Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nasla sam ( Dugovecnost, Basara):

"Ali lukav kakav je, Andric se pripitomio u Beogradu. Izdao je ijekavicu na najpodmukliji moguci nacin. Pritajio se. Imao je bolje zivce. Nije Andricu
Beograd bio miliji nego meni, Krlezi. Dapace! I on je tesko podnosio cincarske vardzbine i potuljenu vlasku magiju zaogrnutu u socijalisticko i sindikalno
ruho. I isplatilo nu se. K tome, postao je nedodirljiv. Kao arapski pastuv svkaodnevno je opasivao beogradske ljepotice. Imao je poseban pik na supruge
kolega pisaca i drustveno politickih radnika. Joza mi je to licno rekel, rekao je Krleza, rekao je Kangrga. Nista, odgovorio je Broz, rekao je Krleza, i ja bih
to isto cinio da sam njuegovom mjestu, tako je rekao Broz, rekao je Krleza, sav rezigniran. A da stvar bude gora, u Beogradu me, osim Tita i nekoliko
pisaca nedostojnih tog imena, niko ne poznaje. Nemaju nikakvog reshpekta prema meni. Obracaju mi se sa druze Krleza. Ne persiraju mi.. Prije
neku vecer, kada sam silazio do Prizrenske ulice da krisom osmotrim izbu u kojoj je Andric napisao Na Drini cuprija, neka Ciganka m besramno
presrela i rekla: "Kud si bre zapeo, debeli. Stani. Daj cigaru" Oces pi..ke"? Shkandal do skandala. Prije neki dan od trafikantice sam ljubazno
zatrazio Corriere dela sera, Süddeutsche Zeitung, Pesti Hirlap i ostalu inozemnu stampu koju redovno pratim, a trafikantica se na to, koliko je grlo nosi,
proderala, milicija, upomoc , strani agent"

Jeste, čitala sam i ja Dugovečnost. Tamo sam to i saznala.

- - - - - - - - - -

Bi, izašla je Ferante pre Nove godine. Rekoh vam ja da neću da je kupujem, čekaću da mi je ovi iz škole kupe za rođendan. ;)

z:kiss: :ortaci2: Tu sam,a ima nekih komplikacija zivotnih.Ne zavisi sve od mene i to me izludjuje kao i pitanja na tu temu.Na sve me je uhvatio grip,virus ili sta je ovo bas sad. :ortaci2: Ti?
Atmosfera je svecana a bez ustogljenosti,lepa,topla,kao u biblioteci. :heart2: Forumasi :heart2: citaju.

Hvala na pitanju Zauz dobro sam, što želim i tebi, nadam se da ćeš rešiti te komplikacije i da će grip brzo proći.:ortaci2:

Imam ja nekoliko Krležinih knjiga: Povratak Filipa Latinovića, Gospoda Glembajevi, Krokodilina ili razgovori o istini, Banket u Blitvi i Poeziju. U poslednjoj ima jedna pesma iz Zastava:

Čuj, o čuj zlog vjetra glas,
to pogan vjetar progoni nas.

Čuj, o, čuj zlog vjetra glas,
to crno nebo proklinje nas.

Sve karte crne, crni as,
u noći crnoj dvanaesti čas.

Zlog vjetra glas, zlog zvona glas,
u crnoj noći zlih konja kas.

U crnoj noći jedini spas,
pogrebnog zvona pogrebni bas...

Čuj, o, čuj, zlog vjetra glas,
zlog vjetra glas,zlog zvona glas,
u crnoj noći zlih konja kas...

Prve dve sam čitala u srednjoj školi za lektiru.

Jao Krleza ... Moj maturski rad u Gimnaziji bio je na temu Glembajevih.
Vrlo sam ponosna na taj svoj trud.

