del piero 10
Aktivan član
- Poruka
- 1.431
U bg u Gospodar Jovanovoj u Geopoetici, do petka 30% na sve knjige Orhana Pamuka.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ja zapravo nisam ništa njegovo pročitala. Strašno sam naplašena... 
Autor u ovoj knjizi opisuje svet u kome on zivi, probleme sa diktaturom koje ima i obican covek, autor je od rodjenja do smrti ( a ziveo je dugo)Pisao sam ranije kako me Godina smrti Rikarda Reiša uspavljuje, ali negdje od stote strane razvija se prostorni i vremenski kontekst priče, pa knjiga dobija na dinamici. Drugim riječima, kasnije me nije više uspavljivala, mada me ponekad nervirala. Osim što je rasprava o metafizici književnosti (život lika poslije smrti autora i život mrtvog pisca kroz svoje djelo) i kontemplacija o usamljenosti, Godina pledira i da bude svojevrstan katalog evropskih totalitarizama, pa osim svog Salazara pisac kroz naoko apolitičnog naslovnog junaka raskrinkava i kritikuje i Hitlera i Franka i Musolinija. Očigledna partijska lojalnost zbog koje komunista Saramago u to društvo nije dodao Staljina skoro da je komična. Ali ipak nije komična, već zaudara na odvratno intelektualno nepoštenje. Pri tom, knjiga nije pisana u doba naivnosti i idealizma evropskih komunista, već je objavljena ni manje ni više nego 1984. godine!
Ali dobro, bezobrazluk i nemoral ne znače da knjiga nije dobro napisana. Opisi Lisabona su zaista lijepi, a reference na Borhesa imaju smisla i predstavljaju male nagrade za svakog posvećenog čitaoca.
Autor u ovoj knjizi opisuje svet u kome on zivi, probleme sa diktaturom koje ima i obican covek, autor je od rodjenja do smrti ( a ziveo je dugo)
bilo levicar, komunista, a uvek i u svakoj knjizi kriticar Vatikana i ja ne razumem zasto bi bila njegova obaveza da se u romanu osvrne i na Staljina,
Mao Ce Tunga ili na Pol Pota.
OK, tvoj ukus, tvoj kupus, meni nista ne smeta sve dok je knjiga zanimljiva, ali opet za moj ukus i kupus.Znaš kako, ni Etiopija nije svijet u kome pisac živi, pa se ipak potrudio da se raspiše o zločinima koje su Musolinijevi vojnici tamo činili. Vjerovatno su portugalske novine ponešto pisale i o Staljinovim poduhvatima.
Suština je da se bezrezervno pristajanje uz neku ideologiju (bilo koju ideologiju) kod pisca uvijek primijeti. Meni to smeta, ma kako dobar pisac bio u pitanju.
OK, tvoj ukus, tvoj kupus, meni nista ne smeta sve dok je knjiga zanimljiva, ali opet za moj ukus i kupus.
Ovaj je covek bar imao mooda da i svoje politicke simpatije, preferencije prikaze, kako tako.
Vecina knjizevnika koje volimo, citamo, diskutujemo o njima ima savrseno drugaciji pristup ovim skakljivim temama i
jednostavno ih izbegne. Videti pod recimo Ivo Andric, ali ne samo on nego i 99% knjizevnika.
Pisu o svemu i svacemu, Samarago je ostao dosledan svom komunizmu ( mada je ovo valjda i jedina knjiga koja se time
bavi, sve ostale su druga prica sa temama o koje veze nemaju sa nekim ideologijama), ja sam samo bila zacudjena ( da ne kazem i zblanuta)
da je tebi bas taj momenat ( nedostatak kritike staljinizma) zapao za oko. Ja to nisam ni registrovala jer ne ocekujem od Kineza da se bave
Hitlerom ili problemom suzivota izmedju Palestinaca i Jevreja, a narocti ako nije u pitanju neki politicki " pamflet".

U bg u Gospodar Jovanovoj u Geopoetici, do petka 30% na sve knjige Orhana Pamuka.

Tablet od deset inča je veći tablet, i ja imam takav. Ja ne volim one male ekrane telefonske, pa mi je savršen.
Kindle je vjerovatno bolji striktno za čitanje knjiga, ali ko bi nosio dva uređaja. Ja tablet koristim i za sve ostalo (internet, pošta, kamera, navigacija, kojekakve druge aplikacije). Kad nemam nešto da kucam, kod kuće i ne palim desktop računar.
Nisi me uopste naveo na lose, ne brigaj
Ja sam zadovoljan za sada, te sitnice ne smetaju previse, navikao sam se brzo... ubacio sam jos dosta knjiga i problemi su uglavnom sa pdf, 90% epub radi kako treba.
Bila juče i počastila se Džvdžet Begom i njegovim sinovima[/B] i Istanbulom. Te dve želim da pročitam pa nek mi se nadju. A ne bih ni znala da nisam videla ovo što si napisao.
A po svoj prilici ćeš biti odgovoran i što ću kupiti tablet. Na osnovu tvog i Quentinovog iskustva, mislim da mi to treba. Tačnije, ne znam kako uopšte živim bez toga.![]()
Jawohl, ja sam bila ta, a Nautilus je stalno nalazio ( valjda ih je belezio, markirao) divne citate iz te knjige.Ja sam sve najlepše čula o Begu. Čini mi se da si ga ti uporedila sa Budenbrokovima. A to mi je mnogo drag roman.
Znaš kako, ni Etiopija nije svijet u kome pisac živi, pa se ipak potrudio da se raspiše o zločinima koje su Musolinijevi vojnici tamo činili. Vjerovatno su portugalske novine ponešto pisale i o Staljinovim poduhvatima.
Suština je da se bezrezervno pristajanje uz neku ideologiju (bilo koju ideologiju) kod pisca uvijek primijeti. Meni to smeta, ma kako dobar pisac bio u pitanju.
Naravno da bi bilo lepo da praktikuje, pa nisu svi u prilici da dođu u to njihovo jedino nešto nalik na knjižaru.
Ja sam se borila s Muzejem nevinosti, ali samo 6 dana jer ga čitala na moru, a tamo nemam šta drugo da radim. Kod kuće bih ga čitala 6 meseci. Zato sam kupila da mogu lagano, a to ko zna kad ću.
Koliko dugo važi pasoš za tako malu bebu? Ona će za mesec dana već izgledati drugačije. A da ne pričam za godinu dana.

Da prijavim procitano
Odbijam, Per Petešun
Pojma nisam imala da se njegovo prezime ovako izgovara, citala sam ga u hrvatskom prevodu.
Ovo je prva njegova knjiga za mene i svideo mi se stil, retko me skandinavski pisci razocaraju. Ne secam se je l knjiga pominjana na temi, dotaknuti su porodicni odnosi, prijateljstvo...a svaki od segmenata divno povezan sa naslovom. I svidela mi se ta spora i hladna atmosfera, prijala je po vrucini
.