Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ma mene boli uvo kako se vrednuju knjige koje čitam.
Bitno mi je da mi se na bilo koji način dopadnu.

Savršeno mi je i ako me je knjiga samo dobro zabavila.

Sa tom namerom krenem sinoć da čitam Moj pas glupi, ali ostavim posle 30-ak stranica (od ukupno 160).
Jednostavno mi je bila dosadna iako su mi knjige o psima, mačkama... obično zanimljive.

Pas je najgori deo te knjige,
meni je bila korektna. Ali Zapitaj prah je neuporedivo bolja.

Boldovano, slazemo se 100%

- - - - - - - - - -

OK je goodreads, I ja sam tamo aktivan posljednjih pola godine, tako nešto.
Naravno, moj identitet na goodreads je najstrože čuvana tajna. :zcool:

z:hm:
Evo mi nove zanimacije, iskopati Kventina na GR:deda:

Ја мислим да има истине у томе да је ћирилица пријатнија за око. Види како је округласта, мекана, дебељушкаsта (иста ја z:lol:). Dok latinica nekako ima više nekih ćoškova, uglova, malo bocka. Ipak mi je nekako lakše da pišem latinicu.

Nismo sad pisali o tome ko mudrije piše, niti smo poredili Čehova i Knausgorda, nego kako svako to slovo oko mora da registruje. Ali nije mi se vid pokvario od čitanja knjiga, nego od rada na kompjuteru. A možda malo i od godina.

Ја мислим да има истине у томе да је ћирилица пријатнија за око. Види како је округласта, мекана, дебељушкаsта (иста ја z:lol:). Dok latinica nekako ima više nekih ćoškova, uglova, malo bocka. Ipak mi je nekako lakše da pišem latinicu.

Nismo sad pisali o tome ko mudrije piše, niti smo poredili Čehova i Knausgorda, nego kako svako to slovo oko mora da registruje. Ali nije mi se vid pokvario od čitanja knjiga, nego od rada na kompjuteru. A možda malo i od godina.
TO sigurno nije istina :deda:

E to, probaj to : )

Moj pas Glupi je knjizevni sitkom, Prah je nesto drugo :heart:

- - - - - - - - - -

To ce ti biti zanimacija sledecih 5 godinaz:lol:

whereisquentin.jpg

Jeste cirilica lepa i prijatna, al ja pojma nemam dal citam latinicu ili cirilicu, tri puta sam morala da buljim u tvoje dve recenice
ne bih li shvatila pises malo ovako, malo onako.
Zamislite kako je meni ( uglavnom citam na nemackom) kada samo jedno slovo ima tri znaka /sch) ili kako je tek onim Pettersonimaz:D

Ma ajde, meni se ovi Nautilusovi podaci baš svidjaju.
Da se i ja osećam jednom k'o milioner :lol:

Meni su podaci zazvucali neverovatno, iako naravno vrlo interesantni. Nisam mogao da izdržim pa sam morao da se uverim u pouzdanost :) sta cu, profesionalna deformacija :)
Uzeo sam sa police 3 knjige, nasumicno i okrenuo neku stranu u sredini... svaka strana ima 30 radova ako je pisana standardnim fontom i proredom. U redu ima 23-25 slova (ne karaktera vec slova), i to je tekst od margine do margine, bez dijaloga, bez pasusa, dakle popunjeno bas dobro, onako Saramagovski...
To mu dodje 225k slova za knjigu od 300 strana. Na 50 knjiga na godišnjem nivou je u zbiru 11,25 milki.
Tako da, to je ta Nautilosova računica otprilike.
Zaista neverovatno... jedna od onih stvari o kojima ne razmišljaš dok ti neko ne skrene pažnju, pa tek onda shvatis razmere informacije.

Ma nasla sam jednog isti Quentin ( dala bih ruku u vatru da je to on al levu za sada) al ako je lagao odakle je ili kao sam ja pogresno zapamtila odakle je Quentin. Ne odustajem.

