Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ljudi, zamislite šta mi se desilo...
Vraćam se ja danas s posla, kad ono, počeo Svetosavski sajam knjiga još prekjuče, ja nisam ni znala. Nemam keša, bašsamkrenula ka bankomatu, i prođem ti ja zadovoljna što nisam ništa potrošila. (Nisam imala ni za ulaznicu 50 dinara.)
Krenemti ja tako dalje, kad naiđem na Evro-Giunti knjižaru. Svratim da vidim imaju li oni ove knjige od 270 dinara što izlaze uz Gloriju. Imaju neke, ali 299 dinara. Krenem razočarana ka vratima, jer sam lepo juče na njihovom sajtu videla da su 270, a Enkvista ni nemaju, kad pored kase ugledam tri kutije pune knjiga, rasprodaja, oštećene. Mućak oštećene, 1/3 čine knjige o Ceci, 1/3 o Vesni Zmijanac, 1/6 Beli Marković, Gospa Olga, 99 dinara, ostatak su neke vampirske gluposti po 249 dinara i jedna jedina, zamislite koja...
...Knjiga o Blanš i Mariji, 149 dinara. Naravno da sam je kupila. :roll: Zaboravila sam šta sam sinoć sanjiva pričala... :rumenka:

Ne znam zašto je ova Gospa Olga na rasprodaji, ništa joj ne fali, čini mi se da je skoro i nagrađena... Moraću da je kupim ovih dana.

Vraćam se ja danas s posla, kad ono, počeo Svetosavski sajam knjiga još prekjuče, ja nisam ni znala. Nemam keša, bašsamkrenula ka bankomatu, i prođem ti ja zadovoljna što nisam ništa potrošila. (Nisam imala ni za ulaznicu 50 dinara.)
Krenemti ja tako dalje, kad naiđem na Evro-Giunti knjižaru. Svratim da vidim imaju li oni ove knjige od 270 dinara što izlaze uz Gloriju. Imaju neke, ali 299 dinara. Krenem razočarana ka vratima, jer sam lepo juče na njihovom sajtu videla da su 270, a Enkvista ni nemaju, kad pored kase ugledam tri kutije pune knjiga, rasprodaja, oštećene. Mućak oštećene, 1/3 čine knjige o Ceci, 1/3 o Vesni Zmijanac, 1/6 Beli Marković, Gospa Olga, 99 dinara, ostatak su neke vampirske gluposti po 249 dinara i jedna jedina, zamislite koja...
...Knjiga o Blanš i Mariji, 149 dinara. Naravno da sam je kupila. :roll: Zaboravila sam šta sam sinoć sanjiva pričala... :rumenka:

Ne znam zašto je ova Gospa Olga na rasprodaji, ništa joj ne fali, čini mi se da je skoro i nagrađena... Moraću da je kupim ovih dana.

Nije meni teško da te podsetim, naprotiv, zadovoljstvo mi je. :zper:

A što se voćkica tiče, danas sam se oprostila od njih na duže vreme (s Hakslijem i njegovim prvim romanom Setni Krom).

Pa, hvala ti draga što mi štediš 300 dinara. :cmok: Imaš piće od mene kad se budemo srele... :lol:

- - - - - - - - - -

Nije mi tol'ko stalo do 300 dinara kol'ko do dragocenog prostora koji bi ta knjiga zauzela... ;)

- - - - - - - - - -

Imam predlog:
Neka Šejd kupi i brzo pročita, pa da i ona kaže svoje mišljenje, a? ;)

Skoro pročitala "Dok nisam srela tebe"-Džodžo Mojes
Dirljiva, rekla bih životna, pre nego ljubavna priča, koja kroz vrlo svakodnevne događaje i izazove u životu jedne tipične mlade Engleskinje polako tka sloj po sloj jednu mnogo dublju životnu priču. Uvodeći u njen život nesvakidašnjeg poslodavca, koji ubrzo postaje mnogo više od toga, priča dobija na snazi, a život mlade junakinje doživljava potpuni obrt. Potrebno je ponekad podesetiti se kako je ipak u životu preduslov svake sreće -zdravlje, a ovaj roman je upravo to postigao!
Topla preporuka za ove hladne i kišne dane....da budem iskrena, i koju suzu na kraju romana....

