Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sto ti je cudno? :D
Veruj mi, proverena informacija, to mi je bila tema diplomskog :D
Logisticki kargo centar Balkana - Nis :D
Ti si genije:)
Logististicki kargo:hahaha:
Ja bre pricam o putnicima, ne o teretu, ali nema veze, ti si meni drag ( i nadam se ne samo meni)
jer ti je struka nesto deseto ( recimo logsticki kargo), a volis knjige i lepu knjizevnost.
To bi znacilo da si univerzalac, a to sve govori u prilog tvom mestu rodjenja.

- - - - - - - - - -

pa i golub i rayela su iz Z-German
E, al ja sam pocela da citam u zajecarskoj biblioteci, samo se to racuna.
Gde i kako kasnije zaglavis, nema veze..Sacu nadjem nesto od Ducica, nema veze
sa knjizevnoscu ( mada je kod njega sve poezija i muzika) ali ima veze
sa mestom u kome smo se rodili, anarocito odrastali.

celog zivota osecamo potrebu da se iz daleka vracamo ovamo i trazimo ponesto
od samog sebe.. Kada nam je dvadeset godina nijedna stvar ne izgleda
starija od nas niti mislimo da nas moze nadziveti Lepota mladosti je zapravo carobna
zbog svojih zabluda.Sreca mladosti se sastoji u tome sto verujemo u neverovatno
i sto ne znamo za nemoguce..

A kada ostarimo nas grad nam izgleda kao mladi ljubavnik koji nas je ostavio,
pobegao sa drugom zenom, iz ludosti promenio religiju i zbog koje je iz inata
zaboravio i svoj maternji jezik..

Lutam ulicama u nadi da cu bar za momenat da cujem smeh one mladosti
koja je verovala u vecnost..

Nista teze nego realno govoriti o gradu u kome je protekla nasa prva mladost
ili govoriti o devojci kojoj smo dali svoj prvi poljubac.. I nas grad prve mladosti
i svi ti ludi poljupci prvih ljubavnih ushicenja, nemaju niceg sa realnim svetom,
niti icega zajednickog sa ostalim dobima zivota.. Taj grad je tvrdjava u oblacima
u kojoj zive fantazije , ali nam se upravo tu dogodila i prva sreca i prva nesreca
i prva zabluda.

Gradovi i himere

Ducic

To je inace jako zanimljiva knjiga ( cak mislim da je knjiga u dva toma), ima tu uzdizanja srBstva u nebeske visine, ali ima
i jako prijatnih putopisa, uglavnom iz Svajcarske, pise on tu o protestantima, pravi razlike izmedju Lutera i Kalvina
( zapravo je taj deo i genijalan, ovo sa srBstvom vec je vidjeno), opisuje i lepote, ali strahote Svajcarske.

Nije za poredjenje Kursumlija ili Prokuplje, koji imaju 5,6.7 polazaka dnevno, i Nis - cvoriste Balkana, gde svraca sve sto putuje kroz Srbiju.
Isto tako, velicina grada, nivo opterecenosti saobracajnica... dok se neki bus iskljuci sa auto puta i stigne do stanice, treba mu i 20-30 minuta, ako ulazi kod k.p.doma ili iz pravca Pirota.

Ne poredim vec tvrdim da je besmisleno izmestati autobusku.
Toliko toga ima sto moze da se uradi zaista bitno,ovo dodje kao kad krecis kucu a temelj propada."Fasada drzi a temelji klize."

Inace nemoj zezati,prvi bus iz Kursumlije ima polazak u 5 ujutru i idu celog dana.
Prokuplje zavisi ko odakle ide dal' treba da prodje.Nije to tako slaba prolaznost kao sto se mozda cini.

Ja sam rođena u Ljubljani, tamo sam živela do 6.godine, kada je moj otac dobio prekomandu za Beograd. Pa računam da sam iz Beograda jer sam ovde odrasla. Malo me smara kad ljudi zapitkuju odakle je ko (npr.polažem ispit i prof.me pita, a nikakve veze s gradivom nema), valjda zato što meni nije bitno...

Čitam Fvonka, danas ću ga valjda završiti, još uvek me drži ta lenjost u čitanju.

Pola vas čitača iz Niša, a ja u životu tamo nisam bio.

...Niska banja topla voda za nislije ziva zgoda...
...Toplicani veseljaci,zdravo da ste svi zemljaci sto poreklo da se krije...
....Sumadijo,Sumadijo,ko bi tebe ostavio,Sumadijo oooj rodni kraju mooj...
Itd.isl.Mnogo divnih pesama imamo.

