danasc80
Aktivan član
- Poruka
- 1.173
Jedino sto od ovih knjiga poznajem a i ja preprocujem , to je Selenic "Prijatelji"
Rodoslov sam citala, knjiga mi se dopada, ali ne bas i preterano.
Ova Saramagova knjiga ( Portuglija) nije me nesto oborila s nogu, mislim da ima boljih knjiga ( ali to je samo moj ukus)
Smrt i njeni hirovi preporucujem i ja.
Pokoravanje tek nameravam da citam, ali mi je skupo ( 22 ojra), ali citacu ga. To je must have
Tu je i ovaj Cheslav Milosh, al eto ne postizavam.
Saramagova "Portugalija" je najlošija njegova knjiga koju sam pročitala. Dobila je trojku od mene samo zbog stila i pojedinih poglavlja koja su mi bila potpuno magična. Ali u celini, predetaljna bez ikakvog razloga i generalno, pitaš se o čemu on to dođavola truća. Kao neko naklapanje starca koji misli da je svu pamet sveta popio te da je njegov utisak jednak i merodavan koliko i činjenica. Čitala sam je, sa prekidima, od decembra 2012. do ovog proleća, pa i to nešto govori. Omiljene Samagove mi ostaju "Slepilo" i "Sedam Sunaca i Sedam Mesečina" i odmah za njima "Jevanđelje po Isusu Hristu".
"Rodoslov" mi se više dopao nego "U kafeu izgubljene mladosti" koja mi je bila najupečatljivija zbog neke opšte atmosfere neuhvatljivosti i duha Pariza, mada ne savremenog nego nekog za mene idiličnog budući da se tada nisam ni rodila. A u "Rodoslovu" mi se dopala ta njegova ambivalencija prema porodičnom nasleđu, prema roditeljima i svom detinjstvu, nešto između prezira ali i želje da razume i sačuva u sećanju.
"Pokoravanje" me je nateralo da skinem još nekoliko Uelbekovih, jer je prva njegova koju sam čitala, a kažu da ima i boljih. Doduše, ne znam kad ću ih čitati.
Ako hoćeš da tiih pošaljem pošalji pp.
- - - - - - - - - -
Е, хајде онда и ја да напишем својих пет књига.
1. Дама с камелијама
2. Вашар таштине
3. Љубав у доба колере
4. Убити птицу ругалицу
5. Гордост и предрасуде
Да видим ко ми бира шта морам да прочитам у јануару
Би, кафа је била нес, те тиме и служена у некој великој чаши. Буквално је све из чаше поливено по мени. Данас ме зезају на послу и питају да л' идемо на кафу
Красуљак, држите се
Са Даниног списка ја пребројах дванаест које сам читала (Измисли љубав за мене, Опет он, Грррим, Слоновски месец, Погребни обичаји, Смрт и њени хирови, Служавке, Сабрана дела Еј Џеј Фикрија, Помен, Свет који нестаје, Индијски зачин на француски начин, Дом госпођице Перегрин за чудновату децу) и углавном се оцене слажу осим за Индијски зачин и Слоновски месец. Индијски зачин је мени била баш опуштајућа,а то ми је требало у том тренутку, а и Слоновски месец ми се много допао.
Идем ја сад да направим свој списак па да га поставим. Имам сад мало слободног времена па ћу таман то сад да урадим.
Pahuljice ja glasam za Džejn Ostin. Nekako mi se uklapa u praznično raspoloženje sa zimom napolju i viškom slatkiša i odmora u kući
Glasala bih za Markesa ali mi je nešto baš ta nekako letnja, ne znam da objasnim.

Мој списак није ту, није ни комплетиран, не знам ни колико сам књига прочитала ове године, али знам да их је значајно мање него претходних година. Чим саставим списак књига које су ми ''под обавезно'' у 2016, качим овде.
Videćemo sutra kad će da je puste kući, Novu godinu će svakako da dočeka tamo...
Neka, tamo je na sigurnom.