Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja nisam bas neki svetionik za cestitke ( narocito ne rodjendanske)
ali eto, skromna sam i dobra dusa pa se pridruzujem cestikama
koje ste uputili Quentinu ( Linejna i ne zalazi ovde, a i vec duze vreme ne stanuje
ovde).
Pocela sam sinoc da citam Bunjinov roman, mnogo je dobar i obecavajuc,
prvo sam htela ( kad sam knjigu napipkala u koverti) da Quentinu onako sve po
spisku jer mi se knjiga ucinila jako tankom ( mozda 100 stranica) i da ga prozovem
zasto me nije upozorio, ali ima preko 300, sve pozutelo, bacicu je posle citanja,
ali drugih nema.

Sinoc sam citala neku diskusiju oko bacanja knjiga pa sam shvatila
da sam ja tu cak i normalna. Ljudi idu kod psihijatra jer nisu u stanju
da bacaju njige, a moraju iz ovih ili onih razloga.

Majko moja, koja nepismena spodoba u Delfiju piše ove prikaze! Google Translate neki šta li je? I to bi trebalo da je renomirani izdavač. :bljak:

Jesu oni nepismeni i to vec u drugoj generaciji, prepisuju sta je neko pre njih
Bogtepita u vezi cega napisao i onda se to uzima kao zdravo za gotovo.
Ja stvarno nisam umela da povezem ovaj Kapri jer je to bilo mnogo kasnije
sa knjigom koju sam citala, a pretpostavljam da u to vreme Gorki nije nikada
ni cuo za Kapri.

Sinoc sam citala neku diskusiju oko bacanja knjiga pa sam shvatila
da sam ja tu cak i normalna. Ljudi idu kod psihijatra jer nisu u stanju
da bacaju njige, a moraju iz ovih ili onih razloga.

Upoznao sa jednom nekog Engleza koji mi je pričao kako poklanja svoje knjige nekoj humanitarnoj organizaciji, a onda za koji dan ode u njihovu knjižaru i kupi ih nazad. :D

Jesu oni nepismeni i to vec u drugoj generaciji, prepisuju sta je neko pre njih
Bogtepita u vezi cega napisao i onda se to uzima kao zdravo za gotovo.
Ja stvarno nisam umela da povezem ovaj Kapri jer je to bilo mnogo kasnije
sa knjigom koju sam citala, a pretpostavljam da u to vreme Gorki nije nikada
ni cuo za Kapri.
Jedna od stvari na koje sam alergičan je stavljanje stranih imena u padež pomoću crtice. Zašto bi Kapri gramatički bio drugačiji od Čačka ili Londona?

Upoznao sa jednom nekog Engleza koji mi je pričao kako poklanja svoje knjige nekoj humanitarnoj organizaciji, a onda za koji dan ode u njihovu knjižaru i kupi ih nazad. :D
Hehehh, pa to radim i ja. Ne poklanjam nikome ( nema zainteresovanih)
nego ih ostavljam na autobuskim stanicama ( knjige na nemackom),
pkupi ih neko i onda mi nekada padne na pamet da zelim ponovo da citam tu knjigu
i kupim je. To je jako retko, ali dogadja se.

Kindle je upropastio biblioteke, ali su ih jos vise upropastili mladi ljudi
koje knjige uopste i ne zanimaju.

Ja sam zapostavila moj kindle da bih dala podršku bibliotekama. I to onim malim odeljenjima koje rade u jednoj smeni jedan dan pre, drugi posle podne i gde dolaze ljudi iz kraja i gde bibliotekarka zna šta volite, i šta ste čitali, bolje nego vi sami.

Ja sam zapostavila moj kindle da bih dala podršku bibliotekama. I to onim malim odeljenjima koje rade u jednoj smeni jedan dan pre, drugi posle podne i gde dolaze ljudi iz kraja i gde bibliotekarka zna šta volite, i šta ste čitali, bolje nego vi sami.

I ja svoj ( zapostavila), volim bre miris knjiga, ali i ne samo zbog toga nego
su mi skupe neke knjige kod njih pa ih kupim polovne za dva-tri evra
sa sve transportom, a da budem iskrena ( a uvek sam to barem ovde s vama)
ja ipak vise volim knjige kao jel knjige:heart:

https://www.delfi.rs/knjige/110854_detinjstvo_knjiga_delfi_knjizare.html

Opis
Veliki autobiografski roman DETINJSTVO napisao je Gorki 1913.kada je teško bolestan tražio oporavak na Kapri-u. Ovaj potresni prikaz života, koji važi kao remek-delo svetske književnosti, obuhvata prve, rane godine njegove uznemirene i oskudne mladosti, ali neobično jasno osvetljava lik toga velikog pisca i objašnjava njegovu besprekidnu borbu za pravdu kao i njegovu nepokolebljivu veru u čoveka i svetliji život.

