Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ima li negde da se kupi nov Štajnbek? (ne volim korišćene stvari, to veterani ove teme odavno znaju, pa zato i ne idem po voćkama).
I pravi li neko spisak za Sajam?

Ja toliko gnjavim ovog Ljosu, tako mi je dosadno kad priča o političkoj situaciji. Mene ne interesuje ni naša politika (trudim se da znam samo osnovno), a kamoli tuđa. Samo još ovu da otaljam i završila sam s njegovim delima.
Sinoć sam dokasno radila na nekom tekstu, ima ceo dan da dremam; ne verujem da ću išta uspeti da pročitam. Možda nešto kupim da se razgalim. Čita mi se EF, ali neki što nema gomilu nastavaka (a osim Tigane i Hobita ne znam ni za jedan).

Rado, da li je ta tvoja učiteljica završila Učiteljski? Bolje se raspitaj kod nekog ko ima diplomu Filološkog, smer Srpski jezik i književnost. Trebalo bi da oni to najtemeljnije obrađuju.

Ima li negde da se kupi nov Štajnbek? (ne volim korišćene stvari, to veterani ove teme odavno znaju, pa zato i ne idem po voćkama).

Ja toliko gnjavim ovog Ljosu, tako mi je dosadno kad priča o političkoj situaciji. Mene ne interesuje ni naša politika (trudim se da znam samo osnovno), a kamoli tuđa. Samo još ovu da otaljam i završila sam s njegovim delima.
.

Ljosa je bio i kandidat za predsednika Perua, uvek je bio politicki aktivan, nemoguce je izostaviti politiku ako je autor iz Latinske Amerike, pa i iz Srbije;)

Poslednja izmena:

Sinoć sam dokasno radila na nekom tekstu, ima ceo dan da dremam; ne verujem da ću išta uspeti da pročitam. Možda nešto kupim da se razgalim. Čita mi se EF, ali neki što nema gomilu nastavaka (a osim Tigane i Hobita ne znam ni za jedan).

Rado, da li je ta tvoja učiteljica završila Učiteljski? Bolje se raspitaj kod nekog ko ima diplomu Filološkog, smer Srpski jezik i književnost. Trebalo bi da oni to najtemeljnije obrađuju.

Dobro me podseti da će uskoro sajam.:lol: Kako brzo prođe godina... Ne pravim spisak, jer sve što mi treba, kupim u trenutku... Eventualno kad mi ispadne nešto povoljno. Meni praktično ništa više nije potrebno, samo malo više karaktera da to i ispoštujem, jer definitivno neću moći sve da pročitam što imam. Prošle godine sam na sajmu bila s grupom antičitača, tako da smo samo projurile kroz sajmište. Plašim se da ove godine ne želim da mi se to ponovi. Jedino da se odvojim od njih, koje u Bg idu u šoping :malav:, i da sama, eventualno s nekom od vas, ostanem u hali do dolaska autobusa. Meni je to veće uživanje nego mlaćenje po Knez- Mihajlovoj...

Oko navodnika,.. da se ne ponavljam, svi mi koji nismo završili Filološki, mislimo da ne treba, a jedino prof. književnosti smatra da treba. Nije me ubedila, i to je za mene završena priča. Svako dalje insistiranje na istini, moglo bi da se shvati kao nedobronamerno, a to ne želim. Ne bih ja nipodaštavala učiteljice, one rade onako kako im je neko napisao u udžbenicima, tako piše i u mom Pravopisu, a ubediće me u suprotno tek onaj ko mi pokaže gde piše da treba stavljati navodnike. Kraj priče.

Ljosa je bio i kandidat za predsednika Perua, uvek je bio politicki aktivan, nemoguce je izostaviti politiku ako je autor iz Latinske Amerike, pa i iz Srbije;)

Jeste ali Ljosa je opasan demokrata...on je u jednom eseju koji sam citala, kao veliki ljubitelj, napisao da je svako stariji od 30 godina obavezan prema sebi da bude demokrata po uverenju...
Iako spadam u demokrate, izjava mi je bila prilicno kategoricna ali racunam da je mislio na demokratiju u sirem smislu, vise na ideju iste nego na primenjenu u praksi.

