Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Srećan Dan Republike, onima koji ga se sa zadovoljstvom sećaju
Pamtim ga kao svinjokolj, dok su mi baba i deda bili živi. Posle toga, nisam ga ni primećivala...

Danas je mojoj komšinici i Vuku Draškoviću rođendan. :) Njoj 50. a njemu 72. Au, al' je omatorio... :lol:
Inače, zaboravila sam da javim da sam završila pre desetak dana Aleksandra od Jugoslavije. Nije uopšte loš. Msm, ne razumem se mnogo u istoriju i ne zanima me koliko je istinita priča, ali je legla.

Poslednja izmena:
Čestitamo Rado do srca :heart:
To je zaista jedna divna vest.

- - - - - - - - - -

A što reče Quentin, kao da se juče upisivala.
Još se sećam maturske haljine koju joj je baka :heart2: šila.

I sa mnom ista stvar.
Kao da je sve to juče bilo. I njena sramežljivost.
Neverovatno kako vreme prolazi.
Neka ti je srećan tvoj diplomirani filolog!
Svako dobro, da što pre nadje posao, a sad prvo da se malo odmori.
Bravo, još jednom! Nije mala stvar!

- - - - - - - - - -

Skačem do neba i više!
:klap::klap::klap:

Veče je idealno.
Lampa nasred stola od paleta.
Kosa sveže oprana i osušena, tek ponegde gumicom pekmezarom uvijena kako bi se negde zakrivudala nemarna lokna.
I čaša kupinovg vina.
Sa kompjutera, razume se, muzika.
Tamno plava boja na noktima još uvek se suši.
Uigrano veče koje u sebi objedinjuje umetnosti, romantiku i dašak estetike.

I naravno, žal jer ne stižem redovnije da se javim.
A ni, iskreno govoreći, da čitam.

Rado, najsrdačnije čestitke zbog ćerke.
Mnogo je borbe, truda, uspeha, odricanja, pa i stresa stalo u sve te godine studentskog života.
Dugih noći, bdela je nad knjigama nekad uspešno nekad manje uspešno (za određeni rok) pokušavajući da upamti i zabeleži važne stvari za određen predmet.
nekad je išlo kao od šale, a nekada su misli lutale, ma kako da se trudila da ostane fokusirana.
Pred njom je prepuštanje slobodi, do naredne odluke o učenju, napredovanju, radu.
Neka uživa. Nek se smeje, nek radi sve što je priželjkivala dok su rokovi pritiskali.
Bravo, veliko bravo! I za vas, njene najbliže, koji ste uvek bili uz nju, čak i onda kada možda ni sama nije bila uz sebe.

Dok nižem reči, kad me već napada skribomanija, da vam ispričam o Gorderovom Lutkaru.
Volim jako njegov Sofijin svet, i Kći direktora cirkusa.
Zamak u Pirinejima nije me oduševio, a, priznajem, i s Lutkarom sam odugovlačila.

Justejn Gorder uvek tka nekakve bajkovite, razmaštane priče.
Ni ovde nije bilo drugačije.
Lutkar je dragoceno štivo za ljubitelje etimologije, za radoznalce koje zanimaju svi koreni, sve jezičke i leksičke srži, dubine značenja i smisla.
O, da, njima će se Lutkar osobito dopasti.

Jakopu, usamljeniku koji ima neobičan hobi - odlaske na sahrane nepoznatih ili polupiznatih ljudi, reči su najbolje društvo.
Etimološke osnove i grupe jezika, takoreći porodice, on na neki način, u svojoj silnoj samoći, vidi kao svoje vlastite korene, svoju porodicu.
Na sahranama i daćama, kada sedne među svet koji je prijateljevao sa pokojnikom, nalazi delić osećaja da je taj sto i to mesto makar na tren, prostor u kom i on može biti kao kod kuće.
Može biti prihvaćen, može biti deo grupe ljudi koji imaju nešto zajedničko - priču sa preminulim, komad prošlosti.

Jakop ima Pelea, svog čudnog najboljeg prijatelja, na neki način kudikamo slobodnijeg nego što je sam Jakop, koji ga dovodi u čudne situacije.
Koji ga čupa, samim tim, iz monotonije.

Ceo roman je neobično putovanje jednog čoveka kroz živote i još više smrti drugih ljudi, i kroz reči.
Ceo roman je pokušaj da se pronađe pripadnost, da se apatridstvo jednog čoveka zaustavi makar prividnim osećajem bliskosti i zajedništva.

I mnogo reči, mnogo priče o rečima, mnogo uživanja.

Ipak, na koncu, nešto mi je falilo. Nešto srčanije, nešto razmahanije.
Možda je do mene, nerazmahane usred ove već dosta hladne jeseni.

Jeste da nije vezano za knjige, ali moram da kazem - sto me nervira kad udjem na forum i bude onaj bezvezni i grozni novi izgled :evil::besna::evil:
Cini mi se da nista ne moze tako da me iznervira..
Desava li se jos nekome?

Jeste da nije vezano za knjige, ali moram da kazem - sto me nervira kad udjem na forum i bude onaj bezvezni i grozni novi izgled :evil::besna::evil:
Desava li se jos nekome?

