Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jedino sto od ovih knjiga poznajem a i ja preprocujem , to je Selenic "Prijatelji"
Rodoslov sam citala, knjiga mi se dopada, ali ne bas i preterano.
Ova Saramagova knjiga ( Portuglija) nije me nesto oborila s nogu, mislim da ima boljih knjiga ( ali to je samo moj ukus)
Smrt i njeni hirovi preporucujem i ja.

Pokoravanje tek nameravam da citam, ali mi je skupo ( 22 ojra), ali citacu ga. To je must havez;)
Tu je i ovaj Cheslav Milosh, al eto ne postizavam.

Saramagova "Portugalija" je najlošija njegova knjiga koju sam pročitala. Dobila je trojku od mene samo zbog stila i pojedinih poglavlja koja su mi bila potpuno magična. Ali u celini, predetaljna bez ikakvog razloga i generalno, pitaš se o čemu on to dođavola truća. Kao neko naklapanje starca koji misli da je svu pamet sveta popio te da je njegov utisak jednak i merodavan koliko i činjenica. Čitala sam je, sa prekidima, od decembra 2012. do ovog proleća, pa i to nešto govori. Omiljene Samagove mi ostaju "Slepilo" i "Sedam Sunaca i Sedam Mesečina" i odmah za njima "Jevanđelje po Isusu Hristu".
"Rodoslov" mi se više dopao nego "U kafeu izgubljene mladosti" koja mi je bila najupečatljivija zbog neke opšte atmosfere neuhvatljivosti i duha Pariza, mada ne savremenog nego nekog za mene idiličnog budući da se tada nisam ni rodila. A u "Rodoslovu" mi se dopala ta njegova ambivalencija prema porodičnom nasleđu, prema roditeljima i svom detinjstvu, nešto između prezira ali i želje da razume i sačuva u sećanju.
"Pokoravanje" me je nateralo da skinem još nekoliko Uelbekovih, jer je prva njegova koju sam čitala, a kažu da ima i boljih. Doduše, ne znam kad ću ih čitati.
Ako hoćeš da tiih pošaljem pošalji pp.

- - - - - - - - - -

Е, хајде онда и ја да напишем својих пет књига.
1. Дама с камелијама
2. Вашар таштине
3. Љубав у доба колере
4. Убити птицу ругалицу
5. Гордост и предрасуде

Да видим ко ми бира шта морам да прочитам у јануару:)

Би, кафа је била нес, те тиме и служена у некој великој чаши. Буквално је све из чаше поливено по мени. Данас ме зезају на послу и питају да л' идемо на кафу :lol:
Красуљак, држите се:cmok:

Са Даниног списка ја пребројах дванаест које сам читала (Измисли љубав за мене, Опет он, Грррим, Слоновски месец, Погребни обичаји, Смрт и њени хирови, Служавке, Сабрана дела Еј Џеј Фикрија, Помен, Свет који нестаје, Индијски зачин на француски начин, Дом госпођице Перегрин за чудновату децу) и углавном се оцене слажу осим за Индијски зачин и Слоновски месец. Индијски зачин је мени била баш опуштајућа,а то ми је требало у том тренутку, а и Слоновски месец ми се много допао. :)

Идем ја сад да направим свој списак па да га поставим. Имам сад мало слободног времена па ћу таман то сад да урадим.

Pahuljice ja glasam za Džejn Ostin. Nekako mi se uklapa u praznično raspoloženje sa zimom napolju i viškom slatkiša i odmora u kući :) Glasala bih za Markesa ali mi je nešto baš ta nekako letnja, ne znam da objasnim.

Ja sam danas čekala 25 minuta taksi, inače mi do bolnice treba 20 minuta pešice. Šiznula sam... Toliko sam bila besna, da je trebalo da zahtevam da oni meni plate na kraju umesto ja njima. Tri puta sam zvala, na svakih 10 minuta, i tek je treći put stiglo vozilo. Svaki put su mi rekli za 3 minuta. :roll: Mamu operišu ujutro. Tako su bar obećali.