Inace je on jos kao student bio zatvorska musterija kao clan studentskih organizacija. U jednoj takvoj noci je nastala ideja za roman Razgovor u katedrali.

Jeste ali Ljosa je opasan demokrata...on je u jednom eseju koji sam citala, kao veliki ljubitelj, napisao da je svako stariji od 30 godina obavezan prema sebi da bude demokrata po uverenju...
Iako spadam u demokrate, izjava mi je bila prilicno kategoricna ali racunam da je mislio na demokratiju u sirem smislu, vise na ideju iste nego na primenjenu u praksi.

Ja demokratiju priznajem jedino u smislu slobode delovanja i izražavanja sopstvenog mišljenja, pri čemu nikog ne povređujem, te da za to ne budem sankcionisana. No, to je u ovoj zemlji misaona imenica...

Evo novog pitanja... Kako se piše Knez Mihajlovoj? ;) :lol:
Tako kako si napisala.

VELIKA I MALA SLOVA

Velikim početnim slovima se pišu vlastita imena, i to:

a) lična imena i prezimena: Milorad, Zdravko, Suvajdžić, Jovanović;

b) nadimci i atributi ako se sami upotrebljavaju ili su srasli s imenom i postali njegov sastavni deo: Miša, Goca, Jovan Jovanović Zmaj, Dušan Silni, Ričard Lavljeg Srca, Petar Veliki;

c) imena božanstava: Jupiter, Afrodita, Zevs, Apolon;

č) imena životinja i građevina: Šarac, Jablan, Vučko, Sava centar, Krivi toranj u Pizi;

ć) imena pripadnika naroda: Srbin, Crnogorac, Mađar, Grk;

d) imena stanovnika gradova, krajeva, zemalja, država, kontinenata: Novosađanin, Piroćanac, Nišlija, Bačvanin, Jugosloven, Evropljanin, Australijanac;

đ) imena nebeskih tela: Sunce, Zemlja, Mesec, Kumova slama, Mars, Venera;

e) imena kontinenata, država, naseljenih krajeva i mesta (sve reči u njima osim veznika i priloga): Evropa, Srbija, Crna Gora, Horveška, Mačva, Dalmacija, Lika, Beograd, Tršić, Novi Sad, Bosna i Hercegovina, Brod na Kupi, Južna Amerika, Dvor na Uni;

f) imena mora, reka, jezera, planina i druga geografska imena: Dunav, Palić, Kopaonik, Morava, Jadransko more, Fruška gora, Plitvička jezera, Balkansko poluostrvo; ako se sastoje iz više reči, pišu se velikim početnim slovom samo prve reči, a druge samo ako su vlastite imenice: Južna Morava, Beli Drim.
[/B]
g) imena ulica i trgova: Studentski Trg, Železnička ulica, Beogradska ulica; ako se sastoje iz više reči samo se prva reč piše velikim slovom a ostale malim slovom izuzev vlastitih imena: Bulevar Nikole Tesle, Ulica Petra Petrovića Njegoša;
[/
I]
h) imena praznika: Božić, Uskrs, Bajram, Đurđevdan, Nova godina, Prvi maj;

i) nazivi ustanova, preduzeća, društava: Matica srpska, Osnovna škola "Mladost", Vojvođanska banka, Beogradsko dramsko pozorište, Sportsko društvo "Partizan", Medicinski fakultet u Beogradu, Organizacija ujedinjenih nacija;

j) nazivi knjiga, časopisa, novina, književnih dela: Opšta enciklopedija, Naš jezik, Borba, Na Drini ćuprija, Đački rastanak;

k) prisvojni pridevi izvedeni od vlastitih imenica sufiksima -ov, -ev, -in: Markov, Milošev, Marin, Bosančeva, Beograđankina, Jugoslovenov.

