Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pahuljice, Purpurni hibiskus je meni sjajan!
Večeras kod prijateljica vidim na polici Konstatinovo raskršće, pa uzmem. A još pre smo se dogovorile da mi spremi Francuskinje se ne goje (Mirej Djulijano), možda nadjem neki dobar savet, tako da sam se sad opremila knjigama, samo da sedim i čitam. Samo ne znam kad jer sam za sutra planirala pečenje paprika.
Ja sam prijateljici odnela sve one knjige iz Glorije, (kaže treba joj nešto za usput) jer su dušu dale za čitanje u busu. Mali format, nemaju puno strana (osim Izabele Aljende), ali pošto ih ja nisam čitala (osim Izabele Aljende) ne znam napamet ni naslove ni pisce, nisu šire poznati.

Nadam se da će se i meni ta knjiga dopasti. :) Nudila mi je koleginica i Pola žutog sunca, ali prvo sam rešila da vidim (na kraćoj :lol:) knjizi kako autorka piše, pa ako mi se dopadne, nekad ću pozajmiti i ovu drugu.

Bi, praviš ajvar? :njam:

Ja nit` pijem,nit` pusim, nit` jurim muskarce, nit` letujem, samo citam i dajem dalje... sta cu, moram tako. :(
Sada citam Mog Mihaela, tj. nije moj nego je njegov (Ozov) tj. njen (devojcin iz Jerusalima).
Tek sam na pocetku romana, jos nisam saznala kako se devojka zove...

I o kojoj se ne priča...
Neko puši, neko letuje, ja skupljam knjige...:sad2:
To nije za ovaj smajli :sad2: nego za ovaj :ok: :D

Završila sam Izmisli ljubav za mene, Hose Ovehero. Samuel dobija telefonski poziv u kome mu je sapošteno da je Klara poginula. Jedino, on ne poznaje nijednu Klaru. Iz radoznalosti (a možda i deosade u neku ruku) on odlazi na njemu sahranu i od tada počinje da se pretvara da ju je poznavao. Pričajući sa njenom sestrom i još sa nekim ljudima za koje je Klara bila važna, on saznaje svašta o Klarinom životu. Pošto on nju ne poznaje, on izmišlja da je bio u vezi sa njom (Klara je zapravo varala muža sa izvesnim Samuelom), pretvara se. Neobična knjiga. Na neki čudan način mi se dopala, iako ima delova koje bih promenila. Ima psovki a to ne volim i mislim da se bez toga moglo. Baš je neobična. U ovom trenutku ne mogu da kažem da je 100% za kupovinu (sačekaću par dana da vidim kakvi će mi utisci biti tada), ali može da se čita.

Ja citam "A True Novel" japanske knjizevnice Minae Mizumura, za sad mi se bas dopada. Ima dva dela, tako da sam tek na pola i nadam se da necu promeniti utisak do kraja.
Prica je interesantna (neka ljubavna drama izgleda) a pogotovo opisi iz posleratnog Japana i kako su se drustvene norme i shvatanja menjali posle okupacije. Knjiga je divno opremljena, pravi crvst papir, ima fotografija i sve u svemu pravo uzivanje.
9781590512036.jpg

Divno..:)Danas su retke takve knjige..

Citam Sesirdzijin zamak, uzivam.Ko voli Kronina zna sta pricam. Elem, vec par puta srela sam izraz tipa: Vi ste zabrinuta. Prvi put sam mislila da je stamparska greska, sada vidim da je pravilo. Nije mi jasno, obzirom da je izdanje 1953., da li je moguce da je pravovis bio takav? Ili je lektor bio neobican :navodnik:?

Наутилусе, кад ме већ цитираш, не извлачи из контекста.
Ми, који смо већ годинама на овој теми, нисмо досад имали ниједан конфликт, а у последње време стално су присутна нека пребацивања и надмудривања. Једини закључак који се намеће јесте да је некоме криво што је извесни пдф замро, па хоће и овде да потпаљује. Одсад ћу такве постове игнорисати.