Ja sam skoro pa sigurna da je to bas ova knjiga, druge neke pripovetke o svom detinjstvu mislim da nije ni pisao. Buni me sad sto ovi to nazivaju romanom, a ja sam to zapamtila
kao neki niz prica iz njegovog detinjstva i odrastanja.
Ma citaj, lik je genijalan, steta sto su nam ga ogadili kao nekakvog
komunistu pa samo tako i gledamo na njega.

Hvala Rayela :) Bas si me zainteresovala za ovu knjigu, volim da citam o Rusiji :)

Gorki je ( valjda) pisao o sebi, svom detinjstvu, mnogo topline i
mnogo emocija. Opisuje detaljno kako zvone zvona za Veliki post
i kako se svi toga pridrazavaju jer bi bila jeres da nije tako. Opisuje
i obucara i to na desetak stranica kako on prima musterije, kako radi,
kako se ophodi sa decakom koji je dosao da uci zanat, ma meni su te
njegove price nesto najlepse sto sam iz Rusije citala.

Ovo me je bas privuklo. :)

Videla sam da je u Delfiju rasprodata, malo sam trazila na kupindu i vidim da imaju neki stari primerci iz 70-ih n.pr za 30ak din (ko bi rekao da se moze kupiti nesto za tu sicu a kamoli knjiga) a i da je bila uvrstena kao lektira za osnovnu skolu.

Ima kindle svojih prednosti, narocito za putovanja.
Moja bibliotekarka mi pričala kako je izgrdila svoju sestru koja radi u Narodnoj biblioteci kad je nabavila kindle. Pa kako da sacuvamo citaoce, kad se mi bibliotekari odricemo knjiga.

Mmmmm da, baš klasično komunističko razmišljanje. Nemoj da nekom padne na pamet slučajno, da unapredi nešto i uhvati se u borbu za čitaoce, da ih na neki nacin zadrži, zainteresuje, možda uvede iznajmljivanje ili prodaju e knjiga... lakše ovako, biti parazit koji krivi kapitalizam i nove tehnologije, dok licemerno koristiš u svom punom kapacitetu smart telefone, lap topove, umrezene sisteme vodjenja biblioteke otd.

Jedna od stvari na koje sam alergičan je stavljanje stranih imena u padež pomoću crtice. Zašto bi Kapri gramatički bio drugačiji od Čačka ili Londona?
За ту збрку, код деклинирања страних имена, Збиљић и Ивановић у књизи Ћирилицоцид окривљују вајну предност два писма у језику србском. Када се пише латиницом за падежни наставак не треба цртица, било да је име написано онако како се изговара било у оригиналу; када се пише ћирилицом, име може фонетски (ћирилицом) али може и латиницом као у оригиналу и онда долази цртица за падежни наставак ћирилицом. Ту се често погреши па се стави цртица и кад се пише латиницом.

Ремек-дело је ваљда исправно написано.

Mmmmm da, baš klasično komunističko razmišljanje. Nemoj da nekom padne na pamet slučajno, da unapredi nešto i uhvati se u borbu za čitaoce, da ih na neki nacin zadrži, zainteresuje, možda uvede iznajmljivanje ili prodaju e knjiga... lakše ovako, biti parazit koji krivi kapitalizam i nove tehnologije, dok licemerno koristiš u svom punom kapacitetu smart telefone, lap topove, umrezene sisteme vodjenja biblioteke otd.
E sad sam došla iz biblioteke gde ni običnu papirnu knjigu nisu mogli da mi nadju iako u elektronskom katalogu u koji sam ja pogledala kod kuće (a i ona tamo u biblioteci) stoji da ima dva primerka, jedan zauzet, drugi slobodan. I kaže - nema. Onda dođe druga i pita Jesi pogledala pozadi? I ode i nađe. I šta da očekuješ od nekog takvog.
Inače ja sam partizanka i komunista (u to vreme nije bilo silovanja jezika sa komunistkinjama), tako da nemoj da mi diraš komunističko razmišljanje. Ne znam kakvo je ovo današnje, ali ne vidim da je bolje i naprednije od onog. Religija ova ili ona, je "opijum za narod". Bio to komunizam, vera ili opiranje novinama, menjanje naziva ulica, skidanje toponima iz bivših republika i stavljanje imena diskutabilnog heroja uz izvikivanje praznih fraza.
Juče su mi promenili naziv ulice, bio Vesić tu, držao govor, čula sam sa terase, mnogo sam osetljiva na te kritike komunizma. Sad su komunisti krivi za sve. Iako ih nema već 30 godina. Nego su i ovi svi komunistička deca, pa moraju da budu veći katolici od pape da to sakriju, a itekako su imali koristi od tog komunizma.