Otmenost ježa je jedna predivna knjiga, ali možda tek za nas poluvekovne dame. :) Ja vam vala neću skoro stavljati spisak knjiga koje sam čitala ove godine. Možda u novogodišnjoj noći ako ostanem kod kuće, što je najverovatnije. Nekako su mi najsvežiji Hamsun (posebno Glad), Fokner (Divlje palme) i Flober, Novembar..

- - - - - - - - - -

Pojasni mi, molim te, da se ne bih vraćala, očekuješ da navedem pet knjiga koje bih želela da pročitam? :think:
Da, napišeš pet koje ti se čitaju, a neko ko se javi posle tebe, bira jednu koju treba da pročitaš.

Danas samo pozitivno i biće sve dobro:)

Мој списак наспрам Даниног, што се броја прочитаних тиче је мршав, 37 само ове године. Ипак, више је било добрих него лоших, а то је у ствари битније од броја прочитаних.

Топ 3: (Апсолутно заслужено деле прво место. Убедљиво најбоље које сам прочитала ове године.)
1. Тајанствени странац, Марк Твен
1. Три мускетара, А. Дима
1. Слепило, Жозе Сарамаго

Баш су ми се допале:
1. Старац који је читао љубавне романе, Луис Сепулведа
2. Близнакиње са Хајгејта, Одри Нифенегер
3. Чик ме ухвати, Френк В. Абагнејл
4. Мајка је само једна, Миклош Вамош
5. Слушкињина прича, Маргарет Атвуд
6. Изгубити Јулију, Џонатан Хал
7. Арарат, Лајош Зилахи
8. Тунел, Ернесто Сабато
9. Парфем, Патрик Зискинд
10. Питања и одговори, Викас Сваруп
11. Коралин и тајанствени свет, Нил Гејмен
12. Поново с њим, Наташа Иконић
13. Тереза Ракен, Емил Зола
14. Пијаниста, Алесандро Барико
15. Свет који нестаје, Чинуа Ачебе
16. Новембар, Гистав Флобер

Фине мада ми је фалило нешто:
1. 35 кила наде, Ана Гавалда
2. Музика једног живота, Андреј Макин
3. Уметност вожње по киши, Гарт Стајн
4. Помен, Ана Хоуп
5. Леон и Луиз, Алекс Капи
6. Црна кутија, Амос Оз
7. Капетанова кћи, Пушкин
8. Кофер госпође Синклер, Луиз Волтерс
9. Сабрана дела Еј Џеј Фикрија, Габриела Зевин
10. Дрхтај, Чимаманда Нгози Адичи
11. Доручак кодТифанија, Труман Капоте

Више сам очекивала:
1. Орханово наслеђе, Алин Оханесјан
2. На балу с краљем, Розалинд Лејкер
3. Преступ, Барбара Јуинг
4. Прича о земљи и мору, Кејти Симпсон Смит
5. Цврчак на огњишту, Чарлс Дикенс
6. Мери Попинс, Памела Л. Траверс

Промашај године:
1. Љубавна саботажа, Амели Нотомб

Meni je "Slušnjkinjina priča" jedna od najboljih savremenih knjiga koje sam ikada čitala. Mesec dana posle nje nisam bila u stanju da čitam ništa ozbiljnije od "Politikinog Zabavnika". A od Ameli Notomb jedna mi se dopala, ona o Japanu, ali sam posle pročitala neku noviju "Živa" i sa tom završila sa Ameli za sva vremena. Do kraja knjige sam se nadala da je sva ta banalnost usled ironije i da će se nekakvim obrtom na kraju to pokazati, da bi ispalo da ona to misli ozbiljno. Glupost svetska. Uopšte ne znam zašto je popularna u Francuskoj

