Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
``Lele mene`` sta ce trece jos da me strefi do ponoci?
Bila sam u biblioteci i jos na stolu ugledas Purpurni hibiskus. I naravno uzmem knjigu.
Posto ne mogu da docekam da dodjem do kuce, otvorim je na autobuskoj i vidim :eek: knjiga ocerupana... nema oko 50 strana!
Odmah se okrenem i vratim se u biblioteku. Naravno, nisu imali drugi primerak.
Kakav dan, prvo sam pala, pa onda naletela na jadnu knjigu koja nije zasluzila da je takvu nekompletnu neko vrati, pa makar mu se mozda i nije svidela...
Kod mene je sve tako... sve ide u ili po tri...
A ima jos dosta do kraja dana. :roll:
Sta li ce me jos snaci?

Inace, citam roman Moj Mihael i opravdava preporuke onih koje su ga citale.

A Tri musketara sam preuzela pre nekloliko dana i ta knjiga je i neotvorena.

Ovo leto sam otpisivao knjige, i, između ostalih, i Tri musketara. No pre toga sam ju pročitao. Iznenadilo me koliko je to dobar istorijski roman, dobar koliko i bilo koji savremeni roman, po mnogim stvarima i bolji. Drugo, shvatio sam da navijam za Miledi. Lepa, inteligentna, u najboljim godinama, posvećena poslu i karijeri, neudata, bez dece i kako na kraju prođe. Potrebna su četiri muškarca da ju srede (plus krvnik). Kao da čitam savremenu priču o socijalnim odnosima u firmama. Pametne žene nemaju šanse.

Pominjete knjige Cimamande Ngozi Adici, vidim. Uz Lahiri i Anu Gavaldu meni najomiljenija moderna knjizevnica.
Pola zutog sunca mi ostala kod bivseg decka, kad sam mu trazila da mi vrati rekao mi da zeli prvo da je nauci napamet. Ok, kupicu nekad sebi novi primerak.
Oba njena romana su mi dobra ali zbirka prica 'Drhtaj' ih je nadmasila (po mom misljenju). Sad cekam ko ce pre da prevede ovu najnoviju (Americanah), da l' mi ili Grci.

Od ostalih pominjanih knjiga citala sam Duge noci i crne zastave i meni skroz prosecno, nekako naivno napisano, i stil i zaplet. Ali dobila sam Raskrsce pa cu mu dati jos jednu sansu.

E danas sam preuzela od koleginice Šeširdžijin zamak, i ova knjiga je iz 1953. Za 39 godina ta kniga će biti 100 godina stara.:eek: Za to koliko ima godina dobro je očuvana (malo se ćoškić rascvetao, ali šta sad). Od mana, kniga ima potpis, ali to se da promeniti :lol: A Saga o Forsajtima je u dobrom stanju (izdanje iz 1962.) A Tri musketara sam preuzela pre nekloliko dana i ta knjiga je i neotvorena. Tako da sam zadovoljna ovom kupovinom na Kupindu. :) (Lako se čovek ''navuče'' na ovakvu kupovinu:lol:)

Hvala. :) Imala sam više vremena u poslednje vreme, pa sam ga iskoristila za uživanje. :) I dalje imam dosta slobodnog vremena tako da samo čitam.

High midnight :D

Pozajmila sam danas samo Purpurni hibiskus, a Pola žutog sunca ću kasnije. Imam sad dosta za čitanje, ne mogu da preterujem, pa ona kad dođe na red - dođe. Počela sam juče Grad lopova, prešla sam pola. Sam početak mi nije bio nešto, ali kasnije je krenula radnja da se razvija.

A gledam danas, knjiga nedelje je Slonovski mesec. Meni je bila odlična, ali baš sam se iznenadila što je ona opet postavljena da bude na popustu. Ja sam je proletos kupila kad je takođe bila knjiga nedelje. Da li su se prevarili ili se ona baš nije dobro prodavala, ne znam, ali ista knjiga dva puta u toku godine, mislim da se to nije desilo do sada (ili ja nisam obratila pažnju).

To je danak njihovoj hiperprodukciji...
Toliko stancaju raznoraznih,da se u toj masi izgube i one vredne pažnje..a ne izvikane..

Pominjete knjige Cimamande Ngozi Adici, vidim. Uz Lahiri i Anu Gavaldu meni najomiljenija moderna knjizevnica.
Pola zutog sunca mi ostala kod bivseg decka, kad sam mu trazila da mi vrati rekao mi da zeli prvo da je nauci napamet. Ok, kupicu nekad sebi novi primerak.
Oba njena romana su mi dobra ali zbirka prica 'Drhtaj' ih je nadmasila (po mom misljenju). Sad cekam ko ce pre da prevede ovu najnoviju (Americanah), da l' mi ili Grci.

Od ostalih pominjanih knjiga citala sam Duge noci i crne zastave i meni skroz prosecno, nekako naivno napisano, i stil i zaplet. Ali dobila sam Raskrsce pa cu mu dati jos jednu sansu.