Pitanje ko je gde rodjen od forumasa a ko gde zivi.Takodje moze se geografija upoznati i putovanjima po Srbiji,ne mora se ziveti negde.Mozes da se radi ili cesto prolazi tuda.

Del piero, ću te roknem :mafijas: ne prestanes li da dozivaš đavola... :lol:
Kakvo te izmeštanje stanice spopalo. Pusti još 12-13 godina, dok ja ne odem u penziju, pa posle neka je izmeste i na Mars, ne zanima me...

Ja se od čitača iz Niša samo s Night družim. Ostali se kriju ko zmija noge. Ne znam odakle vam informacija da su svi iz Niša. Nautilusa u životu nisam videla. Ranije smo se sastajali, nisu svi iz Biblioteke, a u poslednje vreme nigde nikoga (mislim na Nišlije)...
Dobro, i ja sam trenutno u Palanci. Ne čitam ništa, ne stižem od poljoprivrede... :rotf: Ne znam šta ću s paradajzom... danas sam sadila boraniju. :D
Šalim se, uglavnom sam na Nišavi, ali već treći dan je vreme šućmurasto, juče je padala i kiša...

Ti si genije:)
Logististicki kargo:hahaha:
Ja bre pricam o putnicima, ne o teretu, ali nema veze, ti si meni drag ( i nadam se ne samo meni)
jer ti je struka nesto deseto ( recimo logsticki kargo), a volis knjige i lepu knjizevnost.
To bi znacilo da si univerzalac, a to sve govori u prilog tvom mestu rodjenja.

- - - - - - - - - -

E, al ja sam pocela da citam u zajecarskoj biblioteci, samo se to racuna.
Gde i kako kasnije zaglavis, nema veze..Sacu nadjem nesto od Ducica, nema veze
sa knjizevnoscu ( mada je kod njega sve poezija i muzika) ali ima veze
sa mestom u kome smo se rodili, anarocito odrastali.

Tema rada je bila dokaz isplativosti logistickog centra u Nisu, u odnosu na druge gradove Balkana. I Nis je u samom centru, u srcu Balkana, sa najboljim transportnim vezama ka ostatku Evrope.
Zbog toga sam spomenuo da je nis na odlicnoj poziciji, pa samim tim je broj autobusa i putnika koji dnevno prodju kroz grad, ogroman. ;)

Ne brini krasuljak, ta prica traje 10-15 godina i jos toliko ce. Kad se izgradi ovaj moj cargo centar, tad ce i stanica da se izmesti :)

- - - - - - - - - -

Rado, ne lazi da nikad nisi videla nautilusa, kad si bila ubedjena, na nekoj japanskoj poeziji, da je jedan od gostiju garant on :D

Ja sam rođena u Ljubljani, tamo sam živela do 6.godine, kada je moj otac dobio prekomandu za Beograd. Pa računam da sam iz Beograda jer sam ovde odrasla. Malo me smara kad ljudi zapitkuju odakle je ko (npr.polažem ispit i prof.me pita, a nikakve veze s gradivom nema), valjda zato što meni nije bitno...

Zivis u Beogradu.Da ti je vise generacija predaka odatle poreklom sa obe strane matoraca bila bi iz Beograda.
Nislija.Novosadjanka.Vranjanka.Somborci.Kikindjani.Zemunci.Itd.isl.Ospice dobijem kad to kazu dosljaci od nekud jer zavaravaju sami sebi.Zivim u Nisu/NS/Vranju itd.isl. je u redu reci ali predstavljati se kao poreklom odatle a obe strane familije od matoraca veze nemaju sa tim mestom - obmanjuju sami sebe.
Svaki put kad to kazem ili bilo ko kaze uzivo nastane drama do neba a onda bude " u pravu ste".Pretpostavljala sam da ti neko ima neke veze sa uniformom tog tipa ali nisam htela da pitam - ako sama napises napises.

Ne razumem ljude kojima nije bitno odakle je ko.Poštujem pravo na izbor a smatram da svako osnovne podatke treba da zna o sebi i svojima.

Da, ja jesam iz Beograda. Moji roditelji nisu (mada nije ni da nemaju veze s njim, kao što ti napamet tvrdiš). Moji (pra)dedovi su s Kosova, ali pošto ja tamo jedva da sam prošla, ne pričam da sam odatle. Ako se pitanje svede samo na ''odakle si'', kažem iz Beograda, a ako pitaju odakle sam poreklom, onda objasnim, nije mi problem.
Blago tebi kad ljude deliš na mesto porekla, daleko ćeš tako dogurati. Kod mene nikakvu razliku ne pravi ako je neko iz Niša, Vranja, Novog Sada...
Važno je u šta izrasteš. I, naravno, da se ne stidiš svojih predaka (što, opet, ne znači da treba da drviš o njima i kad treba i kad ne treba).
Pozdrav od mene i moje uniformisane familije

