Poslednja Igra Leptira
Veoma poznat
- Poruka
- 14.117
Прошле године су много критиковали избор, мало буде понижавајуће за добитника награде, ал се говорило да можда не би било лоше неке године једноставно не додијелити награду.Za mene je Auschwitz simbol za stradanje Jevreja , zato sam ga i pomenula. Ja ne shvatam da neko sa sedamdeset i kusur godina , rodjen u Kragujevcu
pise takvu knjigu. Ja sam se nacitala mnogo kvalitetnijih knjiga o stradanju jJevreja, verovatno sam zato ovako ladna kao spricer spram te knjige.
Imre Kertez, Nobelovac, preziveo je Auschwirtz, ko cita njegove knjige taj ne moze da se divi ovom nasem Davidu jer je to sve vec odavno napisano,.
cak su i Kish i Tishma to stradanje Jevreja mnogo bolje uklopili u svoje genijalne knjige.
O stradanju Jevreja u Novom Sadu sve znamo, zasto bi nam sada to Filip David po stoti put prepricavao?
Enivej, ovo je bio stvarno zadnji moj pokusaj da citam nekoga ko je dobio NIN-ovu nagradu.
Знамо много тога о много чему, па опет читамо и заинтересују нас. Мени је мало мука од ратних и страдалних прича, након Тихог Дона сам рекла да ратно више ништа не узимам у руке, колико год да је фантастичан, некако те затрује, мене је рецимо та књига самљела.
Потпуно сам заборавила да сам добила и негдје имам Кертеса и Досије К., ал га нисам читала јер ми је дјеловало да је ратна исповијест и поред те нетипичне форму, коју махом хвале. Док ми је Давид скроз легао. Психозе, људи са теретом, унутрашњи ломови, мени је то драго.
А зашто да не? Док год има људи које та тема тишти, писаће, и треба да пишу, и биће оних који ће их читати. Зар је то нешто шта застаријева? Шта досади?
Нисам разумјела најбоље зашто ти не одговара тема, с обзиром да је рођени крагујевчанин? Шта би било прикладније?
Svi ga obilaze, imam najavu i za sutra...