Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
imam;)
ono imam i Dekija:mrgreen:
i Zorana Cirica
i Zvonka Karanovica
lokal patriotizan na delu:mrgreen:
Nemo' da pričaš da se i lično poznajete? :lol:
Ono, imam i ja, ali ne sve... Ne znam kako sam Violetu zaobišla, a videla sam je milion puta na tuđim književnim večerima.

- - - - - - - - - -

daj boze da gu nadjes
nese nalazi lako
citaju gu mlogo

:rotf:

Eto šta ću kupim na sajam. I tako si sve imam... ;)

a dok cekas sajam pavac biblioteka
imaju prilican broj primeraka...

nego da li je neko citao meni kultno roman Arizani

Roman o propasti srpskog južnomoravskog sela u komunizmu. Jedan od najčitanijih romana, koji je, na vrcav i duhovit način ismejao komunističko društvo i koji je početkom 80-ih predvideo propast Komunizma. Tih godina za tako nešto trebalo je imati hrabrosti.

a dok cekas sajam pavac biblioteka
imaju prilican broj primeraka...

nego da li je neko citao meni kultno roman Arizani

Roman o propasti srpskog južnomoravskog sela u komunizmu. Jedan od najčitanijih romana, koji je, na vrcav i duhovit način ismejao komunističko društvo i koji je početkom 80-ih predvideo propast Komunizma. Tih godina za tako nešto trebalo je imati hrabrosti.

Čula sam za taj roman, ali nisam čitala. Ipak sam ja ponišavka, iako radim u pomoravlju...:lol: Ali, nabaviću... ;)

meni je knižara skroz slatka, nek je kičasto, kičasto i jeste slatko

daj boze da gu nadjes
nese nalazi lako
citaju gu mlogo

- - - - - - - - - -

i meni
prelepo
Uta-ta Rado, u većini smo :lol:

- - - - - - - - - -

Ćirića sam čitala i sviđa mi se (joj što mi se dopalo nekoliko pripovetki!).
A Karanović mi je možda dao najbolju sliku našeg čoveka silom prilika dospelpg u Ameriku (Više od nule).
Meni je to bilo skrozzz upečatljivo.

Prvo me mrzelo da pročitam onu Milevinu pesmu, ali mnogo bi pogrešila da nisam. Super je. I poučna!

A ja sam danas bila u Gradskoj biblioteci da vratim Mo Jana i da uzmem nešto. A kad sam zašla medju one police ja se izgubila. U ovim bibliotekama u koje ja idem ima 100-injak knjiga na policama, pa ili začas nadjem nešto ili tražim sa spiska.
Gledam ja tako, biram, bacam pogled na moje spiskove, na tri papirića, samo nabacani naslovi i pisci, bez ikakvog reda, ne mogu da se snadjem. Knjige nabijene u one police, a posle ukapiram da ima i drugi red knjiga. Pa koliko bi mi vremena trebalo da pogledam sve. Jel uopšte neko izvlači nešto izg tog drugog reda? I tako ja gledam, biram, "Što ću, što ću.." Ima poznatih, ali više su mi nepoznate ili me ne zanimaju.
I onda vidim Kuća prašine i snova , Brende Rid, setim se da je pominjana ovde. Eeee, ali nije mi palo na pamet da je pominjan po zlu. Pretražim i nadjem Pahuljicin, ne baš blagonaklon prikaz. Pa videću, hoću li je čitati.
Uzela sam i Nevestu iz Mumbaja, Karin Fosum. O njoj su mišljenja bila jednoglasno pozitivna. Nećkala sam se oko knjige Čudo u poskokovoj dragi, ali nisam uzela.Tražila sam Nesbea, nisam ništa videla.
Ali prvo da završim Prvu damsku detektivsku agenciju. :roll:

Uta-ta Rado, u većini smo :lol:

Uta-ta, baš me briga... Ali, ja vas volim i bez ukusa...:rotf:

Ćirića sam čitala i sviđa mi se (joj što mi se dopalo nekoliko pripovetki!).
A Karanović mi je možda dao najbolju sliku našeg čoveka silom prilika dospelpg u Ameriku (Više od nule).
Meni je to bilo skrozzz upečatljivo.
Ćira se mnogo kurči, misli da je magičan, mada volim da ga čitam, a Više od nule imam, imam još jednu njegovu, ne znam koju, ali ne'am pojma kad ću ga čitam.

crna rado nije ti ovo jednacina sa dve nepoznate i to jedna jedina pa neresiva:mrgreen:
postavila sam samo jednu Violetinu pesmu
nayalost nemam nista u pdf-u od romana a ne mogu da se iyvlacim ispod prekrivaca po knjige da kucam tekst...smrzla sam se....

e pa evo onda jedna njena pesma
РАБОТА ЖЕНСКУ ДУШУ ОДМАРА

Моја се мати сабајле диза
још не съвнуло, још спе петлови,
на небо сјаји од звезде низа,
а ја још шњевам најслатки снови.

