Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa shvatila sam, nije nešto komplikovano... Ne koristim Goodreads, samo kad mi izadje kad nesto pretrazujem, pa ne znam ni sta tamo imaju.

A što se ovog izazova tiče, iskustvo me naučilo da izbegavam planiranje takvih stvari, a najbolje i svega ostalog. Onda se samo frustriram kad ne uspevam da ispunim planove.

Ali sad me zanima za koliko malo ce del piero ostati kratak. A ti si super, premasila zadati broj.

Dobro dođe nalog tamo, jer ti je to praktično spisak pročitanih knjiga, ne moras voditi beleške, bilo na papiru, bilo u wordu, excelu itd.

Ja sam učestvovao iz zabave, prošle godine pročitao 42, čini mi se, i sad stavio 50 knjiga, čisto da vidim da li je uticaj čitanja u el.formi toliko veliki kao sto mislim, pa je moguće dostići tako veliki broj :)
Omasicu za 3-4, ali je važnije da sam se drzao nekog plana i uglavnom pročitao ono sto sam zacrtao na početku godine.

Ih, pa 3-4 je ništa, to je svo po planu. Kad stignem možda ću se pozabaviti i otvaranjem naloga tamo. U početku sam mislila da je to sve tamo na engleskom, a meni se on nikako ne prima, iako sam išla i na neke kurseve u poslednje vreme. Jadan efekat.

I jel imaš neki utisak, jel veliki uticaj el. knjiga?
Meni nije. Knjiga je knjiga, u papiru ili na kindlu, kad nemam vremena da čitam - nemam. Ili kad me ne privlači kao ova što sad čitam, pa evo 200 i nešto strana čitam već skoro dve nedelje, a ostala mi još jedna trećina, a imala sam i vremena više nego što je uobičajeno.
Valjda ću da je završim do Nove godine pa će da uđe na ovogodišnji spisak od oko 37 knjiga. (Nešto mi je neuredan spisak ove godine, pa možda to i nije pravi broj), što je moj prosek.

Poslednja izmena:
Ih, pa 3-4 je ništa, to je svo po planu. Kad stignem možda ću se pozabaviti i otvaranjem naloga tamo. U početku sam mislila da je to sve tamo na engleskom, a meni se on nikako ne prima, iako sam išla i na neke kurseve u poslednje vreme. Jadan efekat.

Meni nije. Knjiga je knjiga, u papiru ili na kindlu, kad nemam vremena da čitam - nemam. Ili kad me ne privlači kao ova što sad čitam, pa evo 200 i nešto strana čitam već skoro dve nedelje, a ostala mi još jedna trećina.

OK je goodreads, I ja sam tamo aktivan posljednjih pola godine, tako nešto.
Naravno, moj identitet na goodreads je najstrože čuvana tajna. :zcool:

Ja sam od Petešuna (koga ja u sebi zovem Peter Petešun :lol: ) čitala još i Kleta reko vremena.[/B]
Sudeći po oceni koju sam joj dala, 6/10 i po tome što se ničega ne sećam, to je knjiga koja mi se nije dopala.

Sa ovom je sasvim nešto drugo.
Ostavila je jak utisak na mene iako sam je predugo čitala.

- - - - - - - - - -

Nego šta :D
Nemam baš bog zna šta da prijavim, ali mislim da neće biti ni tako loše :)

I ja sam tu knjigu citala, a i ja se ne secam nicega, al mi se bila dopalaz:lol:
Sinoc sam guglala u nadi da cu se oBsetiti necega, ali jok. Citacu je ponovo jer je to
i njegova autobiografija, glavni lik je zapravo on sam. Znam da mi se dopala, al ne znam vise zastoz:)
Ja ne pravim spiskove, evo vec unapred izjavljujem da me je ove godine jedna jedina knjiga fascinirala,
a to je knjiga koju je Nautilus preporucio:

SPOKOJ
Ahmet Hamdi Tanpinar
Doduse, ako se ne varam on je preporucio drugu neku od njega ( mozda Istanbul), ali mu je ovo najvaznija knjiga
pa sam tako nadosla na nju i stvarno me je raspametila. Stoji mi pored uzglavlja jer knjizi predstoji jos jedno citanjez:)

Sa nestrpljenjem ocekujem spiskove.

Привиђење '38. Ћела Вестеа sam sinoc pocela i citala 4-5 sati ( pola sam knjige i procitala) i da nisam uzela tabletu za spavanje
verovatno bih je dokrajcila do 6 ujutru al u 7 idem sati idem u setnju sa Romeom i tu nema zezanja.

Knjiga je " onako", meni je mnogo zanimljiva jer citaocu otkriva jedan deo Evrope o kome ziv covek nista ne zna jer
ga jednostavno Finska i istorija Finske nije zanimala.

