Jes da smo se razumeli, ali ja ipak ne razumem ovu tvoju iskljucivost i namcorstvo.
Juce je otvoren ( mozda i prekjuce, to sada nije vazno) sajam knjiga u Lajpcigu i po sesti put ( sam sajam i postoji tek deset godina)
glavna je atrakcija roman jednog jos uvek mladog coveka iz Vishegrada. Doslo se dotle ( u nedostatku nekih genijalnijih) da se on
slovi za najknjizevnika savremene nemacke knjizevnosti, a njegove su teme uglavnom Balkan pa i ovaj zadnji roman nosi naziv Poreklo.
On je superstar na nemackoj knjizevnoj sceni iako stalno ponavlja da je Srbin, a kako znamo u zadnjih dvadesetak godina Srbi su bili, naa neki
nacin i ostali parije. On bas i ne ponavlja da je Srbin, ali je Bosanac, onda ja to ne razume pa pogledam sta je tacno, a roditelji slika i prilika
jugoslovenstva. Majka Bosnjakinja, otac Srbin ali 1978 kada se on rodio u Visegradu to nije bilo nikome zanimljivo.
On je sa 14 godina kao izbeglica dosao, isao je u gimnaziju, studirao slavistiku, germanistiku, roditelji su produzili za USA, on
je svoju karijeru sam pravio. Knjizevni su kriticari njiem odusevljeni jer je duhovit, poigrava se recima, njegove su price carobne.
Za svoj roman PRETPRAZNIČKO VEČE dobija najprestizniju nagradu, ali i kritike vredne 100 miliona dolara
Saša Stanišić, nemački pisac srbskog porekla , dobio je prestižnu knjiženu nagradu Lajpciškog sajma knjiga ( Leipzig Book Fair Prize ) u nominaciji „ beletristika „ za roman „Pretprazničko veče „ (Vor dem Fest ( u kome je opisao noć uoči seoskih svetkovina u okolini Bradenburga severno-istočnim regionima Nemačake, punu fantastičnih pripovedanja , mitskih priviđelja , ali i prožetu živopisnim humorom, objavljeno je na sajtu Nagrade.
Po oceni žirija,Stanišićev roman „predstavlja virtuozno delo u prozi „.
Sada je na tom istom sajmu aktuelan njegov roman Poreklo i citaocima je vise dosadno da slusaju price
o tuznim sudbinama emigranata, ali kritika kaze da Sasha sve sme jer ume i da napise i opise i zivot jednog misha,
ali i saobfacaj na raskrsnici i to sve sa mnogo humora tako da je on retka zver koja sme da pise o cemu god hoce
Pogledajte prilog 539017