Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Онога ко при смиреном изгледу и оделу говори смирено, немој одмах сматрати и смиреним у срцу, као што ни онога ко говори високо и високопарно немој одмах сматрати испуњеним надменошћу и гордошћу. Напротив, најпре их испитај и по плодовима их познај.

Преподобни Никита Ститат, Добротољубље V

Čitam novelu Hodanje, Tomasa Bernharda. Ono što kod Bernharda može nekome
da smeta jesu njegova stalna ponavljanja, koja mogu biti zamorna, ali meni se smeta,
uživam u svakoj njegovoj knjizi.

Što se tiče fudbala, sport uopšte ne pratim, malo je falilo da i ne znam da je prvenstvo u toku.:lol:
Kome to smeta taj ga i ne cita.
To je njegov stambilj, to je poenta, na tom beskonacnom ponavljanju zavide mu svi od reda i mnogo njih pokusava
i da ga kopira ( recimo da Basara to radi pa ne zna za dosta, ali sigurno da tu nije bas usamljen)
Bernhard je uspeo da postavi ili bolje receno da pomeri granice izmedju obicnog govora, konverzacije mlacenja
prazne slame i nekog jako cudnog nivoa izrazavanja misli koje pretapa u reci, recenice, neko svoje vidjenje,
a koje pa opet neki citalac koji voli sve sto je gotovo jednostavno ne razume, a opet Bernhard ne zeli da mu to
servira na srebrnom tanjiru.

Pročitao sam u posljednje vrijeme eseje Zorana Paunovića Prozor u dvorište (dobro, ali uglavnom poznate stvari o poznatim piscima) i The End of the Affair Grema Grina (antipatični katolički roman).
Sad sam uzeo Calypso Ognjena Spahića. Onaj roman o leprozorijumu, Hansenova djeca, bio mi se dopao, ali sam prigovorio da je prekratak. Kao da me je čuo, sad je napisao knjigu od preko 600 strana.

О АВИ ЈОВАНУ КИНОВИТУ
Био је неки брат који је живео у општежићу и држао се великог подвига. Када је братство из Скита чуло за њега, дођу да га виде. И изађу на место где је он радио. А овај, пошто их поздрави, врати се и почне поново да ради. Видећи то што је учинио, браћа му рекоше:
- Јоване, ко ти је дао схиму? Или ко те је учинио монахом а није те научио да приступиш браћи и да им кажеш: ''Благословите'' или ''Седите''?
Он им рече:
- Грешни Јован се не бави тиме.

Старечник

Cita sigurno, odkud i kako bi covek inace dosao na ideju da pise knjigu od 600 strana?
Video je sta ja i kako zelim i za kakve knjige dajem pare pa je i postupio po zelji korisnika, kupca, konzumenta:D

- - - - - - - - - -

О АВИ ЈОВАНУ КИНОВИТУ
Био је неки брат који је живео у општежићу и држао се великог подвига. Када је братство из Скита чуло за њега, дођу да га виде. И изађу на место где је он радио. А овај, пошто их поздрави, врати се и почне поново да ради. Видећи то што је учинио, браћа му рекоше:
- Јоване, ко ти је дао схиму? Или ко те је учинио монахом а није те научио да приступиш браћи и да им кажеш: ''Благословите'' или ''Седите''?
Он им рече:
- Грешни Јован се не бави тиме.

Старечник

Shima je neko pravo? Rekla bih onako na slepo.