Slikaj ekran ako mozes da vidim na sta mislis.

Desava mi se da napisem odgovor i ne bude poslat.Pokusam da izmenim poruku a ono je stavi tri puta/nece da menja te obrisem.Pokusam da citiram i odgovorim sve mi se obrise.
Udjem na forum a on u nekim levim formatima.

Desava li se jos nekome?

Idi skroz dole do kraja stranice. Stisni Klasičan izgled. Trebalo bi da se sve vrati na staro.

- - - - - - - - - -

Oprostite, ali, moram da se pohvalim. Kome bih, nego svojima... :heart:
Od pre sat vremena sam majka diplomiranog filologa... :lol:

Čestitke!:D (sa malim zakašnjenjem, ali nadam se ipak na vreme)

Svojevremeno su u Pančevu, u NIS-u tražili sekretarice sa znanjem engleskog i ruskog. Posao sekretarice ne zvuči možda naročito, ali u sistemu NIS-a...

Idi skroz dole do kraja stranice. Stisni Klasičan izgled. Trebalo bi da se sve vrati na staro.

- - - - - - - - - -

Čestitke!:D (sa malim zakašnjenjem, ali nadam se ipak na vreme)

Svojevremeno su u Pančevu, u NIS-u tražili sekretarice sa znanjem engleskog i ruskog. Posao sekretarice ne zvuči možda naročito, ali u sistemu NIS-a...

Da, u Srbiji su te "sekretarice" kao sto su nekada bile daFtilografkinje, ali je to fina odskocna daska za bilo kakvu karijeru.
Zanimljivo je da je u engleskom sekretar ili sekretarica zapravo ministar(ka). Postoje i i kod nas drzavni sekretari ( pol nema veze).

Rado, čestitke ćerki!:D Veliki posao je uradila. I da brzo nađe posao:D

Pročitah od poslednjeg javljanja Nedeljni filozofski klub, Aleksandara Mekol Smita, i dopala mi se knjiga. Pitka i sasvim mi je prijala. Čak mislim da sam počela sa čitanjem u neku nedelju:D Takođe sam pročitala Povratak na Krit, Brende Rid i ta mi nije legla, kao ni prvi deo. Trenutno čitam Čudan osećaj u meni Orhana Pamuka i zasad mi se sviđa (prešla sam tek trećinu). Ide mi sporo ali mi nije dosadna. Međutim, pošto ću je sigurno duže čitati, rešila sam da je čitam uporedo sa drugim knjigama. Ali bez obzira na to, nadam se da ću je završiti do kraja godine. U prevozu čitam Molitvu moje majke, Nafise Hadži i zasad je ok.

Drugarica mi je preko Kupinda naručila knjigu Hotel Šangaj, Viki Baum. Da li je nekom poznato? Drugarica mi ju je preporučila ali moram priznati da nisam pre čula za nju. Za 7 dana mi je rođendan pa je to jedna od knjiga koje sebi poklanjam za rođendan. Takođe sam naručila i Život Mona LIze, Pjera La Mira. A planiram da mi rođendanske takođe budu u Neimarov šegrt, Elif Šafak (nju sam čitala i kao bajka je i moram da je imam jer ću je čitati još nekada) kao i Engleski pacijent, Majkla Ondačija. I to će biti to što se mene tiče. :)

Rešila sam da tokom decembra i januara čitam ono što mi se godinama vuče po policama. Tako da će tu biti svega i svačega:)

Idem za desetak dana na Kopaonik. Nisam nikada bila na planini zimi i baš se radujem. Sad samo gledam šta sve toplo imam da ponesem:)

Poslednja izmena:
Slikaj ekran ako mozes da vidim na sta mislis.

Ne mogu da slikam, imam stari model tel + ne umem da prebacim slike na komp.

Ali evo videh da drugi znaju o cemu pricam odn. pisem.

- - - - - - - - - -

Meni ne.
Uvek je sve isto :)

Meni se to sinoc prvi put desilo htela sam da pop....Mislim da se Radi to desavalo vise puta..

- - - - - - - - - -

Tako sam i uradila i vratilo se na staro, ali se bojim da neki naredni put nece moci da se prebaci na staro..:rumenka: :roll:

Ne mogu da slikam, imam stari model tel + ne umem da prebacim slike na komp.

Ali evo videh da drugi znaju o cemu pricam odn. pisem.

- - - - - - - - - -

Meni se to sinoc prvi put desilo htela sam da pop....Mislim da se Radi to desavalo vise puta..

- - - - - - - - - -

Tako sam i uradila i vratilo se na staro, ali se bojim da neki naredni put nece moci da se prebaci na staro..:rumenka: :roll:
Ma i meni se to desavalo, ali kada sa Androida ( Mobilni, tablet) idem u forum. Uvek ce se vratiti, ne brini.