Ja ne pravim spiskove, evo vec unapred izjavljujem da me je ove godine jedna jedina knjiga fascinirala,
a to je knjiga koju je Nautilus preporucio:

SPOKOJ
Ahmet Hamdi Tanpinar
Doduse, ako se ne varam on je preporucio drugu neku od njega ( mozda Istanbul), ali mu je ovo najvaznija knjiga
pa sam tako nadosla na nju i stvarno me je raspametila. Stoji mi pored uzglavlja jer knjizi predstoji jos jedno citanjez:)

Sa nestrpljenjem ocekujem spiskove.
Истанбул је Памукова а та друга од Танпинара је Институт за подешавање времена, можда не тако занимљива као Спокој али једнако добра. z:)

Meni nije. Knjiga je knjiga, u papiru ili na kindlu, kad nemam vremena da čitam - nemam. Ili kad me ne privlači kao ova što sad čitam, pa evo 200 i nešto strana čitam već skoro dve nedelje, a ostala mi još jedna trećina, a imala sam i vremena više nego što je uobičajeno.
Valjda ću da je završim do Nove godine pa će da uđe na ovogodišnji spisak od oko 37 knjiga. (Nešto mi je neuredan spisak ove godine, pa možda to i nije pravi broj), što je moj prosek.

U mom slucaju je drasticna razlika... Kindle ovako zgodan, mali i tezak 100 grama, nosim sa sobom redovno. Ovih dana sam se patio po lekarima, cekanje po sat, dva, i procitao sam celu knjigu za 2x2-3h. To mi je win win situacija - ne nerviram se zbog cekanja, i plus citam! Mogao bih da cekam i pola dana :D
Ranije, pre tableta/kindle-a sam citao 10-15 knjiga godisnje, ako i toliko, a zadnje dve godine, evo drugi put zaredom preko 40.

Goodreads je jos i dobar Bi, sto mozes da pretrazujes naslove i autore na srpskom jeziku, ne moras po originalnom-izvornom nazivu. Tako da, engleski i ne mora da ti bude prepreka. ;)
Kazem, ja sam taj celendz iz zezancije pokrenuo, i lupio 50 knjiga, i nisam se opterecivao da moram da ga dostignem, vazda sam kasnio 4-5 kom.

Btw, ja sam, ne znam zasto i na osnovu cega, mislio da se ti bavis prevodjenjem bas sa engleskog... Koji drugi jezik je u pitanju, ako nije tajna?

Čim ljudi čuju da sam prevodilac, odmah to povezuju sa engleskim, kao da drugi jezici ne postoje. Engleski je postao obavezan deo opšte kulture i pismenosti. Puno puta mi se i u tekstovima na "mom" (tajnom) jeziku nađu delovi na engleskom, pa ako je malo ( i bez overe) mogu i to da završim.

Tebi je kindle baš promenio život. Tj. odnos prema čitanju. Ja sam uvek nosila knjige sa sobom i kod lekara (gde srećom nisam mnogo boravila) i po autobusima. Ali ako nije dobro svetlo, nije moglo da se čita. Ali prvu knjigu na kindlu pročitala sam na VMA kad sam pravila društvo mužu dok je čekao na neku intervenciju (ništa strašno, neko kao masno tkivo). On je rešavao sudoku. Da se ne misli da sam ga zapostavila.

Истанбул је Памукова а та друга од Танпинара је Институт за подешавање времена, можда не тако занимљива као Спокој али једнако добра. z:)

Da, ctaala sam i Pamukov Istanbul ali me nikako nije oborio s nogu kao ovaj Spokoj jer je tu i poezia i muzika i flozofija,
vej of lajf, sve objedinjeno jednoj knjizi a usput je i predivan roman ( malo , ali ne i bas malo nego mnogo ljubavni).

Poslednja izmena:
Čim ljudi čuju da sam prevodilac, odmah to povezuju sa engleskim, kao da drugi jezici ne postoje. Engleski je postao obavezan deo opšte kulture i pismenosti. Puno puta mi se i u tekstovima na "mom" (tajnom) jeziku nađu delovi na engleskom, pa ako je malo ( i bez overe) mogu i to da završim.

Tebi je kindle baš promenio život. Tj. odnos prema čitanju. Ja sam uvek nosila knjige sa sobom i kod lekara (gde srećom nisam mnogo boravila) i po autobusima. Ali ako nije dobro svetlo, nije moglo da se čita. Ali prvu knjigu na kindlu pročitala sam na VMA kad sam pravila društvo mužu dok je čekao na neku intervenciju (ništa strašno, neko kao masno tkivo). On je rešavao sudoku. Da se ne misli da sam ga zapostavila.

Meni nije nikako jer sam jos uvek " zavisnica" od stampanih knjiga, valjda sam matora i zato pod knjigom podrazumevam nesto sto lici na knjiguz:D
Citam i ja sa KindleTa, ali nije isti osecaj kao kad se prava knjiga cita.