Би, и ја сам узела Константиново раскршће прошле недеље из библиотеке. Нисам много одмакла јер сам хтела најпре да завршим Авантуре неваљале девојчице (успела сам :mrgreen:), а већ сам рекла да читуцкам и ХП књиге испочетка. Сад ћу мало више да се посветим Стојиљковићу. Касним неких пет година у односу на већину чланица.

Купила сам Палмин пиринач јер ме је заинтригирала, њу ћу следећу да нападнем.

Посебно поздрављам Снежну Пахуљицу која је баш вредна, чини ми се.

Citam Sesirdzijin zamak, uzivam.Ko voli Kronina zna sta pricam. Elem, vec par puta srela sam izraz tipa: Vi ste zabrinuta. Prvi put sam mislila da je stamparska greska, sada vidim da je pravilo. Nije mi jasno, obzirom da je izdanje 1953., da li je moguce da je pravovis bio takav? Ili je lektor bio neobican :navodnik:?

Možda je lektor voleo da gucne. A i prevodilac sa njim zajedno:lol:

Uskoro ce sajam. Blam mi da priznam da ga ne volim, al nema veze. Ogroman razlog za nevoljenje je sto radim preko puta, a firma ima solidan parking, pa sajmovi knjiga i automobila za sve nas znace muke sa parkiranjem. Posetioci, gomila njih, zna za parking i obilato ga koristi. Onda mi nemamo gde. Bome, ima i onih koji nam zagrade vozila. Onda ne podignu rucnu, pa ih mi preguravamo tamo/ovamo gde vec ima mesta mesta.

Ja na sajam ne idem, ne trpim guzvu.

Prava sajamska crtica.

A da te nedelje ideš na posao busom? ;)
Obožavam sajamsku gužvu i uopšte tu atmosferu. Rado ću poći i ove godine, ako bude mesta u opštinskom autobusu. Obično nema puno interesenata iz moje škole, a i ovi koji pođu ništa ne kupuju. Osim jedne učiteljice... S njom volim da idem... Ali, nemam nekih želja otkad kupujem na Limundu. Nemam ja živaca da čekam sajam...

Nadam se da će se i meni ta knjiga dopasti. :) Nudila mi je koleginica i Pola žutog sunca, ali prvo sam rešila da vidim (na kraćoj :lol:) knjizi kako autorka piše, pa ako mi se dopadne, nekad ću pozajmiti i ovu drugu.

Bi, praviš ajvar? :njam:

Najti je čitala Pola žutog sunca, ja joj davala. A ja još nisam...:(

Ja sam čitala i Pola žutog sunca. Odlična je i ona, ali je Purpurni hibiskus meni bolji, nabijeniji, intenzivniji.
Da, pravim ajvar. Ne mnogo, od 20 kg paprika + 3 patlidžana. Videću koliko će ispasti. Pekla kod tetke na smederevcu, ljuštila sama, delovalo je jako mnogo, ceo dan sam se zanimala. A sutra još mlevenje i prženje.

Jeste, tako se govorilo. Jedan moj kolega (otišao je u penziju) je isto tako govorio.

Ми, који смо већ годинама на овој теми, нисмо досад имали ниједан конфликт, а у последње време стално су присутна нека пребацивања и надмудривања. Једини закључак који се намеће јесте да је некоме криво што је извесни пдф замро, па хоће и овде да потпаљује. Одсад ћу такве постове игнорисати.

.
Ево целог цитата:
Хахаха, Ципелићи :zcepanje: У последњој његовој књизи коју сам прочитала, био је један врло иритантан лик тј. жена (Мисти), тако ме је нервирало што је главна јунакиња ниједном није одаламила или јој до краја спустила.

