Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja u svojstvu padobranca i spamera..

Samo da kažem da sam u hotelu u Sopoćanima, da sam danas bila u manastiru Sopoćani (logično), u Đurđevim stupovima i u Petrovoj Crkvi u Novom Pazaru. I družila sa nekim finim ljudima. Predivan dan... I kiša nas je poštedela. Pre par godina bila je ona akcija "Podignimo Stupove", tako su ih lepo obnovili, baš milina jedna. Kakva je ruina bio, nije ni čudo, XIII vek, a sad su sve lepo sredili.

Baš, baš mi je sve super.

E divno... i prezentaciju si spremila :)

Nisam ni sudija ni advokat, knjigama se snabdevam u Biblioteci (mislim uzimam na citanje, ako mi se sta izuzetno dopadne kupim da imam), ali bih citirala Dragana Velikica ciji je roman Ruski prozor, Laguna objavila u trece ili cetvrtom reizdanju, nebitno, dakle rec je o citaocu kao takvom, negovom ukusu ili "neukusu"(kako god to ko nazvao):

"-Svaka knjiga ima onoliko verzija koliko i čitalaca. Kada čitamo neki roman, mi se identifikujemo sa onim što čitamo, transponujemo sadržaj u naše asocijativno polje, i po tome je svaki čitalac jedinstven kao otisak prsta....."....

Fajma – Amos Oz, Narodna knjiga 350 str. 8/10
http://www.knjizara.com/Fajma-Amos-Oz-107590

Zanimljivo mi je bilo javljanje sa lica mesta - iz Jerusalima. Nije baš da sam se do sada načitala knjiga iz tog miljea.
Knjiga mi je povremeno bila na ivici dosade, a istovremeno sam je vrlo rado uzimala ponovo u ruke i teško ostavljala. Kontradiktorno ali je tako.

Junak vas istovremeno jako iritira i jako privlači. U mnogo čemu sam mogla da se identifikujem sa njim. Mnoga su mi razmišljanja (politička iliti društvena...) slična njegovim, i to upravo ona zbog kojih ga smatraju čudnim i neprilagođenim. Mada... mislim da su mu sva razmišljanja zapravo takva.
Naročito mi je bila upečatljiva epizoda sa malim dečakom koga uveče čuva dok su mu roditelji (njegova bivša žena i njen sadašnji muž!) zauzeti odlaskom u grad.

Knjiga je izdata 1991. god. dakle još za vreme Arafata. A pre mnogih nemilih zbivanja i pre nego što je (eventualni) izraelsko - palestinski mir konačno otišao do đavola.

Od Oza ću još sigurno pročitati Priča o ljubavi i tami.

Poslednja izmena:
Fajma – Amos Oz, Narodna knjiga 350 str. 8/10
http://www.knjizara.com/Fajma-Amos-Oz-107590

Zanimljivo mi je bilo javljanje sa lica mesta - iz Jerusalima. Nije baš da sam se do sada načitala knjiga iz tog miljea.
Knjiga mi je povremeno bila na ivici dosade, a istovremeno sam je vrlo rado uzimala ponovo u ruke i teško ostavljala. Kontradiktorno ali je tako.

Junak vas istovremeno jako iritira i jako privlači. U mnogo čemu sam mogla da se identifikujem sa njim. Mnoga su mi razmišljanja (politička iliti društvena...) slična njegovim, i to upravo ona zbog kojih ga smatraju čudnim i neprilagođenim. Mada... mislim da su mu sva razmišljanja zapravo takva.
Naročito mi je bila upečatljiva epizoda sa malim dečakom koga uveče čuva dok su mu roditelji (njegova bivša žena i njen sadašnji muž!) zauzeti odlaskom u grad.

Knjiga je izdata 1991. god. dakle još za vreme Arafata. A pre mnogih nemilih zbivanja i pre nego što je (eventualni) izraelsko - palestinski mir konačno otišao do đavola.

Od Oza ću još sigurno pročitati Priča o ljubavi i tami.

Prica o ljubavi i tami je jedna od najdirljivijih knjiga koju sam ikada procitala. Usput i beskrajno duhovita, Jevreji imaju taj predivan smisao za humor i u najcrnjim
zivotnim situacijama. Oz je i meni zanimljiv bas iz razloga da pise o Jerusalimu, on je i sam prva generacija rodjenih u Palestini, kasnije je nastao
Izrael, a on bas pise o tom vremenu pri cemu ima beskrajno mnogo ljubavi i razumevanja za Palestince, za Jevreje ne bas sve.

Freya je sa malo reci lepo definisala knjigu:heart:

Knjiga je i autobiografska, mada je on to stalno poricao, ali je ocigledno da ga i dan danas muci samoubistvo majke kada je on imao
samo ( cini mi se) trinaest godina. Nikada joj nije oprostio sto ga je ostavila.

Poslednja izmena:
Prica o ljubavi i tami je fantasticna knjiga:heart:
Da je slatkis, bila bi najfinija pralina, rucni rad nekog belgijskog majstora iz devetnaestog veka...

