Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kamenita, meni se svidela ta Brajsonova priča o smucanju po engleskim selima, baš sam dobila želju da odem tamo :)
Poslednje što sam pročitala je Saramagovo ''Slepilo'', na momente mučna knjiga, ali svakako dobra. Vrlo je realistično opisao haos i bezakonje koji bi zavladali ukoliko bi ljudi ostali bez vida, a i njegova interpunkcija se ovde savršeno uklopila. Posle nje sam počela ''Za kim zvono zvoni'', na polovini sam i nisam oduševljena, pretpostavljam da treba da završim i da se slegne, pa da sudim (nače, pročitala sam samo ''Starac i more'' i to davno, ali još pamtim tu knjigu).

Devojke hvala vam za lepe reči.

Sad me je zainteresovala (ponovo, posto je i Bi pominjala istu knjigu) ova knjiga Ubistvo u Kapetan Misinoj.
A za Brajsona se slazem, ja sam samo jednu njegovu knjigu citala (ne secam se sad naslova, ali price su o njihovom povratku u Ameriku posle zivota u Evropi) i bas je takav utisak ostavio, nategnut humor.

Kamenita, meni se svidela ta Brajsonova priča o smucanju po engleskim selima, baš sam dobila želju da odem tamo :)

Različiti sezibiliteti i ukusi su normalna stvar. Meni se Brajson nije dopao, ali obzirom na njegovu popularnost, očigledno ima dosta poklonika.

Vanka, mislim da će ti se dopasti Ubistvo u Kapetan Mišinoj. Bodrijer je bio postavio link ka knjizi, imaš ga ovde negde. Ako te mrzi da tražiš mogu da ti pošaljem na mejl.

Ovih romana, o kojima sjajno pise Kamenita, nema u bibliotekama, zar ne?
I mene si zainteresovala, posebno me zanima ona Cehovljeva, kako nisam cula za nju???

To je očigledno neka manje poznato delo, ni ja nisam bila čula za njega, ali sam na knjigu natrčala na nekom sajmu knjiga po ceni od samo 200 din. Nisam odolela, mada retko kupujem knjige. Kakav trivijalan razlog za kupovinu Čehova. :rumenko:

Inače, posle duuugo vremena sam držala pravu knjigu u ruci, u poslednje vreme to je bio nepraktični lap top (i to na krilu na potpuno zgražavanje i užasavanje od strane mm).

Beleške s malog ostrva, Bil Brajson, Laguna, 330 str.

Blurb, još jednom:

"Posle gotovo dve decenije u Engleskoj, Bil Brajson odlučuje da se na izvesno neko vreme preseli u Sjedinjene Američke Države kako bi njegova deca iskusila život u drugoj zemlji, njegova žena mogla da uživa u kupovini do deset uveče sedam dana nedeljno i, što je najvažnije, zato što je pročitao da tri miliona i sedam stotina hiljada Amerikanaca veruje da su ih u nekom trenutku oteli vanzemaljci i – shvatio je da je potreban svom narodu.

Ali pre nego što napusti svoju voljenu kuću u severnom Jorkširu, Brajson insistira pošto-poto želi da još jednom proputuje Englesku, da krene na neku vrstu oproštajnog puta zelenim i prijatnim ostrvom koje mu je toliko dugo bilo dom. Njegov cilj je da istraži lice i naličje zemlje (onakvo kakvo jeste) i da ispita šta je to što toliko voli u zemlji koja je izmislila sos marmitmarmajt, pomorskog heroja čija je želja na samrti bila da ga poljubi tip po imenu Hardi, imena gradova kao što su Farlij Valop, Titsi i Šelou Bouels, ljude koje govore „ne treba gunđati“ i kviz Pitajte baštovana."