Saramagova "Portugalija" je najlošija njegova knjiga koju sam pročitala. Dobila je trojku od mene samo zbog stila i pojedinih poglavlja koja su mi bila potpuno magična. Ali u celini, predetaljna bez ikakvog razloga i generalno, pitaš se o čemu on to dođavola truća. Kao neko naklapanje starca koji misli da je svu pamet sveta popio te da je njegov utisak jednak i merodavan koliko i činjenica. Čitala sam je, sa prekidima, od decembra 2012. do ovog proleća, pa i to nešto govori. Omiljene Samagove mi ostaju "Slepilo" i "Sedam Sunaca i Sedam Mesečina" i odmah za njima "Jevanđelje po Isusu Hristu".
"Rodoslov" mi se više dopao nego "U kafeu izgubljene mladosti" koja mi je bila najupečatljivija zbog neke opšte atmosfere neuhvatljivosti i duha Pariza, mada ne savremenog nego nekog za mene idiličnog budući da se tada nisam ni rodila. A u "Rodoslovu" mi se dopala ta njegova ambivalencija prema porodičnom nasleđu, prema roditeljima i svom detinjstvu, nešto između prezira ali i želje da razume i sačuva u sećanju.
"Pokoravanje" me je nateralo da skinem još nekoliko Uelbekovih, jer je prva njegova koju sam čitala, a kažu da ima i boljih. Doduše, ne znam kad ću ih čitati.
Ako hoćeš da tiih pošaljem pošalji pp.

- - - - - - - - - -

Pahuljice ja glasam za Džejn Ostin. Nekako mi se uklapa u praznično raspoloženje sa zimom napolju i viškom slatkiša i odmora u kući :) Glasala bih za Markesa ali mi je nešto baš ta nekako letnja, ne znam da objasnim.
Ovo će mi biti druga onda. Što da ne, može:D

- - - - - - - - - -

Meni je "Slušnjkinjina priča" jedna od najboljih savremenih knjiga koje sam ikada čitala. Mesec dana posle nje nisam bila u stanju da čitam ništa ozbiljnije od "Politikinog Zabavnika". A od Ameli Notomb jedna mi se dopala, ona o Japanu, ali sam posle pročitala neku noviju "Živa" i sa tom završila sa Ameli za sva vremena. Do kraja knjige sam se nadala da je sva ta banalnost usled ironije i da će se nekakvim obrtom na kraju to pokazati, da bi ispalo da ona to misli ozbiljno. Glupost svetska. Uopšte ne znam zašto je popularna u Francuskoj
Jeste, prodrma te. Znam da sam je bukvalno za dan progutala. To mi je od onih koje ću zapamtiti, baš po tom osećaju da me je prodrmala. Isto kao i Slepilo.
Ja ću Ameli ako mi baš padne u ruke, kupovati je sigurno neću. Mada mislim da ću izbeći i da mi padne u ruke:lol: A moram reći da je bilo i dosta interesovanja za njene knjige na sajmovima. Sigurna sam da je tome doprinelo to što su bile baš jeftine.

Poslednja izmena:
Ja sam pisala beleške čitajući Danin spisak. Toliko knjiga i toliko ocena.... Primećujem da je dosta čitala Aleksandra Mekol Smita i divim joj se zbog toga. Meni je on posle druge knjige iz one afričke serije počeo da se ponavlja, sve mi je posle bilo isto. A iz onog edinburškog serijala sam čitala upravo kao i Dana, Prijatelji, ljubavnici, čokolada i potpuno me smorio. Jedva bi dobio dvojku.

Slažem se sa peticom za Selenićeve Prijatelje. Nisam ga odavno čitala, ali njegova dela su medju najsavršenijim domaćim... Moraću ponovo da ga dohvatim. Kunderina Šala takodje zaslužuje najvišu ocenu, ali ja sam, kad je češka književnost u pitanju, malo subjektivna. Ove godine sam čitala i Marinjinu,Ime žrtve niko, nije loša, ali ne bih joj dala najvišu ocenu. Možda su neke druge knjige bolje.

