Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Рекао нам је Јерсинија још на почетку да је младац тј.мени је тако нешто остало у глави.

Много ми је драго што се природа постарала да, што смо старији и изгледамо ружније и офуцаније, то више самопоуздања имамо и мање нам је битно шта други мисле о нашем изгледу. Ја имам 33, некад сам била млада, а сад сам само "релативно млада" :D тј.ако човек живи отприлике 70 година, с 35 је већ средовечан, хтео он да призна или не.
Дете ми је заспало, искористићу тај предах да завршим "Скерлетно слово", трома је књига некако. Лепо пише Хоторн, али је успорен за моје тренутне прохтеве.

Ja imam ove Price sa Kolime, mada su kasnije izasle u dva toma, na preko 900 strana.
Ako su bas tolko dobre, da ih izvucem polako... :think:
Citam Kriv za sve. Iako s preporukom, nisam uopste odusevljena. :( Za moj ukus nista posebno na prvih 100 strana, a ima jojs toliko...
Apropo Biblije, ne verujem da cu je citati u ovom zivotu, ali je Saramagovo Jevandjelje po Isusu Hristu stvarno savrseno delo, sto rece bebac... :)

Ja imam ove Price sa Kolime, mada su kasnije izasle u dva toma, na preko 900 strana.
Citam Kriv za sve. Iako s preporukom, nisam uopste odusevljena. :( Za moj ukus nista posebno na prvih 100 strana, a ima jojs toliko...
Apropo Biblije, ne verujem da cu je citati u ovom zivotu, ali je Saramagovo Jevandjelje po Isusu Hristu stvarno savrseno delo, sto rece bebac... :)
Biiblija se ne cita, ona se studira celog zivota, pa i posle;)
Ti si citala ovo Jevandjelje i dopalo ti se?
Aj da se postaram da ga i ja citam.

Ja tu i tamo ( ali ako mi je pri ruci, ne trazim to namerno) procitam nesto od Justina Popovica, ali i Velimirovica, a najvise volim neko
neobavezno stivo od Vladete Jerotica sa temama hriscanke i u seksu:bye:

Rajka, ništa ne pipaj. Srušiće ti se ta piramida pa šta onda :tease:

Zna Rajka valjda da balansira u svojoj piramidi, kao što je Kventin uspevao u onoj antikvarnici Dveri.

Nego, ja napisala tamo kako bih i ja to čitala, a posle se mislim, a što bih čitala kako su ljudi patili po logorina. Pa baš nešto i nisam luda za takvom tematikom.

Možda nekad kad budem imala vise vremena, ali sad bih radije nesto veselije.

Poslednja izmena:
Da nam je život manje napet, da je politički stabilnije vreme, mnogo bih se pre uhvatila za takvu knjigu.
Ranije sam rado čitala knjige sa nekom takvom tematikom. Sada vidim da mnogo što šta izbegavam.
Rekla bih da je to upravo zbog toga jer nam je život previše neizvestan i... pa nekada mi se čak čini zastrašujući.

Ne biram zbog toga baš neko tra-la-la štivo ali opet gledam i da se ne opteretim dodatno.

PS A verovatno sam se već dovoljno i načitala takvih knjiga.

Pa ni je baš ne čitam nista mnogo veselije. Pusti pravog da udje je za sada baš mračna, a ni Talijanske cipele nisu bas neka sreca, sreca, radost. Ide to kao ka nekom optimizmu, ali...
Da ti predložim Kišona, kao Del Pieru pre neki dan. A njega si sigurno vec čitala. Trenutno mi ne pada na pamet nista. Javicu se ako se setim necega.

Zavrsila sam U susret svetlosti.
Vise se i ne secam kad sam pocela da je citam.Pre letovanja, rekla bih.
Nista sto bih popljuvala,ali ni specijalno pohvalila.Jedna od onih običnih prica kojima naslućujete rasplet.

Upravo sam kupila karte za Balasevicev novogodisnji koncert.Nadam se da ce ovog puta biti sve ok.

Dragi ljubitelji knjiga, šašavih ćaskanja i dobre atmosfere, najzad sam ponovo tu.
Problemi sa računarom držali su me podalje od ovog i mnogih drugih kutkova, ali sam uspevala da pomalo zavirim u ćoše. :)

Govoriću vam o dvema knjigama koje su poslednjih nedelja ostavile jak utisak na mene.
Prvi je Alehandro Sambra (ovde smo ga pominjali jer su neki čitali Privatni život drveća, a ja Načine povratka kući) i njegova knjiga Faksimil, u izdanju, standardno, Geopoetike. Prava uživancija igrivog tipa. Knjiga je bazirana na Faksimilu, Testu jezičke sposobnosti u Čileu, i poglavlja su naslovljena tipovima zadataka sa pomenutog testa.
Kroz poglavlja: Izbaci neodgovarajuću reč; Redosled rečenica; Dopuni rečenicu; Ukloni neodgovarajuće rečenice; Razumevanje pročitanog teksta, autor nas je sproveo kroz sve suštinske čarolije književnog teksta, kroz svu magiju stvaranja teksta i još više: kroz sve humorne, umorne i neumorne potencijalne susrete čitaoca i autora/ čitaoca i teksta/ autora i teksta.
Usredsređen ponajviše na Čile, na Pinočeov režim i apsurd politike, putem ovako sklopljenog štiva uspeo je da me zagolica i nasmeje svojim manirom angažovanog autora.

