Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Тананана:tambalamba:
Коначно је нов компјутер стигао тако да сад могу лепо да пишем овде :ajmo: Сад ако ме нема или читам или скитам па не читам, али свакако то што немам компјутер није разлог што не пишем.

Pahuljice, neka ti je sa srecom novi komp i da te dugoi dobro sluzi :)

Daću ti je da čitaš

Ja je kupila s kafom. A ti? :D

- - - - - - - - - -

Јуки, ти си једна добра душа, и благо оном за кога се будеш удала.

Како ми је лепо када на форуму видим ћирилицу!

:)

Ja pišem ćirilicu, kucam latinicu, i uopšte ne primećujem ko kako piše na forumu. Jadan moj muž sa mnom... :rida:

I ja s kafom, zahvalila sam se tebi i Kaneli na informaciji. I pošto mi se Don kafa uopšte nije pokazala kao loša, potražiću možda još ponešto. Ako još ima.
I baš sam se te se danas setila u vezi sa svadbom. Jel se spremate?

Beogradski trio, Goran Marković, Laguna, 197 str.
Još jedna dobra knjiga. Bila sam malo skeptična kad sam počela da čitam, a ono sve, ceo roman od pisama, dopisa, izveštaja, nota, beleški,dnevnika, dokumenata.... Međutim, sve je dobro složeno, sve je jasno, prirodno teče i vrlo je zanimljivo.
O čemu se radi ima ovde https://www.laguna.rs/n4146_knjiga_beogradski_trio_laguna.html i
a ja ću samo da citiram "glavni junak ove knjige bio je i proslavljeni pisac Lorens Darel", jer je ovaj roman ubrzao realizaciju mog plana da čitam Aleksandrijski kvartet.
Goranu Markoviću od mene najviša ocena. Nemam zamerke.

- - - - - - - - - -

nekad sam učila i trudila se da ceo onaj link stavim u ono "ovde", ali nisam naučila, a i šta fali što stoji ceo, svejedno se otvara jednim klikom

I ja s kafom, zahvalila sam se tebi i Kaneli na informaciji. I pošto mi se Don kafa uopšte nije pokazala kao loša, potražiću možda još ponešto. Ako još ima.
I baš sam se te se danas setila u vezi sa svadbom. Jel se spremate?

Spremamo se polako, ima još vremena. :)

- - - - - - - - - -

mi smo iz Nisa...
ako si ti iz Nisevca kod Nisa , onda si Nisevljanin

I ne idemo u Niševljansku mehanu. :lol:

Јуки, ти си једна добра душа, и благо оном за кога се будеш удала.

Како ми је лепо када на форуму видим ћирилицу!

:)
И ја мислим да ће бити благо оном за ког се будем удала право да ти кажем:mrgreen: Још само да га нађем:mrgreen:

Надам се да ће компјутер добро служити.. Већ се јављам чешће нег пре тако да је засад све добро:D

И даље читам исте књиге (Савршени људи и Неизбрисиво сећање). Не стижем. Но, не оптерећујем се..
Гледала сам јуче одличну француску коедију у биоскопу https://www.cineplexx.rs/movie/sta-smo-jos-bogu-zgresili/. Баш са се слатко исмејала. Баш ми је пријао филм. Два сата су пролетела и баш је филм за опуштање тако да ако неко реши да иде у биоскоп ово је препорука :)

Решила сам ових дана да направим велико спремање и већ видим да ће викенд (овај или следећи) бити резервисан за то.Чишћење је некад добра антистрес ствар тако да ћу подвести под то јер ми је сада баш стресан период па ћу тиме да се занимам. А одложена ми је нека интервенција за април искоро сви налази ће ми пропасти тако да морам све поново и сад ме то баш нервира. Али шта да радим, шта је ту је...

Ja sam procitala sve tri knjige finskog autora, nisam sigurna da bi se dopale mladjoj publici jer ima mnogo istorije u smislu
da opisuje zivote ljudi i dogodovstine oko WWI i WWII, usput je i zaljubljenik u muziku , u svakoj knjizi ima
citava brigada likova sa jako cudnim imenima, malo svedskih, vise finskih tako da citalac ima problema da ih sve zapamti,
ali su se meni sve tri knjige mnogo dopale jer o Finskoj ne znamo jednostavno nista.
Prekjuce sam pocela novu knjigu Banvila i oborila me je ( tek je pocela, uzbudjenje tek predstoji:)) s nogu.
Naslov je "Nedodirljiv" ( The Untouchable), a glavni junak romana je Cetvrti covek, spijun koji je spijunirao i za
KGB i za MI5, kao sto je to bio i Kim Filbi ( Orson Wels u legendarnom filmu). On je "razotkriven" tek osamdesetih godina
i tako i pocinje knjiga. Stvarni lik je bio pre otkrivanja identiteta profesor umetnosti na Kembridzu, Kraljica mu je dodelila titulu viteza
i tako na pocetku romana on je vec star covek i rezimira svoj zivot ( slicna prica kao i u romanu More), ali je ovo prosto genijalno,
a sve ukljucujuci i taj sofisticiran i nepreyebiv engleski humor ( iako je ovaj uvek Irac:D), a i radi se o romanu, ima i nema mnogo
veze sa stvarnim spijunom. I ovom romanu je glavni lik istoricar umetnosti, veliki poznavalac filozofije, knjizevnosti, umetnosti
an zeneral pa koga to sve zanima neka izvoli. Za mene je Banvil otkrovenje decenije:)