- - - - - - - - - -

Sad videh na tv'u prilog o novoj biblioteci gimnazije u koju sam svojevremeno isla :heart: Toliko moderno a toplo izgleda, ja sam se odusevila.
https://www.blic.rs/vesti/drustvo/svi-pricaju-o-srpskoj-biblioteci-koja-je-kao-iz-svetskih-casopisa-a-nije-u-beogradu/gzx9y23

Bila je reportaza na TV-u.
Uhvatila sam sebe kako se smesim.Divna je!

- - - - - - - - - -

Kontroverzna Elena Ferante izgleda da nema baš poklonika u ovoj našoj Biblioteci, jer niko nije obavestio da je izašao i treći nastavak Moje genijalne prijateljice: Priča o onima koji odlaze i onima koji ostaju.
Ne bih ni ja znala da mi nije (moja genijalna) prijateljica jutros teatralno poslala link i obavestila me da ima jedna "mnogo dobra knjiga", a ima i još tri nastavka. E, da si ti živa i zdrava, od kad sam ja pročitala prva dva nastavka, a treći i četvrti kod nas nisu još izašli. Ali onda odem na sajt Booke i vidim da je treći nastavak ipak izašao. Pa pošto sam bila u gradu, a pošto već imam prva dva, kupila sam i treći. I pitala kad je izašao, kaže na Badnje veče!
Evo tog linka ako nekom treba, nisam sigurna šta tu tačno može, da se skne ili samo da se čita online ili ništa, kao što ponekad biva http://www.skripta.info/elena-ferante-moja-genijalna-prijateljica-pdf-download/

Ispratila sam ja,ali nisam mislila da se ovde nesto posebno ceka taj izlazak, pa nisam pomenula.

Da, pa i nije se čekao. Neke stvari radimo po inerciji... ajde kad sam kupila dve, da kupim još dve. Ima ko će čitati. A znam i ko neće z:lol:

Imam prva dva dela i sad mi je bzvz da ne kupim...ali nisam jos.
Nekako je na temi euforija oko Ferante vrlo brzo splasla...mada, generalno primecujem da nije.
Pomama je za trecim delom.
Kaze mi ujna, koja nije neki citalac, da citavog dana na poslu iscekuje odlazak kuci kako bi je citala.Kaze vraca je u neko njeno vreme.Opcinjena je potpuno.

- - - - - - - - - -

Ja baš htela da pitam otkud ti u ovo doba dana. Znam da se ne javljaš s posla. Lepo se odmori i brzo ozdravi.

Hvala Bi.
Priznajem da baaaas uzivam.

Ako, i zaslužila si da uživaš. Dobro je da ti nije mnogo loše, pa da ne možeš ni da čitaš.

Već smo konstatovali da se ova tema mnogo uozbiljila pa istisnula pisce kao što je Ferante. Zato sam i pisala o njoj, a zato sam uzela i Megi O'Farel. To su fine knjige, lepe za čitanje, nisu neka mnogo ozbiljna književnost, ali su prijatne i u njima se više uživa. Onako ženski, kako je tema i zamišljena.

Da, pa i nije se čekao. Neke stvari radimo po inerciji... ajde kad sam kupila dve, da kupim još dve. Ima ko će čitati. A znam i ko neće z:lol:
z:lol:
Ja još nisam ništa počela da čitam z:hm:

- - - - - - - - - -

A sad sam izgubila u slagalici za dlaku
smilie_wut_114.gif

Ja sam pri kraju jedne knjige pa cu pisati utiske kad je zavrsim, u rangu je pisaca koje pomenu Bi iznad :)
Mogla sam sinoc da procitam tih preostalih 20-ak strana, ali sam posle duzeg vremena uzela da pogledam film. I mnogo mi se svideo i ostavio je na mene neke izmesane utiske. Radi se o filmu bolivudske produkcije ali bez one sekvence sa pevanjem/igranjem i bez neke klise price. Predstavljaju ga kao ljubavnu pricu a po mom misljenju je vise prica o usamljenosti u prenaseljenom svetu. Mozda izlizana tema ali lepo obradjena. Dotakao se film i usamljenosti u braku.
Mozda nekome bude spor ali ja volim takve filmove, pa preporucujem http://m.imdb.com/title/tt2350496/?ref_=m_tt_urv