Mi... ;)

Knjiga kosta i sa popustom preko 1000,00 dinara.
Mogu samo da sanjam da vise kupim bilo koju dobru knjigu. Kuku. :(
Vise to ne mogu sebi da priustim.
Jos nisam procitala ni njene prethodne romane.
Purpurni hibiskus mogu samo da sanjam.

Rayela, jesi čitala Martin Čazlvit? Valja ili ne?
Nisam citala, kazu da valja, sam Dickens ga je samtrao svojim najboljim delom. Roman je objavljivan
u nastavcima, ali nije imao nikakav tiraz, Dikens se onda iznervirao promenio sadrzaj tako da glavni
junak odlazi u Ameriku. U romanu se Dikens podsmeva americkom nacinu zivota i jurnjavi za profitom.
Citacu ga ( nekad). Ja obozavam Dikensa.

Procitala sam Ozov roman ``Moj Mihael``.
I ne znam sta da napisem.
Oz se zaista sjajno snasao pisuci u zenskom rodu.
Ljubavna prica mi je malo neobicna, mada je kriticari opisuju kao lepu, ali meni je tu nesto falilo. Hana kao da je imala drugaciju sliku braka.
Hana po meni nije bila zadovoljna Mihaelom. Da li zato sto su tako brzo ``uleteli`` u brak ili su njihove razlicitosti ucinile svoje, ne znam...
Uzivala sam u opisima Jerusalima, a nisam bas razumela one delove u kojima Hana bezi u svet maste, ali nesto mi je falilo na kraju.
Plasim se da roman nisam dobro razumela, ali ipak je ostavila utisak na mene.

Kad pomenuste Dikensa, bas mi se opet cita. Ali, to vreme... toliko knjiga koje me cekaju neprocitane...

Procitala sam Ozov roman ``Moj Mihael``.
I ne znam sta da napisem.
Oz se zaista sjajno snasao pisuci u zenskom rodu.
Ljubavna prica mi je malo neobicna, mada je kriticari opisuju kao lepu, ali meni je tu nesto falilo. Hana kao da je imala drugaciju sliku braka.
Hana po meni nije bila zadovoljna Mihaelom. Da li zato sto su tako brzo ``uleteli`` u brak ili su njihove razlicitosti ucinile svoje, ne znam...
Uzivala sam u opisima Jerusalima, a nisam bas razumela one delove u kojima Hana bezi u svet maste, ali nesto mi je falilo na kraju.
Plasim se da roman nisam dobro razumela, ali ipak je ostavila utisak na mene.

Kad pomenuste Dikensa, bas mi se opet cita. Ali, to vreme... toliko knjiga koje me cekaju neprocitane...

Baš sam se pitala da li je ceo roman pisan u ženskom rodu... A to što ti nije bilo jasno, objasniću ti ja. ;) :lol:

Vazi miko.
Ja sad citam ``Jednostavan zivot`` Kenzabura Oea. Pocetak mi se dopada. Odmah se vidi da zna da pise.
Jos sedam dana imam fore da procitam gore pomenutu knjigu i Spokoj Ahmeta H. Tanpinara koja je obimna.
Valjda cu uspeti.
Valjda cu nekako da ustedim za clanarinu.

Vazi miko.
Ja sad citam ``Jednostavan zivot`` Kenzabura Oea. Pocetak mi se dopada. Odmah se vidi da zna da pise.
Jos sedam dana imam fore da procitam gore pomenutu knjigu i Spokoj Ahmeta H. Tanpinara koja je obimna.
Valjda cu uspeti.
Valjda cu nekako da ustedim za clanarinu.
Ja nikako ne umem da uštedim pare. Ako ne platim sve što treba čim primim platu, teško da može da mi preostane... :(

Anegdota sa današnjeg časa...

Okrenuo se najbolji učenik u odeljenju i zamajava ovog iza sebe, inače slabijeg po uspehu. Opomenem ga ja, uz komentar kako je Aleksa jako dobar dečak i ne zaslužuje da ga neko ometa dok ja objašnjavam, pogotovu što je ovom mama profesor i vežbaće s njom, a Aleksi nema ko da pomogne.
Nedugo zatim, podignem ja sunđer, a iz njega iscuri puno vode. Sad mi ovaj vraća, vičući:
-To je Vaš Aleksa nakvasio. (Aleksa je redar.)
-Moj Aleksa? :eek:- zbunjena ja. A onda se setih šta imam u tašni.
-Moj je Mihael. :rotf:

Kad smo kod škole. Nečitajuće dete dobilo za lektiru Kad su cvetale tikve. Ja, da ga ohrabrim i podstaknem, kažem kako je knjiga odlična i da se meni jako svidela (jer mi se sviđa sve što je odlično) i tako svašta nešto. I kao miš sa biberom iz onog vica, plače i jede, tako i on- jauče, kuka i čita, smor je mama. I na kraju ukapirah, pa njima to i jeste smor, ovi novi naraštaji pojma nemaju o tom vremenu, za Goli otok verovatno nisu ni čuli, ne znaju ni za nemati, sve je to sad davno prošlo vreme. Čak ni čitajuće dete nije zainteresovala ova knjiga, na moju veliku žalost.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back