Knjiga Ne znam kako joj to polazi za rukom (71) me je oduševila kad sam je prvi put čitala pre nekoliko godina, kada sam upravo kao i junakinja balansirala izmedju posla, male dece, domaćinstva, muža, prijatelja... ali mi je film sa Sarom Džesikom Parker, nekako sve te probleme koji su delovali realno i sa kojima sam se poistovetila, srozao i pojednostavio. Pa mi više ni knjiga nije delovala tako dobra.

Sa Daninog spiska sam čitala još i Jednostavan život, Kenzaburo Oe (redni broj 4, ocena 4), Volvo kamioni (8-2), SFRJ za ponavljače (28- 3), Čim preživim ovaj roman (49 - 2 (ja bih dala veću ocenu), A planine odjeknuše (56 - 4 (ovde bih dala manju ocenu).

Naslov koji je mene zainteresovao (a Dana je rekla da kažemo šta nas zanima pa će da napiše malo više) je pod rednim brojem 40, sa najvišom ocenom i vrlo neobičan: Obuci svoju porodicu u somot i džins, Dejvid Sedaris.
Nisam ga našla u pretrazi, pa Dano, kad stigneš, napiši koju reč.

- - - - - - - - - -

Analizirajuće ove spiskove, malo sam prelistavala i svoj, ali nisam još spremna da napišem listu. Treba mi malo vremena da prizovem u sećanje utiske koje su pojedine knjige ostavile. Ali već znam da nisam pročitala ništa čemu bih dala najvišu ocenu. A onda ću malo da pogledam i spiskove od prethodnih godina, podsetim se čemu sam dala najvišu ocenu i uporedim.

Aleksandra Mekol Smita generalno ne volim. Iz serijala u Bocvali pročitala dve i odbacila taj serijal za zauvek. Ali ovaj o Izabel Dalhusi se događa u Edinburgu, a Škotska je moja ljubav. Pritom, to je "grešno zadovoljstvo" osobe čije mišljenje cenim, drugo, ceo serijal sam skinula za kindle što će reći imam a nije me koštao, i treće bila sam trudna kad sam čitala i trebalo mi je nešto lagano za prevoz da presečem ozbiljne. I prvih nekoliko mi je bilo simpatično baš iz ovih gorenavedenih razloga, ali posle toga, smučili su mi se likovi "bez mesa" - dobri, dobri, najdobriji, što bi rekao moj Nikola, pa sve idilično, pa previše isticanje da je nešto vredno zapažanja ili kvalitetno jer je škotsko (ovde bi bio proglašen za šovinistu samo tako, kad bi neko toliko srbovao). Na kraju mi je ostalo da mi se jedino dopadaju izvesni elementi koji se odnose na razmišljanja o etičnosti određenih postupaka ili situacija iz svakodnevnog života ali to nije dovoljno da poželim da se vratim serijalu. A o Mekol Smitovom pisanju nisam promenila mišljenje - previše banalno za moj ukus.

Marinjinu mnogo volim pa sam nekritična. Ona mi je lepo osveženje u kategoriji krimića jer mi više vuče na tradiciju tipa Agate, nego na ove krvave preobimne savremene trilere. I sviđa mi se očigledna pozadina iz ličnog iskustva u policiji i to što su sličajevi zamislivi u svakodnevnom životu. I što se događa u savremenoj Rusiji a nije ni fantastika ni distopija ni tajkuni, prostitucija i slično, mada ume i toga da se dotakne. Tako da mi je manje-više svaki njen za 5.
Slično važi i za ovog Islanđanina Indudarsona ili kako se zvaše.

Inače, trilere sam bodova u poređenju sa trilerima, ružičasta laka literatura u poređenju sa sličnima. Svakako ih nisam poredila recimo sa omiljenim Pekićem.

Tako i "Ne znam kako joj to polazi za rukom" mi je najsimpatičnija bila u tom smislu sluđene žene koja žonglira na više pozicija: zaposlene žene, supruge, majke dvoje dece različitog uzrasta i potreba, drugarice... i to mi je u detaljima bilo više nego poznato :) Zaplet je naravno tipičan predvidljiv čik-lit ali to se i očekuje. To je jedna od tih laganih kojim "filujem" ozbiljnije.

