Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ako niste vidjeli temu na pdf Književnost, izašao je spisak romana prijavljenih za NIN-ovu nagradu, njih 98! Neka poznata imena i mnogo anonimusa, kao i svake godine. Knjigu Vuleta Žurića sam kupio i pročitaću je, a za ostale ne znam. Vjerovatno ću pročitati još poneku koja uđe u uži izbor jer mislim da je žiri prilično kredibilan - bar Paunović, Kukić i Milenković ulivaju povjerenje,

Ja bila danas ponovo, probijala se kroz stado beslovesne dečurlije :mrgreen: Šta ću, nerviraju me. Samo bulje u telefone i blokiraju prolaz, onda posedaju po stepenicama, pa ne možeš da prođeš. Znam da ima izuzetaka, fine dece koju zaista zanima knjiga i njima svaka čast.

Ja tamo pljeskavice nisam videla godinama. Jedem pre polaska dobro, tako da mi nije problem da izdržim 4-5 sati. Imala sam flašicu s vodom. Oni kojima pada šećer uvek mogu poneti čokoladicu ili bananu da ih malo ''podigne''. Pa, nećemo umreti od gladi ako ne jedemo nekoliko sati. Imam i ja među prijateljima/rodbinom onih koji misle da će se onesvestiti ako ne jedu 5 sati i, ako u tako nekoj vanrednoj situaciji moraju da preskoče obrok, to doživljavaju kao tragediju.

Meni ta hrana isto nije bas nikakav problem. Pojedem nesto ujutru i mogu da ne jedem do ponoci. Mada verujem da je ljudima koji dolaze sa strane ipak potrebno da nesto usput pojedu.
Ali usput a ne da od toga prave tragediju. Za taj jedan dan nece crci.
No lako je meni da to pricam kad mi hrana uopste nije pri vrhu liste prioriteta :cistinaocare:

Ja sam se iznenadio kada sam cuo da se na sajmu nalaze pljeskavice, idem prvi put prekosutra. Kako bi izgledalo da se prodaje hrana pored biletarnice u pozoristu?
Hoce li se naci nesto od frojda po povoljnoj ceni?

Тајна убиства у кругу двојке
Зелено месо
Косигнас ред змаја
Велика борба
А ако умре пре него што се пробуди?
Поноћ је у соби успомена
Екуменизам-Кратка хронологија отпадништва
Етос пограничја

- - - - - - - - - -

Ja sam se iznenadio kada sam cuo da se na sajmu nalaze pljeskavice, idem prvi put prekosutra. Kako bi izgledalo da se prodaje hrana pored biletarnice u pozoristu?
Hoce li se naci nesto od frojda po povoljnoj ceni?

Пљескавице су увек биле напољу, нису у сајамским халама...

Заборавих главно...

20181025_232941.jpg

Тајна убиства у кругу двојке
Зелено месо
Косигнас ред змаја
Велика борба
А ако умре пре него што се пробуди?
Поноћ је у соби успомена
Екуменизам-Кратка хронологија отпадништва
Етос пограничја

Neki ne možemo da se zaustavimo kad se raspišemo, a tebi "svaka reč mora klještima da se vadi", kako su nam govorili nastavnici u školi kad smo davali šture odgovore.
Pa, pošto su mi ovi naslovi nepoznati, morala sam da guglam ko su pisci, izdavači i kakve su to uopšte knjige. Raznolike, neke bi me zanimale, većina, mislim da ne. Ali ono što me je navelo da se javim ispod tvog posta, osim što ne volim da navođenje naslova ostane bez komentara, je Zeleno meso, pošto sam utvrdila da ga je napiso Pavle Ugrinov.
Ja sam tamo osamdesetih godina, u svojim dvadesetim, bila fascinirana njime i njegovim delima i pročitala sve što je do tada bilo objavljeno. A posle, druge obaveze, druga interesovanja, i ništa više nisam čitala.
Kakav je u kasnijim delima? Možda bih mogla da ga probam opet.
Mada mi, moram da priznam, vraćanje na neke omiljene pisce iz mladosti, uglavnom nije donelo isto zadovoljstvo kao onda i prosto se plašim da ih "ne pokvarim" ponovnim čitanjem.

Borim se s Praskim grobljem.. Presla sam polovinu i iako me vuce da vidim sta tu sve ima, zakljucujem vec sada da mi se knjiga ne svidja. Prilicno je sve nabacano, na momente imam utisak kao da citam atomsku fiziku a na momentice mi bude ok. Nekim stvarima sam sokirana... Zavrsicu knjigu do kraja, ali ne pamtim da mi je skoro neka knjiga bila ovako teska za citanje. Jedva cekam da ovu sredim i da predjem na drugu.

