Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nije Dimićka loša, ali može da se pročita za sat vremena. Nit je poučna, niti je nešto posebno. Dijalozi bolesne majke i ćerke (msm da je autobiografska). Više vrede ona razmišljanaja između. Ne treba kupovati. A David je najslabiji...
Ma nista nije lose, ali je zivot ipak kratakz:lol:
Ja se "ubijam" od citanja Morijaka i pravo da ti kazem i nastavicu sa ovom vrstom ubijanja. Ne samo Morijak nego tako neki autori koji su i pokojni, a za koje
sam sigurna da su moj ukus i moj kupus. Nemam vremena za eksperimente, a i ne smatram da svako ime u srpskoj danasnjoj knjizevnosti mora da se cita.

Zmisjko leglo i Pustinja ljubavi od Morijaka stvarno su romani u pravom smislu reci, usput i kratki, on je bio katolik, al onako zestok, Andre Zida nazivao je nemoralnim
likom, otuda i jedan fin roman od Zida sa imenom "Nemoralan", a knjizevni kriticari jednog nazivaju moralistom, a drugog imoralistom.

i54012.gif
Divan emotikon :ortakinje:
Preselo mi je juce.Dan iz pakla.Isto je bilo i prosli put.Isto ocekujem svaki put na taj dan.Praznici su vreme kada svi moraju da budu zajedno,sve eksplodira,ode u tri lepe. Treba mi savet gde da zapisem nesto za sledecu godinu - na kom mestu? Volela bih da pokusam da imam bar miran taj dan.Volim mir vise nego ista.Dzabe,to izgleda treba samo meni.Postujte mir koji imate (vi koji ga imate).Dragocen je.

Slusam kpop,nasla prelepu pesmu grupe BTS,prelep je kisni dan.Zivot ide dalje i ne ceka nikog.

Да се јавим, завршио сам са читањем овогодишњег НИН-овог лауреата. Утисци у спојлеру:
Лузитанија, Дејан Атанацковић

Са темом сте, претпостављам, већ упознати. Укратко, београдски Дом за с ума сишавше под управом чувеног психијатра, др Стојимировића, добија екстериторијалност у ратом захваћеном Београду. Читава палета пацијената, с ума сишавших, поставља се као контраст онима споља, условно речено здравима. Сам Први светски рат није главни лик иако се промаља кроз пар пасажа, више као позадина свеопштег лудила.
Поглавља су кратка, свако је исприповедано из угла друге личности, а све их на окупу држи свезнајући наратор. Пуно је наводних дневничких забележака, исечака из новина, па се постиже и утисак документарности. Читава је ту плејада ликова и здравих и болесних, који су сви повезани управо Лузитанијом, психијатријском болницом (иначе, Лузитанија је и назив својевремено највећег прекоокеанског брода, који је током Великог рата торпедован). Ту су власник плантаже чаја на Цејлону, сер Липтон, зоолози, учитељ, архитекта Теофиловић који за живота до најситнијих детаља осмишљава своју будућу гробницу, са унутрашношћу која треба да подсети на материцу итд.

Реченице су дугачке, испресецане бројним умецима, објашњењима, дигресијама (што, заправо, за мене није негативна особина). У причи има доста надреалних елемената, људи се сажимају и стапају са животињама и/или биљкама, преплиће се стварност са сновима, као и лудило са нормалношћу, ствари имају сопствени живот и тајне. Доста ме то све подсећа на Бруна Шулца и његове Циметасте продавнице. С обзиром да је Атанацковић визуелни уметник (морам признати да ми та одредница није најјаснија), то је у неку руку и очекивано. Иако нисам увек присталица надреалног/нереалног у књижевности, овакав поступак је овде, рекао бих, сасвим оправдан.
У сваком случају, прилично сам пријатно изненађен; мислим да је НИН-ов жири ове године урадио добар посао.

Poslednja izmena:
Semper idem – Đorđe Lebović, Laguna 550 str, 11/10
https://www.laguna.rs/n3280_knjiga_semper_idem_laguna.html

Kakava plejada fantastičnih likova!
Jedna velika multikulturalna (što bi se danas reklo) porodica sa svim osobenostima koje kao takva nosi.
I kakava silna maštovitost i pamet jednog dečaka.
Imala sam utisak dok sam čitala da se povremeno zagrcnem od silne lepote i uživanja.
Sve ono strašno o čemu govori ova knjiga saopštavano je u povremenim brzim segmentima jasno, precizno i bez mnogo okolišanja i upuštanja u detalje.
A onda bi se pisac vratio na ranije pripovedanje.

