Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
tja...
815ba626beed2c45ab0f65493cfc6c0d.jpg

:balavi:
Nemoj vise, molim te, od ovog moze da se rikne...

Nema mladjih, ne zanima ih to, nemaju vremena, mozda kad bi mogli na ajfonu da, neku skraceno skracenu verziju skracene verzije knjige, procitaju za 10-15 minuta.
Skoro me jedan klinac na fb kontaktirao, i Bog zna kako dodjemo do knjiga, pita me za preporuku... a ja sav odusevljen, pocnem da mu nabrajam, da mu preporucujem, udavih dete. Onda se setim, dobro je bre, nemoj da si tako dosadan kao sto su meni bili dosadni i smorni stariji :)
Inace, to je jedina osoba mladja od 25-6, koju znam da aktivno cita.

Mozda bolje ova, taman i za ove dve moje vrsnjakinje :)

Odusevim se kada neki novi klinci citaju.Ako vidim da prate epsku fantastiku nema nista lepse.Mnogo su pustili korenje ispred elektricnih uredjaja.Sto samo po sebi nije lose ali isprogramira ih to na nesvesnom nivou.Postaju zavisni.Takodje gledam da ne davim :D .
Pisala sam da citam od malena - knjige su vremenom postale strast.

Nicim izgleda kao hipster,zadnji put kad sam gledala neki intervju bio je takva pojava.Ovo je sjajna pesma.
Kako je 50+ drustvo sa ove teme prezivelo godine posle 30?Do 40 si mlad,ali oper godine ti ne pocinju brojem 2.

Kako je 50+ drustvo sa ove teme prezivelo godine posle 30?Do 40 si mlad,ali oper godine ti ne pocinju brojem 2.
O tome sam nešto htela da kažem još u vezi sa onom grupom za koju nisam znala. Tj. da se javno zapitam kad i kako se desi da ljudi prestanu da prate šta se dešava na muzičkoj, pozorišnoj ili nekoj drugoj sceni koju su nekad pomno pratili i poznavali. Uletiš u mašinu koja melje, melje i nemaš vremena ni snage ni za šta osim onoga što moraš da odradiš na dnevnom nivou - dvoje dece, dva posla, kuvanje, pranje, spremanje, malo viđanja s prijateljima, poneko letovanje, dosta čitanja, i eto nas, prođe 20-30 godina dok trepneš...

Da li je neko upoznat sa Šalamovim delom Price sa Kolime?

Naleteo sam na interesentan tekst
S obzirom da verovatno nikada necu procitati Arhipelag gulag od Solzenjicina, ova knjiga deluje kao blaza (tanja) verzija iste, pa se moze pre uzeti od obzir.

Заправо, ни Приче са Колиме нису танке. Постоји старије издање на српском, са комплетним причама које има знатно више прича (и страна) него ово Ломово издање које је, у ствари, избор најуспелијих прича.

Nema mladjih, ne zanima ih to, nemaju vremena, mozda kad bi mogli na ajfonu da, neku skraceno skracenu verziju skracene verzije knjige, procitaju za 10-15 minuta.
Skoro me jedan klinac na fb kontaktirao, i Bog zna kako dodjemo do knjiga, pita me za preporuku... a ja sav odusevljen, pocnem da mu nabrajam, da mu preporucujem, udavih dete. Onda se setim, dobro je bre, nemoj da si tako dosadan kao sto su meni bili dosadni i smorni stariji :)
Inace, to je jedina osoba mladja od 25-6, koju znam da aktivno cita.

I ja mislim da Bodrijar nema mnogo preko dvadeset. Jersnija je valjda oko 30? Ili lupam, pojma nemam...

Ево, званично знате најмлађу особу која активно чита :D. Yersinia има 26 година, али, додуше, увек ми сви кажу да изгледам старије (некад кажу да је то комплимент, а некад не :hahaha:).
И да, имам још 2-3 особе у непосредном окружењу, мојих година, који прилично активно читају. Тако да није све изгубљено ни за млађе генерације...