Кад ме изока дојде ми криво
што ми сьн кида, што ме с ноћ буди,
докле по поље још спи све живо
и док по куће спе други људи.

– Дизај се, ћерко, дрва донеси!
Кућу помети, огањ наклади,
сеј бело брашно, лебац замеси,
из бунар ладну воду извади!

Јоште сањива по матер одим,
а она, како и да не спала:
– Не дреми, ћерко! Време прооди!
Учи се док се неси одала!

Док си код матер буди те слънце
и мати да те oвој научи:
За живот мораш да имаш срце!
Ако га немаш, има се мучиш.

Свекрва неће да те замени
и нећеш да се наспиш код мужа,
под груди ће се туга скамени
и дьн по дьн ће свенеш, ко ружа.

Ако си лења, ће пројдеш лоше.
Милос сас мужа брзо ће мине.
Свекрва има дува по ћошке
и да те једе куде год стигне.

Ако си вредна и рано раниш,
неће да има што да те кара.
С работу ће се од муку браниш.
Работа женску душу одмара.

спе – спавају
изока ме – позове ме (овде: позове из сна, пробуди)
дува по ћошке – љути се, зановета
кара те – грди те
работа – рад

ne znam kako da je ubacim u spojler pa mod neka uradi....
Auu, mnogo je super... :obozavam:

dodajem i u biblioteku

10404495_777857442277093_264954813219315196_n.png

Kad vec eto spominjete domace stivo...ja sam to izvikano Raskrsce a i zastave cvrsto resio da procitam, svojevremeno :)
Medjutim kasnije sam procitao da podseca na Da Vincijev kod i da navodno ima dosta religije. S obzirom na moje gadjenje na Kolibu i na stanje uma koje sam dostigao zadnjih par godina ( :D ) postao sam izuzetno alergican na bilo sta sto ima veze sa religioznoscu i uvek neodoljivom potrebom ubedjivanja mene kao religioznog skeptika. Zato sam odustao. Pa evo vam prilike da nekim kontra argumentom ipak uspete da me navucete da procitam :)

Inace, pre par meseci (ima mozda i cela godina) sam uzeo Bajku nad Bajkama nekog istrpovanog klinca :) koja mi je tokom citanja vrlo vesto omogucavala flashback u detinjstvo kada sam, ne svojevoljno, morao da prisustvujem razgovorima "imucnih prepredenih" bakutanera i dekuta :D o vampirima, vesticama, paganskim primitivnim srpskim obicajimai verovanjima itd. Tako da sam je batalio negde malo posle polovine

Kad vec spominjes te price o vampirima i vesticama, ja sam odrasla na tim pricama mojih tetaka.
I klele su se zene u sve sto im je najdraze i najsvetije da je toga bilo.
Bas si me podsetio, pa eto da napisem.
Ja naravno nisam verovala.
Koliba je bila i moja velika greska.
Roman je lepo poceo, onako kako se pocinje triler, zatim je autor otisao u neke sasvim religiozne vode.
Religije kod Dekija nema.

Ne znam...meni je dovoljno da odgledam crnog gruju i shvatim koliko je to verovanje pogodno za sprdjnu :) Sve sto bih ja ovde pisao ne bi bilo uspesno koliko par epizoda te serije :)
A nije samo rec o vampirima i vesticama vec su tu rayna praznoverja tipa ne smes da oteras zmiju iz dvorista, to ti je cuvar-kuca i to je nesreca ako uradis :D Ima jos gomile primera kada sretnu onu mladu devojku i formiraju grupu...nego ne mogu da se setim, ovo sa zmijom mi je samo ostalo upecatljivo :)
A i ona paralela glavnog junaka koji je ocigledno aluzija Marka Kraljevica...mislim... moguce da je zato kod nasih ljudi dobro prihvacena jer je u zivotu svakog od nas prisutan bar neki deo malo zatucanih narodskih verovanja :D