Eh, moram da dam deci doručak, ne mogu sad o Sedarisu. Priključiću se večeras. I odgovoriću šta sam ostala dužna.
Hvala svim na komentarima i žao mi je što ne mogu da uzvratim reputacijama, ne daju...

Poslednja izmena:
Joj, Sluskinjina prica je sjajna...bila sam pomerena nedeljama nakon nje...tako sam bila pomerena i nekon Devojke sa pomorandzama...pamtim, zavrsila sam je na plazi i podizem pogled, gledam ljude oko sebe, u vodi, u plicaku i mislim kako sam trenutno u drugoj galaksiji, od njih udaljena celim paralelnim svetom...

...i da Markes je meni leto, odmor, voznja kolima kroz planine i kraj mora, priroda, nesputanost, malo odece na telu i papuce na nogama, vlazno, toplo, otegnuto...a Dikens mi je sneg, topla pec, mirisni kolaci, pauza na poslu ili u skoli, dugacak dan kada je prehladno da se ide u setnju, dva sata citanja pre filma koji cekama...i tako...

Е, хајде онда и ја да напишем својих пет књига.
1. Дама с камелијама

Да видим ко ми бира шта морам да прочитам у јануару:)

[.

Damu s kamelijama, samo zato sto mnogo volim tu knjigu :D
A ce cek vec su ti rekli, jedan bira.

Ne funkcionisem, prerano je.
Moram prestati da kuckam na forumu pre 8 ujutro

Aleksandra Mekol Smita generalno ne volim. Iz serijala u Bocvali pročitala dve i odbacila taj serijal za zauvek. Ali ovaj o Izabel Dalhusi se događa u Edinburgu, a Škotska je moja ljubav. Pritom, to je "grešno zadovoljstvo" osobe čije mišljenje cenim, drugo, ceo serijal sam skinula za kindle što će reći imam a nije me koštao, i treće bila sam trudna kad sam čitala i trebalo mi je nešto lagano za prevoz da presečem ozbiljne. I prvih nekoliko mi je bilo simpatično baš iz ovih gorenavedenih razloga, ali posle toga, smučili su mi se likovi "bez mesa" - dobri, dobri, najdobriji, što bi rekao moj Nikola, pa sve idilično, pa previše isticanje da je nešto vredno zapažanja ili kvalitetno jer je škotsko (ovde bi bio proglašen za šovinistu samo tako, kad bi neko toliko srbovao). Na kraju mi je ostalo da mi se jedino dopadaju izvesni elementi koji se odnose na razmišljanja o etičnosti određenih postupaka ili situacija iz svakodnevnog života ali to nije dovoljno da poželim da se vratim serijalu. A o Mekol Smitovom pisanju nisam promenila mišljenje - previše banalno za moj ukus.

Ja Mekol Smita baš volim, iako je banalan, dosadnjikav i apsolutno predvidljiv. I meni više prija evropski od afričkog serijala, ali ne pravim problem. Gledam Daninu listu i mislim kako pojma nemam šta sam čitala od njegovih dela, a šta nisam, pošto je sve slično. Svejedno, on je verzija čiklita koja se meni dopada, sviđaju mi se ta dekadentna ležernost i banalnost, to što su svi dobri i što ih ne muče svetske, nego samo ljudske muke. Pravi ljubavni čikliti, ma koliko bih ja volela da mi se dopadaju - baš mi i ne idu, tek poneki.

- - - - - - - - - -

za SNežnu

I ja glasam za Džejn Ostin. Prava knjiga za praznik, a znam da je dosad nisi čitala.