Dopao mi se ovaj citat pa rekoh da ga podelim sa vama...

large.jpg

Ja se prepoznajem..nisam sigurna za Radu :lol: Ona nikad ne izlazi praznih ruku..:lol:)

Meni se čitao neki triler, pa sam se latila "Žene u kavezu" (Jusi Adler Olsen), nisam ranije čitala njegove knjige. Nekako nemam koncentracije u poslednje vreme, koju god knjigu da čitam, prispava mi se, pa sam i danas tako dremnula pola sata usred čitanja ove Žene. Prosečan triler, po mom mišljenju. Istražuje se nestanak jedne poslanice danskog parlamenta.

Trilogiju jesam, a one naknadne nastavke (Lagenkranc ili kako se vec preziva pisac koji je krenuo da pise umesto Lasona) nisam. Bila sam pocela "Bez milosti" letos, ali sam cula da je bolje krenuti redom, pa sam se docepala "Zene u kavezu", a posle nje je na redu "Bez milosti". Imam i neki triler "Sve ce plima odneti", skandinavski bracni par je napisao, o njemu sam cula bas oprecna misljenja. To sam nabavila za 200din na akciji, pa nek ide zivot. Mogu da svarim sve gde nema decje patnje, zlostavljanja beba, trudnica itd. Ne citam one u kojima su deca oteta.

Od skoro zapisujem šta čitam, jer zaboravim i radnju i pisca i sta sam čitala. Mislim da nisam čitala Žene u kavezu, ovo drugo sam uzela u biblioteci, a tamo čas ima, čas nema šta ja hoću.
Sad trenutno čitam knjigu Ahmeta Umita Ubistva u Istanbulu, videću kakva je.

Hronika sumnje- Vladislav Bajac, Geopoetika, 400 str. 8/10
https://www.geopoetika.com/book.php?id=3898

Istinska hronika perioda 1941-2016.
Hronika rok muzike, političkih i kulturnih zbivanja, hronika jedne porodice, hronika jedne zemlje...
Priča o stvaranju jedne veoma moćne firme – Geneksa, o izgradnji Filmskog grada, Avala filma...
Interesantno je podećanje na različite muzičke i kulturne ličnosti, na politički aktivne osobe, a posebno i naročito je zastupljen Koča Popović.

Ne čita se u dahu, čita se sporo i temeljno onako kako je i pisana.
Ima stvari koje me nisu interesovale ali i onih koje su mi bile veoma zanimljive.

Sve u svemu ja od Bajaca čitam po jednu knjigu na svakih nekoliko godina (sasvim slučajno, nije mi to neka posebna namera, pročitala sam ih do sada 4-5) i svaka knjiga mu je potpuno različita.

Od skoro zapisujem šta čitam, jer zaboravim i radnju i pisca i sta sam čitala. Mislim da nisam čitala Žene u kavezu, ovo drugo sam uzela u biblioteci, a tamo čas ima, čas nema šta ja hoću.
Sad trenutno čitam knjigu Ahmeta Umita Ubistva u Istanbulu, videću kakva je.
Ja ne zapisujem nista, sta pamtim, pamtim sta ne pametim, verovatno nije ni bilo vredno nekog
pamcenja.
Dogadja se i meni ( kod ovih trilera) da posle dve stranice shvatim da sam knjigu citala, ali to bacim
a i izbegavam da to uopste i citam,

Kuća sećanja i zaborava, Filip David, Laguna, 188 str.

Meni se ova knjiga Filip Davida nije mnogo dopala, citas je, a imas utisak da si to sve u nekim drugim knjigama vec citala.

Upravo tako nekako. S tim što se meni ipak dopala. Mislim, nije me nervirala, nije me gnjavila, fino teče priča, mada sam sve vreme imala utisak da čitam pripovetke, a ne roman. Ako ništa drugo, pohvalno je što nije predugačko. Napisao je onoliko koliko je imao da kaže. Malo činjenica, istorije, malo fantazmagorije, koja je izgleda nezaobilazna u poslednje vreme.
Nije loše kad ne očekuješ mnogo, pa nema razočarenja. Ja bih ovoj knjizi čak dala 8/10.

Paolo Konjeti, italijanski književnik

Polja večitog leda

Poznati pisac otkriva NIN-u kako izgleda njegova kamena kuća u Alpima i otvara svesku bez linija na čijim stranicama nastaje proza prevedena na desetine jezika

Roman Osam planina nagrađen je priznanjem Strega, najprestižnijim u Italiji, a u Francuskoj i Engleskoj, odlukom tamošnjeg ogranka PEN-a, proglašen je prevodom godine. Biće štampan u više od četrdeset zemalja. Paolo Konjeti, autor priče o usamljenom dečaku koji otkriva planinu s roditeljima zaljubljenicima u planinarenje, posle čega pratimo njegovo sazrevanje kroz prizore vraćanja na vrhove iz detinjstva, strmim stazama, između napuštenih kuća i vodenica – rođen je 1978. u Milanu.