Kroz mali prozor smešten na drugom kraju dnevne sobe, probija sunce.
Da, mogućno da bih danas mogla da prebrišem taj prozor, iako je previsok, ali ostaviću taj poslić za kasniji deo dana - kada dovršim kafu, i odmaknem sa knjigom.
Retko je da u svom tempu naiđem na mir.
Ne jer sam luda i zaljubljena u haotičnost funkcionisanja, nego jer obaveze trenutno diktiraju tempo.
Trudim se da ostanem revnosna u obavljanju svojih stvari.
Neke druge obaveze trpe, što jeste nešto što se dešava, ali uvek se umirujem time da će se i to promeniti kada prođu neki rokovi i neke druge hitnije obaveze.

Među stvarima koje odlažem leže i knjige, koje su dugo bile na listi čekanja, pa otpočete, i dalje ostaju na čekanju, obeležene šarenim bukmarkerima.
Mnogo volim graničnike za knjige - imam ih baš dosta. Imam običnih, reklamnih, ali i nekih koje sam sama kupila, omamljena njihovom lepotom.
I koristim ih, pažljivo zadenem u knjigu koju ponovno odlažem da sačekamo i ona i ja neko drugo vreme za nas.

Otuda, čeka Havijer Marijas,mora da čeka, iako njegove misli pretumbavaju moj svet i vode ga u smeru o kom možda katka retko želim da mislim.
Čeka Šulc, odviše čeka, sa Cimetastim prodavnicama jer nalazim da se njemu pristupa obavezno sa golemim uživanjem, da se njegovom stilu treba okrenuti kada si istinski rad da se prepustiš svemu što nudi. Da mora tako, ili nikako.:)
Čeka Praško groblje jer trenutno sam krhkijih čitalačkih potreba, ne čita mi se o mizantropiji, i daljoj tematici kojoj se prepustio stvarajući ovo delo.
Čeka gomila netaknutih knjiga.
Da umeju da se obrate čitaocu koji ih uzme pa odlaže, šta bi knjige rekle, pitam se. A da mogu da kažu onako, baš u duhu i stilu kojim su pisane!

Sve čeka, a ja iz tufnaste šolje ispijam nes sa šećerom i mlekom, i tonem u svet Džulijana Barnsa.
Redovni posetioci biblioteka, znate kako je retko naići na Barnsove knjige. Stoga nisam odolela kada sam srela čak dve slobodne.
Troje i Pre no što me je srela.
Upravo čitam drugopomenutu.
Ma kako se susrećem sa gotovo suludim emocijama koje junak romana gaji prema svojoj drugoj ženi, ne umiče mi valjano udubljavanje u svet koji iz njegove patološke svesti izbija na javu koju deli sa toliko voljenom ženom.
Inače se i ne sećam da sam igde srela nečiji utisak o ovoj knjizi. Možda sam samo smetnula s uma. :)

Merkam Pijev život, dobila sam ga na poklon od jedne lepe i fine persone::cmok:.

Živa nisam kad je pogledam, ima preko 400 stranaz:cry::eek::dash::besna::ne::rumenka::histericna: :prpa:. Uredno sam pregledala forum, čitali su je Kventin, Moon, Linejna i Rada i svi redom je pohvalili. Mlada je rekla bih preskočila, mada je pominje, jer joj se nije dopala neka druga knjiga istog autora. Sve ozbiljni čitači... Da l da se upustim ili ne, pitanje je sad.

Mada, pročitala sam uvodnu belešku autora, vrlo je simpatična. Sad ćemo videti, ako me krene, krenulo je, ako ne nikom ništa..

Poslednja izmena:
Samo da potsetim, mogu ovde da se pišu razne stvari. Nismo jednom pisali o raznoraznom, Deca, recepti, razni događaji iz svakodnevice i sl. Kuce i mace da i ne pominjem. Ajde narode, niko nam neće ništa, pogotovu ako će to pomoći da malo razbudi i rasani temu.

