Onda ova knjiga definitvno nije za tebe. A i sto sam se i ja pitao, nakon procitanih 50ak strana.. sta ovde moze da napise na 300 strana?
Dzaret Kobek -
Ja mrzim Internet
Knjiga je svakako drugacija, mogu da razumem zasto se mnogima dopada, sa mnom ipak to nije slucaj. Postoje i pozitivne stvari ali su mi ove negativne nekako mnogo jaci utisak ostavile.
Ne postoji klasicna radnja, ne postoji nit koju pratis i za koju se vezes, vec tokom citanja preovladava utisak da je sve nabacano, kao da je autor imao izvucene teze o kojima ce pisati, i redom ih trosio. Kad mu na red dodje sledece crtica iz beleske on u jednoj recenici, van ikakvog konteksta, provuce taj pojam/ime i onda, u zasebnoj celini razveze detaljnije.
Argumentovana i umerena kritika drustva i vlasti je uvek neophodna i pozeljna cak, ali covek je popljuvao sve redom, umetnike, inzenjere, zaposlene, nezaposlene, poznate i nepoznate, sportiste i sportove, skole, fakultete, profesore, djake i studente, proizvodjace ovoga i onoga, automobile, kompjutere, pa cak i foto aparate koje smatra uredjajem za slikanje seksa i ponizavajuce sirotinje.
Kaze da su univerziteti, na celu sa profesorima, nista drugo do orudje za otkrivanje novih oruzja za ratove i nalazenje nacina za vece i efikasnije ubijanje ljudi. Pa ja bih takvog sagovornika, u realnom razgovoru, oterao u 3 pm i rekao da ide da sektasi negde drugde!
Sa odredjenim kritikama se slazem, tj. sa dosta njih, ali, da bi u ocima sagovornika/citaoca zadrzao ozbiljnost i poznavanje neke materije, treba da znas kada treba stati jer u suprotnom sve vise diskreditujes sebe, potvrdjujes da nista ne znas vec samo naklapas.
Jeste rekao sustinu o Americi kao kvazi zemlji kvazi ljudskih prava, koja vise od bilo kog drugog ugnjetava ljude po rasnoj, nacionalnoj, seksualnoj, socijalnoj osnovi, ali preterao je, nije umeo da stane.
Ocekivao bih da neko ko zastupa ovakve stavove, zivi u sumi, bez struje i vode, obradjuje svoje njive, vrsi robnu razmenu dobara, potpuno nezavisan od savremenih tehnologija, poput Amisa, a ne da i sam koristi blagodeti vecine stvari koje pljuje. Licemerno je.
Ako brines za male jadne kineze koji rade kao robovi, ne bi li citavoj planeti isporucili it opremu, onda nemoj i sam da koristis iste te uredjaje.
Ako se vodis mantrom da sve ima samo jedan cilj - veci profit, zanima me bas da li svoje knjige ne radis u stampariji vec ih prepisujes, da li ih distribuiras licno biciklom i da li se odreknes zarade koju ti autorsko delo donese?!