Velikim početnim slovom se piše:

a) prva reč u rečenici:
Spušta se noć. Ledena kiša dobuje u prozore. Gde su ljudi? Nema žive duše! Ulice su puste.;

b) prva reč posle dve tačke kada je upravni govor među navodnicima:
Al' govori Musa Arbanasa:
"Priđi, Marko, ne zameći kavge,
il' odjaši da pijemo vino...";

c) nastavak pisma iza naslova ako se pismo nastavlja u novom redu, i to bez obzira da li se iza naslova stavlja zarez ili uzvičnik:
Draga mama,
Tvoje pismo sam primila tek juče iako...
ili
Draga Ljiljo!
Molim te, nemoj se ljutiti što se retko javljam...

Velikim početnim slovom pišu se zamenice Vi i Vaš iz poštovanja prema osobi kojoj se piše:
Dragi nastavniče, Javljamo Vam se odmah po dolasku u letovalište. Na putu smo se držali Vaših preporuka...

Malim slovom se piše:

a) nastavak upravnog govora ako je bio prekinut umetnutom rečenicom radi nekog objašnjenja; na primer:
"Hoće li svi", pitao je direktor na zboru učenika, "pomoći u uređenju okoline škole?";

b) nastavak rečenice posle upravnog govora, na primer:
"Hoćemo!" - odgovorili su svi prisutni učenici.
"Krenimo na posao, onda, odmah posle sastanka" - povikaše neki učenici.;

c) prisvojni pridevi izvedeni od vlastitih imenica sufiksima -ski, -ški, -čki, npr. novosadski, beogradski, evropski, češki, niški, subotički, američki, kragujevački;

d) zamenice vi i vaš kad se u pismu ne obraća samo jednoj osobi već grupi ili kad se piše dopis nekoj ustanovi, firmi, društvu; npr.:
Osnovnoj školi "J.J. Zmaj", Sremska Mitrovica.
Obaveštavamo vas da je...

Inace je on jos kao student bio zatvorska musterija kao clan studentskih organizacija. U jednoj takvoj noci je nastala ideja za roman Razgovor u katedrali.

Cudne su njegove politicke metamorfoze. Od revolucionara koji je simpatisao sa Che Gevarom i Kastrom, postaje liberal u najsirem smislu reci, a u Latinskoj
Americi to bas i nije ostvarljivo.
Razgovor u katedrali nisam citala, ali cu to svakako procitati. Procitah pedesetak strana ove nevaljale devojcice meni se svidja, ali uglavnom zbog bas tih politickih
dogodovstina ( Kastro, Che Gevara, SSSR, DDR, Severa Koreja), a sve se dogadja u Parizu sezdesetih godina, a akteri su svi iz Juzne Amerike,
uglavnom Peruanci.
Cudan je njeegov odnos prema Markesu. Neko je tu nekome maznuo zensku pa su se mnogo mrzeli.:zcepanje:

Нит више приче о демократији, нит мање исте у стварности; нарочито тамо где се о њој највише говори.

Читам Поремећеност света, Амина Малуфа (и тиме завршавам са њим, за сада).
Почела сам и Институт за подешавање времена, Ахмета Хамди Танпинара.
Не знам која је боља.

Razumem dilemu jer se prva reč ne menja kroz padeže, pa možda nekome deluje kao polusloženica.

Jednom sam, u 4. osnovne, napisala ''meci'' (množina od metak), a učiteljica mi ispravila u metci. Svega ima u našim školama. Još kad se setim kakav su tada autoritet učiteljice imale, držali smo ih za sveznajuće i pametnije od naših roditelja.