Poslednja izmena:
Иначе, завршио сам недавно Пијев живот, Јана Мартела. Знам да сте многи овде имали позитивне утиске, те сам имао висока очекивања, али је зато и разочарање било знатно веће. Први део ми је био прилично добар, али онда, све након тога било ми је врло сморно, на тренутке натегнуто, врло често очито. Све је "понуђено на тацни", обрти су наводно неочекивани, али заправо само у функцији продужавања броја страница. Да не спомињем провејавање религиозног откровења и тога да је једини спас религија и веровање (нисам приметио иронију у таквим деловима). Баш ми је килав утисак.

А сад, мало у контрадикцији са горе наведеним, мислим да је Библија изузетно уметничко дело (нисам Врела Цица, без бриге :hahaha:). Наравно, не треба је схватати као догматски приручник, него баш као књижевно дело, где се могу читати митови, легенде, веровања старог века и сл. Да не спомињем да је управо Библија послужила као основа многих других сјајних ремек-дела (не нужно оних који су позитивно оријентисани према цркви/религији - нпр. Јеванђеље по Исусу Христу, Време чуда...)

Ccc... mitovi!? goreces u paklu, moj yerso!
Školujes se za neku tamo medecinu, ispiraju ti mozak... umesto da veruješ da zena moze lepo da zatrudni bez... nestanka tv fox!

Inače, da, Price sa Kolime ima 800 stranica :eek: sto jeste manje od Solzenjicinovih 2000 ali opet je baš mnogo!

Del Pieru se bas dopada situacija s TV kanalom.
nesto mi ostalo u secanju da je Yersinia godište mog sina...

Priče sa Kolime je čitao moj komšija s kojim mm ide na pecanje. Čovek koji ne čita baš puno, ali zato su mu utisci snažniji pa dugo i mnogo priča o pročitanom. I moram priznati - interesantno.
Pa sam i ja htela da pročitam, kao i Arhipelag gulag i još mnogo toga. Ja sad ohrabrena što sam pročitala Dževdet-bega, makar i za tri meseca, mislim, može se sve. Počneš, pa po malo. Ako ne počneš, nećeš ni pročitati. Jeste zgodnije kad može u kontinuitetu, ali nećemo sad da čitamo stripove zato što nemamo vremena za obimnija dela.

.

А сад, мало у контрадикцији са горе наведеним, мислим да је Библија изузетно уметничко дело (нисам Врела Цица, без бриге :hahaha:). Наравно, не треба је схватати као догматски приручник, него баш као књижевно дело, где се могу читати митови, легенде, веровања старог века и сл. Да не спомињем да је управо Библија послужила као основа многих других сјајних ремек-дела (не нужно оних који су позитивно оријентисани према цркви/религији - нпр. Јеванђеље по Исусу Христу, Време чуда...)

Mislim da si ti nas malo pogresno razumeo, Svi smo mi svesni velicanstvenosti, vaznosti i velicine, znacaja
Biblije ( a narocito nas troje odavde koji smo i studirali knjizevnost, englesku, nemacku, slovensku), ali se nismo trudili
niti cemo se truditi da ulazimo u detaljna studiranja Starog i Novog Zaveta, dovoljno je ono sto nam neki nama dragi knjizevnici saopste i opisu. Mene licno religija ne zanima ili me zanima u istoj meri kao i studiranje ponasanja pasa ( doduse ovo me
stvarno vise zanima) ili recimo kao klimatske promene, ali shvatam , znam , razumem da je Biblija svet drzala u totalnom mraku
do pojave Martina Lutera ( danas je i 600 godina od njegove "pojave") i ja zaista imam problem sa obozavaocima Biblije
koji bi svet i dan danas drzali u nekom mraku, a zarad neke kulture i te umetnosti koju ti pominjes.

Mislim da je sada svima konačno sasvim jasno da Rayela i ja nećemo čitati Bibliju :lol:
A beba naše Biblioteke (konačno je utvrđeno ko je to :D ) se tako lepo ogradila od tog strogo religioznog shvatanja "knjige nad knjigama".

- - - - - - - - - -

Joj, sutra kad dođem ovde a Rayela osula paljbu po meni. Ali spremila sam se ja :pracka:
Počela sam jednu (mrzi me da tražim sada naslov) knjigu od Jasunari Kavabati.
Nerviraju me ona njihova imena, Otoko, Keiko...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back