Zvarsila sam neki krimi od 700 strana ( sviranje uz bubanj) i pocela da citam middlemarch ( George Eliot).
Meni blagougodno za citanje, prevod je iz 19 veka pa tako starostavno i cela knjiga zvuci, al ne smeta.
Malo je cudno citati neko stivo koje je prevodjeno pre 150 godina, ali samo malo.
Ne znam ni sama sta da citam, otuda ovaj mazohizam sa Eliot:D
A blam me je vise ( uglavnom od same sebe) da citam ove trilere gde zaboravim vec sledeceg trenutka
sta sam citala.
W.Woltman je napisao neku cudesnu knjigu koja valjda ima naslov "Zasto ste siromasni", hvale je kriticari,
ali njega svi americki kriticari hvale, ja sam s njim i sa religijom zavrsila ;)

Besmrtni Ilija Čvorovic,
ne mogu Boži da dam repku,
kao da sam dala

Lamar, i meni sporo ide Amos Oz.
A Pamuk je takav, baš se nekako sporo čita. Osim ako si na moru pa ne radiš ništa drugo, kao ja kad sam čitala Muzej nevinosti.

Besmrtni Ilija Čvorovic,
ne mogu Boži da dam repku,
kao da sam dala

Lamar, i meni sporo ide Amos Oz.
A Pamuk je takav, baš se nekako sporo čita. Osim ako si na moru pa ne radiš ništa drugo, kao ja kad sam čitala Muzej nevinosti.

Hvala Bi:D I ja uglavnom dajem reputacije na ovoj temi, pa mi često daje obaveštenje da ne mogu dati reputaciju.

A što se tiče Lamar, drago nam je da je živa, makar ne bio Dan bezbednosti mi bi se nje setili:cvet:

U triler ritmu sam.
Tokom vikenda sam procitala roman Kamij - od dobitnika Gonkurove nagrade - Pjera Lemetra.
Nije nista spesl, ali drzao mi je paznju.
On je napisao i roman Aleks, ali taj sam odavno citala i vise se ne secam o cemu se radilo... znaci nije me oborio s nogu.
Sta ga znam, Kamij mi se nekako dopada, ne mogu da objasnim, mozda zato sto je glavni junak tako tuzan, da ne kazem u nekom svom svetu, ali resava slucaj, naravno.
Trebalo mu je u ovom romanu samo 3 dana.
Moram da procitam Cica Glisu, od meni nepoznatog autora, triler je, po uvodnim stranicama obecava saspens... samo jos da odvojim pare za isti.
Iz biblioteke sam uzela Cudesan zivot Izidora Zvizduka, Begbedea i Unu i Selindzera.
Valjda se necu pokajati.

Samo da vas pozdravim. Pisem s telefona i to mi je nezgodno a laptop jos uvek nisam kupila ( ne znam kad cu). A onaj kao osposobljeni komp baguje tako da me i on zeza i ne mogu lepo da se javim.

Elem, citam koliko stignem jer gledam da mrvicu lepog vremena ovog leta iskoristim da budem napolju i da skitam i skitam.

Cim budem mogla pisem sta sam procitala. Imam i ja ovog Pamuka, Cudan osecaj u meni i planiram da to citam (samo ne znam kad cu da stignem zbog skitanja i svega ostalog :lol:)

Samo da vas pozdravim. Pisem s telefona i to mi je nezgodno a laptop jos uvek nisam kupila ( ne znam kad cu). A onaj kao osposobljeni komp baguje tako da me i on zeza i ne mogu lepo da se javim.

Elem, citam koliko stignem jer gledam da mrvicu lepog vremena ovog leta iskoristim da budem napolju i da skitam i skitam.

Cim budem mogla pisem sta sam procitala. Imam i ja ovog Pamuka, Cudan osecaj u meni i planiram da to citam (samo ne znam kad cu da stignem zbog skitanja i svega ostalog :lol:)
Ja nisam nikakav reper za Pamuka ( volim jednostvano sve sa izuzetkom glavne njegove knjige:D), a ovaj Bozadzija me je
stvarno odusevio.

Evo odlicne knjige za plazu :lol:
Crazy Rich Asians, Kevin Kwan.
Slucajno sam je uzela u biblioteci, mislila sam obican neki cik lit. Kad ono, avioni, kamioni, zlato, dijamanti, brendovi, palate itd itd (sve ima, jedino kamione precrtati).
malo me nerviralo na pocetku, ali prica je interesantna i sve u svemu procitah je za dva dana.
Ima dva nastavka, ali ko zna koliko cu sad da cekam, sve su knjige sa dugom listom cekanja.
Nisam ni znala da je popularna, a sad vidim bice i film neki, ili je vec izasao, ne znam tacno.
Dakle, nije za kupovinu, ali je prava knjiga za opustenciju i letnju razbibrigu.