Ja sam, kad je Pahuljica predložila da jedni drugima biramo knjigu, shvatila da može da se glasa, pa koja dobije najviše glasova. Pa sad, s obzirom da se više nas javilo, a možda će još neko, neka broji glasove.
A Pahuljica je stavila knjige koje većina nas zna, a Kamenitin spisak je bio izbor meni potpuno nepoznatih knjiga, pa nisam ni predlagala. Ja ne mogu nekom da preporučujem nešto što nisam probala, kao što ne mogu da kupim poklon koji se meni samoj ne dopada.
Ja trenutno nemam nikakve dileme, trileme, a pogotovo petoleme. Čitam Dikensa, a posle Aleksandru Poter. Dok ja to pročitam za mesec dana, već ću uveliko imati nešto novo što želim odmah da pročitam. A ako ne budem, eto i mene sa spiskom. To valjda može u bilo koje doba godine i meseca...

Nadam se da će se Rada uskoro javiti sa dobrim vestima.

Poslednja izmena:
- - - - - - - - - -

za SNežnu

I ja glasam za Džejn Ostin. Prava knjiga za praznik, a znam da je dosad nisi čitala.
Ona nije citala Dzejn Ostin?z;)

Jedina knjiga koju cu za dva minuta kupiti bice Sluskinjina prica ( autorku obozavam) ,a inace
mogu samo da preporucim najtoplije Tunel ( Sabato). Ja ne znam sta sam citala ove, a sta prosle godine,
a sta pre tri godine pa ne mogu nista specijalno da preporucujem.

- - - - - - - - - -

Citala sam Kineza ( sad se setih), ali mi se nije zalepio za srce i dusu, prvu knjigu sam citala prosle godine i to je
jedina od njega koju mogu da preporucim,. I da, necu da prestanem da preporucujem Pamuka, ali vidim da je slaba vajdaz:lol:

Ја сад видим да сам површно читала претходне постове, па сам побркала нешто. Мислила сам да Пахуљица предлаже које бисмо књиге могли ''колективно'' да читамо, а то је у ствари био Каменитин топ 5 списак књига које жели да чита ове године z:D Мој списак није ту, није ни комплетиран, не знам ни колико сам књига прочитала ове године, али знам да их је значајно мање него претходних година. Чим саставим списак књига које су ми ''под обавезно'' у 2016, качим овде.

''Гордост и предрасуде'' су једина Џејнина књига која ми се допала.

Rada se upravo vratila iz bolnice, mama je danas uspešno operisana i vraćena u sobu u kojoj je bila. Muž jedne drage "stare" (po stažu :)) forumašice s kojom se još nisam čula jer sam izgubila broj kad sam menjala telefon, inače doktor, bio je jako ljubazan da dozvoli sestri i meni da uđemo. Kompletno osoblje je zaista fenomenalno, svaka im čast. Paze mi i maze mamu... :heart: Videćemo sutra kad će da je puste kući, Novu godinu će svakako da dočeka tamo...:sad2: Neka, tamo je na sigurnom.
Hvala vam drage moje na interesovanju. Obožavam vas. :ortakinje: :heart:

Poslednja izmena:
Nestrpljivo sam očekivala da se javiš i brinula jer je već kasno. Nadam se da će dalje sve ići svojim tokom do konačnog oporavka. Važno da je u dobrim rukama i na sigurnom. Biće još Novih godina da ih čekate zajedno..

- - - - - - - - - -

Rada se vraća u formu, eto već 5-6 knjiga. Ja ne glasam ni za šta od toga. Mislim da ti sada treba nešto veselije i razigranije. Mislim da ti klasici, Englezi dave... a Šala je teška.
Zar ti nije bilo dosta Dikensa... meni se ne da, ne znam kad ću ga završiti. Baš se mučim. I pitam se šta mi to treba.