Da, ja jesam iz Beograda. Moji roditelji nisu (mada nije ni da nemaju veze s njim, kao što ti napamet tvrdiš). Moji (pra)dedovi su s Kosova, ali pošto ja tamo jedva da sam prošla, ne pričam da sam odatle. Ako se pitanje svede samo na ''odakle si'', kažem iz Beograda, a ako pitaju odakle sam poreklom, onda objasnim, nije mi problem.
Blago tebi kad ljude deliš na mesto porekla, daleko ćeš tako dogurati. Kod mene nikakvu razliku ne pravi ako je neko iz Niša, Vranja, Novog Sada...
Važno je u šta izrasteš. I, naravno, da se ne stidiš svojih predaka (što, opet, ne znači da treba da drviš o njima i kad treba i kad ne treba).
Ma ti si jos i na konju ( ja vise na magarcu:D), ali sam ja postavila jedan prelep citat od Jovana Ducica u nadi da to opisuje poreklo coveka,
ali Zauz smatra da bi trebalo i danas da se zivi, zeni, udaje kao u nekim plemenima gde su se ljudi medjusobno udavali, zenili, radjali decu
i onda se znalo ko je ko:D
Ja zivim u medjuvremenu duze u Nemackoj nego u Srbiji i nikada, ali nikada nisam srela ljude koji su ljubopitljivi pa pitaju nekoga
gde je rodjen, ko su mu roditelji, koje je vere i slicno. Ja ne znam ni za svoje najblize prijatelje gde su tacno rodjeni, a ne znaju ni oni
za mene jer to jednostavno nikada nije tema.
A bas je ovaj Ducic zanimljiv jer nije sastavio vise od 3-4 godine u nekom mestu , gradu, drzavi, I ko je sada on?

Zivis u BG.Nisi iz BG jer tvoji kako pises nisu odatle.To je sve.
Kad te pitaju odakle si pravilno bi bilo da kazes zivim u BG.Nakon toga ako pitaju a odakle su tvoji ulazi se u tu pricu o proslosti.
Zna se sa kim pricas kad znas odakle je.Postoje izuzetci koji potvrdjuju pravilo jer krv nije voda.
Ljude delim na dobre i lose a poreklo svakako odredjuje mnogo toga - zato se pita.Zato ljudi pitaju kad pitaju,da znaju sa kim imaju posla.
Sve najbolje.

A sto se pita? Mislim sta ti hovori necije poreklo, o toj osobi?
Ja kad sam u Prokuplju bude: auuu nislije, pa to su najgori ljudi!
U nisu bude: aooo toplicani, najlosiji ljudi, opste poznata stvar. Ili isto za leskovcane, krusevljane itd.

Zakljucak je da smo generalno mjogo losi ljudi, svi, cela zemlja, dobrim delom jer se i misljenja o nekom formiraju na osnovu toga sta ko nosi, kako se oblaci, da li ima para, koja kola vozi, i naravno najvaznije: ciji si ti i odakle su tvoji!!

U nisu bude: aooo toplicani, najlosiji ljudi, opste poznata stvar. Ili isto za leskovcane, krusevljane itd.

Zakljucak je da smo generalno mjogo losi ljudi, svi, cela zemlja, dobrim delom jer se i misljenja o nekom formiraju na osnovu toga sta ko nosi, kako se oblaci, da li ima para, koja kola vozi, i naravno najvaznije: ciji si ti i odakle su tvoji!!
Ja na ovom delu foruma misljenje samo formiram prema procitanim i preporucenim knjigama pa ako nam se ukusi sloze onda je to za mene divna osoba:)
Nego sta ti sada citas?

U Palanci ima izreka: " Premenil se Ilija, pa si tija." Da prevedem: "Presvukao se Ilija u novo odelo, ali je i dalje onaj isti."
Mene ne zanima ko je odakle i šta govori. Ljudi iz okolnih sela koji su rođeni u Niškoj bolnici, a dan jedan nisu živeli tamo, sigurno neće reći da su iz Niša, iako im piše u krštenici. Roditelji mi nisu iz Niša, ali su tu živeli pre nego sam se ja rodila, tu sam se rodila, odrasla, školovala se, živela do 23. godine kad sam se udala u B. Palanci i tamo živela dve godine, a onda se zaposlila u jednom gradu u Braničevskom okrugu gde sam živela 10 godina, nakon čega sam se vratila u Niš, gde i danas živim. I, odakle sam ja?