Malopre sam odštampala spisak pročitanih knjiga (koji redovno vodim od 2007, mada imam i neki manji gde sam davno zapisivala šta sam čitala u osnovnoj školi). I vidim da sam ''Priručnik za loše majke'' čitala 2009. godine i još dopisala komentare pored naslova. Bila sam ubeđena da sam je prošle nedelje prvi put uzela u ruke, sve mi je bilo nepoznato. Ili sam je 2009. godine čitala s pola mozga, ili sam dementna. A nekih naslova se stidim, ne mogu da verujem kakve sam sve gluposti čitala s 22 godine. :zcepanje:

Mislim da Krasuljak nije mislila da li treba crtica ili ne, ili se varam?
Reci ce sama...
Nego, da pitam sad ja, koji knez MihaJlo je u pitanju? Po kom(kojem) to knezu MihaJlu je ulica dobila ime i posle koliko godina nakon njegove smrti)
Gde je rodjen, kad je umro?
Da li postoje DVA kneza MIhaila OBRENOVICA, i oba rodjena u Kragujevcu, istog dana, istog sata, iste godine, i umrla na isti nacin (ubijena "oba")
Od toga bi mogao zavisiti odgovor, inace CRTICA ne postoji, ali postoji nesto drugo, ako se varam neka me neko ispravi!

Nesigurnost se odnosila na sve nabrojano... I crticu, i J, i navodnike, i ... Nisam više sigurna ni kako se zovem.
Pre nekoliko dana, jedan učenik VI razreda mi se potpisao sa Немаља, sa sve kukicom na љ. Dakle, nije lapsus, čovek tako piše nj, a ja se sekiram za gramatiku. ;) On već trguje starim gvožđem, za neku godinu će zarađivati više nego ja.

Nesigurnost se odnosila na sve nabrojano... I crticu, i J, i navodnike, i ... Nisam više sigurna ni kako se zovem.
Pre nekoliko dana, jedan učenik VI razreda mi se potpisao sa Немаља, sa sve kukicom na љ. Dakle, nije lapsus, čovek tako piše nj, a ja se sekiram za gramatiku. ;) On već trguje starim gvožđem, za neku godinu će zarađivati više nego ja.

Šta mi pričaš, izgleda da je onaj veseli Ekrem bio u pravu i bar jednom rekao nesto pametno: Da sam zavrsio fakultet imao bih 3oo eura platu, ovako...:(

Ja i ovde da se javim da sam dobila devojcicu jutros u 2:35h i najlepsi osecaj na svetu je ubedljivo biti mama. Kada sam shvatila da sam mama? Pocela je da place ja je prislonila na grudi i usledio je tajac, prekinut po kojim zvukom osecaja spokoja.. Ona zna da je tu bezbedna.

Valentina se uclanila u vasu biblioteku, kupio taja prvu slikovnicu i doneo u bolnicu, stavio u krevetac i kaze valja se knjiga da bude pametna i nacitana. E odusevio me ;)

