Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Uzela sam Velika nedra i široka bedra, Mo Jena. :zurka:

Otišle moja koleginica-književnica i ja u Gradsku biblioteku da ona vrati, a ja uzmem tu knjigu. I tamo simpatičan mladić kaže: Može.
E, a kad je ukucao tamo nešto, kaže, ne može, rezervisana je...a mi :( :confused:
Ali onda uskoči njegova koleginica, pa kaže, Mislim da je vraćena još jedna. Te oni provere, jeste.
Onda sam još morala "preko" da mi upišu broj u moj kartonski kartončić.

Tako da sam ja uzela nobelovca, svi su bili ljubazni i popravila sam mišljenje o Gradskoj biblioteci. Za sada, a da li će biti za stalno, videćemo. Sigurno ću češće sad ići tamo po knjige.

Ma ne smaras nego je to ovde kod mene katastrofa ( te e-knjige). Em ih nema, a ako ih ima kostaju kao i one od artije.
Cenim da bi tako bilo i kod nas, ako bi recimo bilo koja izdavacka kuca uvela i e-knjige. Ali ih za sada nema.

Na balkanskom piratskom nebu imaš na desetine hiljada besplatnih e-knjiga. Jednostavno ih skineš sa neta, prebaciš na čitač ili tablet i uživaš. Naravno da to nisu profesionalno obrađene e-knjige, ali sigurno 80% njih su sasvim pogodne za čitanje.

Znam da u Njemačkoj ta situacija sa pravima nije baš najsjajnija, ali ne vjerujem da će neko od njemačkih vlasti da se nasikira ako ti odeš na neki srpski sajt i skineš neke amaterske e-knjige na srpskom.

Uzela sam Velika nedra i široka bedra, Mo Jena. :zurka:

Otišle moja koleginica-književnica i ja u Gradsku biblioteku da ona vrati, a ja uzmem tu knjigu. I tamo simpatičan mladić kaže: Može.
E, a kad je ukucao tamo nešto, kaže, ne može, rezervisana je...a mi :( :confused:
Ali onda uskoči njegova koleginica, pa kaže, Mislim da je vraćena još jedna. Te oni provere, jeste.
Onda sam još morala "preko" da mi upišu broj u moj kartonski kartončić.

Tako da sam ja uzela nobelovca, svi su bili ljubazni i popravila sam mišljenje o Gradskoj biblioteci. Za sada, a da li će biti za stalno, videćemo. Sigurno ću češće sad ići tamo po knjige.

I ja sam danas dobila moje Crveno klasje" od predmetnog. Debela knjiga, necu bas skoro da je citam.

- - - - - - - - - -

Na balkanskom piratskom nebu imaš na desetine hiljada besplatnih e-knjiga. Jednostavno ih skineš sa neta, prebaciš na čitač ili tablet i uživaš. Naravno da to nisu profesionalno obrađene e-knjige, ali sigurno 80% njih su sasvim pogodne za čitanje.

Znam da u Njemačkoj ta situacija sa pravima nije baš najsjajnija, ali ne vjerujem da će neko od njemačkih vlasti da se nasikira ako ti odeš na neki srpski sajt i skineš neke amaterske e-knjige na srpskom.
Ma bas njih briga za skidanje knjiga sa srpskih sajtova, oni su samo odvratini sa muzikom i filmovima, tu mora covek da otvori svih 8 ochiju.

Je l čitao neko romane Oskara Daviča u posljednje vrijeme? U trenutku slabosti naručio sam mu sabrana djela.

12461996571354f747dbc827ad.jpg

Cuj njega, u poslednje vreme?
Ja ga nikada nisam citala, morala sam u skoli valjda neke pesme da "izucavam"., ali ova sabrana dela prvi put vidim.

- - - - - - - - - -

Tri puta je dobio NIN-ovu nagradu. Mora da ga je Rudjer citao. Barem jednu knjigu.

Ja ga nikada nisam citala, morala sam u skoli valjda neke pesme da "izucavam"., ali ova sabrana dela prvi put vidim.

- - - - - - - - - -

Tri puta je dobio NIN-ovu nagradu. Mora da ga je Rudjer citao. Barem jednu knjigu.

Ma, i ja ga se sjećam iz srednje škole. Možda je tada i neki roman bio u lektiri, ali mislim da sam ga zaobišao.
Davičo je pedestih i šezdesetih bio književna zvijezda. Mladi Žika Pavlović dosta se družio s njim. Davičo mu je bio neka vrsta književnog mentora.
Malo sam deprimiran mršavim kvalitetom srpske proze danas, pa, pošto mi se čita nešto domaće, pao mi je Davičo na pamet.
Naručio sam i Ćosićeve Deobe.

Čitao sam Beton i svici i Gladi. Obe su nagrađene NIN-ovom nagradom. Ima Davičo neke serijale, obrati pažnju na redosled kad budeš čitao.

Meni je Davičo bio baš težak za čitanje. Knjige su mu baš konfuzne, milion nekih fleševa, ne znaš ni kad je dan, a kad noć, niti ko je lik o kome se govori, a ne znaš ni ko govori. To skontaš tek nakon par strana. Teme su mu tipične jugoslovensko-socijalističke.

