- Poruka
- 1.100
Комнен је исправно написао хрватска латиница, често је и ја тако зовем јер ју је осмислио Гај и од тада је у употреби код Хрвата. А србско писмо зна се - ћирилица!
Наутилусе, ne širi dezinformacije! Latinica koju mi, Srbi, koristimo je naša. Đura Daničić je potpuno uobličio.
Ćirilica, naravno, ima daleko veći značaj, jer je mnogo starija od srpske latinice, i budući da se direktno naslanja na vinčansko pismo, ukazuje na nas kao na direktne naslednike te civilizacije (zato je svim alama toliko stalo da nam je oduzmu). Ali, Srba je i bilo i ima ih i izvan granica Srbije, i oni su stvarali na pismima koja su propisivana za države u kojima su živeli.

. Po meni, autor se preterano orijentisao ka periodu od 1990 na ovamo, no s druge strane možda će neke od tih knjiga biti lakše pronaći u knjižarama i bibliotekama. Hvala Bogu, naši izdavači su dosta ažurni kad je strana književnost distopijskog sadržaja u pitanju. Autoru je tematika urušenog društva bila najvažniji kriterij pa su se u spisku našli i klasični romani, priče, stripovi i omladinski romani. Nadam se da će vam se spisak dopasti, a možete i sami preporučiti neku dobru knjigu
. Po meni, autor se preterano orijentisao ka periodu od 1990 na ovamo, no s druge strane možda će neke od tih knjiga biti lakše pronaći u knjižarama i bibliotekama. Hvala Bogu, naši izdavači su dosta ažurni kad je strana književnost distopijskog sadržaja u pitanju. Autoru je tematika urušenog društva bila najvažniji kriterij pa su se u spisku našli i klasični romani, priče, stripovi i omladinski romani. Nadam se da će vam se spisak dopasti, a možete i sami preporučiti neku dobru knjigu 

I ja volim distopijsku tematiku. Kod ovih romana nikad nije samo književnost u pitanju nego uvek ima i sociologije, psihologije, futuristike i mnogo toga još. Ja sam se zadnjih par godina udaljio od klasične književnosti pa bih baš mogao da se vratim preko distopija u nju
 I ja volim distopijsku tematiku. Kod ovih romana nikad nije samo književnost u pitanju nego uvek ima i sociologije, psihologije, futuristike i mnogo toga još. Ja sam se zadnjih par godina udaljio od klasične književnosti pa bih baš mogao da se vratim preko distopija u nju 

To je ona Božina zamerka da se spisak više bavio savremenom književnošću.
 To je ona Božina zamerka da se spisak više bavio savremenom književnošću. 

)
 ) ), da obavezno procitas i Put i Slepilo. Saramago je, naravno, znatno recitiji od Makartija, koji iako pise sturo i vrlo sazeto, ipak uspe da docara emociju. Njemu se zamera najvise nedostatak bilo kakvih opisa i zalazenje u detalje, a takodje i mnogo nasilja i psovki... ja sam pre Puta, citao i Krvavi meridijan i Nema zemlje za starce, i vec se navikao na njegov stil, ali sumnjam da cu mu se vise vracati, jer to skrtarenje u recima ume da iritira ali je ideja za sve 3 knjige vrhunska i pisana kao scenario za film.
 ), da obavezno procitas i Put i Slepilo. Saramago je, naravno, znatno recitiji od Makartija, koji iako pise sturo i vrlo sazeto, ipak uspe da docara emociju. Njemu se zamera najvise nedostatak bilo kakvih opisa i zalazenje u detalje, a takodje i mnogo nasilja i psovki... ja sam pre Puta, citao i Krvavi meridijan i Nema zemlje za starce, i vec se navikao na njegov stil, ali sumnjam da cu mu se vise vracati, jer to skrtarenje u recima ume da iritira ali je ideja za sve 3 knjige vrhunska i pisana kao scenario za film.