Svadba je bila 07.09.
I ja ne zelim da se probudim iz ovog sna....
Kao neko ko je maximalno organizovan i ko je sve sam osmislio i realizovao, zaista nisam verovala da cu toliko uzivati...
Sve mi se poklopilo,ali sve...do poslednje sitnice mi je svaka zelja uslišena i ispunjena...
A najpre nikako da nadjem vencanicu, pa sam je vikend pre svadbe zamenila za novu novcijatr koju sam od početka cekala,pa su nam se izjalovile burme, do kojih smo ipak u poslednjem casu dosli,došao mi je brat iz Kanade,ma more nekih vaznih i manje vaznih stvari se poklopilo na moju radost...
Subotu pred vencanje sam pre plakala zbog kise, jer je citava koncepcija bila zamisljena na otovrenom, haljina pre raskošna...toliko sam bila ocajna da sam na kraju od sestre dobila takvo predavanje,da sam se ozbiljno trgla...
Jutro je osvanulo sivkasto,ali suvo...a onda je pocelo da se pomalja sunce...da bi taman kada je trebalo, sijalo punim sjajem...
I tako do kraja...
Toliko su se svi potrudili ... Crkveni hor..kao nekome ko peva, bilo mi je vazno da budu na visini zadatka,nas paroh sa jos dva svestenika...brinuli su cak i o mom slepu dok smo obilazili krugove...Muzika u restoranu, sa kojom smo se prethodno vidjali je izmamila mnogo emocija...toliko da je glavnokomandujuci bendom stajao sa strane i plakao dok smo se vencavali...isunce je i tu, na otovrenom sijalo i svi su bili lepi i svecani...
Ljudi kod kojih inace odlazim na manikir , friziranje,po cvece...dali su sve od sebe...frizer je insistirao da pre sečenja torte dodje u hotel da mi podigne kosu i promeni ukras, jer sam smatrala da vencanica zasuzuje celodnevno nosenje,pa eto da ipak malo promenimo nesto...
Toliko se lepih emocija rodilo...
Uspela sam da uz Grka Zorbu, mladozenji priredim iznenadjenje,da zajedno odigramo sirtaki i razbijemo poneki tanjir...
Bilo je lepo, veselo, emotivno...
Proživela sam svoju bajku,citave nedelje nisam radila, provodila sam vreme sa najbližima koji su inace daleko, sa mojim milim kumovima...i e o ne spavam , mada ujutru radim, jer zelim da zapamtim ovaj osecaj...da ga zadržim...zauvek...
Mi smo dugo zajedno,ali ipak se sve promenilo...kao da se bolje osluskujemo i dublje gledamo...
Danas sam se zapitala koliko sreće covek moze da podnese i jesam li je ovoliku zasluzila?
Odem na nedelju dana i propustim dva najvažnija dogadjaja u sezoni. Makice, čestitam ti rodjenje ćerkice, a Valentini želim dobrodošlicu u našu biblioteku, dug i srećan život. I bravo za tatu! Divan gest.

Kereferko, zaslužila si da svadba bude savršena, mnogo si se potrudila oko svega, a želim da ti takav bude i ceo život. Divno si nam sve opisala i rasentimentalisala nas! Još kad bismo mogli da vidimo neku sličicu. Makar bez lika ili bar samo haljinu.

Pre, sad već dosta godina, pozove mene drugarica da njenoj mlađoj sestri, tada je bila negde na kraju osnovne, ja uveliko inženjer, pokažem matematiku i fiziku. Nije problem, dođem ja lepo i tu me njihova majka zamoli da ovoj kažem reč, dve kako treba da se uči, da je škola važna i sve tako. Odradimo nas dve to nešto zadataka i ja počnem tiradu da ne treba da se bori za bedne dvojke, sa njenom pameću može to mnogo bolje blablabla.. Gleda mene ono dete, znamo, se i odmah: kolika ti je plata? Ja u zbunu, molim? Šta ću, kažem joj, nije to moja sramota. Kaže meni klinka: znaš našeg čiču, limara, on zaradi mesečno, pa nešto bi možda i deset puta više od mene. A tetka frizerka, opet neka cifra. Ne muči ni sebe ni mene, daj da navučemo dvojku, pa da otvaram salon i ja. Ma nije imala 15 godina...

Vidim da ste me pominjale, a i da i dalje traje rasprava oko pisanja naziva ulica u kojoj neću da uzmem učešće, (iako sam završila Filološki), jer se od pravopisa pravi cirkus, a ja se pitam šta sam ja učila i u školi i na fakultetu, kad je sad sve "puj pike, ne važi".