Čitao sam Beton i svici i Gladi. Obe su nagrađene NIN-ovom nagradom. Ima Davičo neke serijale, obrati pažnju na redosled kad budeš čitao.

Meni je Davičo bio baš težak za čitanje. Knjige su mu baš konfuzne, milion nekih fleševa, ne znaš ni kad je dan, a kad noć, niti ko je lik o kome se govori, a ne znaš ni ko govori. To skontaš tek nakon par strana. Teme su mu tipične jugoslovensko-socijalističke.
Taman za Quentina da se odmori malo od Frenzena i Apdejka:)
Da ih nisi mozda citao odavno pa ti tada nisu bile po volji?

Ma, i ja ga se sjećam iz srednje škole. Možda je tada i neki roman bio u lektiri, ali mislim da sam ga zaobišao.
Davičo je pedestih i šezdesetih bio književna zvijezda. Mladi Žika Pavlović dosta se družio s njim. Davičo mu je bio neka vrsta književnog mentora.
Malo sam deprimiran mršavim kvalitetom srpske proze danas, pa, pošto mi se čita nešto domaće, pao mi je Davičo na pamet.

Naručio sam i Ćosićeve Deobe.
I meni se citaju neki nashi pisci, al da nisu ovi najnoviji. Verovatno cu i ja uskoro da se bacim na Cosica, sada ozbiljno i bez ikakvih negativnih
predubedjenja.

Čitao sam ih prije godinu-dvije. Nisu to, u principu, ni loše knjige kad se udubiš u njih i ako si ljubitelj socijalizma, ali je potrebna velika volja i koncentracija dok čitaš.

I Zivojin Pavlovic je pisao o tom vremenu, ali on nije bio neki faktor u sistemu, pre je bio neki tihi disident, a njegove teme iz tog vremena su mi jako drage.

I ja sam danas dobila moje Crveno klasje" od predmetnog. Debela knjiga, necu bas skoro da je citam.
Mo Jen (Velika nedra i široka bedra) je težak 0,83 kg i nije baš podesan za čitanje u busu. I taman sam na odmoru od ponedeljka, i da je kako bi trebalo da bude, a neće biti, otišla bih na more i tamo pročitala njegovih 670 strana za 4-5 dana. A ovako nemam pojma.... ni šta ću da radim na odmoru ni da l ću negde da idem, ni zašto ga uopšte uzimam .... (treba mi!)

na političkoj osnovi, pošto su mu teme takve kaže dole Rudjer

Nikad nije bio nešto popularan da se njegove knjige masovno čitaju i o njima priča u društvu, kao što su se čitali Ćosić, Selenić, Pavić, Meša i još neki dobitnici NIN-ove nagrade. Pesma je bila za lektiru, uglavnom smo se trudili da je nekako zaobidjemo

Pa dobro, jasan je istorijski kontekst njegovog stvaralašta.
Davičo je izvorno pjesnik, nadrealista, tako da i očekujem neku poetsku prozu.

- - - - - - - - - -

Taman za Quentina da se odmori malo od Frenzena i Apdejka:)
Da ih nisi mozda citao odavno pa ti tada nisu bile po volji?

Da, baš to.

:cmok:

Prvo da ga dobijem...:lol:

- - - - - - - - - -

Tajna istorija - Dona Tart
To i ja htedoh da mu preporucim.
A kad dobijes ovaj tablet onda se umoljavaju Rudjer i Quentin ( posto su specijalci za te stvare) da javno odgovaraju na
pitanja nevestih i neiskusnih korisnica elektronskih citaca.
Ja umem da rukujem ( silno pa rukovanje) samo sa ovim kindletom, pojma nemam kako da prebacujem sa kompa na isti.
Ali strpljiva sam, nije pred glavu. cekako da ti dobijes.

To i ja htedoh da mu preporucim.
A kad dobijes ovaj tablet onda se umoljavaju Rudjer i Quentin ( posto su specijalci za te stvare) da javno odgovaraju na
pitanja nevestih i neiskusnih korisnica elektronskih citaca.
Ja umem da rukujem ( silno pa rukovanje) samo sa ovim kindletom, pojma nemam kako da prebacujem sa kompa na isti.
Ali strpljiva sam, nije pred glavu. cekako da ti dobijes.

Nema problema. Za nevješte i neiskusne sam stručnjak. :zloca:

E divno... i prezentaciju si spremila :)

Jao, jesam. Moglo je i bolje, al' mogla sam i gore. Kako god, obavih.

Za one koji vole da putuju za vikende, samo mogu da preporučim odlazak u taj deo Srbije. Hotel Sopoćani je apsolutni krš i podobro štrokav. ali je to poslednja stvar koja vam je bitna kad se nađete tamo. Apsolutno, apsolutno predivna priroda, brojni manastiri, izvor Raške, vazduh... Da ne pominjem fenomenalno ljubazno osoblje hotela, koje se istinski trudi da se osećate dobrodošli, iako čak ni sobaricu nemaju. A kuvarica je ona gospođa o kojoj su pravili emisije, ja gledala prošle godine. Ima 84 godine, kuvala je još Titu, sa jednom pomoćnicom kuva za 50 ljudi. I kuva čudesno.

Da ne bude potpuni spam, dočepah se Izgubiti Juliju.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back