Poslednja izmena:
Uzmi Idi postavi stražara. Niko je nije čitao, tako da će to biti premijera ovde. :)
Drago mi je da je sve prošlo kako treba što se mame tiče :)

Wild je izabrala Damu s kamelijama. Moraću i nju onda uskoro :D Hajde da kažem onda da su tri koje ću čitati u najskorijem periodu Ljubav u doba kolere, Gordost i predrasude i Dama s kamelijama :D

Mislim da ću za doček biti kod kuće (ukuliko nešto ne iskrsne sutra, a verovatno neće). Nisam se organizovala, a nešto malo što sam videla od ponude je za mene bilo preskupo. Ali, iskreno mi i nije previše žao, malo ću da odmorim. Pitala sam kolege da mi preporuče neki dobar film da ga pogledam za praznike, pa ću i time malo da se bavim, a naravno, očekuje me i druženje sa ljudima. U suštini, tri dana ću samo da odmaram i uživam:)

- - - - - - - - - -

Sad vidim da ti se čita najviše Idi postavi stražara:D Super:D

Gde si nestala Bernadeta? dodata ocena 3. To je simpatična knjiga onako za opuštanje. Nasmejala me je nekoliko puta slatko, i mnogo puta sam se nasmešila, ali je od onih za iz biblioteke, bar za mene. Najveći problem za mene je bila to što je potpuno nerealna radnja i likovi. A najveći plus što je duhovita, brzo se čita i liči na neki simpatičan letnji porodični film. Čitala sam je u porodilištu i bila je put pogodak za to kad sam s pola mozda prisutna i treba mi nešto da skrene misli.

Hvala dano :)

U posljednje vrijeme pročitao sam neke Čehovljeve priče i dvije rane proze Miloša Crnjanskog (Dnevnik o Čarnojeviću i Priče o muškom), ali to su sve poznate knjige i nema potrebe da o njima nešto pišem. Poslije toga, počeo sam da čitam treću knjigu Knausgorove Moje borbe, a onda sam u samoposluzi naišao na Djecu Patrasa Zorana Ferića. Sjetio sam se da mu je Kalendar Maja bio pristojan, pa sam odlučio da napravim pauzu s Knausgorom od dan ili dva, koliko treba da se pročita ova knjižica.
U suštini, Ferić piše isto kao i u Kalendaru Maja: uzme intrigantnu temu (ovaj put to je delikatna ljubavna afera profesora srednjih godina i šesnaestogodišnje učenice, uz to teško bolesne) i misli da će privlačnost tabua kod svakog čitaoca prevagnuti nad objektivnim literarnim nedostacima. A tih ima dosta: dramaturški repovi povremeno ostaju da vise, pripovijedanje je strukturalno monotono, jezik dosadan i sterilan... Ranije sam napisao da bi Ferića, prije nego što sjedne da piše, neko prvo trebalo da odvede u kafanu da ga malo napije, jer i pored insistiranja na slengu i psovkama ovo stilski i jezički djeluje uštogljeno kao školski sastav nekog štrebera bez mnogo talenta. Ali OK, vjerovatno sam i ja prestrog, jer sam još opijen lirskom prozom Crnjanskog.
Sad se vraćam Knausgoru koji i u trećoj knjizi opisuje traumatično odrastanje uz oca sociopatu i tiranina.

PS
Rado, nadam se će se mama uskoro oporaviti.

Pa izgleda da li je ta intrigantna tema ipak dovoljno interesantna da i ti ponovo čitaš Ferića, uprkos literarnim nedostacima. Moj utisak je da ima malo originalnih tema, većina knjiga koje čitam su mi nekako deja vu. A baš i ne čitam nešto puno.

Dano, kao i uvek, prekorisne su tvoje beleške, a prikazi divni!
Možeš li mi reći nešto o sledećim naslovima (primećujem da si pobrojavala dosta knjiga koje su u fokusu mojih želja za čitanjem):
o Amerikani (kakva je u odnosu na Purpurni hibiskus, u slučaju da si čitala);
o Glasovima reke, jedva da znam o toj knjizi bilo šta?
Erlend Lu, ništa nisam čitala, a imam neku neodređenu odbojnost;
potom: šta zameraš knjizi Sva svetlost koju ne vidimo (mnogo njih znam koji su baš visoko ocenili naslov)?