U busu citam neku taralalajku Maharanina unuka. To cu sigurno pre Praskog groblja zavrsiti :lol:

I beše sajam.
Upućeni ste da smo se videle Rada, Bi i moja malenkost.
Rada je kao svaki cundoku nakupovala raznih knjiga a ja sam kupila samo jednu za poklon,
Fizika tuge- Georgi gospodinov
https://www.geopoetika.com/book.php?id=3115

Od onolike gužve mi se još vrti u glavi, i bilo mi je i vruće...
Kupovina knjiga me inače slabo zanima pa smo se Bi i ja lepo provele na mini koncertu Amire Medunjanin.
Onda smo još malo prošetale i sve u svemu lepo se provele i u onom delu sa Radom a i kasnije kada je ona otišla.
Jedno lepo po podne je iza nas :D

Stigla sam kući oko 21h iz Beograda, ali došla snajka, pa nisam smela da vam pred njom pisem šta sam kupila. Za nju je Hari Poter, samo još da odbrani diplomski, Do tada tajna.
Ćerki nešto o Dostojevskom, i meni sledeće:
43679368_1415095635291466_6234759227647197184_n.jpg
44884514_1415095631958133_1828972223403130880_n.jpg

Drago mi je što sam se srela s Laki i Bi, ali mi je krivo što je druženje kratko trajalo. Nismo se ni slikale. Možda zimus ponovo dođem u BG, pa ispravimo grešku. :)

Poslednja izmena:
Stigla sam kući oko 21h iz Beograda, ali došla snajka, pa nisam smela da vam pred njom pisem šta sam kupila. Za nju je Hari Poter, samo još da odbrani diplomski, Do tada tajna.
Ćerki nešto o Dostojevskom, i meni sledeće:

Da prostiš, poklon snajki ti je kao da osnovnu završava, a ne fakultet. :lol: Ma dobro, svako ima svoj ukus. Sigurno je neki tehnički fakultet studirala. ;)

Ostale knjige su dobre, samo što su meni ove Semolj knjige Vuksanovićeve nečitke.
Jesu li ove Ispovesti Sv, Avgustina neka skraćena varijanta? Čini mi se da je moje izdanje mnogo obimnije.

Ja to nisam ni umela da procitam, pojma nemam ni ko je taj ni kakve je knjige pisao ( ako je muskog roda).
Nego da se pohvalim da sam sinoc procitala stotinak stranica Manhattan Beach i knjiga me je pa i razbolela,
ali lepo ( pojma sad kako da objasnim situaciju kada se neko lepo razboleo, mozda kao i neko sveze zaljubljivanje
ili tako nesto;)
Radnja je izmedju dva rata, 1934 godina kada su svi postali jadni i bedni posle berzanskog krsha i kraha, a glavna junakinja
tada ima samo 11 godina i sad na ovih prvih sto strana tema jesu sindikati, mafija, neka varijanta Kum-a, ali sve
posmatrano iz ugla mladog i pametnog deteta.
Autorka je genijalna u svom stilu pricanja i objasnjavanja, preproucujem knjigu, onako na nevidjeno ( glavna
radnja tek predstoji pa zato na nevidjeno) svakome ko voli da cita.

Poslednja izmena:
Da prostiš, poklon snajki ti je kao da osnovnu završava, a ne fakultet. :lol: Ma dobro, svako ima svoj ukus. Sigurno je neki tehnički fakultet studirala. ;)

Ostale knjige su dobre, samo što su meni ove Semolj knjige Vuksanovićeve nečitke.
Jesu li ove Ispovesti Sv, Avgustina neka skraćena varijanta? Čini mi se da je moje izdanje mnogo obimnije.
Види Квентин шта чита! Ко би реко.

...О превелико милосрђе моје...
...Боже мој, уточиште моје...
Светло срца мога
Надасве добри, лепото свих лепота
Љубави моја
Изворе живота
Боже срца мога
Слаткоћо и изворе правде
Који си истина
Надо моја
Боже истине
Боже милосрђа
Боже свемогући
Господару неба и земље
Изворе милосрђа
Животе живота мога
Ослонче мој
Створитељу свих ствари
Боже мој, милосрђе моје
Оче сирота
Лекару моје душе

(Неке речи из Исповијести.)

Књига има 350 страна, што значи да је Рада купила приређено издање.

