Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Moj Gogolj - Mrtve duše su u odličnom stanju.
Samo još da pročitam ovih 400 strana Oza i da predjem na njega :mrgreen:

Што су каваљери: пензионерима 600 дин. а незапосленима 1000 динара. Сад замисли неког пензионера који сваког месеца прима пензију 50000 динара, а чланарина му је свега 600 динара. A незапосленом примања 0,00 дин. (Можда рачунају на то да ће и они једног дана у пензију а за незапослене их није много брига)
Него, где је Квентин, стварно отишао/отеран? Шта вам је учинио, побогу?!
Ја сам у једном тренутку помислио да се хајка односила на мене (због оштре примедбе онима који прекомерно задржавају књиге, а и још понечег), али хвала Богу што то нисам био ја.
Nisam ni ja PR, ali niko nikada nije proteran sa ove teme. Samo postoje oni koji se ovde pronađu i oni koji se ne pronađu.
A Quentin je jedna izuzetno fina, korektna i načitana osoba. Često usvajam njegove predloge za čitanje.

I ja imam neko bajato izdanje Šeširdžijinog zamka (kod nas i nema novih, jedva čekam da se neko od izdavača seti da baci Kronina u štampu). Divna knjiga.
Još uvek nisam pročitala Avanture nevaljale devojčice, ali sam nekako napredovala do dve trećine, sad ide brže.
Uzela sam iz biblioteke ''Nije sve u cipelama, ima nečeg i u životu'', mada mi je naslov u startu delovao potcenjivački. Kao da žene misle samo o cipelama. Namenjena je ženama koje su nezadovoljne svojim poslom ili još nisu otkrile čime žele da se bave, tako da mi nije bila inspirativna. Dve autorke su intervjuisale masu žena različitih profesija - na svakoj strani po jednu, pa mi je delovalo sve nekako rascepkano i vratila sam je pročitanu samo do pola.

Vidim da ste se dosta raspisali (jeee), iščitaću kasnije kad bude više vremena; htela sam da svratim na onaj Kofi fest prvo.

Moj Gogolj - Mrtve duše su u odličnom stanju.
Samo još da pročitam ovih 400 strana Oza i da predjem na njega :mrgreen:

Nisam ni ja PR, ali niko nikada nije proteran sa ove teme. Samo postoje oni koji se ovde pronađu i oni koji se ne pronađu.
A Quentin je jedna izuzetno fina, korektna i načitana osoba. Često usvajam njegove predloge za čitanje.

Quentin je neko ko je tolerantan, izuzetno kulturan i neko čije smo postove ovde baš volele...
To sam mu i rekla na pp.
Ako mi je žao što nekog ovde nema, to je on.
Ali verujem da nas čita i da će se predomisliti.

Kronina sam čitala sa 13 godina i to Citadelu..bio mi je težak i jednim delom nerazumljiv,ali sam istrajala...
Možda bi trebalo da pokušam ponovo...

Да ли сам блесав или шта, ништа није било?!
А шта је ово:
Ne može niko da uozbilji ovu temu onoliko koliko mi možemo da je uneozbiljimo :lol:
Uostalom, ova tema se i održala ovoliko dugo kao vrlo aktivna jer nije suvoparna.
Razmenjujemo ovde osim o knjigam i mnoge druge utiske, ali se ipak na kraju vratimo osnovnoj temi. I tako treba i da ostane.

Mislim da će se na to navići i oni koji su se skoro priključili.

Smrtno ozbiljnim temama koje su isključivo o književnosti je mesto na pdf književnost.
Taj pdf i dalje postoji.

Mnogo si u pravu. :heart:

Ja ovde ne bih nista dodavala. :)

A gde nestade Biljin post?

Sve si rekla! :heart:
D

Tako je , ali ne treba preterivati sa nekim pricicama koje tri veze nemaju sa naslovom ovog topika.

I ja sam ovde "novoprikljucena", a razlog je da onaj PDF o smrtno ozbijnim temama o knjizevnosti zapravo i ne postoji.

Meni je licno svejedno da li neko pise utiske o dobrom vinu, vaspitavanju dece, guzvi u saobracaju, ali mi nece biti nimalo svejedno ako
neki " novoprikljuceni" batale ovo mesto jer su ovde i dosli bas zbog knjiga.

Novopridošli kojima se ne dopada ono o čemu mi ovde pišemo, neka traže mesto gde im se dopada

Нисам ни за то да се дискутује искључиво о ''озбиљним'' књигама и да се пада у ватру приликом разилажења у ставовима.
Најбоље је једноставно прескочити постове за које осетимо да нам неће пријати;
овде ипак има сувише финих и занимљивих људи да бих тек тако напустила тему.

- - - - - - - - - -

Нећу више да паметујем, одсад се јављам кад прочитам нешто конкретно :D

Ja se samo nadam da sva ova priča o ozbiljnosti i neozbiljnosti ne znači da ovdje ne smije da se piše o knjigama koje su po nečijem mišljenju ozbiljne. :neutral:

Inače, ne smeta mi štagod da se ovdje piše. Šta me ne interesuje, ne čitam.