Sumnjam da bi ovi koji sad griješe ispravnije pisali i da se ne koriste dva pisma.

Remek-delo jeste ispravno napisano, ali kakva je to konstrukcija "važi kao remek delo"? Valjda se kaže "važi za remek-delo"?

E sad sam došla iz biblioteke gde ni običnu papirnu knjigu nisu mogli da mi nadju iako u elektronskom katalogu u koji sam ja pogledala kod kuće (a i ona tamo u biblioteci) stoji da ima dva primerka, jedan zauzet, drugi slobodan. I kaže - nema. Onda dođe druga i pita Jesi pogledala pozadi? I ode i nađe. I šta da očekuješ od nekog takvog.
Inače ja sam partizanka i komunista (u to vreme nije bilo silovanja jezika sa komunistkinjama), tako da nemoj da mi diraš komunističko razmišljanje. Ne znam kakvo je ovo današnje, ali ne vidim da je bolje i naprednije od onog. Religija ova ili ona, je "opijum za narod". Bio to komunizam, vera ili opiranje novinama, menjanje naziva ulica, skidanje toponima iz bivših republika i stavljanje imena diskutabilnog heroja uz izvikivanje praznih fraza.
Juče su mi promenili naziv ulice, bio Vesić tu, držao govor, čula sam sa terase, mnogo sam osetljiva na te kritike komunizma. Sad su komunisti krivi za sve. Iako ih nema već 30 godina. Nego su i ovi svi komunistička deca, pa moraju da budu veći katolici od pape da to sakriju, a itekako su imali koristi od tog komunizma.

Vi iz toh generacija lično shvatate kritike komunizma kao ideologije, verovatno jer ste u njemu odrastali i on je bio aktuelan u vreme vase mladosti, koje je najlepši period života, za kojim uvek ceznemo i rado ga se sećamo.

Mozes da skaces ili ne, ali je cinjenica da je jedno veliko zlo, koje je unistilo sve do jedne, zemlje u kojima je bio prisutan i mnogi ni sada ne mogu da se od njega oporave. Pri tome ne mislim na tiraniju, represiju nad onima koji ga ne podrzavaju i direktno na broj života koji je odneo, već isključivo na ideologiju, na odsustvo društvene odgovornosti, samokriticnosti... taj je balast komunizma prisutan i danas, usadjen u srž nacije, stvara parazite društva cije potrebe ne mozes zadovoljiti a koji će pre kukati na zlu Ameriku koja nas globalizuje i zatupljuje novim tehnologijama (nebuloza, jer više odv polovine tih tehnologije ne potice otuda i ne finansira se njihovimkapitalom) pre nego da proba da sebe unapredi na ličnom planu, zatim i kolektiv oko sebe.
Produkt takvog razmišljanja je onaj tvoj citat o radnici biblioteke koja kritikuje upotrebu kindlea... al to nije zato sto ona brine o broju ljudi koji manje čita ili o opštem zdravlju nacije na koje smart uredjaj utice, ne, jedini razlog je strah. Strah da ce prestati da bude društveni parazit, koji bez obaveza i poimanja lanca odgovornosti od 8h na poslu efektivno odradi 2h. strah da ce dolaskom famoznom kidle uredjaja morati možda da nauci da ga koristi ili da nauci da radi u novom softveru...

Besmisleno je polemisati, Del Piero, ti mene nećeš ubediti da je ovo sada bolje od onoga, kao što ni ja tebe neću ubediti da ono nije bilo toliko pogrešno kako ga ti vidiš. Obično se ne upuštam u polemike, a ova je počela tako što sam ja reči moje bibliotekarke ispričala kao šalu, kao što je ona svojoj sestri u šali rekla za kindle. I u tim bibliotekama, kao i svuda ima ljudi koji se trude da privuku čitaoce i onih koji sede tamo samo da prođe radno vreme.

Većina zemalja se vrlo lepo oporavila od komunizma i krenula dalje, jer se nisu svađali sami sa sobom, što mi i dalje radimo. Dobar šlagvort da se vratimo na temu i pomenem simpatičnu knjižicu Dušana Kovačevića, Dvadeset srpskih podela.

"U ovoj satiričnoj nabrajalici srpskih podela Dušan Kovačević na sebi svojstven način, duhovito i neuvijeno, podseća nas u koliko smo se kolona svrstali i koliko nas ima istih a toliko različitih: nebeski i ovozemaljski Srbi, proistočni i prozapadni, patriote i izdajnici, racionalni i iracionalni, oslobodioci i oslobođeni, na –ić, –ov, –ac, –ski, –go i –ač, kosovski i crnogorski, bosanski i hrvatski, podunavski i posavski, podrinski i pomoravski… i još mnogo drugih i drukčijih.