Ovo je očigledno bila knjiga sasvim po mojoj meri i verujem da je zadugo ni jedna neće prestići.
Sada imam problem da započnem nesto novo.

Usudila bih se da je preporučim Rayeli i Wild. Mada ona ima moju preporuku generalno.

Pošto je ova knjiga nedovršena (nedostaju 2-3 poglavlja jer je pisac pre nego što je dovršio ovo autobiografsko delo umro) sada mi ostaje da pronadjem taj intervju
preko koga mogu da saznam sadržaj tih nenapisanih poglavlja.

Inače ta nedovršenost ne nanosi neku veliku štetu knjizi.
Mada bi svakako bilo bolje da je pisac dovršio započeto.

Yersinia, baš si lepo predstavio Luzitaniju i zainteresovao nas!

- - - - - - - - - -

I Lamar takođe. Ali njoj nešto slabije verujem. Hvalila je onog Gospodinova, koji je mene udavio. Tj. još me davi. Nevolja je kada se zaglavim s takvim knjigama, što niti čitam nju, niti uzimam nešto drugo jer ipak imam nameru da je pročitam...

Yersinia, baš si lepo predstavio Luzitaniju i zainteresovao nas!

- - - - - - - - - -

I Lamar takođe. Ali njoj nešto slabije verujem. Hvalila je onog Gospodinova, koji je mene udavio. Tj. još me davi. Nevolja je kada se zaglavim s takvim knjigama, što niti čitam nju, niti uzimam nešto drugo jer ipak imam nameru da je pročitam...
Aj ponovi to još jednom
smilie_girl_093.gif

Hvala Yersiniji i lamaru (pri čemu je Yersinia muško, a lamar žensko :p).

Tražio sam obe ove knjige u subotu u Banjaluci, u jednoj solidnoj knjižari, ali nema ih. Kupio sam zato Pekića, Kako upokojiti vampira, pa ću to da čitam kad pročitam ovog Žiku Pavlovića.

Mene su obe knjige sasvim zainteresovale. :-) "Luzitaniju" sam u subotu listala u Bulevar books knjizari, i vec vidim da ce biti sasvim po mojoj meri. :-) @Moon, zamisli, imaju cak 6 komada! :-D

Kventine, super za Pekica. Nego, nekako mi je promaklo, koju Pavlovicevu citas sad? Ja "Zadah tela". Sinoc sam je nastavila nakon tri dana pauze. (inace sam se bas iznenadila kad sam saznala da je Milena Pavlovic aka Marina iz "Andjela" njegova cerka; on briljantan, ona sasvim prosek u svojoj umetnosti).

I meni Milena nikako nije slagala sa njim. Upravo kako si rekla.

I meni je žao što mi se Gospodinov nije u potpunosti dopao, na momente je briljantan, a na momente me toliko smara da gubim i koncentraciju i volju da ga dalje čitam. A nisam ga još ni pročitala do kraja, ali pročitaću ga zbog tih sjajnih momenata. Kako neki ovde, među kojima sam i ja, imaju običaj da kažu: možda nije do knjige, nego do mene i trenutka koji nije za tu knjigu.

Kventine, super za Pekica. Nego, nekako mi je promaklo, koju Pavlovicevu citas sad? Ja "Zadah tela". Sinoc sam je nastavila nakon tri dana pauze. (inace sam se bas iznenadila kad sam saznala da je Milena Pavlovic aka Marina iz "Andjela" njegova cerka; on briljantan, ona sasvim prosek u svojoj umetnosti).

Čitam Vašar na Svetog Aranđela.

Ima Žika Pavlović i sina. Sjećam se da je dosta zanimljivo govorio u nekom dokumentarnom serijalu o crnom talasu. Nemam pojma čime se bavi, a ni kako se zove.

Ima dva sina. Nenada i Vuka. Vuk je pre nekoliko godina preminuo od kancera. On je bio dramaturg. A Nenad je scenarista ili reditelj. Nisam za cerku znala.