Ne znači da se i tebi ne bi svidela. Iz nekog razloga podseća me na Kad je Niče plakao, kojom su svi oduševljeni, a meni se takodje nije svidela.

Planiram da pročitam ovu knjigu ove godine (a godina maltene tek počela :lol:). Moja sestra je osuševljena i juri me mesecima da je pročitam a ja nikako. A vidiš, tebi se ne sviđa (a mislim da je ovde bio još neko kome se nije dopala). Videću već onda kad budem čitala šta će kod mene da prevagne.

Ostalo mi je još malo da završim Tri musketara (oko sto strana). Divna je knjiga.

Ove knjige uz Gloriu ću da preskočim.
Kupila sam danas karte za pozorište, gledaću krajem marta Kad su cvetale tikve. Dugo nisam bila u pozorištu i baš mi se ide. (Evo jedna preporuka, u BDP-u odlična predstava koja se prikazuje je Delirijum tremens. Čak razmišljam da idem opet da je gledam.)

Samo nemoj u JDP-u da gledaš Sumnjivo lice. Pretstava je ispod svakog nivoa.
Ispod nivoa pozorišta (JDP), ispod nivoa glumaca (Glogovac :heart: Seka ...) i što je najvažnije ispod nivoa nas gledalaca.

- - - - - - - - - -

Ja još nisam završila Miljenka. Ako se uopšte još neko seća šta ja to čitam.
Skoro da se čak i ja toga više ne sećam.

Eeee, gde su oni naši lepi dani kada se svakojavljao na svakih nekoliko dana sa barem po jednom pročitanom knjigom :deda2:

Dobro si mi rekla za Sumnjivo lice da znam:)

Jeste, jeste, ja baš rekoh pre neki dan da smo utanjili sa knjigama od početka godine.:rtfm: Ali možda je to samo zagrevanje za ono što nas čeka :D
(Ja sam ipak rešila da čitam Forsajte posle Musketara. To je današnja odluka, valjda će me držati do kad treba (dan, dva tri). :lol: Valjda će drugi pokušaj biti bolji nego prvi:))

Vraćam se ja danas s posla, kad ono, počeo Svetosavski sajam knjiga još prekjuče, ja nisam ni znala. Nemam keša, bašsamkrenula ka bankomatu, i prođem ti ja zadovoljna što nisam ništa potrošila.
И треба да штедиш. Ево, сад чуо како је донета одлука да се свим професорима који штрајкују умањи плата!
:rtfm:
Или имаш залихе, па ћеш да наставиш макар вам и укинули плате (штрајкачима)!?

Planiram da pročitam ovu knjigu ove godine (a godina maltene tek počela :lol:). Moja sestra je osuševljena i juri me mesecima da je pročitam a ja nikako. A vidiš, tebi se ne sviđa (a mislim da je ovde bio još neko kome se nije dopala). Videću već onda kad budem čitala šta će kod mene da prevagne.

Ostalo mi je još malo da završim Tri musketara (oko sto strana). Divna je knjiga.

Kupila sam danas karte za pozorište, gledaću krajem marta Kad su cvetale tikve. Dugo nisam bila u pozorištu i baš mi se ide. (Evo jedna preporuka, u BDP-u odlična predstava koja se prikazuje je Delirijum tremens. Čak razmišljam da idem opet da je gledam.)

epa nece ni tebi da se svidi ako svi oko tebe forsiraju pricu da je odlicna :)
podignu ti ocekivanja i onda ocekujes od samog starta mnogo i naravno razocaras se...

