Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sad vidim da je Dejan Atanacković objavio zbirku priča, da li je možda neko pročitao?

COVEK-BEZ-JEZIKA-Dejan-Atanackovic_slika_XL_91326261.jpg

Mislim da nisam prijavila da sam pročitala Doktora Živaga; nije me oduševio, očekivala sam mnogo više. Mada, naišla sam na više ljudi koji hvale film (a knjigu nisu ni čitali). Ja film nisam gledala, ali pretpostavljam da se prilično razlikuje od knjige i da je u njemu dato više prostora vezi između Jurija i Lare.
Sad čitam "Život Mona Lize" Pjera la Mira, dopada mi se što pisac ubacuje svakakve podatke o životu u Firenci u 15.veku.

Ja čitam. I to dve ozbiljne knjige: Derviš i smrt i Aleksandrijski kvartet. Derviša sam uzela jer idem u pozorište da gledam predstavu, pa kao da se podsetim (ako sam ga uopšte nekad čitala), ali sve mislim da je to greška, jer ću samo da poredim. Ali ionako neću stići da pročitam do četvrtka.
A Aleksandrijski kvartet i Lorens Darel me zaintrigirao u knjizi Beogradski trio, Gorana Markovića, a i ovde su lepe reči pisane o njemu.

A Aleksandrijski kvartet i Lorens Darel me zaintrigirao u knjizi Beogradski trio, Gorana Markovića, a i ovde su lepe reči pisane o njemu.
Ваљда о књизи. А о њему све најгоре. Писао сам како је пљувао србски народ, Београдлије и друге сасвим неоправдано. Ваљда је пројектовао самог себе или шта знам, био у дипломатији.

Da, njemu se odnosi na Aleksandrijski kvartet. Inače, po ovoj Markovićevoj knjizi (pošto mi je to jedini izvor informacija o njegovom boravku u Beogradu, nisam se interesovala za to) on se tu upetljavao u koješta, pa naravno da mu tadašnja komunistička vlast nije bila naklonjena. Izgleda da nije bio baš neki vešt diplomata.

Али Л. Дарел презриво говори о житељима Београда!
Ево:

После ове прљаве и влажне престонице (Београд - Наут.) и њених глупавих (подв. Наут.) житеља, Сарајево је било празник за очи. Као да сам се поново нашао у Јањини или неком епирском граду. (Из Бг. 1949)
Дух места, Дарел

Poslednja izmena:
Pa šta da mu radimo, ima čovek svoje mišljenje i iskustvo. S kim se uopšte diplomate sreću u zemljama gde službuju i kakve zaključke i na osnovu čega i koga mogu da izvuku iz tih susreta. Pomenula sam komunističku vlast koja mu nije bila naklonjena pa je možda na osnovu tih iskustava napisao to. To što kažeš projektovao sam sebe. I jasno je da je hteo da nas uvredi.
A mi bolje da se zapitamo zašto smo uvek loši momci i kako to da popravimo, nego da kritikujemo Darela i neke druge što tako pišu i misle o nama.

Kad je srpsko zdravstvo pre neku godinu proglašeno najgorim u Evropi tadašnja ministarka je pitala "Ko je dao podatke?", a ne šta nas to čini najgorim i kako to da popravimo.

Pitanje je: Da li ja sad ne treba da čitam Aleksandrijski kvartet jer je njegov pisac prezrivo govorio o žiteljima Beograda.

Krivi smo (a možda i glupavi, kako nas je okarakterisao Darel) što ne uspevamo da sprečimo vlast da dodatno ruži i kvari Beograd. Najnovija glupost žičara od Kalemegdana do Ušća. Pa ko to sebi daje za pravo da zida i ruši Kalemegdansku tvrđavu, koja je odolela vekovima i raznim osvajačima, ali izgleda neće Vučiću i Vesiću.

Eto, sad sam napisala šta mi na srcu leži.
Ne treba nama Darel ili bilo ko drugi sa strane, sami smo sebi najgori neprijatelji.

Meni se dopao Aleksandrijski kvartet, pa sam si kupila i Aleksandrijski kvintet. Nedavno sam ga kompletirala. Preostaje mi da vidim kojim se redom čita. Sviđa mi se što su delovi tanani, zgodni... :)
Beogradski trio mi je ćerka kupila za 8. mart, ali se još borim s Početkom bune protiv dahija. Ako nastavim ovim tempom, do Uskrsa neću da završim.