Da se nije Zauz naselila u tvom niku!? Jeste, bolje bilo šta nego ništa. Pa kad reče kuce i mace... Mene juče fejs podsetio na sliku od pre 4 godine

igi3.jpg

a ovo je od prošle godine istog datuma i sa istom papučom. Ove godine je stanje nepromenjeno.

2017 01 20.jpg

Prilozi

• 2017 01 20.jpg
    2017 01 20.jpg
    56,1 KB · Pregleda: 3
Poslednja izmena:
Da se nije Zauz naselila u tvom niku!? Jeste, bolje bilo šta nego ništa. Pa kad reče kuce i mace... Mene juče fejs podsetio na sliku od pre 4 godine

Pogledajte prilog 475139

a ovo je od prošle godine istog datuma i sa istom papučom. Ove godine je stanje nepromenjeno.

Pogledajte prilog 475142

Na prvoj slici je mrvica :heart: Presladak je, Bi :heart:

Citao neko Sto dana srece Fausti Brici? Ako sam dobro pratila temu cini mi se da nije,
ali ipak..mozda sam propustila..z:)

Ja sam pri kraju jedne knjige pa cu pisati utiske kad je zavrsim, u rangu je pisaca koje pomenu Bi iznad :)
Mogla sam sinoc da procitam tih preostalih 20-ak strana, ali sam posle duzeg vremena uzela da pogledam film. I mnogo mi se svideo i ostavio je na mene neke izmesane utiske. Radi se o filmu bolivudske produkcije ali bez one sekvence sa pevanjem/igranjem i bez neke klise price. Predstavljaju ga kao ljubavnu pricu a po mom misljenju je vise prica o usamljenosti u prenaseljenom svetu. Mozda izlizana tema ali lepo obradjena. Dotakao se film i usamljenosti u braku.
Mozda nekome bude spor ali ja volim takve filmove, pa preporucujem http://m.imdb.com/title/tt2350496/?ref_=m_tt_urv

Nije to "bolivudska" produkcija već koprodukcija američke, nemačke, francuske i indijske filmske industrije.
Film nije sladunjava ljubavna priča, već nešto više od toga, kao što si lepo primetila.

- - - - - - - - - -

Merkam Pijev život, dobila sam ga na poklon od jedne lepe i fine persone::cmok:.

Živa nisam kad je pogledam, ima preko 400 stranaz:cry::eek::dash::besna::ne::rumenka::histericna: :prpa:. Uredno sam pregledala forum, čitali su je Kventin, Moon, Linejna i Rada i svi redom je pohvalili. Mlada je rekla bih preskočila, mada je pominje, jer joj se nije dopala neka druga knjiga istog autora. Sve ozbiljni čitači... Da l da se upustim ili ne, pitanje je sad.

Mada, pročitala sam uvodnu belešku autora, vrlo je simpatična. Sad ćemo videti, ako me krene, krenulo je, ako ne nikom ništa..

To ću jednog dana pročitati.
Film "Pijev život" je intrigantan, što ne bi bila i knjiga?

Samo da potsetim, mogu ovde da se pišu razne stvari. Nismo jednom pisali o raznoraznom, Deca, recepti, razni događaji iz svakodnevice i sl. Kuce i mace da i ne pominjem. Ajde narode, niko nam neće ništa, pogotovu ako će to pomoći da malo razbudi i rasani temu.

Razapeli me,spalili,napravili tenziju neverovatnu ovde na temi i kad pomislih konacno sam se izborila za ovo eto tvog posta.Ne mogu da verujem,konacno :pop: ajde neka konacno ponovo bude sve tako.
To i jeste poenta ove teme,koliko puta sam napisala.Lagano caskanje,uzivancija je ono zbog cega volim ovde da kuckam.

Иако има преко 400 страна, врло брзо се чита. Мени је књига била прилично натегнута, предвидљива. Иако сиже звучи занимљиво, за мене је остало само на томе.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back