Појавила ми се из компа фотографија пет девојака са овог подфорума снимљена некад, у ствари, утиснут је на слици датум од 15 јануара 2о15. То је групни портрет са писцем односно списатељицом. Сећам се да су ту Мрс. Би и Ламар, али сад не знам ко је ко. Дакле: скроз лево списатељица (које то беше познато име?), до ње Рада па још три лепоте девојке. Али која је која? Настојим да закључим по силуети на аватару Мрс. Би која је од те три, који лик се подудара.
:)

Screenshot_2020-07-24-06-17-19-1.png

Kad bi simbolicno nezne knjizevne ljubavi postojale,kako divno,dodjoh da podelim sa vama.

Једна дигресија.
Појавила ми се из компа фотографија пет девојака са овог подфорума снимљена некад, у ствари, утиснут је на слици датум од 15 јануара 2о15. То је групни портрет са писцем односно списатељицом. Сећам се да су ту Мрс. Би и Ламар, али сад не знам ко је ко. Дакле: скроз лево списатељица (које то беше познато име?), до ње Рада па још три лепоте девојке. Али која је која? Настојим да закључим по силуети на аватару Мрс. Би која је од те три, који лик се подудара.
:)
Ovako:
Mrs. Bi je sa jako neznim crtama lica, a Lamar je"okrutna".
Ove druge devojke ne poznajem, a Radu valjda i sam prepoznajes.

@lamar ovo je trebalo da bude kao kompliment:)

Lamar podseca ( barem mene ) na Nanu Muskuri kad je ova ( Nana) imala
recimo 30 godina. Ako ti to sad pa nesto znaci.

Poslednja izmena:
И још ми се свиђа што се главна улица у Земуну зове Цара Душана. Тако се и зове - Главна. У Београду и Нишу није тако, а требало би. :)

U Zajecaru je Nikole Pasica, al je ja zovem Titova pa ce tako barem kod mene i
ostati. Tako zovem i Glavnu u Beogradu.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back