Deo godine – najčešće odmah poruče beleške o piscu – provodi u Alpima, na visini od 2.000 metara. Kako izgleda ta koliba, pitamo, da li liči na kućicu iz Osam planina? Otac je u knjizi ostavlja nedovršenu, u amanet Pjetru, svom sinu i Pjetrovom najboljem prijatelju Brunu, čuvaru krava, stanovniku seoceta Grana, u podnožju Monte Roze, čiji je život od rođenja vezan za liticu. Samuju, jedu konzerve, kuvaju testeninu, piju vino, slušaju švajcarski radio i razmišljaju šta ih dalje čeka. Pjetro piše! Nasledstvo mu se čini poput odštete ili druge šanse za prekinuto prijateljstvo. Sneg svaki čas preti da ih zatrpa.

„Malo je udobnija!“, odgovara Paolo Konjeti u razgovoru za NIN. „Napravljena je od drveta i kamena, ali ima vodu, kupatilo i struju. Nalazi se nasred pašnjaka, a prozor gleda na jelovu i borovu šumu. Moja kućica, mnogo je volim.“

Ne pitamo šta misli što u svetu reklamiraju da će roman posebno voleti fanovi Paula Koelja i Elene Ferante (Mamma mia – toliko bih znao da kažem na italijanskom!), već predlažemo da obeleži svoje najvažnije toponime. Poput oca iz Osam planina, teškog čoveka, hemičara ugušenog gradskim životom, koji živne čim obuje gojzerice i na topografskoj mapi proučava stazu za sledeći dan. Pribadačima je zakači za zid i flomasterima markira osvojene teritorije.

Kaže da je Milano grad u kojem je rođen, gde je odrastao, i gde živi nekoliko meseci godišnje. „Postoji ljubav-mržnja prema njemu, ali on je ipak moj grad, on je ja. Estoul je mesto koje sam odabrao, planina, sloboda, samoća koju ponekad tražim i zbog koje ponekad patim, novi život, izabrana domovina. Mnogo godina to je bio Njujork, sanjao sam da budem tamo, ali bio sam siromašan, vraćao sam se kad god sam mogao. Čim bih uštedeo malo novca odlazio sam, dok ne bih sve potrošio. Nepal, Himalaji, ili možda još bolje, sve planine sveta, moj su sledeći cilj, želeo bih da nastavim da putujem preko planina.“

Posle očeve smrti, glavni junak pronalazi mapu i pažljivo je izučava: „Odmah sam imao jasan osećaj da je od onoga što je nekada bila – karta staza u dolini – postala nešto drugo, nešto nalik na roman. Bolje rečeno, na biografiju: posle dvadeset godina planinarenja nije bilo vrha, bačije, planinarskog doma do koga nije stigao očev flomaster i ta mreža staza bila je toliko gusta da je mapa za svakog drugog bila nečitljiva. Samo sada crna više nije bila jedina boja. Ponekad bi pored nje povukao i liniju crvenim flomasterom, a ponekad zelenim. Ponekad su se pak sve tri, i crna, i crvena, i zelena, pružale zajedno... Sigurno je postojala šifra i ja ostadoh ispred mape kako bih pokušao da je dokučim.“

Autor:Mića Vujičić

Ala NIN nahvalio knjigu Osam planina... čitao sam je pre par nedelja i nije me toliko dojmila. Ostala mi je površna, sa nedovoljnim upoznavanjem sa glavnim likovima, nekako hladna. Po meni za slabu četvorku, iako nije dosadna i, nekom ko voli avanturisticke romane i zaljubljenik je u prirodu, svakako moze mbogo više da se svidi.

Živeti – Ju Hua, Geopoetika, 180 str. 9/10
http://www.geopoetika.com/book.php?id=2162

Početak mi je bio jako odbojan, prvih 10-ak stranica.
Sledećih 10-ak sam jedva pregurala.
A onda me je knjiga sasvim obuzela. Nisam je ispustila dok je nisam završila.

Moglo bi se reći da je ovo knjiga o malom čoveku u teškim i velikim vremenima sa teškom i preteškom sudbinom.
Nameće mi se poređenje sudbine glavnog junaka sa sudbinom junaka Enesa Halilovića u romanu Ako dugo gledaš u ponor.
Dva različita kraja sveta, dva različita vremenska razdoblja, dve različite kulture... a sudbina i Život skoro isti.

- - - - - - - - - -

Sada bi mi dobro došla jedna knjiga za opuštanje, ali nemam ništa tako na lageru.

Мени је врло добра Манова:

Дубок је бунар прошлости. Зар га не би требало назвати безданом?
Томас Ман, Легенда о Јосифу, Предигра: Силазак у пакао

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back