Ja sinoc procitah Filipa Davida (Kuca secanja i zaborava), tacno sam znala o cemu pise zato nisam ni kupila knjigu (prijatljica mi je pozajmila)
i mogu reci da se ne "isplati" citanje. Holokaust po hiljaditi i jubilarni put.
Kao da je nameno uzeo temu stradanje Jevreja i Auschwitz jer je znao da nagrada sa ovakvom temom ne moze da ga mimiodje.
On je iz Kragujevca, ne razumem zasto nije napisao knjigu o psihozama ljudi koji su tamo izgubili decu.
Мени се роман допада. Нисам га привела крају још. Могуће да ће пред крај више да се посвети Аушвицу, ал роман је највећим дијелом о домаћим Јеврејима, о страдању на Сајмишту.
И није ратна драма, то ми се свиђа, него лична исповијест неколицине људи. Њихов живот након краја. Мртви људи који ходају. Заробљени у сјећањима која их убијају, а без којих ни то мало не би имали.
Књига нема класичан ток, увод, заплет, расплет, може спорије да чита, као да се не би много пропустило ако би се која глава и прочитала другим редоследом.
Мени је то тема која не застаријева. Несхватљива дешавања, нешто шта разум тешко може да прихвати, и како лијепо он каже ''Разумети значи оправдати''.
А баш сам недавно гледала филм Кад сване дан, и само због њега купих књигу.
Ја бих и филм и кљигу препоручила.

Sećam se, gledala sam Kad su cvetale tikve pre dvadesetak godina u Velikoj Plani, tamo je bilo moje prvo zapošljenje. U Plani postoji amatersko pozorište Masuka, divno sam se provodila. Glumci su bili naši drugari, nisam propuštala nijednu predstavu, ni njihovu ni gostujuću. Nedostaje mi to vreme... :aha:

И ја сам тако слушала хвалоспеве о ''Кад је Ниче плакао'' пре него што ми је пала шака. Испрва сам је избегавала јер нисам љубитељ филозофије, међутим, касније сам увидела да и није нешто филозофска већ је приступачна ''ширим народним масама''. Није лоша.

Још увек нисам прочитала Мавров последњи уздах, али сам при крају. Супруг је почео (да пријавим и њега :mrgreen: ) ''Гроф Монте Кристо'' која је једна од мојих омиљених књига, тако да му завидим што њега тек чека уживање у авантурама.

Enkvista sam danas čitala u busu, ali kod kuće nema uslova. Matori su kod mene i dalje, tati nije dobro.
Ovo malo što sam pročitala, liči mi na dokumentarnu biografiju Marije Kiri, isprepletanu zapisima Blanš Vitman, njene pomoćnice koja je umrla amputiranih ekstremiteta zbog radijacije. Ostala joj je samo desna ruka kojom je pisala svoja zapažanja i doživljaje iz laboratorije. Ne znam da li je ovo istinita priča ili je plod mašte, zanimljiva mi je tematika, ali mi je stil malo čudan. Kao da čitam novinsku reportažu...

Супруг је почео (да пријавим и њега :mrgreen: ) ''Гроф Монте Кристо'' која је једна од мојих омиљених књига, тако да му завидим што њега тек чека уживање у авантурама.

Kadgod neko pomene tu knjigu, setim se pokojne mi svekrve. To je poslednja knjiga koju je čitala pred smrt, a onda je poslednjih dana svoga života, onako u bunilu jer je umrla od sarkoma, dozivala Kristifora. Trebalo nam je vreme da shvatimo šta bunca... :) Bog da prosti, bila je pomalo smešna situacija. :)

- - - - - - - - - -

И треба да штедиш. Ево, сад чуо како је донета одлука да се свим професорима који штрајкују умањи плата!
:rtfm:
Или имаш залихе, па ћеш да наставиш макар вам и укинули плате (штрајкачима)!?