Veliki broj nas je ovde prilično dugo i tema je bila posebna baš zbog toga što smo se vodjene ljubavlju prema čitanju i knjigama,upoznale i sa nekim prilikama i neprilikama svake od nas.
Nikad nas niko u tome nije sputavao, niti opominjao,a kamoli brisao postove - mislim na moderatore.
Ovo je bila tema dobrog duha.Takodje smo nove članove dočekivale otvorenog srca i vrlo brzo su postajale važan deo ove teme.
Ne želim da to prestane, samo zato što tamo neki pdf nije opstao...
Ako se ovako nastavi, neće opstati ni ovaj ( neke članice su se prećutno povukle)...
Uvek su svi bili dobrodošli,ali je red da se prilagode temi,a ne tema njima...
Kada idem kod nekoga u kuću, poštujem pravila te kuće..ili , ako mi se ne dopadaju, više ne idem...

U ovo doba se uveliko ćaskalo o spiskovima za sajam, i kalkulacijama šta kupiti,a šta ne.....kako je na kraju ispalo nije važno,ali radovale smo se, planirale...
Ove godine su i utisci o knjigama sa odmora, nekako mršavi..ne zato što ih nije bilo, nego imam utisak da je bilo strepnje kako će te "plažne" knjige biti dočekane...
Žao mi je zbog toga.Nedostaje mi.
Ovo nije tema Književnost, niti su ovde veliki poznavaoci svega što književnost podrazumeva..neko je pročitao više, neko maje, neko čita "priznatiju" literaturu, neko limunade,ali nam to nije smetalo..
Sada se sve svodi na diskusiju nekoliko članova, kojoj mi osećamo da nismo dorasle ili nam na taj način nije interesantna...zato se i nismo pronalazile i prelauile na temu Književnost.
Volela bih da Biblioteci vratimo stari sjaj i šarm koji je imala, baš zato što je bila drugačija i neposrednija od drugih..

Osećam se prozvano, a tvoj post škripi na više mesta.

A ko to upada tako i remeti mir?
Razveseljavali su me vasi postovi, a ovaj ton mi se nimalo ne dopada.
Ziveo govornik. Izbacite ga napolje :)

Znam da tvoj post nije bio odgovor na moj niti išta lično. Hvala ti na iskrenom stavu.
Ne znam tačno šta je u pitanju, ali očito se mnogima koji su na ovoj temi od ranije ne dopada pisanje nekih koji navraćaju u posljednje vrijeme, između ostalih i mene. Pošto ne volim da nekome smetam, neću se ovdje više javljati.

Ne brini, uljezi vec pakuju kufere i odlaze:)

Heh.... neki ljudi se lako predaju ...
Posle toliko pročitanih knjiga kod svih nas, očekivala sam bolju saradnju ljudi ovde
Zašto čitamo knjige, valjda i neku poruku da izvučemo , ne vidim da autori teže ka bežanju i predaji u svojim romanima... osim ako nije u pitanju tragedija a onda je to namenski

U pravu si, ali ako neko kaze "uljezi marsh napolje" ili "kom se ne svidja nek ide preko puta", sta reci?;)

Ima ovde mnogo onih koji su pisali bas na ovoj temi pa odustali jer se spamuje nemilice a modertori ne brisu, verovatno ni ne zalaze ovde.

U stvari treba nam treca tema, gde nece biti nadobudnih komentara kao na pdf knjizevnost, ali ni svastarenja.

:lol: tebe su nedavno ovde docekali sa dobrodoslicama, a vidi sad kako ti docekujes novopridosle :lol:

Mozda samo treba biti malo vise tolerantan i prema onima koji na ovoj temi pricaju o knjigama?

Quentin i Rayela (izdvajam ih, jer se pozdraviše sa nama, ne razumem zašto) su ovde uvek rado viđeni, kao i svi ostali.

Indijski začin na francuski način, Ričard Č. Morais. Priču počinje Hasan Hadži opisujući svoju porodicu u Indiji, kako su počeli da se bave kuvanjem, koje će biti njihov izvor sredstava za život. Njegovi baba i deda su u stavri začetnici tradicije da se Hadzijevi bave hranom. Nakon teške stvari koja je zadesila porodicu, oni se sele u London, a kasnije u Francusku. I tu maltene sve počinje. Hasanov otac želi da otvori restoran sa njihovom nacionalnom hranom, ali preko puta njihovog restorana nalazi se otmeni francuski restoran koji vodi Gertruda Malori, u čijoj porodičnoj tradiciji je upravljanje restoranom i kulinarstvo na najfiniji način. Njoj će smetati što je jedan jednostavan restoran preko puta njenog otmenog, ali kada uoči da Hasan poseduje talenat za kuvanje, tražiće od njegovog oca da on radi kod nje i da ga ona uči. Sledeća Hasanova stanica je Pariz, u kojem će ona nastaviti tradiciju - otvoriće svoj restoran. Sve ovo prate razne dogodovštine. Ima malo skoro pa bajkovitih momenata, ali nije mi smetalo. Ipak, knjiga je pretočena u film, i tako da je za ovaj žanr to i očekivano. Moram da priznam da sam u nešto više od 2/3 knjige baš uživala. Ima jedan mali deo koji mi se čini nepotrebnim, a to je što je u ovu simpatičnu priču uvučen PDV (pa je napisano koja je stopa), pa je malo dotaknuta kriza (kako restorani propadaju), pa tačka rentabilnosti (dobar ekonomski pokazatelj, ali u nepotreban u ovakvoj knjizi). Sve je to u vezi sa poslovanjem restorana. Ali ako zanemarim ovo što mi štrči, vrlo je slatka knjižica. S obzirom na to da je knjiga o kuvanju, kad se spominju začini, namirnice, pa kako se nešto kuva, kao da mogu da se zamislim da se to sve krčka sada ispred mojih očiju, a i miriše :lol: I rado bih probala neke đakonije koje su predstavljene. A neke i ne bih (škembiće, ni u ludilu). Meni je prijalo da ovo čitam. Čak bih se složila i sa komentarom Njujork tajmsa napisanog na koricama da je knjiga šarmantna i osvežavajuća (piše još i neponovljiva, ali nećemo preterivati). Svakako ću pogledati i film.