A kako sam je ja doživela, još jednom:

Ovo je knjiga putopis, bar bi trebalo tako da bude. Od 330 strana teškom mukom sam pročitala nekih 150 i zaključila da zaista nema razloga mrcvariti sebe i trošiti dragoceno vreme na pričice o putovanju kroz engleska sela i pokoji grad. Pomenuta duhovitost je toliko nategnuta i besmislena da sam se baš nervirala. U svakom slučaju, nije mi zaigrao ni krajičak usana, a o smehu da i ne govorim. A kao vodič kroz Englesku i kako se proveo u kojem selu me baš i ne zanima, pošto sasvim sigurno nijedno od opisanih neću nikada videti. Dosadna knjiga, skroz!

Bas me zanima kako bi meni legla obzirom da ja volim engl. sela i zelenilo..:think:

Devojke hvala vam za lepe reči.

Različiti sezibiliteti i ukusi su normalna stvar. Meni se Brajson nije dopao, ali obzirom na njegovu popularnost, očigledno ima dosta poklonika.

Vanka, mislim da će ti se dopasti Ubistvo u Kapetan Mišinoj. Bodrijer je bio postavio link ka knjizi, imaš ga ovde negde. Ako te mrzi da tražiš mogu da ti pošaljem na mejl.

Hvala! Nije me mrzelo pa sam potrazila i nasla link, i taman da snimim, kad kaze moj pametni laptop, ovaj fajl vec imas, da li hoces da presnimis preko? :think: :roll:
ovo sama sebi prevrcem :lol: zaboravna

Posle nje sam počela ''Za kim zvono zvoni'', na polovini sam i nisam oduševljena, pretpostavljam da treba da završim i da se slegne, pa da sudim (nače, pročitala sam samo ''Starac i more'' i to davno, ali još pamtim tu knjigu).
Meni se Hemingvejevi romani ne dopadaju uopšte, gotovo su mi nečitljivi. Dok je sa pričama i novelama druga stvar. To mi se dopada.

Slepilo sam progutala.
I Sva imena.
I Udvojenog coveka.
I Pecinu.
Veliki ssm njegov fan.
Zaista je veliki pisac.
Moram i ostale da iscitam.
Kad sam mladja bila procitala sam i Sedam Sunaca i 7 mesecina, ali nije mi se tako dojmila kao ove prvo navedene. Mozda tada jos nisam bila dorasla za Saramaga.
Moram da prelistam temu i da skinem to Ubistvo u Kapetan Misinoj sto ga je postavio nas Bodrijar.

Cudi me... Ja sam Hemingveja iscitala u dahu kad je tata kupio komplet. Bila sam mladja od tebe...

A mene cudi to sto tebe cudi:D
I ja sam s mukom, da ne kazem preko one stvari procitala nekoliko njegovih knjiga, meni to ne lezi.
Starac i more je malo remek delo i to je dovoljno od njega.

@Lamar
Odusevljena sam jadnom "nevestom", jedva cekam da padne mrak pa da citam dalje:)

Ne mogu da verujem da je nas Dragoljub preminuo.
Ja cu da batalim vise ovaj forum.

Овом темом желим да упутимо последње збогом нашем форумском колеги Драгољубу, који је јуче преминуо.

Био си друг и ментор. Памтићу те увек по најбољем.

Почивај у миру Драгче.

Još u srijedu je na Književnosti bila postavljena In Memoriam tema.

Dobar je Dragoljub bio. Šteta.

- - - - - - - - - -

A mene cudi to sto tebe cudi:D
I ja sam s mukom, da ne kazem preko one stvari procitala nekoliko njegovih knjiga, meni to ne lezi.
Starac i more je malo remek delo i to je dovoljno od njega.

Starac i more je zaista odlično delo, a dobre su mu i pripovetke, ali romane ne mogu nikako da mu čitam.

Ne mogu vjerovati da vam se ne dopada Sunce se ponovo rađa. Meni je to mnogo bolja knjiga od Starca i mora.

Još u srijedu je na Književnosti bila postavljena In Memoriam tema.

Dobar je Dragoljub bio. Šteta.

- - - - - - - - - -

Ne mogu vjerovati da vam se ne dopada Sunce se ponovo rađa. Meni je to mnogo bolja knjiga od Starca i mora.
A jel i tu radnja u Spaniji ( bikovi, koride)? Ja sam citala dva-tri romana, meni to sve nesto isto, nije za moj ukus.