Evo da se prijavim i ja :) Bila sam juče na Sajmu sama, prekjuče vodila starije dete. Nauživao se baš, ali je i uzbuđenje danima pre toga bilo na visokom nivou, pa sam se bojala da će tamo da pukne, međutim bio je odličan, lepo je birao i razgledao knjige, vagao šta bi želeo da ima a šta ga interesuje ali baš i ne mora, i tako. Posle kaže: "Svi su bili baš ljubazni prema meni, objašnjavali su mi o knjigama i dobio sam mnogo poklončića" :) Blokčići, mali set bojica, flomastere i tako. MIslim se, srce moje, to im je posao, ali 'ajde, shvatiće on i sam, nisam htela da mu kvarim osećaj izuzetnosti da je on to nešto naročito svojim ponašanjem zaslužio.
Što se tiče moje kupovine, ove godine sam dobila nastup ludila kupovine (možda to Rada osmozom prenela:) pa sam recimo po prvi put kupila čak i 2 trilera, koje nikad ne kupujem jer mi žao para, uvek pozajmim iz biblioteke ili na kindlu, ali sad mi se nešto kao baš čitalo a ne znam da li ima i kad će biti u biblioteci. Takođe, ranije sam obično kupovala non fiction, a sad samo beletristiku. Kao da pa imam gomilu vremena za čitanje, ali gladne mi oči:) Elem, konačni spisak je:
Samizdat 1793. Niklas Nat O Dag, Ne osvrći se Karen Fosum, Samo jedan korak do sna Olaf Olafson, Ovde i sada. Pisma (2008-2011) Pol Oster i Dž. M. Kuci, Vreme sna. Terra incognita Jugoslav Ćosić.
Lom: Puškinova brda i Kompromis Sergej Dovlatov. "Puškinova brda" sam kupila samo na osnovu ovog odlomka: "Intuitivno sam pronašao bife. (...) Seo sam pored vrata. Ubrzo se pojavio konobar sa ogromnim filcanim zulufima. - Šta biste? - Ja bih, - kažem - da svi budu dobronamerni, skromni i ljubazni. Konobar je ćutao, sit svega čega se nagledao u životu. - Duplu votku, pivo i dva sendviča."
Arhilepag: Pet godišnjih doba, Avram B. Ješua, Bitke za Balkan, Dušan Lopandić. Ovog prvog svrstavaju rame uz rame sa Amosom Ozom i Davidom Grosmanom. Pošto obojicu obožavam to mi je bilo dovoljno
Otvorena knjiga: Smrt bogova. Roman o Julijanu Otpadniku, D. S. Mereškovski.
Akademska knjiga: Puškinski dom, Andrej Bitov.
Geopoetika: Jedina priča, Džulijan Barns, Nespokojni, Lin Ulman, Taj Andalužanin, Bensalim Himiš, Kina u deset reči, Ju Hua.
Draslar: Lavr. Jevgenij Vodolazkin.

Ko u najboljim danima :)

Pisala sam možda, snajka je još za veridbu želela Potera umesto zlata. Tada sam joj ga obećala za diplomski. Iznenadila sam se koliko su svi oduševljeni idejom (svi osim mene, ali, dobro, ja sam samo svekrva koja se trudi da ugodi :)).

Da, moje Ispovesti su samo izbor na devedeset i nešto strana. No, meni dosta, ionako ne znam kad će stići na red.
Inače, da li sam ja cundoku ako već imam Memoare preživele a kupim i Kako sam preživjela (Lesing)? Sad mogu da čitam dvojezično... :zcepanje:

Kamenita, ako nas čitaš, nemoj da jedeš na ulici u Firenci !

Nisam jela :(

Nije niko :)

Stvarno, čim smo pristigli, vodič nam je rekao da je na snazi ta zabrana i da su kazne povisoke. Svakako ti restorančići, nivo naših malo većih pekara, imaju nekakav prostor da lepo jedeš u objektu ili bašti objekta, ukoliko je ovaj ima. Na ulici se jede samo sladoled, jer za njega očito ne postoji zabrana. Kada bi i njega zabranili propale bi im one silne poslastičarnice. Tu je fora u brzom protoku gostiju, jer picu smažeš dok si rekao britva, a kod sladoleda to baš i ne ide.

Da ne davim, samo da kažem da od lepote može da se umre, ja bih tamo crkla. Onako, skroz naskroz.

I da ne bude potpuni off, rekli su mi pametniji od mene da u sklopu događaja i svega moram da pročitam knjigu Agonija i ekstaza, Irvin Stoun, o Mikelanđelu i njegovoj borbi, tj.agoniji sa blokovima mermera i ekstazi, kada pobedi isti. Knjiga ima preko 600 strana, plače mi se. Moraću na zimu da pronađem vreme za nju.

Drugi su mi preporučivali Inferno, Dena Brauna, jer se dobar deo radnje odvija u Firenci. Nisam baš ljubitelj, ali sigurno nije nezanimljiva.

I još su mi jednu knjigu sa tako nekom temom preporučili, ali naslova ne mogu da se setim.

- - - - - - - - - -

kao da osnovnu završava, a ne fakultet. :lol: Sigurno je neki tehnički fakultet studirala. ;)

:evil:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back