Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Šta se ovo zbiva, nema nikog?☺

Ja sam počela opet Priču o zemlji i moru jer sam imala pauzu u čitanju i ne sećam se baš svega pa mi je najbolje da sve ponovim.
Do mene je došao u Sabatov Tunel nenadano, tako da me i to čeka u narednom periodu.

Nisam nijednom pobedila juče u kuckanju jajima. Kako ste vi prošli?☺

Sama u kući... krenem da dohvatim nešto iz regala, kad ispod stolice Bela Hamvaš, Filozofija vina... Zovem sina telefonom da pitam odakle nama ta knjiga kad je ja nisam kupila, kaže, devojka mu poklonila za Dan zaljubljenih (devojka studira filozofiju).
Eto koju ja komunikaciju imam s decom... :sad2:

Šta se ovo zbiva, nema nikog?☺

Ja sam počela opet Priču o zemlji i moru jer sam imala pauzu u čitanju i ne sećam se baš svega pa mi je najbolje da sve ponovim.
Do mene je došao u Sabatov Tunel nenadano, tako da me i to čeka u narednom periodu.

Nisam nijednom pobedila juče u kuckanju jajima. Kako ste vi prošli?☺

Loše i ja! U kucanju jajima i u realizaciji planova.... kao ono.. imam 4 dana, sad ću ja sve ono što nisam stigla prethodnih nekoliko meseci. Naravno, da neću....
I ništa nisam čitala kao i uvek kad sam kod kuće.

:rumenko: Nisam znala ni da je Ginter Gras do sada bio živ. Mislila sam da je umro ranije. Ja sam taj njegov Limeni doboš prvi put čitala pre par godina i dobar mi je.

Lamar, ne citaj ovo dole.

Dakle, dete mi je neki dan iz biblioteke, na moje odusevljenje, donelo dve Jergoviceve knjige, Srda peva u sumrak na Duhove i mnogo hvaljene Dvori od oraha. Bila sam pocela zbirku prica Karivani, procita nekoliko, pominjala sam i ostavila. Nisam razumela nacin na koji pise, odnosno poente tih prica su mi cudne. Price imaju lep pripovedacki tok sa naracijom koja je simpaticna skroz, a onda na kraju kao da je neko presece, zamrzne u trenu. Zavrse se nekako na brzinu, po kratkom postupku i ostave me skroz zbunjenu.
Dobro, price mi nisu legle, ajmo romane da probam. Moje odusevljenje je bilo kratkog daha. Dakle ova Srda ima preko 570 stranica. Kada sam videla, potpuni sok, nemam ja vremena za toilike stranice. Ali, dodje praznik, pa nadjoh. Od tih 570 str. junacki sam dogurala do 428 i bojim se da necu imati zivaca da zavrsim.
Glavni dogadjaj u knjizi je ubistvo Srde Kapurove, devojcice od 12 do 15 godine, nepoznato je, kao i to ko je, odakle je i sve drugo u vezi nje. Prica se u stvari odvija kroz pet prica o ljudima koji su se na neki nacin imali neku dodirnu tacku sa Srdom. Ti ljudi medju sobom uglavnom nemaju mnogo veze, tako da sa zavrsetkom price ti likovi nestaju.
Moj problem je tehnicke prirode, sastoji se u tome sto u svih pet prica dobijam istoriju bas svakog lika koji se pomene. Tu su i lekari i komsinice i skolski drugovi, bas svaki lik ima svoju malu pricu, sa sve imenima clanova porodice, tu su mame, tate, cesto i babe, dede, ujaci, stricevi itd. Ko su, odakle su, sta rade ili su radili u zivotu i slicno. Simpaticne male price, ali ih ima toliko da ja sada na kraju cetvrte pojma nemam sta je bilo u ranijim, koje sam citala pre dva-tri dana.
Nisam nepazljivo citala. dok sam primetila da se i u prvoj i u cetvrtoj pominje neki ustasa, nebitno, po imenu Zovko. Nije isti, prvi je iz rata iz devedesetih, drugi iz dr. svetskog rata.
Nekako mi lici da je Jergovic odlican za kratke price, koje se nekom mogu dopasti ili ne, a da je ovaj roman unija skupova takvih prica, koje doduse ovde imaju poentu, jer ih je nekako postavio na svoje mesto.
Uf, svasta sam napisala.
Da, i nekako mi svi ti tako razliciti likovi, razliciti po godinama, statusu, poreklu, nacionalnosti i sl. imaju isti obrazac. Svi oni moraju da se dokazuju u tim svojim sredinama, jer zbog necega nisu njen autohtoni deo.
I jos, previse mi je nesrece i jeda kod svih njih, svi ti silni likovi su nesrecnih i ekstremnih sudbina. Toliko je mnogo toga, da mi sa ukljucujuci detaljne opise smrti dvoje dece (od bolesti) naginje na patetiku.
Potrudicu se da je zavrsim, da ne pokleknem na poslednjoj cetvrtini, ali gubim dah.