Са зајапуреним лицем и к’о крв рујним устима дође она и до мене, заста – па онда голом до лакта,белом ручицом зграби воде и попрска ме.

– - На! Ево и тебе!

У том њеном раздраганом усклику беше толико пркоса и љубави, да ми душа полете. Потрчах за њом.

Она бежаше испред мене, смејући ми се и навлаш застајкујући да је стигнем.

– - Држ’ је, држ’! – викнуше остале, и сви потрчасмо за њом.

ШŠалваре јој шуштаху, прамени расплетене косе шибаху је по плећима, а она се превија, бежи, смеје слатко, силно, раздрагано... Трчим, јурим, а не видим ништа сем витког јој и облог стаса, развијених плећа, свилених шалвара и расплетене, дуге јој косе. Стигох је. Отимам јој оно ћупче, а она се тресе, грца, брани се и несвесно припија уз мене.
Из зажарених јој образа тек што крв није канула. Зажмурила, наслонила се целим телом на мене, стисла ми грчевито руку, а из сувих јој, немих уста иде врео, сладак дах. Тако пригрљену, стиснуту и обамрлу, држах је у наручју. Оне друге стале и тапшу рукама. Осећах стид; али је ипак не пуштах од себе. У зраку бруји клик девојака и њихово тапшање, из баште пирка свеж ветрић, а хладовина са свежином се све више шири... Рука ми се дотаче њених топлих груди, клецнух, стиснух је; глава ми клону више њеног рамена, те мој образ додирну њен, и не знам ни сам зашто шапнух:

– - Пасо!

Она се трже, стресе и освести. Погледа ме уплашено, и гласом који опија и заноси, дршћући, једва чујно, протепа:

– - Немој! Срамота је!

Са зајапуреним лицем и к’о крв рујним устима дође она и до мене, заста – па онда голом до лакта,белом ручицом зграби воде и попрска ме.

– - На! Ево и тебе!

У том њеном раздраганом усклику беше толико пркоса и љубави, да ми душа полете. Потрчах за њом.

Она бежаше испред мене, смејући ми се и навлаш застајкујући да је стигнем.

– - Држ’ је, држ’! – викнуше остале, и сви потрчасмо за њом.

ШŠалваре јој шуштаху, прамени расплетене косе шибаху је по плећима, а она се превија, бежи, смеје слатко, силно, раздрагано... Трчим, јурим, а не видим ништа сем витког јој и облог стаса, развијених плећа, свилених шалвара и расплетене, дуге јој косе. Стигох је. Отимам јој оно ћупче, а она се тресе, грца, брани се и несвесно припија уз мене.
Из зажарених јој образа тек што крв није канула. Зажмурила, наслонила се целим телом на мене, стисла ми грчевито руку, а из сувих јој, немих уста иде врео, сладак дах. Тако пригрљену, стиснуту и обамрлу, држах је у наручју. Оне друге стале и тапшу рукама. Осећах стид; али је ипак не пуштах од себе. У зраку бруји клик девојака и њихово тапшање, из баште пирка свеж ветрић, а хладовина са свежином се све више шири... Рука ми се дотаче њених топлих груди, клецнух, стиснух је; глава ми клону више њеног рамена, те мој образ додирну њен, и не знам ни сам зашто шапнух:

– - Пасо!

Она се трже, стресе и освести. Погледа ме уплашено, и гласом који опија и заноси, дршћући, једва чујно, протепа:

– - Немој! Срамота је!

Pa pas'o bi covek njene tople grudi...

- - - - - - - - - -

U bre gde ti živiš...

- - - - - - - - - -

:dontunderstand:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back