Што се тиче теме, ја волим што је овако шарена. Разумем потребу да понекад поделимо своју срећу или тугу са форумашицама, докле год се не претерује у томе (нпр. не могу ја сад у сваком другом посту да пишем шта ми се дешава у животу, нема смисла). Туђи приватни живот ме баш и не интересује.
Нисам ни за то да се дискутује искључиво о ''озбиљним'' књигама и да се пада у ватру приликом разилажења у ставовима.
Најбоље је једноставно прескочити постове за које осетимо да нам неће пријати;
овде ипак има сувише финих и занимљивих људи да бих тек тако напустила тему.

- - - - - - - - - -

Нећу више да паметујем, одсад се јављам кад прочитам нешто конкретно :D
А ево шта сам извукао:
Нисам ни за то да се дискутује искључиво о ''озбиљним'' књигама и да се пада у ватру приликом разилажења у ставовима.
Најбоље је једноставно прескочити постове за које осетимо да нам неће пријати;
овде ипак има сувише финих и занимљивих људи да бих тек тако напустила тему.

- - - - - - - - - -

Нећу више да паметујем, одсад се јављам кад прочитам нешто конкретно
У чему је проблем?
Немам утисак да било ко поткопава ову тему.

Би, и ја сам узела Константиново раскршће прошле недеље из библиотеке. Нисам много одмакла јер сам хтела најпре да завршим Авантуре неваљале девојчице (успела сам :mrgreen:), а већ сам рекла да читуцкам и ХП књиге испочетка. Сад ћу мало више да се посветим Стојиљковићу. Касним неких пет година у односу на већину чланица.
Ja nisam ni imala nameru da čitam to. (Sad će ove naše Nišlijke da se uvrede ;) ) Prijateljica ga nahvalila, ali ona i ja uopšte nemamo isti ukus za knjige, filmove, muškarce, :zper:... tako da to što je ona rekla, nema veze. Ali kad je već njena knjiga, ona je pročitala, ne moram da žurim da vratim, pa ajde što da ne uzmem. Nema veze što kasnimo 5 godina, al ćemo zajedno da ga čitamo.

Poslednja izmena:
I ja kasnim 5 godina pod uslovom da ga uopšte uzmem na čitanje.
Purpurni hibiskus je i na mene ostavio snažniji utisak od Pola žutog sunca.
Dok nisam pročitala Purpurni hibiskus nisam ni bila svesna da danas (uslovno rečeno) postoje i drugi verski fanatici osim muslimanskih.
A fakat postoje. I to još kako.

Na sajam mogu da idem samo zbog nekog susreta sa drugaricama koje čitaju, ili zbog susreta sa... znate već kim :zper:
A možda i kupim neku njegovu knjigu :D

- - - - - - - - - -

Danas pročitala 60 strana Oza :zskace:
Od ukupno 630. Odnosno 1/10 :(

Није девојчин, него женин: она то прича о свом мужу.

Pa tek sam na pocetku... kad ona opisuje desavanja kada je bila devojka, tj. dok se jos nije udala za njenog Mihaela.
I saznala sam kako se zove junakinja: Hana.
Bas si strog.
A jutros sam pala na sve cetiri dok sam setala psa, imaj milosti!

- - - - - - - - - -

Taj Purpurni hibiskus moram da nadjem pod hitno.
Mozda vec danas.

Ja sam sinoć završila Ukus tamarisa. Pisan je iz dva dela. U prvom je ćerkina verzija njihove životne priče, u drugom majčina. Da ne palamudim previše, zante da ne umem to, one su u stalnom sukobu uprkos obostranoj ljubavi. Prvi deo je toliko dosadno jednostavan, da sam je zamalo batalila. Kćer železničara koji je stalno na terenu, očima deteta ne može najbolje da sagleda majčine frustracije. Drugi deo je tek dao mnoga objašnjenja njenog nezadovoljstva bračnim životom. Knjiga može da vam približi tu drugačiju kulturu, za nas neshvatljivu, ali moja je preporuka, ne gubite vreme.
Danas sam ponela za bus Ruždijeve priče Istok- Zapad, i mogu vam reći, ova prva mi se baš dopala. Kao i u naslovu knjige, govori ironično o odnosu Istok-Zapad (konkretno, Indija-Britanija).