Cccc, niko ništa ne čita :fdlan:

Ćitam i ne čitam:) Čitam kod kuće Izgubljeni simbol Dena Brauna, a u busu Čekajući Kolumba (već po prvih tridesetak strana vidim da bi mogla biti neka glupost ali još malo ću da čitam pa da vidim da li ima vajde da čitam dalje). Izgubljeni simbol mi drži pažnju. Kao film da gledam i to mi je sasvim ok sada. Išla sam na neki put pa sam tamo čitala Ubistvo u hramu Anubisa pa sam to ostavila dok ne završim Izgubljeni simbol . Sve u svemu kod mene gužva, ali izboriću se :)

Kupila sam neku laganicu Čokoladni snovi. Sve gde se pominje čokolada mi privlači pažnju pa sam lako kupila ovu knjigu. Videću kad ću da je čitam ali bitno da sam kupila:lol:

Pa šta da mu radimo, ima čovek svoje mišljenje i iskustvo. S kim se uopšte diplomate sreću u zemljama gde službuju i kakve zaključke i na osnovu čega i koga mogu da izvuku iz tih susreta. Pomenula sam komunističku vlast koja mu nije bila naklonjena pa je možda na osnovu tih iskustava napisao to. To što kažeš projektovao sam sebe. I jasno je da je hteo da nas uvredi.
A mi bolje da se zapitamo zašto smo uvek loši momci i kako to da popravimo, nego da kritikujemo Darela i neke druge što tako pišu i misle o nama.

Kad je srpsko zdravstvo pre neku godinu proglašeno najgorim u Evropi tadašnja ministarka je pitala "Ko je dao podatke?", a ne šta nas to čini najgorim i kako to da popravimo.

Pitanje je: Da li ja sad ne treba da čitam Aleksandrijski kvartet jer je njegov pisac prezrivo govorio o žiteljima Beograda.

Krivi smo (a možda i glupavi, kako nas je okarakterisao Darel) što ne uspevamo da sprečimo vlast da dodatno ruži i kvari Beograd. Najnovija glupost žičara od Kalemegdana do Ušća. Pa ko to sebi daje za pravo da zida i ruši Kalemegdansku tvrđavu, koja je odolela vekovima i raznim osvajačima, ali izgleda neće Vučiću i Vesiću.

Eto, sad sam napisala šta mi na srcu leži.
Ne treba nama Darel ili bilo ko drugi sa strane, sami smo sebi najgori neprijatelji
.
Да, овај пост најбоље говори о теби.

Ako smem da primetim ( a ja sada u nekim poznim godinama svog zivota konacno sve smem) ti nju uopste nisi razumeo.
Htela je nesto savrseno deseto da kaze i ja se savsreno slazem s njom, slucajno je uzela primer Darela za tu svoju
"izjavu, objavu"., ali je svako od nas razumeo sta je htela da kaze.

Čekamo da neko drugi nešto pročita pa da mu ukrademo znanje:per:
Evo mene, eto vas, rat sa Turcima:zcepanje:
Konacno sam procitala Nedodirljiv (Banvil), a knjiga me je ubila u pojam ( ali prijatno;) tako sto sam za vreme citanja neprestano
isla u Google, pa sam se tu zanosila kao sto kosaci zanose yayca dok kose, cak sam vise sati, dana provela u Googlu od citanja knige,
a knjiga ima skoro pa 600 strana.
Enivej, odusevljena sam ( ne i radnjom jer je poznata) ali zato genijem autora.

Rekla sam ( napisala ) u prvoj strofi da je on za mene otkrovenje, a tako ce i biti i ostati.
Kibicujem neke druge njegove knjige, ali sam za ´zada "iskibicovala" jednog drugog autora iz vremena ovih spijuna iz Kembridza
( dvadsete godine proslog veka) autor je Evelyn Vaugh, a udarno je delo i engleski odgovor na Velikoj Getsbija., a ja to
sve mnogo volim:heart:

Ako smem da primetim ( a ja sada u nekim poznim godinama svog zivota konacno sve smem) ti nju uopste nisi razumeo.
Htela je nesto savrseno deseto da kaze i ja se savsreno slazem s njom, slucajno je uzela primer Darela za tu svoju
"izjavu, objavu"., ali je svako od nas razumeo sta je htela da kaze.

Ja njegovu primedbu nisam baš shvatila. Ali slutim da ima veze sa pisanjem ћирилице ili latinice.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back