Nego, večeras sam se divno provela. Na letnjoj pozornici su nastupali folklori iz Moldavije, Poljske, Argentine i Palanke u okviru Internacionalnog studentskog festivala folklora koji se odvija u Nišu, ali će još naredna dva dana gostovati I ovde, u Palanci. Sutra Portoriko, Rumunija i Crna Gora. Argentinci su me oduševili, ali, naši su bre najbolji.

Jao Rajka, što bih ja volela da sam bila sa tobom na tom koncertu :D
To je sigurno bio praznik za uši zbog muzike, i praznik za oči zbog kostima
smilie_musik_090.gif

Ako je pokušavao Japancima objasniti da treba da pišu ćirilicom, sigurno je bio on.
:lol:

celog zivota osecamo potrebu da se iz daleka vracamo ovamo i trazimo ponesto
od samog sebe.. Kada nam je dvadeset godina nijedna stvar ne izgleda
starija od nas niti mislimo da nas moze nadziveti Lepota mladosti je zapravo carobna
zbog svojih zabluda.Sreca mladosti se sastoji u tome sto verujemo u neverovatno
i sto ne znamo za nemoguce..

A kada ostarimo nas grad nam izgleda kao mladi ljubavnik koji nas je ostavio,
pobegao sa drugom zenom, iz ludosti promenio religiju i zbog koje je iz inata
zaboravio i svoj maternji jezik..

Lutam ulicama u nadi da cu bar za momenat da cujem smeh one mladosti
koja je verovala u vecnost..

Nista teze nego realno govoriti o gradu u kome je protekla nasa prva mladost
ili govoriti o devojci kojoj smo dali svoj prvi poljubac.. I nas grad prve mladosti
i svi ti ludi poljupci prvih ljubavnih ushicenja, nemaju niceg sa realnim svetom,
niti icega zajednickog sa ostalim dobima zivota.. Taj grad je tvrdjava u oblacima
u kojoj zive fantazije , ali nam se upravo tu dogodila i prva sreca i prva nesreca
i prva zabluda.

Gradovi i himere

Ducic

To je inace jako zanimljiva knjiga ( cak mislim da je knjiga u dva toma), ima tu uzdizanja srBstva u nebeske visine, ali ima
i jako prijatnih putopisa, uglavnom iz Svajcarske, pise on tu o protestantima, pravi razlike izmedju Lutera i Kalvina
( zapravo je taj deo i genijalan, ovo sa srBstvom vec je vidjeno), opisuje i lepote, ali strahote Svajcarske.
91600gh602qs7z8.gif

Kakav divan citat!

E pa ja htela da branim boje NS- ali posto nisam rodjena tamo, zao mi je Vojvodino :bye:

Htela sam da otkucam duzi post ali veceras cu odo sad da se odvucem na posao...mrzi me da zivim
Ma znamo da si iz Novi Sad i da si zena sirekijeh pogleda na svet i zivot oko sebe;)
Mnogo sam ti zahvalna za preporuku za Konje, sada citam od njega Odbijam, i to je fina knjiga, ali nije bas za " raspamecivanje" kao Konji.

Njegov je stil pisanja prosto genijalan, na dvesta stranica isprica tri zivota i ne samo za godinu dana nego za 40-50 godina zivota.

Recimo Srbi iz Bosne.Vrhovnici su jedna prica a ostali druga.Ali svako se razlikuje,medjutim postoje te uopsteno gledano razlike i na manjem planu gledano razlike.Toliko su drugaciji da nemam reci.

Srbija.Juznjaci su generalno gledano veseljaci.Na tom manjem planu zavisi ko je odakle i kakvi su tu ljudi.Svako mesto ima nesto svoje.Uopste ne mislim na materijalni deo price,Srbija je siromasna zemlja gde je sumanuto gledati finansije kad "pare nisu problem,para nema".

Recimo Srbi iz Bosne.Vrhovnici su jedna prica a ostali druga.Ali svako se razlikuje,medjutim postoje te uopsteno gledano razlike i na manjem planu gledano razlike.Toliko su drugaciji da nemam reci.

Srbija.Juznjaci su generalno gledano veseljaci.Na tom manjem planu zavisi ko je odakle i kakvi su tu ljudi.Svako mesto ima nesto svoje.Uopste ne mislim na materijalni deo price,Srbija je siromasna zemlja gde je sumanuto gledati finansije kad "pare nisu problem,para nema".
Tako je Zauz, neki su veseli, neki tuzni, neki visoki, lepi, drugi pa mali i debeli , nego kakve to veze sa ovim delom foruma na kome pricamo o knjigama
koje citamo ili zelimo da citamo? Mislim da si ti nekako zasla na pogresan topik. Ove tvoje price mozda imaju neke veze sa antropologijim, nikako sa ovim delom foruma.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back