Ne, njegovu valjda i " udarnu". Crveno klasje ( mo lslobodan prevod). Vratice sa nasa Madame iz Tunisa, nadam se da ni ona svoju nije procitala;)

Ma i i ona i ja smo se zeznule da smo ponele na Mediteran Kineza.
Nego ona rece da je to jedino ponela, ja jos jedno 13 knjiga, a neke i ovde nasla, ali cu imati grizu savesti ako ona svoja bedra i nedra procita , a ja ovo klasje jok.
Tebi ce se mnogo dopasto Stajnebekova knjiga. Obecavam:)
Fin roman, onako starostavan.:heart:

E pa Rayela, i u pravu si i nisi. Nisam ni ja pročitala Kineza (Mo Jan, Velika nedra i široka bedra) do kraja. Ostalo mi još 50 strana, što me neće sprečiti da odmah sad iznesem svoje utiske. Nekako su mi utisci jači dok čitam, nego kad završim.
Mo Jan je veliki pisac. Bar sudeći po ovoj knjizi. (Čitala sam i njegove Promene, to je dosta slabije). Ali su prevodilac i izdavač mizerni.
Kineska provincija od 30-ih do 90-ih godina prošlog veka, prikazana kroz porodicu Šanguan, njene uspone i padove. Porodicu su držale žene, svekrva, majka i ćerke, muškarci su većinom bili slabići, što ih nije sprečavalo da budu tirani.
Mo Jan je vrstan pripovedač, ali nije ga lako čitati. Mnoge pasuse i rečenice sam čitala i po 2-3 puta jer su toliko nabijeni dogadjajima da prosto nisam mogla sve da svarim samo jednim čitanjem. Ne mogu da kažem da mu je jezik živopisan jer je uglavnom opisivao mučenja, ubijanja, težak rad, kojekakve golgote. Ali je to izuzetno snažno i upečatljivo opisano.
Drugi razlog što sam neke delove morala da čitam više puta je nedoslednost u prevodu, naročito u imenima. Nekad se i u istoj rečenici ime glavnog junaka (iako je po meni glavni junak - majka) piše Đintong i Jintong (ostavljena engleska transkripcija), pa onda drugi lik, čas je Nemu Sun, čas Nemi Sam, onda se ja vraćam da vidim da nisam nešto propustila, da ih nema dvojica sličnih imena jer je bilo pet nekih mutavaca, ali samo taj jedan je pominjan po imenu. Pa onda štamparske greške.. sve je to mene jako nerviralo i kvarilo utisak i uživanje u čitanju.
Mislila sam da se žurilo da se knjiga prevede i izda kad je Mo Jan dobio Nobelovu nagradu (za 2012.), ali vidim da je izdata 2008. Prema tome, nije bilo razloga za žurbu i takvu aljkavost.
Za Mo Jana i Velika nedra i široka bedra sve pohvale, a za izdavača, Portalibris i prevodioca Milku Medić, kritike. I ja se bavim prevodjenjem, pa kad pročitam ono što sam uradila, mnoge greške ispravim. A potpisan je i lektor Tatjana Stanić, koja baš i nije odradila svoj posao.
Nisam se do sada bavila kritikama ove vrste, ali ovo delo zaslužuje mnogo bolji tretman.
U svakom slučaju preporuke. Nije lako, ali vredi mu posvetiti vreme.

Inače, provela sam se lepo, ali nije mi bilo lako - jedi, pij, lezi.... Vreme nas je poslužilo (tamo valjda i nema ružnog vremena), more je bilo toplo i bila bi to vrhunska uživancija da nije bilo meduza. E te nemani su nam pokvarile uživanje, ali nas nisu oterale na bazene. Otišla sam na more i u moru sam se kupala.
Usput sam zvirkala šta drugi čitaju. Videla sam Joa Nesbea, Sparksa, Danijelu Stil, Alis Manro... na raznim jezicima.
Ja mog Sparksa (Beležnica) nisam završila, Prvu damsku detektivsku agenciju nisam ni počela.

Hvala od srca..
Poranile smo ned dana ;)
16 nam bio termin.. no nikad nije rano/kasno za prave stvari.
Sad citam "Ostrvo s blagom" tj vise mi visi pored jastuka da me uspava.. procitam stranu i okrenem se ;)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back