Pomenute podele Kovačević sagledava kao nasleđe vekovnih i neprolaznih srpskih međusobica, pa dok čitamo ove apsurdne redove uviđamo kao u kakvoj groteski koliko su srpske svađe besmislene i štetne i, istovremeno, koliko usađene u srpski mentalitet."

Mozes da skaces ili ne, ali je cinjenica da je jedno veliko zlo, koje je unistilo sve do jedne, zemlje u kojima je bio prisutan i mnogi ni sada ne mogu da se od njega oporave. Pri tome ne mislim na tiraniju, represiju nad onima koji ga ne podrzavaju i direktno na broj života koji je odneo, već isključivo na ideologiju, na odsustvo društvene odgovornosti, samokriticnosti... taj je balast komunizma prisutan i danas, usadjen u srž nacije, stvara parazite društva cije potrebe ne mozes zadovoljiti a koji će pre kukati na zlu Ameriku koja nas globalizuje i zatupljuje novim tehnologijama (nebuloza, jer više odv polovine tih tehnologije ne potice otuda i ne finansira se njihovimkapitalom) pre nego da proba da sebe unapredi na ličnom planu, zatim i kolektiv oko sebe.

Dobro si ti opisao ovdašnje žalosno stanje stvari, ali ja mislim da je to problem mentaliteta, mnogo više nego naslijeđe komunizma. Česi, Poljaci, Mađari, Slovenci, svi su se oni vrlo lako riješili komunističkog načina razmišljanja i ta društva danas funkcionišu na istim principima kao i ona koja nikad nisu iskusili komunističku ideologiju u praksi, ali oni nikad nisu bili Balkan.

Nisam nostalgičan prema komunizmu, to je ideologija političke neslobode i ekonomske nelogičnosti, ali kod nas su bar donijeli masovno opismenjavanje i liberalizaciju obrazovanja. Bez toga bilo bi još gore.

За ту збрку, код деклинирања страних имена, Збиљић и Ивановић у књизи Ћирилицоцид окривљују вајну предност два писма у језику србском. Када се пише латиницом за падежни наставак не треба цртица, било да је име написано онако како се изговара било у оригиналу; када се пише ћирилицом, име може фонетски (ћирилицом) али може и латиницом као у оригиналу и онда долази цртица за падежни наставак ћирилицом. Ту се често погреши па се стави цртица и кад се пише латиницом.

Ремек-дело је ваљда исправно написано.

Cekaj sad, ja sam ovo tvoje pisanje i objasnjenje razumela da moram da stavljam
crticu ako cirlicom pisem recimo Berlin pa sam onda kao bila u Berlin-u,
a kod latinice to ne moram ili kako?

Pa dobro sad, režim u Jugoslaviji, bilo da ga zovemo socijalizam ili komunizam je imao svojih loših strana ali većina biblioteka u Srbiji je osnovana u njihovo vreme. Bilo je biblioteka i pre Drugog svetskog rata ali posle komunizma ja ne znam da li je osnovana koja nova biblioteka. To vredi i za Hrvatsku a verujem i za BiH.

Osnivano je sve i svasta, za mene, dete rodjeno i odrastalo u tom vremenu
navaznije je bila skola, biblioteka, neka osnovna disciplina ( koja sa komunizmom nema nikakve veze), relativno dobar zdravstveni sistem ( koji vec barem dvadesetak godia
unazad vise ne postoji), a naravno za moj je zivot i moju srecu, uspeh, zivot,
najvaznije bilo da sam mogla da biram sta cu da studiram i da ostvarim neke
svoje ideje o svom buducem zivotu. Ne, komunizam nikako nije dobar i human
sistem jer je i tu elita ( komusiticka) ta kojoj se sve moze, ali ja vek polazim samo
od sebe i svoje uze i sire porodice i mislim da je taj jugoslovenski komunizam
biomnogo humaniji od ovog danasnjeg liberalnog drustva gde su svi od reda
izgubljeni u svemiru i prostoru , gde bas ta deca pa i unuci tih nekadasnjih funkcionera
danas nama diktiraju uslove rada, zivota.

I kako je neko leo primeto nije to tako u Madjarskojj ili Ceskoj, Poljskoj,
cak nije ni u Bugarskoj i Rumuniji, a tek su oni mnogo vise od nas patili
pod sovjetskom cizmom i komunizmom. Kod nas je bla neka lajt varijanta.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back