Je li citao neko ovu knjigu? Dajte jos neko misljenje!

Znam da su Dvori... hvalile Lamar i Rayela, mozda jos neko, nisam pretrazivala.

Poslednja izmena:
Uskrsni izvestaj - apsolutni sam pobednik! Ne svojom zaslugom, snaja mi je juce ujutru odabrala jaje, sa recima: ovo je pobednicko.

Bome, tako i bi, razlupala sam svu decu, i kucnu i kumovsku i komsijsku. :mrgreen:

Bravo za snajku!

Uskrsni izvestaj - apsolutni sam pobednik! Ne svojom zaslugom, snaja mi je juce ujutru odabrala jaje, sa recima: ovo je pobednicko.

Bome, tako i bi, razlupala sam svu decu, i kucnu i kumovsku i komsijsku. :mrgreen:

Bravo za snajku!

EE, dobro da je neko od "naših" pobedio! Ja se nisam našla s Jergovićem na istoj talasnoj dužini.

I meni je drago da je neko dod nasih pobedio :lol:

Kamenita, meni se od Jergovića nije dopao roman Rutata tanana -nešto (ebiga nikad ne znam naziv te knjige), kao ni zbirka kratkih priča Insalah Madona, insalah, koju sam skoro čitala.
Ne znam tacno sta sam napisala za ovu Madonu, mislim da sam pre nego sto sam je dovrsila napisala neki utisak koji nije do kraja ostao takav. Pozurila sam cini mi se.
Tako da se cak ni meni ne dopada sve od njega. Zao mi je samo sto si se dohvatila bas tih nekih koje ocito nisu nesto.
Tu tvoju nisam citala ali sudeci po onima koje jesam tacno znam o cemu pricas i ja je sigurno necu citati.

Jergovic dosta pise, mora da tu ima i hiperprodukcije, skribomanije ili vec sta ti ja znam cega.
Ono sto od njega sigurno valja su recimo price Sarajevski Marlboro, Mama Leone, romani Otac, Dvori od oraha...

Njegovo pisanje meni generalno prija, ima tu neke bosanske melanholije, nekog lepog pripovedanja, naracije...
Ma volim ga uprkos svim manama koje ima :heart:

- - - - - - - - - -

A one godine kada mi je potpisao knjigu (Buick riviera koju naravno još nisam citala, cuvam :zaljubljena: ) dodatno me kao covek osvojio svojim plavookim pogledom :flert:
To je pogled čoveka koji je "nedvojbeno" dobra osoba.

Sviđa mi se cak i njegova frizura bez obzira sto su ovde neke bezobraznice svojevremeno htele da ga osisaju pa kao tek onda mogu da se zaljubljujem u njega :ljutka:

- - - - - - - - - -

Resila sam ponovo da pisem "osisanom" latinicom iz nekih licnih prakticnih razloga pa sad pisem malo ovako malo onako dok se ne naviknem :)

- - - - - - - - - -

I nemoj da me opet neko izaziva nesto oko Jergovica jer odmah napisem post od 1/2 kilometra :lol:

Ja se nakrcala samo hrane za Uskrs, prase nezasito. SVE SAM IZELA.
Tucali se jajima na poslu, kolega nas sve pobedio nekim domaćim jajetom.
Ništa ne čitam, nisam još ni Otmenost ježa završila....i dalje kašljem, bilo me i drugi put prošlo i sad opet ali slabije...dajem si još nedelju dana da prođe, ako ne , idem kod lekara...nije baš normalno.
Divan dan, ja off, pa sam otišla da trošim platu po buticima.....i da upijam sunce između toga :)
Odo sad da jedem sarme

Ja sam knjige uglavnom odabrala za poklon. Ipak je to najjeftinije a najefektnije, a deca često idu na rođendane (da ne pričam da oni ništa ne dobijaju, nego, ko zna zašto je to dobro...:)).

- - - - - - - - - -

Ja se nakrcala samo hrane za Uskrs, prase nezasito. SVE SAM IZELA.
Tucali se jajima na poslu, kolega nas sve pobedio nekim domaćim jajetom.
Ništa ne čitam, nisam još ni Otmenost ježa završila....i dalje kašljem, bilo me i drugi put prošlo i sad opet ali slabije...dajem si još nedelju dana da prođe, ako ne , idem kod lekara...nije baš normalno.
Divan dan, ja off, pa sam otišla da trošim platu po buticima.....i da upijam sunce između toga :)
Odo sad da jedem sarme

Zavidim ti, ja nemam s kim da se tucam, na raspustu sam, familija se razletela kud koji...Tata je u bolnici... :( Ubi ga ovo vreme prevrtljivo...
Sad ću i ja moje sarme da jedem, jaja ne smem mnogo.

- - - - - - - - - -

Gras me tolko privlači da ga od jutros nisam takla...

:( Razumem te, i meni momak otišao kod svojih a ja radila, tako da nit sam mogla s njim kod njegovih nit kod svojih u NS nego pravo s posla u prazan stan.
Nekako za praznike najjače osetiš koliko ti fale da ti dragi ljudi budu kraj tebe:*
Sad će tvoji da se okupe opet, taj čas, još ćeš ih metlom terati od sebe. A i tati će biti bolje čim se malo ovo vreme ustali :kiss:
Ajmo sarma party Rado!

Znači Kamenita je u manjini :lol:

Nije baš neki izbor knjiga sa akcije, slažem se. Mgla bih 2-3 da odaberem ali preostale ne. Čitala sam jedino Smisao noći i odlična je, pa onaj ko kupuje tu slobodno može da kupi.
Sledeće nedelje ću do Lagune da kupim neku knjigu da održim popust.
Čituckam, ali moram da pojačam tempo. Nije to to. Nekako kao da sam ispala iz štosa što se tiče čitanja u poslednje vreme :eek:
Jergovića nisam čitala. Jednom ću. :) Ni Grasa nisam čitala. I njega ću jednom. :)

Moram da priznam da je mene sarma smorila tokom godina. Jedem ja to naravno kad je to spremljeno za ručak, ali ako sam na nekoj slavi glat je izbegnem. Zasitila sam se nekako.

Ako ste zaboravili...
http://www.delfi.rs/vesti/vest/2120..._samo_na_sajtu_wwwdelfirs_delfi_knjizare.html

Komšinica, ja i njene koleginice s posla napabirčismo 30 komada, sve zbog besplatne dostave...:zcepanje:
Са цијелог списка књига за одрасле сам пронашла само једну да ми је позната:eek:
И то Ден Симонс, Стрвинарска утеха... штета што нема и осталих двије, то је мени врло драга трилогија.
Нисам фан хорор прича, ал ово је фантазија.
Сурова игра људским умовима и навођење на дјела зарад чисте забаве.

Znači Kamenita je u manjini :lol:

Nisi u pravu, ni Bi nije na Jergovićevoj strani, nego na mojoj. :heart: Ako uopšte o tome pričamo.

Nastavila sam gde sam stala, imam još nekih 50 strana i to bi bilo to. D'izvinu naše drage drugarice. M.J. ide zasad ad acta.