A ja sam danas bila u Gradskoj biblioteci da vratim Mo Jana i da uzmem nešto. A kad sam zašla medju one police ja se izgubila. U ovim bibliotekama u koje ja idem ima 100-injak knjiga na policama, pa ili začas nadjem nešto ili tražim sa spiska.
Gledam ja tako, biram, bacam pogled na moje spiskove, na tri papirića, samo nabacani naslovi i pisci, bez ikakvog reda, ne mogu da se snadjem. Knjige nabijene u one police, a posle ukapiram da ima i drugi red knjiga. Pa koliko bi mi vremena trebalo da pogledam sve. Jel uopšte neko izvlači nešto izg tog drugog reda? I tako ja gledam, biram, "Što ću, što ću.." Ima poznatih, ali više su mi nepoznate ili me ne zanimaju.
:

To im je jedna od neprakticnih stvari, mada kapiram da nemaju prostora..Ja cesto gvirnem u drugi red i tu nekad nadjem nesto sto mi se dopada mada vidim da ljudi uglavnom gledaju prve redove pa onda ispada da ja nesto preturam :rumenko:

Elem, polako privodim kraju Devojcica na litici..Ne znam zasto ali mene taj roman podseca malo stilom a malo pricom na Emili Bronte..Iako se desava u savremeno vreme, sa povremenim osvrtima na proslost, ja sve imam utisak da je u XIX vek.
Inace, konacan sud cu dati kad zavrsim ali knjiga je zanimljiva ali za sada - za ubijanje dobrog raspolozena..pretuzna..

Prvo me mrzelo da pročitam onu Milevinu pesmu, ali mnogo bi pogrešila da nisam. Super je. I poučna!

I onda vidim Kuća prašine i snova , Brende Rid, setim se da je pominjana ovde. Eeee, ali nije mi palo na pamet da je pominjan po zlu. Pretražim i nadjem Pahuljicin, ne baš blagonaklon prikaz. Pa videću, hoću li je čitati.
Uzela sam i Nevestu iz Mumbaja, Karin Fosum. O njoj su mišljenja bila jednoglasno pozitivna. Nećkala sam se oko knjige Čudo u poskokovoj dragi, ali nisam uzela.Tražila sam Nesbea, nisam ništa videla.
Ali prvo da završim Prvu damsku detektivsku agenciju. :roll:
Jeste, Bi, ja sam je naružila. Meni se nije dopala. Iskreno mislim da može da se preskoči i čita nešto lepše. Ali, kad si je već uzela, probaj pa vidi kako ti se čini, možda tebi bude bolja nego meni.

E a ja sam pozajmila par knjiga od koleginice i drugarice, tako da se moj plan opet promenio. Pozajmila sam i počela juče Izmisli ljubav za mene, Hose Ovehero, a doneće mi ista koleginica i Purpurni hibiskus (koliko se sećam, hvaljen ovde). A drugarica mi je donela Velikog Getsbija, Tamo gde mesec nije i Bliznakinje sa Hajgejta (skoro sam čitala Vremeplovčevu ženu koja mi se mnogo dopala, pa kad već ona ima i drugu knjigu iste autorke, onda sam se odlučila za nju. Znam da je neko ovu knjigu spominjao, ali se ne sećam da li je dobra ili loša (mrzi me sad da tražim), ali već ću videti.)

E, a kad njih završim onda ću Plavi grom i Grad lopova, pošto su to moje knjige pa njih mogu kad hoću. I to sve naravno pod pretpostavkom da neka knjiga u međuvremenu ne iskrsne. :)

Ja citam "A True Novel" japanske knjizevnice Minae Mizumura, za sad mi se bas dopada. Ima dva dela, tako da sam tek na pola i nadam se da necu promeniti utisak do kraja.
Prica je interesantna (neka ljubavna drama izgleda) a pogotovo opisi iz posleratnog Japana i kako su se drustvene norme i shvatanja menjali posle okupacije. Knjiga je divno opremljena, pravi crvst papir, ima fotografija i sve u svemu pravo uzivanje.
9781590512036.jpg

Ona ima jos jednu knjigu koja me posebno interesuje ali nije jos prevedena na engleski, a govori o uticaju engleskog na japanski jezik: "The Fall of Language in the Age of English", izlazi u januaru pa ako stignem pogledacu. Poznanica Japanka nije odusevljena tom drugom knjigom, zamerka joj je da nije lep stil a i da ne iznosi dokaze za svoje tvrdnje. Mene interesuje da procitam posto mi s cini da trenutno srpski jezik prolazi kroz slicnu krizu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back