Rado, čestitke ćerki!:D Veliki posao je uradila. I da brzo nađe posao:D

Pročitah od poslednjeg javljanja Nedeljni filozofski klub, Aleksandara Mekol Smita, i dopala mi se knjiga. Pitka i sasvim mi je prijala. Čak mislim da sam počela sa čitanjem u neku nedelju:D Takođe sam pročitala Povratak na Krit, Brende Rid i ta mi nije legla, kao ni prvi deo. Trenutno čitam Čudan osećaj u meni Orhana Pamuka i zasad mi se sviđa (prešla sam tek trećinu). Ide mi sporo ali mi nije dosadna. Međutim, pošto ću je sigurno duže čitati, rešila sam da je čitam uporedo sa drugim knjigama. Ali bez obzira na to, nadam se da ću je završiti do kraja godine. U prevozu čitam Molitvu moje majke, Nafise Hadži i zasad je ok.

Drugarica mi je preko Kupinda naručila knjigu Hotel Šangaj, Viki Baum. Da li je nekom poznato? Drugarica mi ju je preporučila ali moram priznati da nisam pre čula za nju. Za 7 dana mi je rođendan pa je to jedna od knjiga koje sebi poklanjam za rođendan. Takođe sam naručila i Život Mona LIze, Pjera La Mira. A planiram da mi rođendanske takođe budu u Neimarov šegrt, Elif Šafak (nju sam čitala i kao bajka je i moram da je imam jer ću je čitati još nekada) kao i Engleski pacijent, Majkla Ondačija. I to će biti to što se mene tiče. :)

Rešila sam da tokom decembra i januara čitam ono što mi se godinama vuče po policama. Tako da će tu biti svega i svačega:)

Idem za desetak dana na Kopaonik. Nisam nikada bila na planini zimi i baš se radujem. Sad samo gledam šta sve toplo imam da ponesem:)
Viki Baum mozes, a i ne moras da citas. Njena se karijera knjizevnice sastoji u tome sto je bila Jevrejka u egzilu i tu se cela prica i zavrsava.

Engleski pacijent je predivna knjiga, mnogo bolja od filma, a i film je mnogo dobar. Obavezno da ga citas.
Sa ovom Elif Šafak[ nayebala sam kao zuti mravi i to bas sa ovim Segrtom. Nisam znala u Beogradu koje knjige da kupim i tu se isprsim,
kupim dve njene knjige ( koja je prva pojma nemam, pola sam procitala, ali cu je baciti) i kupim ovog Segrta, a sve mi je vreme u glavi da mi je knjiga kao poznata.
Dodjem kuci i vidim da je imam i na nemackom ( a platila sam je vise od 1000 dinara), setim se da sam pocela da je citam, ali da mi je bila kao Pamukova knjiga
Zovem se crveno i da ja takve knjige jednostavno i ne mogu i ne zelim da citam. Ova koju cu da bacim knjiga je o majci koja je rodila dete pa ima neke
muke sa dojenjem i tako cela knjiga, majka, mleko i beba.
Ali ce te Engleski pacijent vise nego oduseviti:)

Ova koju cu da bacim knjiga je o majci koja je rodila dete pa ima neke
muke sa dojenjem i tako cela knjiga, majka, mleko i beba.

Bože, kakva dosada. Meni te priče nisu bile zanimljive ni dok sam do guše bila u tome (trudnoća-porođaj, dojenje, pelene...), bila sam s bebom po ceo dan i onda kad izađem da prošetam s drugaricom želim da proluftiram mozak i pričam o knjigama, filmovima, putovanjima... Nisu mi jasne žene koje se toliko promene kad postanu majke, da ne možeš s njima da porazgovaraš ni o čemu drugom. Pošto sam već u fazi odlazaka na dečje rođendane, desi se da mi za istim stolom zapadne ekipa koja se raspriča o pelenama, pa gledam da kidnem ili šaljem mužu preteće poruke s telefona u kojima ga upozoravam da će na sledeću proslavu ići on, a ne ja.
Ne znam zašto sam vam ovo ispričala, ali mi je lakše :mrgreen:

Dževdet-beg mi je pri kraju i moram reći da je na početku mnogo više obećavao; nije mi se dopalo u kom pravcu se razvijala priča. Plus me zaista ne zanimaju političke (ili ideološke) struje u bilo kojoj zemlji, pa tako ni u Turskoj - ko je socijalista, demokrata, republikanac itd. Očekivala sam da će priča biti više porodična i nekako temeljnija. Ovde je većina likova površno opisana, svi zatomljavaju svoja osećanja (takvo vreme i kultura); nije me dotakla, šta da radim. Prvih 200 strana mi je super.

Elefteria, baš si dobro to rekla za Dževdet bega. Početak je više obećavao. Tražila sam da se podsetim šta sam ja napisala. I mene su udavile političke rasprave ....

A isto tako su me davila druge majke dok su deca bila mala i dok sam morala da ih vodim napolje. Imala sam običaj da kažem da je najznačajniji trenutak mog majčinstva bio kad su deca počela da izlaze sama napolje (bilo je prilično bezbedno - nekoliko povezanih igrališta i dosta dece) i ja više nisam morala da slušam o pelenama, papicama, kakicama. Za sve to vreme upoznala sam samo dve žene sa kojima sam se rado družila i posećivala.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back