Edit,
Cim se vratim s kafe

Poslednja izmena:
Meni su podaci zazvucali neverovatno, iako naravno vrlo interesantni. Nisam mogao da izdržim pa sam morao da se uverim u pouzdanost :) sta cu, profesionalna deformacija :)
Uzeo sam sa police 3 knjige, nasumicno i okrenuo neku stranu u sredini... svaka strana ima 30 radova ako je pisana standardnim fontom i proredom. U redu ima 23-25 slova (ne karaktera vec slova), i to je tekst od margine do margine, bez dijaloga, bez pasusa, dakle popunjeno bas dobro, onako Saramagovski...
To mu dodje 225k slova za knjigu od 300 strana. Na 50 knjiga na godišnjem nivou je u zbiru 11,25 milki.
Tako da, to je ta Nautilosova računica otprilike.
Zaista neverovatno... jedna od onih stvari o kojima ne razmišljaš dok ti neko ne skrene pažnju, pa tek onda shvatis razmere informacije.
Meni licno takve informacije ne znace nista ( jeste zanimljiv podatak sa cirilicom, ali tu Nautilusu veruje na rec , a i ne znam kako
bih proveravala).
Ako mi neko kaze da na nebu, u vasioni ima 100 milijardi zvezda ja verujem, ali mi ta brojka nista ne znaci jer ja vidim na zvezdanom nebu stotinak
i to mi je tako ok-.

- - - - - - - - - -

Koja od vas me sad zapratila na goodreads? :think:

Ja sam mislio da će biti teže...
Ja nisam, majke mi, ja tamo i ne mogu da idem, odma mi traze neke pare.

Ovo bih voleo da saznam ko, kada i kako je utvrdio? z:shock:
Много пута сам прочитао.
Например ово:

(...) енглески књижевник и полиглота Џон Бернард Шо. Одушевљен српском ћирилицом, Шо је завештао своју имовину оном филологу који ће уредити енглеско писмо да буде савршено као српска ћирилица. Немачки офтамолог др Вернер Вебер одбранио је докторску дисертацију у Лајпцигу 1937. на тему Азбуке света и установио да српска ћирилица најмање замара очи – да је у ствари одмор за очи, и назвао је првом азбуком света

https://www.in4s.net/nikola-kulic-cirilica-na-golgoti/

Много пута сам прочитао.
Например ово:

(...) енглески књижевник и полиглота Џон Бернард Шо. Одушевљен српском ћирилицом, Шо је завештао своју имовину оном филологу који ће уредити енглеско писмо да буде савршено као српска ћирилица. Немачки офтамолог др Вернер Вебер одбранио је докторску дисертацију у Лајпцигу 1937. на тему Азбуке света и установио да српска ћирилица најмање замара очи – да је у ствари одмор за очи, и назвао је првом азбуком света

Zanimljivo... Moram da priznam da ćirilica lepo izgleda, toliko da razmišljam da почнем да пишем
ћирилицом.

- - - - - - - - - -

Koja od vas me sad zapratila na goodreads? :think:

Ja sam mislio da će biti teže...

Eto kad otkrivaš da imaš nalog tamo, odmah te našle.z:shock:

Много пута сам прочитао.
Например ово:

Независно од тога, ја сам одавно схватио да ме читање књига на хрватској латиници много више замара него на ћирилици. У књижарама и на сајму књига купујем књиге искључиво писане ћирилицом.

Независно од тога, ја сам одавно схватио да ме читање књига на хрватској латиници много више замара него на ћирилици. У књижарама и на сајму књига купујем књиге искључиво писане ћирилицом.
Ne zamara tebe latinica, zamara te hrvatski, latinica nam je ista, ne postoji srpska ili hrvatska latinica.
Zamara i mene hrvatski, ranije nije bilo tako, ali ranije nisam imala izbor.
Nego me Nautilus naveo na neka silna razmiljanja sta je brze i bolje i dosla sam do zakljucka da nikako nije u pravu.
Covek ne cita tako sto srice slovo po slovo nego nekako vizuelno, vidi rec , registruje je, a nije vazno koliko slovnih znakova ima ta rec.

Ne zamara tebe latinica, zamara te hrvatski, latinica nam je ista, ne postoji srpska ili hrvatska latinica.
Zamara i mene hrvatski, ranije nije bilo tako, ali ranije nisam imala izbor.
Nego me Nautilus naveo na neka silna razmiljanja sta je brze i bolje i dosla sam do zakljucka da nikako nije u pravu.
Covek ne cita tako sto srice slovo po slovo nego nekako vizuelno, vidi rec , registruje je, a nije vazno koliko slovnih znakova ima ta rec.
У праву си, не чита се свако слово а и Рада је била поставила неки линк где је то јасно показано. Знао сам за то, али сам занемарио како бих што више истакао неповољан утицај претераног читања на очи (нарочито латинице). Ако читамо само два слова у свакој речи, онда дванаест милиона слова можемо да поделимо са пет па је то опет преко два милиона слова годишње.
Комнен је исправно написао хрватска латиница, често је и ја тако зовем јер ју је осмислио Гај и од тада је у употреби код Хрвата. А србско писмо зна се - ћирилица!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back