To samo ovima što štrajkuju i posle 17. februara. ;) Mi smo izmanipulisani, ne štrajkujemo više jer je kod nas sindikat Nezavisnost, i pitam se šta sam radila tri meseca... :think:
Što se zaliha tiče, imam ih oko struka...:lol: Kad one nestanu, tu su knjige, počeću da ih rasprodajem...;)

Мени се роман допада. Нисам га привела крају још. Могуће да ће пред крај више да се посвети Аушвицу, ал роман је највећим дијелом о домаћим Јеврејима, о страдању на Сајмишту.
И није ратна драма, то ми се свиђа, него лична исповијест неколицине људи. Њихов живот након краја. Мртви људи који ходају. Заробљени у сјећањима која их убијају, а без којих ни то мало не би имали.
Књига нема класичан ток, увод, заплет, расплет, може спорије да чита, као да се не би много пропустило ако би се која глава и прочитала другим редоследом.
Мени је то тема која не застаријева. Несхватљива дешавања, нешто шта разум тешко може да прихвати, и како лијепо он каже ''Разумети значи оправдати''.
А баш сам недавно гледала филм Кад сване дан, и само због њега купих књигу.
Ја бих и филм и кљигу препоручила.

Za mene je Auschwitz simbol za stradanje Jevreja , zato sam ga i pomenula. Ja ne shvatam da neko sa sedamdeset i kusur godina , rodjen u Kragujevcu
pise takvu knjigu. Ja sam se nacitala mnogo kvalitetnijih knjiga o stradanju jJevreja, verovatno sam zato ovako ladna kao spricer spram te knjige.
Imre Kertez, Nobelovac, preziveo je Auschwirtz, ko cita njegove knjige taj ne moze da se divi ovom nasem Davidu jer je to sve vec odavno napisano,.
cak su i Kish i Tishma to stradanje Jevreja mnogo bolje uklopili u svoje genijalne knjige.

O stradanju Jevreja u Novom Sadu sve znamo, zasto bi nam sada to Filip David po stoti put prepricavao?

Enivej, ovo je bio stvarno zadnji moj pokusaj da citam nekoga ko je dobio NIN-ovu nagradu.

Мени је тај човек одвратан као појава а да не знам зашто, нити сам шта од њега читао. Вероватно је то остао, сада мени несвестан, некадашњи лош утисак са телевизије.
To samo ovima što štrajkuju i posle 17. februara. ;) Mi smo izmanipulisani, ne štrajkujemo više jer je kod nas sindikat Nezavisnost, i pitam se šta sam radila tri meseca... :think:
Тако, значи. А ја приметио, још пре једно месец дана, да ти је нешто избледео потпис. Радо, ваљда нисте изманипулисани, већ је то организатор схватио да је враг однео шалу, како се то обично каже, да је ово сад озбиљна држава, а не некакав Милошевићев режимчић, и да сад нема шале. Или, ако још није, да ће држава бити успостављена у пуној снази, а којој здушно тежимо. Ево, баш јуче сам гледао неку емисију наших западних суседа (телевизија BN) где један гост из Тузле рече како је код њих достигнут тај идеал и како је држава, приликом неког штрајка или побуне, тако ефикасно деловала да то нико ни данас не зна јер сви морају да ћуте, а младићи су одвођени на саслушања и пребијани, баш тим речима пребијани. Е, то је идеал модерне државе (то ја кажем), хоћемо ли ми модерну државу, или нећемо? Ћути, Радо, још сте добро и прошли, какво манипулисање, ћути ту. Да сте наставили са штрајком, најбоље што би могло да вам се деси је да останете на улици. И за џабе бисте радили, само да вам иде радни стаж. Јел' чујеш – и за џабе! Нема у озбиљној држави шале.