Druga knjiga je Životinja srca Herte Miler, autorke o kojoj smo pisali ranije, a i sada je bila višestruko u žiži javnosti. :)
Reč je o naslovu koji je zasigurno uzeo titulu najbolje knjige pročitane u ovoj godini.
Sa nedvosmisleno jasnim autobiografskim elementima, Milerova je stvorila junakinju koja govori o svim bolnim i zastrašujućim emocijama koje su preživljavali (mladi) ljudi u doba Čaušeskua, onolike diktature, onolike neslobode.
Da, složićemo se, ne baš inspirativna tema za iščitavanje, pogotovo ne danas, i ne baš tema za koju ćemo se lako hvatati.
Međutim, kroz knjigu, bila sam baš tamo. Baš sa njima. peti prijatelj, tik uz četvoro mladih ljudi u strahu, u šifrovanim prepiskama, u skrivenim pismima, u otvorenim pretnjama. U realističkom prikazivanju jeze negdašenjeg života sa lirskim, snažnim i naturalističkim upadicama koje su bolno milovale tok pripovedanja.
Uz toliko mnogo snažnih simbola koji direktno upućuju na jezivu atmosferu sveopšteg beznađa, straha i nikudnine, uz loše snove koje sam imala posle svakog čitanja, uz mnoštvo ideja o tome kako bih nekom govorila o Životinji srca, uz zamišljenost na sve snage koje postoje u terminima izdaja, prijateljstvo, sudbina, život, strah, bila sam deo knjige svakim damarom svog bića.

NI ja nisam bila pošteđena svake emocije, svake dubine tog bezizlaza, a svaki opisani predeo sveta o kom Herta Miler govori i svaki drugi pojam koji je opisala, takođe nije ostao netaknut, nenarušen.
Nikako štivo za one na koje lako utiče teskoba književnosti, zapravo, nikako štivo za one koji nisu skloni mazohizmu.

Iskreno, pravila sam pauzu u čitanju. Nije mi prijala katkad udruženost mene i knjige.
Ali sam morala da je dovršim, jer je za mene ovaj roman književno-životna potpunost.
Jer sam morala da zamorim svoju životinju srca.:heart:

Sjajan prikaz knjige, tj. knjiga. O obema si tako pisala da sam ja dobila želju da ih pročitam, a Kventin konkurenta u interesantnom predstavljaju knjiga.

I dok sam čitala ovo o Čaušeskovoj diktaturi, zapitala sam se koliko smo mi sada i ovde uopšte slobodni!? Dobro, nećemo ići na Goli otok zbog neke izgovorene ili čak i neizgovorene reči, kao Otac na službenom putu, ali možemo lako da prođemo kao Tomaš u Nepodnošljivoj lakoći postojanja, kome je onemogućeno da se bavi svojom profesijom hirurga, nego je prao prozore i vozio traktor, kao mnogo inženjeri, profesori, čak i doktori nauka koji prodaju jaja i povrće na pijacama i rade neke druge poslove ispod svog nivoa. Koliki ljudi ostaju bez posla, bez sredstava, bez dostojanstva... a da pri tome nisu uradili ništa što se smatra pogrešnim... Da li je i ovde atmosfera sveopšteg beznađa... uprkos tome što se svuda radi, gradi, Beograd na vodi, fontana na Slaviji.... dok hiljade ljudi daleko od očiju javnosti, daleko od slike koju vlast želi da prikaže biju svoje bitke.
Baš me zainteresovala knjiga.

Poslednja izmena:
Bi, svaka cast na komentaru.
A Moonlight je Moonlight. To je dovoljno.

:zag:
u ovo doba godine sam posebno emotivna i besna. Ovih dana se navršilo dve godine kako sam ostala bez posla. Imam sreće i mogućnosti pa radim kod kuće i nije mi ugrožena egzistencija, ali mnogim mojim kolegama jeste. Tako da me svi ovi "uspesi" i te kako pogađaju
A kako kaže Balašević:
jer, jos sam suvise mlad
da mislim o grobu
a vec sam suvise star
da brojim zvezde

Za treću smenu i za Kerefeku, da vežba za koncert

Poslednja izmena:
lamar ne časi časa :)
Međutim, to je baš novoobjavljena knjiga, i ja sam na nju nabasala skoro, nisam je ni očekivala.
I ona je sva satkana od ponuđenih odgovora, sasvim apsurdnih, komičnih, igrivih.
Uhvatiš se kako se naprežeš da nađeš tačan odgovor a zapravo poenta je u igri, u naprezanju.

Inače, uzeh Fvonk Erlenda Lua.
Videh u biblioteci, rekoh, da ga kidnapujem ja dok nije to učinio neki drugi ko će je duže i držati.
Pitanje je koliko će mi se dopasti, ali hajde, nevelika obimom, a on lucidan, pa da se malo razonodim, posle Herte.

Preda mnom je lagodno vreme do 16h, koje sam otpočela sa crnim čajom obojenim s malo mleka (dobro, malo više mleka je u pitanju :)).

I ja volim crni čaj s mlekom, ali samo kap-dve mleka, da razbije gorčinu.

Fvonk mi se najviše dopao od svih Luovih knjiga.

Videla sam da je pomenuta Hertina knjiga tek objavljena, a znasi i ova je sveža!?
Jesi to pazarila na sajmu ili povodom sajma?

Pazarila sam nakon Sajma, jer se tek tada pojavila u knjižarama - bilo ju je na Sajmu, kao i drugih naslova, koji su se tek kasnije posle Sajma realno pojavili u knjižarama.
Listala, listala, i rešila da je kupim.
Inače nisam hrčak književni. Volim da zaista skupljam ono što istinski želim da imam.
Nije da je to mala brojka štiva koje želim da imam, ali nekako, odmerena sam u kupovini.
(mimo nekih baš.baš popusta :) ili polovnih knjiga koje nađem na buvljaku).
Životinju srca sam baš želela da imam. Nisam sigurna da li je već stigla do biblioteka. :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back