Meni su elektronski formati promijenili život utoliko što su mi dostupne mnoge knjige koje inače ne bih mogao da nabavim, posebno mislim na knjige na engleskom.
Inače, brzina čitanja mi se ne mijenja, bez obzira na format.
A ove godine mislim da nisam ispunio ni svoj standardni tempo od dvije knjige mjesečno. Zeznuo me Knausgor sa 1000+ strana, a u jednom period sam bio zauzet nekim porodičnim poslovima, da ne kažem sahranama, pa nisam baš mnogo čitao.

Meni su elektronski formati promijenili život utoliko što su mi dostupne mnoge knjige koje inače ne bih mogao da nabavim, posebno mislim na knjige na engleskom.
Inače, brzina čitanja mi se ne mijenja, bez obzira na format.
A ove godine mislim da nisam ispunio ni svoj standardni tempo od dvije knjige mjesečno. Zeznuo me Knausgor sa 1000+ strana, a u jednom period sam bio zauzet nekim porodičnim poslovima, da ne kažem sahranama, pa nisam baš mnogo čitao.
Mene nece zeznutiz;)
Ne, sada bez zezanja, ironije i sarkazna, mislim da ne bi trebalo citati "knjizevnost" gde neko pise tek tako jer mu se moze,
a tu je bas ovaj ( da mu ne navodim imez;))

Mene nece zeznutiz;)
Ne, sada bez zezanja, ironije i sarkazna, mislim da ne bi trebalo citati "knjizevnost" gde neko pise tek tako jer mu se moze,
a tu je bas ovaj ( da mu ne navodim imez;))

Nije meni žao što sam čitao Knausgora, naprotiv, to je sigurno jedna od boljih knjiga koje sam ove godine čitao. Samo je baš obiman, pa se odužilo čitanje.

Nije meni žao što sam čitao Knausgora, naprotiv, to je sigurno jedna od boljih knjiga koje sam ove godine čitao. Samo je baš obiman, pa se odužilo čitanje.

Koje sam ja glupave knjige ( kao trilere) ove godine citala? Pa to pas s maslom ne bi pojeo ( ovaj moj Romeo i ne jede buter, ne jede nista,
anorektican je i mnogo lep za razliku od menez;))
Ja prosto ne znam kako bismo kvalifikovali knjge koje su vredne citanja i one koje nisu.
Nema tu pravila, ja cu licno izbegavati ove besmieslene trilere jer mi nista ne znace, zaboravim vec sledeci dan sam sam ih uopste i citala.

Ma mene boli uvo kako se vrednuju knjige koje čitam.
Bitno mi je da mi se na bilo koji način dopadnu.
Savršeno mi je i ako me je knjiga samo dobro zabavila.

Sa tom namerom krenem sinoć da čitam Moj pas glupi, ali ostavim posle 30-ak stranica (od ukupno 160).
Jednostavno mi je bila dosadna iako su mi knjige o psima, mačkama... obično zanimljive.

E, zato mi pišemo koliko strana ima knjiga. Ja kad sam prebrojavala, pa naišla na Višnjik i Tri sestre, pa se mislim, da li se to broji. Koliko to može da ima strana? 50? A isto je knjiga, naslov, kao Knausgord. I još 6 Mojih borbi. Ili 5, koliko ih ima?

E, zato mi pišemo koliko strana ima knjiga. Ja kad sam prebrojavala, pa naišla na Višnjik i Tri sestre, pa se mislim, da li se to broji. Koliko to može da ima strana? 50? A isto je knjiga, naslov, kao Knausgord. I još 6 Mojih borbi. Ili 5, koliko ih ima?
Pa ima ( ako je sest knjiga brat bratu) 4000 strana.

E sad Cehov moze da ima tri hiljade,, ali svaki mu je dijalog zlatan tako da tu nema poredjenja
ni sa Ferante , a ponajmanje sa ovim sto ne smem da mu ni ime napisem z:shock:
Zbog "prekonosiranja"z;)

Poslednja izmena:
Триста страна у просеку по књизи пута хиљаду слова по страни пута педесет књига годишње, то је (брат брату) петнаест милиона слова годишње. А свако слово наше око мора да констатује. Јаој нашим очима, па још ако је латиница, страшно (утврђено је да је латиница неповољнија за очи од ћирилице). Зато ја волим да после дужег читања одем до базена да напарим очи.
:cool:

Триста страна у просеку по књизи пута хиљаду слова по страни пута педесет књига годишње, то је (брат брату) петнаест милиона слова годишње. А свако слово наше око мора да констатује. Јаој нашим очима, па још ако је латиница, страшно (утврђено је да је латиница неповољнија за очи од ћирилице). Зато ја волим да после дужег читања одем до базена да напарим очи.

Ovo bih voleo da saznam ko, kada i kako je utvrdio? z:shock:

To je aksiom, to se ne utvrdjuje :lol:

- - - - - - - - - -

Osim u vezi ove latinice, vrlo zanimljivi podaci :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back