Nisam znao.

- - - - - - - - - -

Nema u el. obliku ni ovaj Lebovic a ni novi dobitnik ninove nagrade... daj neka dobra dusa nek uzme to da skenira :D :D

Polako... Prvo neka se proda nešto knjiga, neka se zaradi neka kinta za nove knjige koje treba da se napišu i objave. Ima vremena za pirateriju.

- - - - - - - - - -

Evo informacija izdavača o Luzitaniji:

Prvo izdanje, u tiražu od 1500 primeraka, je rasprodato.
Drugo izdanje, u tiražu od 3000 primeraka, biće dostupno u većini knjižara od utorka, 23. januara.
Treće izdanje, u tiražu od 10000 primeraka, je u štampi i biće dostupno do kraja januara.

http://besnakobila.co.rs/#about

Evo bas kazem da sam citavih 6 knjiga prvog izdanja nasla u Bulevar books(Novi Sad). A pritom oni zaista imaju kupce i solidan promet.
(Knjigu cu sasvim sigurno dobiti u martu za rodjendan od svekrve) :-))))

- - - - - - - - - -

Inace mislim da preteruju tim tirazom od deset hiljada. To se nece prodati ni u narednim godinama.

Evo bas kazem da sam citavih 6 knjiga prvog izdanja nasla u Bulevar books(Novi Sad). A pritom oni zaista imaju kupce i solidan promet.
(Knjigu cu sasvim sigurno dobiti u martu za rodjendan od svekrve) :-))))

- - - - - - - - - -

Inace mislim da preteruju tim tirazom od deset hiljada. To se nece prodati ni u narednim godinama.

Da, deset hiljada, plus ovaj raniji tiraž, je baš optimistično. Mislim da se onaj Veliki rat prodao u nekih 20 hiljada primjeraka, ali toj knjizi se baš sve poklopilo.

Polako... Prvo neka se proda nešto knjiga, neka se zaradi neka kinta za nove knjige koje treba da se napišu i objave. Ima vremena za pirateriju.

- - - - - - - - - -

Evo informacija izdavača o Luzitaniji:

http://besnakobila.co.rs/#about

Besna kobila z:mrgreen:

Izvini molim te, Lebovic nije nova knjiga :)

10 000 :zblesav: pa laguna ove svetske bestselere i nobevelovce, poznate mnogima, potmognuta jakim marketingom, ne moze da proda u 10k primeraka, vec ih stampaju najcesce u 2... bas je nerealna brojka od 10k sve i da deo da ode u BiH i CG.

pa dobro, biće na popustima....
Nego, bre, ta Besna kobila je u zgradi u kojoj živi moj brat! Nisam imala pojma da tu ima izdavačka kuća. A šta uopšte treba za jednu izdavačku kuću: tašna, mašna, tj. kompjuter, sto, stolica, telefon...

I meni se sad cita ova preporuka od Lamar. Steta sto nema elektronskog izdanja z:mrgreen:
Citam vise knjiga uporedo, pisacu kad bude nesto vredno pomena ili kad ih zavrsim.
Pratila sam umetnicko klizanje ovih dana, to bas volim. I nakupovala sve i svasta na velikim zimskim snizenjima, uglavnom garderobu i igracke za decu. Sebi narucila dve knjige - Osecaj gospodjice Smile za sneg i jednu grckog autora.

Citala sam ali je nisam dovrsila, morala sam da je vratim u biblioteku. Posle sam nasla elektronsko izdanje ali nisam mogla da se presaltam na drugi jezik, mislim da je hrvatski. Grcki prevod mi vise legao, nekako je poeticniji.
Trenutno je rasprodata pa cekam reizdanje da kupim na grckom i da citam lagano bez zurbe.

Ima za jedan sat serija "Treći kamen od Sunca", pa ću to da gledam i opustim se malo.

Sjajna stvar.Kad svoje unutrasnje organe izvadi tako sto otvori glavu a devojke se oduseve jer su obicni momci tako aut.Secam se serije,fantasticna je bila.Alf takodje :D :D :D ,druga serija.Nindza kornjace,Mocni rendzeri,Starla i jahaci dragulja. :D :D Nekada smo imali sjajne serije,sjajne sinhronizacije crtaca.Divno je secati se.Steta sto se danas ne rade tako.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back