Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da, sjajan je Krleža. Dopao mi se Banket u Blitvi. Krleža je tu knjigu sam nazivao političkim pamfletom, ali taj pamflet je preživio i prerastao politički trenutak u kome je nastao.

Je li čitao neko Zastave? Nikako da ih nađem po antikvarijatima.

Imam ja nekoliko Krležinih knjiga: Povratak Filipa Latinovića, Gospoda Glembajevi, Krokodilina ili razgovori o istini, Banket u Blitvi i Poeziju. U poslednjoj ima jedna pesma iz Zastava:

Čuj, o čuj zlog vjetra glas,
to pogan vjetar progoni nas.

Čuj, o, čuj zlog vjetra glas,
to crno nebo proklinje nas.

Sve karte crne, crni as,
u noći crnoj dvanaesti čas.

Zlog vjetra glas, zlog zvona glas,
u crnoj noći zlih konja kas.

U crnoj noći jedini spas,
pogrebnog zvona pogrebni bas...

Čuj, o, čuj, zlog vjetra glas,
zlog vjetra glas,zlog zvona glas,
u crnoj noći zlih konja kas...

Prve dve sam čitala u srednjoj školi za lektiru.

Poslednja izmena:
Ja sam tu svaki dan, cekam! :-D
Bravo za Krlezu. Mene ove godine ceka "Banket u Blitvi".

Da odličan je Krleža, Banket u Blitvi nisam čitao, iako imam knjigu i to sva tri toma u jednoj knjizi.
Čitao sam još Povratak Filipa Latinovića i Na rubu pameti ta mi se najviše dopala.
Ovde u Davnim danima koje čitam sada, piše na jednom mestu kako nikada nije voleo Dostojevskog i
ljude koji vole Dostojevskog.

Da odličan je Krleža, Banket u Blitvi nisam čitao, iako imam knjigu i to sva tri toma u jednoj knjizi.
Čitao sam još Povratak Filipa Latinovića i Na rubu pameti ta mi se najviše dopala.
Ovde u Davnim danima koje čitam sada, piše na jednom mestu kako nikada nije voleo Dostojevskog i
ljude koji vole Dostojevskog
.

zanimljiva stavka
pokushaj povezivanja Pisca i chitalaca istog, da bi sve to milozvuchno bilo sabijeno u isti kosh straha i malenkosti u pokushaju dostizanja Velichine

a danas je moderno ne voleti Dostojevskog, ne?

zanimljiva stavka
pokushaj povezivanja Pisca i chitalaca istog, da bi sve to milozvuchno bilo sabijeno u isti kosh straha i malenkosti u pokushaju dostizanja Velichine

a danas je moderno ne voleti Dostojevskog, ne?

Većina velikih pisaca (a Krleža je svakako veliki pisac) ne voli druge velike pisce, jednostavno to je tako ljudski,
sujeta, taština... Ni umetnici nisu bez toga.

Citam vise knjiga uporedo, pisacu kad bude nesto vredno pomena ili kad ih zavrsim.
Pratila sam umetnicko klizanje ovih dana, to bas volim.

Tako i treba.

:ortakinje: Oduvek gledam,uzivam,to je postala vrsta tradicije vremenom. :ortakinje:
:heart2: Magicno je,carobno,predivno :heart2: . Uskoro idu Zimske Olimpijske Igre,najavili su prenos takmicenja na RTS.Nadam se da ce biti.

Poslednja izmena:
Kontroverzna Elena Ferante izgleda da nema baš poklonika u ovoj našoj Biblioteci, jer niko nije obavestio da je izašao i treći nastavak Moje genijalne prijateljice: Priča o onima koji odlaze i onima koji ostaju.
Ne bih ni ja znala da mi nije (moja genijalna) prijateljica jutros teatralno poslala link i obavestila me da ima jedna "mnogo dobra knjiga", a ima i još tri nastavka. E, da si ti živa i zdrava, od kad sam ja pročitala prva dva nastavka, a treći i četvrti kod nas nisu još izašli. Ali onda odem na sajt Booke i vidim da je treći nastavak ipak izašao. Pa pošto sam bila u gradu, a pošto već imam prva dva, kupila sam i treći. I pitala kad je izašao, kaže na Badnje veče!
Evo tog linka ako nekom treba, nisam sigurna šta tu tačno može, da se skne ili samo da se čita online ili ništa, kao što ponekad biva http://www.skripta.info/elena-ferante-moja-genijalna-prijateljica-pdf-download/