Poslednja izmena:
A što se prepucavanja tiče, ovo je retka oaza mira i opuštenosti. I od kada postujem ne videh da je iko bio kritikovan zbog književnog ukusa. Svako je imao slobodu da izloži mišljenje i utiske. Bez da strahuje da će mu se ostali podsmevati.

Tako da mi traženje dlake u jajetu i igra maka i konca smeta. Ko bi da pametuje neka ide. Nije mu mesto ovde. Ko bi da se druži, čita, ćaska, ja mu se radujem.

- - - - - - - - - -

Pahuljice upravo gledam kada se film daje u bioskopu. Nisam čitala knjigu ali ako mi se dopadne pročitaću je.

A što se prepucavanja tiče, ovo je retka oaza mira i opuštenosti. I od kada postujem ne videh da je iko bio kritikovan zbog književnog ukusa. Svako je imao slobodu da izloži mišljenje i utiske. Bez da strahuje da će mu se ostali podsmevati.

Tako da mi traženje dlake u jajetu i igra maka i konca smeta. Ko bi da pametuje neka ide. Nije mu mesto ovde. Ko bi da se druži, čita, ćaska, ja mu se radujem.

Slazem se :)

Apropo kolektivne članarine... Naravno da je jeftinija, jer je plaća svaki pojedinac za sebe.

Nautiluse, daj, unesi malo pozitive ovde. Znam da možeš, samo kad hoćeš. ;)

Puca mi glava danas od meteoropatskog bola... :dash:
A vi, kako te?

Упадаш у контрадикцију.

Тема није ничије власништво, нарочито не твоје, да би смела да се усудиш тако нешто да кажеш. Доприносе јој сви који желе да поделе неко, пре свега читалачко, искуство.
Мир у оази су нарушили управо они који не читају, а имају замерки на оне који то чине.
Свако може сам да одлучи жели ли да учествује или не, нису потребни дежурни душебрижници који би одлучивали где је коме место. Најбоље би било да се прво побрину за себе.

А, то, шта теби смета, потпуно је небитно. У крајњем случају, увек можеш да примениш своју сугестију.

Poslednja izmena:
Sutra se nalazim sa drugaricom kojoj vraćam neke pozajmljene knjige, a između ostalih i Crne noći i duge zastave Dekija Stoiljkovića.
Nije mi privlačna ta tema, a htela bih od njega nešto da pročitam.
Šta biste mi drugo predložili.

Ništa me ne boli, bogu hvala, samo sam tako zaspala, duuuuboko i tvrdo, jedva me deca dozvaše. Obeznanila sam se, što mi nije običaj.

Je l' ovako?
102568348461889954016573-2.jpg
Ubiću sina...:rotf:

Sutra se nalazim sa drugaricom kojoj vraćam neke pozajmljene knjige, a između ostalih i Crne noći i duge zastave Dekija Stoiljkovića.
Nije mi privlačna ta tema, a htela bih od njega nešto da pročitam.
Šta biste mi drugo predložili.

Želiš preporuku za Dekijeve knjige ili...?
Osim Konstantinovog raskršća i Znamenja anđela napisao je par zbirki priča.

Meni je Konstantinovo raskršće i dalje the best of. Ne toliko zbog tematike koliko zbog atmosfere. Retke su knjige koje te usisaju u sebe poput vrtloga. Nećeš u Raskršću zastati i dugo se zagledati u rečenicu ljubomorna što nemaš talenat da je sročiš pre njega ali ćeš progutati knjigu u jednom cugu sa sve koricama (:lol:)

Crne noći su me podsetile na Ljiljanu Habjanović i njene religiozne tripove. Nestala je mistika i faktor strašnog koje Raskršće ima.

Ja Dekija volim po difoltu, jer je iz Niša i običan je čovek, ne folira se ni kad je postao poznat preko noći. A slažem se da mu je Raskršće najbolje.
Plašim se da ga komercijala ne pokvari. Mnogo je roman godišnje... :aha:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back