Za mene je Auschwitz simbol za stradanje Jevreja , zato sam ga i pomenula. Ja ne shvatam da neko sa sedamdeset i kusur godina , rodjen u Kragujevcu
pise takvu knjigu. Ja sam se nacitala mnogo kvalitetnijih knjiga o stradanju jJevreja, verovatno sam zato ovako ladna kao spricer spram te knjige.
Imre Kertez, Nobelovac, preziveo je Auschwirtz, ko cita njegove knjige taj ne moze da se divi ovom nasem Davidu jer je to sve vec odavno napisano,.
cak su i Kish i Tishma to stradanje Jevreja mnogo bolje uklopili u svoje genijalne knjige.

O stradanju Jevreja u Novom Sadu sve znamo, zasto bi nam sada to Filip David po stoti put prepricavao?

Enivej, ovo je bio stvarno zadnji moj pokusaj da citam nekoga ko je dobio NIN-ovu nagradu.

Rayela, nije David prepričavao stradanje Jevreja, nema veze s Aušvicom, u pitanju su fragmenti... Nije fer da pljuješ čoveka ako ga nisi čitala, a naravno, na svoje mišljenje imaš pravo. Samo, ponavljam, nije fer. Neće valjda čovek da piše o Crncima kao Toni Morison... ;) Možda je trebalo da piše o ovoj tamjan drogi? :)

- - - - - - - - - -

Мени је тај човек одвратан као појава а да не знам зашто, нити сам шта од њега читао. Вероватно је то остао, сада мени несвестан, некадашњи лош утисак са телевизије.

Тако, значи. А ја приметио, још пре једно месец дана, да ти је нешто избледео потпис. Радо, ваљда нисте изманипулисани, већ је то организатор схватио да је враг однео шалу, како се то обично каже, да је ово сад озбиљна држава, а не некакав Милошевићев режимчић, и да сад нема шале. Или, ако још није, да ће држава бити успостављена у пуној снази, а којој здушно тежимо. Ево, баш јуче сам гледао неку емисију наших западних суседа (телевизија BN) где један гост из Тузле рече како је код њих достигнут тај идеал и како је држава, приликом неког штрајка или побуне, тако ефикасно деловала да то нико ни данас не зна јер сви морају да ћуте, а младићи су одвођени на саслушања и пребијани, баш тим речима пребијани. Е, то је идеал модерне државе (то ја кажем), хоћемо ли ми модерну државу, или нећемо? Ћути, Радо, још сте добро и прошли, какво манипулисање, ћути ту. Да сте наставили са штрајком, најбоље што би могло да вам се деси је да останете на улици. И за џабе бисте радили, само да вам иде радни стаж. Јел' чујеш – и за џабе! Нема у озбиљној држави шале.

Hvala ti Nautiluse što mi otvori oči, ja još nisam obaveštena da živim u normalnoj državi. Niti sam obaveštena, niti sam primetila. A potpis mi nije izbledeo, samo ne želim da se preterano eksponiram. Koga interesuje, taj vidi šta piše, je l' tako? ;)

- - - - - - - - - -

I još ovo ću da kažem... Tata mi je jako bolestan, kod mene je, jutros je dolazila hitna, u toku dana smo zvali još dva puta radi konsultacija, ne čitam ništa. Izvini Šejd... :(

Rado, nadam se da će tati brzo biti bolje....
... ja jutros kod mog, a on prepričava priče iz čekaonica, kako hitna neće ni da dolazi kad čuje koliko godina imaju, nekoj devojci rekli da babi skuva čaj od kamilice i stavi C vitamin, i njega otaljaju kad ode na pregled... otprilike, šta biste Vi hteli, koliko godina imate (80)...
A što se štrajka tiče, kao da ga nije ni bilo, 30 minuta čas, taman. Uvek sam mislila da je 45 minuta previše. Znam da se nastavnici neće složiti, ali ko je neefikasan, takav je i za 30 i 45 minuta, a ko je efikasan, i 30 minuta mu je dovoljno. Ionako većina profesora i ne predaje, samo kaže šta da se nauči iz knjige, a ni ispitivanja baš nema, većina je prešla na testove. E sad, za test jeste kratko 30 minuta, ali nek daju manje pitanja...
Ne vidim problem.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back