I reci mi, pošto govorila si o Patriku, Šta kažeš za Kafe
, tačnije, ukoliko si čitala Doru Bruder, možeš li mi napraviti paralelu? U Dori Bruder dopala mi se dokumentarnost kojom se Modijano kišovski vodi, ali deluje na mah toliko razvodnjeno, da mi je lođe taman koliko je na nekim mestima dobro!

Zanima me još koji je tvoj dojam o Gorderu, voliš li ga ili pak ne?

Sjajno mi je što ti se dopalo Uelbekovo Pokoravanje, međutim, ja nipošto ne preporučujem njegovu prvu knjigu Proširenje područja borbe, vrlo loše napisana, i vrlo dosadna, za moj ukus!

Izvini na raspisanosti mahnitoj!

Devojke, spora sam sa Ruskim prozorom, ali dopada mi se.

Moj skor. Ukupno 30 dovršenih i bar još 10 (ako ne i više) nedovršenih. Nisu sve nedovršene bile loše, ali ako izgubim kontinuitet, što je sa obavezama u kojima živim svakodnevica i napravim pauzu od tri dana - gotovo je, knjiga ostaje tamo gde sam prekinula. Nekako ne mogu da se ponovo povezujem sa njom, idem dalje. Zato najviše čitam o praznicima i trudim se da izabrana knjiga nema milion stranica, jer je onda neminovno da napravim pauzu.

Kad pogledam ove ocene dođe me blam, Nobelovcu sam dala 1, a Verici Vinsent Kol 3. :zstidljivko:
Znam i da Tavanica Gorana Petrovića nije cenjena, ali se meni dopala, kao i da je Jergović mnogo uvaženiji nego što ja mislim da je zaslužio. Da sam mogla dala bih Paviljonu žena i Terezi Raken šestice. Uz to što su knjige odlične, baš su me kosnule opisane ženske sudbine. Od savremenih samo su mi Služavke dobile 5, opet dobra priča o ženskim sudbinama.

Afiniteti i senzibilitet (što volim ove lepe domaće termine) mnogo znače kod ocenjivanja.

1. Paviljon žena, Perl Bak 5
2. Presuda ulice, Majkl Konoli 3
3. Svetlost severa, Dženifer Doneli 3
4. Ispod tavanice koja se ljuspa, Goran Petrović 4
5. Muzika jednog života, Andrej Makin 2
6. Nortengerska opatija, Džejn Ostin 3
7. Rana jesen, Luis Bronfild 5
8. Služavke, Ketrin Stoket 5
9. Prva bračna noć, Sofi Kinsela 2
10. Srda pjeva u sumrak na Duhove, Miljenko Jergović 2
11. Dvori od oraha, Miljenko Jergović 2
12. Pripovetke, Laza Lazarević 5
13. Oproštajni valcer, Мilan Kundera 5
14. Čarobni poljubac, O. Henri 3
15. Promena, Mo Jen 3
16. Kako da ubijete svoga muža (i ostali korisni saveti za domaćice), Keti Let 2
17. Tereza Raken, Emil Zola 5
18. Pesnik, Majkl Koneli 3
19. Sudbina nepoznata, Agata Kristi 3
20. Deset malih crnaca, Agata Kristi 5
21. A planine odjeknuše, Haled Hoseini 4
22. Kameleon i druge pripovetke, Anton Čehov 5
23. Poslednji dani, Anita Dajamant 3
24. Lekar na San Felipe, Arčibald Kronin 1
25. Sirenina stolica, Sju Monk Kid 2
26. Pod tudjim uticajem, Džejn Ostin 2
27. Karipska zagonetka, Agata Kristi 3
28. Supermodel za ubistvo, Verica Vinsent Kol 3
29. Ko je ubio Alfija, Sonja Atanasijević 3
30. Fo, Dž. M. Kuci 1

- - - - - - - - - -

I da dodam, jako sam zadovoljna ovogodišnjim izborom. Srednja ocena mi je 3.3 i imala sam samo dva keca. Prošle godine sam bila očajna, same sam gluposti birala, bilo je sigurno više od 10 promašaja, a broj pročitanih knjiga je sličan. 33.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back