Tužna sam zbog tog najnovijeg gubitka.
Povremeno sam na nekim temama na kojima sam samo posmatrač sretala Dragoljuba.
Generalno je u mom bližem i daljem okruženju u poslednje vreme previše gubitaka te vrste.
Juče sam bila na jednoj sahrani od dve na kojima sam trebala da budem.
Posmatram svet oko sebe i sve mi deluje kao ružan san u kome je prosto zavladala neka epidemija smrti.
Nadam se da kod vas to i nije baš tako. Utešilo bi me ako nije.

- - - - - - - - - -

A sad da zaronimo u knjige :D

- - - - - - - - - -

Od Brajsonovih putopisnih knjiga sam pročitala evropsku - Ni ovde ni tamo i ta mi se jako dopala.
Američka - Isčezli kontinent mnogo manje ali mi nije bila loša i nije mi bila gubljenje vremena.
Tu englesku - Beleške sa malog ostrva nisam čitala a imala sam nameru. I dobro me podsetiste uzela bih je rado.
Kamenitoj se nije baš dopala, Elefteriji jeste pa da probam i ja :)

Od Hemingveja sam svojevremeno pročitala ceo komplet. Neki zeleni sećam se i sve mi se sviđalo :mrgreen:

U to doba (skoro mi je to palo na pamet) nekako nisam uopšte postavljala sebi pitanje da li mi se nešto dopada ili ne.
Sve što mi dođe u ruke čitam bez razmišljanja na tu temu.
Jer ako je neko nešto napisao, neko to izdao u formi knjige, to je onda nešto dobro i basta!
To je bilo u nekim tinejdžerskim danima kada sam ja tek otkrivala književnost za odrasle.

Kasnije sam počela sve više i više kritički da se odnosim prema knigama.
Mada je i izdavaštvo u to doba bilo daleeeko izbirljivije i selektivnije.
Ne može se ni porediti sa ovim današnjim naravno.
Sada ima knjiga čiji sadržaj bi u ono doba bio sramota i za bilo koji časopis.

- - - - - - - - - -

@Lamar
Odusevljena sam jadnom "nevestom", jedva cekam da padne mrak pa da citam dalje:)
Drago mi je da je tako :D

Tužna sam zbog tog najnovijeg gubitka.
Povremeno sam na nekim temama na kojima sam samo posmatrač sretala Dragoljuba.
Generalno je u mom bližem i daljem okruženju u poslednje vreme previše gubitaka te vrste.
Juče sam bila na jednoj sahrani od dve na kojima sam trebala da budem.
Posmatram svet oko sebe i sve mi deluje kao ružan san u kome je prosto zavladala neka epidemija smrti.
Nadam se da kod vas to i nije baš tako. Utešilo bi me ako nije.
Kod mene na svu sreću nije tako. Bilo je nekih odlazaka, ali starih ljudi, što je normalno i očekivano. Ali kod tebe to nešto mnogo dugo traje ili se ponavljaju ti ciklusi kad bud po nekoliko gubitaka za kratko vreme. Mora da je teško

Od Hemingveja sam svojevremeno pročitala ceo komplet. Neki zeleni sećam se i sve mi se sviđalo :mrgreen:

Mada je i izdavaštvo u to doba bilo daleeeko izbirljivije i selektivnije.
Ne može se ni porediti sa ovim današnjim naravno.
Sada ima knjiga čiji sadržaj bi u ono doba bio sramota i za bilo koji časopis.

Ja sam isto čitala taj zeleni komplet Hemingveja.
A ovo za izdavaštvo si super primetila, da neke stvari nikom nije ni padalo na pamet da izda. Jednostavno nije postojala mogućnost.

Ja se mučim s Ozom. Oko četvrtine sam. Ništa me još nije impresioniralo, niti se po bilo čemu izdvaja od mora sličnih knjiga.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back