Mada, pošto mi je već u kući, možda napravim par dana pauze i probam te Dvore od oraha. Ću da vidim...

- - - - - - - - - -

Sa Laguninog spiska prepoznajem samo onu Sju Monk Kid, što je pisala Tajni život pčela, više puta smo pominjale.

Nešto mi nije jasno, ima knjiga kao što je npr. Zabiberite mu čorbu, od neke naše autorke. To je na baš svakoj akciji, apsolutno svakoj. Koliki su to tiraž naštampali, ne mogu ni po 100 dindži da je prodaju podugo.

Sirenina stolica se mnogima svidela ovde, pregledajte Biblioteku 1 ako ste zaboravile, Tajna istorija je takođe savršena a kažu i Mali prijatelj. Ja sam ih uzela za poklon. Slobode sam uzela čak tri, onakva imena nisu mogla da napišu loše priče, cenim... I Simonsa sam uzela za poklon jer ne volim horor, ali znam da mladi vole. Zanima me i ona Recite zbogom pšenici, to sam doživela lično kad sam onomad bila na dijeti zbog kandide.

Poslednja izmena:
I nemoj da me opet neko izaziva nesto oko Jergovica jer odmah napisem post od 1/2 kilometra :lol:

Evo, ja ću o Jergoviću, pa ti pucaj. :cool:
Čitao sam Srda pjeva u sumrak na Duhove i još nešto ranije, ali ne znam šta. Čitam i razne stvari koje piše po novinama, ali to nije književnost, iako često jeste o književnosti.
Utisak je da Jergović književnost više voli i poznaje je, nego što kao pisac može da joj pruži. U prozi ima previše opštih mjesta, patetičnih momenata i iskliznuća u novinski diskurs i stil, iako etičnost i intelektualnu hrabrost ne mogu da mu osporim, bar o ovome što sam čitao.
Sličan je slučaj i sa Muharemom Bazduljem koji, izgleda, shvata da je bolje biti odličan kritičar opće prakse i publicista, nego sasvim osrednji pisac.

Evo, ja ću o Jergoviću, pa ti pucaj. :cool:
Čitao sam Srda pjeva u sumrak na Duhove i još nešto ranije, ali ne znam šta. Čitam i razne stvari koje piše po novinama, ali to nije književnost, iako često jeste o književnosti.
Utisak je da Jergović književnost više voli i poznaje je, nego što kao pisac može da joj pruži. U prozi ima previše opštih mjesta, patetičnih momenata i iskliznuća u novinski diskurs i stil, iako etičnost i intelektualnu hrabrost ne mogu da mu osporim, bar o ovome što sam čitao.
Sličan je slučaj i sa Muharemom Bazduljem koji, izgleda, shvata da je bolje biti odličan kritičar opće prakse i publicista, nego sasvim osrednji pisac.

Vodi moja ekipa :tease:

Baš mi je drago da si čitao Srdu...

I ja sam čitala pogrešne knjige Jergovića (Rutu Tanenbaum) zato se nismo našli. Imam u elektronskom obliku Mama Leone, davno početo, nikad pročitano. Knjiga je ok, ali nisam navikla na čitanje na kompjuteru, a nemam neki manji i udobniji uredjaj za tu namenu.

Ali sam završila U potrazi za srećom, Sandre Braun, iz Blic žene. Jooj, kukuuuu. Jeste na nivou Danijele Stil, ali nekako još gore
:bljak:
Napravila je tako bezvezan zaplet, tip proneverio pare i nestao, a kod njega baš došla sestra za koju nije ni znao da postoji jer su ih usvojile različite porodice kad su bili mali, pa se ona sprijatelji s njegovom ženom i smuva sa ....
Jesam htela nešto lagano posle neke domaće koja me smorila, ali ovo baš vredja....

Počela sam Pilotova žena, Anite Šriv. Čitala sam njeno Morsko staklo i utisak mi je bio da se malo precenila. Mnogo htela, mnogo započela, a nije baš uspela lepo da zaokruži i zaključi sve to.
Videćemo kakvo je ovo. Ima i film, pa ću ga potražiti kad pročitam.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back