Poslednja izmena:
Kontroverzna Elena Ferante izgleda da nema baš pokonika u ovoj našoj Biblioteci, jer niko nije obavestio da je izašao i treći nastavak Moje genijalne prijateljice: Priča o onima koji odlaze i onima koji ostaju.
Ne bih ni ja znala da mi nije (moja genijalna) prijateljica jutros teatralno poslala link i obavestila me da ima jedna "mnogo dobra knjiga", a ima i još tri nastavka. E, da si ti živa i zdrava, od kad sam ja pročitala prva dva nastavka, a treći i četvrti kod nas nisu još izašli. Ali onda odem na sajt Booke i vidim da je treći nastavak ipak izašao. Pa pošto sam bila u gradu, a pošto već imam prva dva, kupila sam i treći. I pitala kad je izašao, kaže na Badnje veče!
Evo tog linka ako nekom treba, nisam sigurna šta tu tačno može, da se skne ili samo da se čita online ili ništa, kao što ponekad biva http://www.skripta.info/elena-ferante-moja-genijalna-prijateljica-pdf-download/

E fala ti ko sreskom nacelnikuz:)
Kod mene je izasla ( ima valjda i pola godine), al bre skupa do zla boga.
Nikako mi se ne daje dvajes evra,

Pitala sam i za novog NIN-ovog laurelata. Ima, košta 800 i nešto dinara. Preko sajta izdavača Besna kobila je 650 dinara sa uračunatom poštarinom za Srbiju. Ako je neko zainteresovan. Navikli smo da razmenjujemo ovakve informacije.

- - - - - - - - - -

A bila sam i u biblioteci (pravoj, gradskoj) i uzela Megi O'Farel, Ruka koja je prva držala moju. Znam da se pisalo o njoj ovde, a da mene njen roman Kada si otišao nije baš preterano oduševila jer mi je bila patetična i kao napravljena po nekom receptu da izazove tugu, sažaljenje, suze, bol...
I oduševljena Restauracijom, uzela sam Iskupljenje, Olafa Olafsona.

I iza mene je knjige uzimao Goran Marković. Izgleda mi lepše i mlađe uživo nego na TV.

Mislim da smo vec pretresli pojavu da pisci ne vole i blate druge pisce. Kao sto je B rekao i oni su ljudi, nisu emocionalno tupi. Dodajem jos da ih ne treba romantizovati samo iz razloga sto su stvarali velika dela.

Da, tačno tako. Mi ponekad malo robujemo mitu iz socijalizma o piscu kao pravedniku, jer tada nije bilo dovoljno da je neko veliki umjetnik, mora biti i moralno-politički podoban. Kasnije, kad se ćurak okrenuo, svi koji su iz političkih razloga bili disidenti, postali su veliki pisci, iako mnogi baš i ne zaslužuju da ih se takvima smatra.
U stvarnosti, dovoljno je pogledati koliko velikih svjetskih pisaca je podržavalo razne opasne ideologije. Mnogi su i privatno bili nezgodni ljudi. Krleža je bio težak namćor, kažu da se u njega razočarao skoro svako ko ga je lično upoznao. Meni takve stvari nisu bitne, ne planiram da s njim idem u kafanu, nego da mu čitam knjige.

A, inače, dosta mi je logično da mu se, kao ljevičaru, nije dopadao Dostojevski.

Vratila sam jedva pročitanog Georgija Gospodinova, Fizika tuge. Moram da priznam da mi je žao što me gospodin nije dovoljno zainteresovao jer ima sjajnih momenata u knjizi. Ima tu puno njegovog detinjstva, odrastanja, mladosti, malo političke i društvene situacije i događanja. A čovek je takoreći mojih godina, odrastao u sličnom miljeu, u Bugarskoj, tj. ponešto je bilo slično, a dosta toga i različito, trebalo bi da mi je blisko, I neke stvari zaista jesu, ali nekako nisu zanimljivo povezane. Ne nekima se predugo zadržavao, kao ona vremenska kapsula, Minotaur, i još po nešto. Šta da kažem, uglavnom nisam uživala, a to je jedino što od knjige tražim. Tako da od mene dobija neku jadnu trojčicu.

Ima kod Basare u jednoj knjizi kako Krleza reaguje na Andricaz:lol:
Nece me mrzeti, naci cu pa cu prepisati taj pasusz:lol:
Najbollja je ( za moj ukus) njegova Na rubu pameti ( ili bese Na ivici razuma?)

Ne znam šta je Basara pisao o tome, ali zna se da je Krleža stvarno poludio kad je Andrić dobio Nobela. Jbg, Savez književnika Jugoslavije je godinama njih dvojicu zajedno predlagao, na kraju ovi odaberu Andrića. Nikome ne bi bilo svejedno.
Krleža je strancima malo previše sličan sredenjeevropskim piscima tipa Man, Muzil, Broh... Andrić je ipak lagana egzotika, sa svojim Turcima i Bosancima.
Krleža je njima onako... preslab za kik boks, prejak za rokenrol.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back