Svratila sam u biblioteku s namerom samo da vratim Ukus tamarisa (zaboravih malopre da kažem, to je drvo vrlo gorkih plodova nalik na urme, što se uklapa u život glavne junakinje), a uzeh dve knjige, kao da nemam šta da čitam...:dash: Amos Oz- Moj Mihael i Čika Petros i Goldbahova hipoteza- Apostolos Doksiadis. Drugu po preporuci Pileta, ako se ne varam, dugo nosim u novčaniku, a za prvu se samo sećam da je pominjana, da l' je hvaljena ili kuđena, ne sećam se... :sad2:

Sramota me da priznam, uzela sam i treću, Peljevina- Omon Ra, bila je tu na pultu, ali kad stigoh kući, videh da ja to već imam... :dash: Zašto je tuđe uvek slađe? :malav:

Poslednja izmena:
Ja nisam ni imala nameru da čitam to. (Sad će ove naše Nišlijke da se uvrede ;) ) Prijateljica ga nahvalila, ali ona i ja uopšte nemamo isti ukus za knjige, filmove, muškarce, :zper:... tako da to što je ona rekla, nema veze. Ali kad je već njena knjiga, ona je pročitala, ne moram da žurim da vratim, pa ajde što da ne uzmem. Nema veze što kasnimo 5 godina, al ćemo zajedno da ga čitamo.
Ja unapred znam da neće da ti se dopadne... Ono, ni ja nisam luda za tim žanrom, ali, ljubim bližnjeg svoga... :lol: Nije nesvarljivo.

E danas sam preuzela od koleginice Šeširdžijin zamak, i ova knjiga je iz 1953. Za 39 godina ta kniga će biti 100 godina stara.:eek: Za to koliko ima godina dobro je očuvana (malo se ćoškić rascvetao, ali šta sad). Od mana, kniga ima potpis, ali to se da promeniti :lol: A Saga o Forsajtima je u dobrom stanju (izdanje iz 1962.) A Tri musketara sam preuzela pre nekloliko dana i ta knjiga je i neotvorena. Tako da sam zadovoljna ovom kupovinom na Kupindu. :) (Lako se čovek ''navuče'' na ovakvu kupovinu:lol:)

Купила сам Палмин пиринач јер ме је заинтригирала, њу ћу следећу да нападнем.

Посебно поздрављам Снежну Пахуљицу која је баш вредна, чини ми се.
Hvala. :) Imala sam više vremena u poslednje vreme, pa sam ga iskoristila za uživanje. :) I dalje imam dosta slobodnog vremena tako da samo čitam.

Vidi ko prava vampiruša pišem post u 00:00
thWitchSmileyBrews.gif.pagespeed.ce.WbSUvKPf5Y.gif
High midnight :D

Pozajmila sam danas samo Purpurni hibiskus, a Pola žutog sunca ću kasnije. Imam sad dosta za čitanje, ne mogu da preterujem, pa ona kad dođe na red - dođe. Počela sam juče Grad lopova, prešla sam pola. Sam početak mi nije bio nešto, ali kasnije je krenula radnja da se razvija.

A gledam danas, knjiga nedelje je Slonovski mesec. Meni je bila odlična, ali baš sam se iznenadila što je ona opet postavljena da bude na popustu. Ja sam je proletos kupila kad je takođe bila knjiga nedelje. Da li su se prevarili ili se ona baš nije dobro prodavala, ne znam, ali ista knjiga dva puta u toku godine, mislim da se to nije desilo do sada (ili ja nisam obratila pažnju).

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back