Freyo, kratak ali divan opis..:zaljubljena: (posebno ako neko cokoladu :lol:)

Elem, zavrsih ''cuveni klasik'' :mrgreen: Prva dama - S. Elizabet Filips. Vec sam cini mi se rekla da me podseca na neku romanticnu komediju,
knjiga je za opustanje a sta znam..mozda je nekome i za zaglupljivanje.
Nili je skoro celog zivota bila pod staklenim zvonom, najpre kao kcerka poznatog politicara, a posle kao supruga am. predsednika odn. prva dama. Iako
ima oko 30ak god, muka joj je da joj drugi, posebno otac, govore sta treba da radi a sto je posebno u interesu drzave, od toga da ne moze slobodno da izadje na ulicu, od telohranitelja.
Jedan dan odluci da se uvuce medju grupu turista i prerusena pobegne iz Bele kuce, da oseti slobodu i normalan, obican zivot.
Tu pocinje njega avantura..

Uzela sam pre neki dan Dariju Haron - Bekstvo iz harema..
https://www.laguna.rs/n1681_knjiga_bekstvo_iz_harema_laguna.html
Nadam se da nema mnogo erotike :rumenka: :lol:

A pri tom se svi žale da su knjige skupe, iako su u Srbiji nove knjige među najjeftinijima u Evropi. Već u Bosni u kojoj je životni standard sličan, knjige su oko 30% skuplje. Hrvatsku ne smijem ni da spominjem.

Pa nisu bas ni pristupacne ni u Srbiji..bar za mene..Treba to porediti da standardom.
Ovako ispada (po nasim politicarima, pre svega) da smo mi po svemu najjeftiniji u Evropi..mozda al za svedsku platu :mrgeen:

Pa nisu bas ni pristupacne ni u Srbiji..bar za mene..Treba to porediti da standardom.
Ovako ispada (po nasim politicarima, pre svega) da smo mi po svemu najjeftiniji u Evropi..mozda al za svedsku platu :mrgeen:
Knjiga ima svoju cenu, a ako se uzme u obzir tiraz od 1000 primeraka za knjigu koja je i prevedena sa nekog stranog jezika onda su knjige
u Srbiji zaista jeftine.

Knjiga ima svoju cenu, a ako se uzme u obzir tiraz od 1000 primeraka za knjigu koja je i prevedena sa nekog stranog jezika onda su knjige
u Srbiji zaista jeftine.

Jesu jeftine, sigurno dosta jeft. nego u EU n.pr, ali ako se uzme u obzir kolike su plate - onda nama nisu.
Izvinjavam se ali to je moje misljenje.

Sticajem okolnosti znam da knjiige imaju svoju cenu, koliko kosta stampanje, prevodjenje, itd.

Jesu jeftine, sigurno dosta jeft. nego u EU n.pr, ali ako se uzme u obzir kolike su plate - onda nama nisu.

Sticajem okolnosti znam da knjiige imaju svoju cenu, koliko kosta stampanje, prevodjenje, itd.

Naravno da, nažalost, većini ljudi u Srbiji ništa nije jeftino, ali, objektivno, knjige bi teško mogle biti jeftinije. I sad izdavači da bi smanjili troškove često zakidaju na prevodu, lektorisanju, tehničkoj pripremi, opremi...

Pa verujem, ali knjiga nije hleb ili neka druga socijalna kategorija, ako ne moze i nece da se plati trzisna cena onda nece biti ni knjiga.

Naravno da, nažalost, većini ljudi u Srbiji ništa nije jeftino, ali, objektivno, knjige bi teško mogle biti jeftinije. I sad izdavači da bi smanjili troškove često zakidaju na prevodu, lektorisanju, tehničkoj pripremi, opremi...

Slazem se, svakako.

Ali dobra stvar je sto cesto ima nekih akcija, popusta..i tada su knjige cesto za dzabe. Isto tako i na Kupindu, Limundu.
Ja sam kupila knjigu za 200 din :eek: Kao nova, nema ostecenja..

Slazem se, svakako.

Ali dobra stvar je sto cesto ima nekih akcija, popusta..i tada su knjige cesto za dzabe. Isto tako i na Kupindu, Limundu.
Ja sam kupila knjigu za 200 din :eek: Kao nova, nema ostecenja..

Pa svi kupujemo knjige preko neta, polovne, ali hvala Bogu kupuje ih neko i u knjizarama pa onda tako i mi profitiramo.

Naravno, akcije, popusti, polovne knjige u dobrom stanju, sve su to načini da se ne potroši previše na kupovinu knjiga. A tu su i elektronske knjige (znam da smaram već s ovim e-knjigama :rumenko:)

Naravno, akcije, popusti, polovne knjige u dobrom stanju, sve su to načini da se ne potroši previše na kupovinu knjiga. A tu su i elektronske knjige (znam da smaram već s ovim e-knjigama :rumenko:)
Ma ne smaras nego je to ovde kod mene katastrofa ( te e-knjige). Em ih nema, a ako ih ima kostaju kao i one od artije.
Cenim da bi tako bilo i kod nas, ako bi recimo bilo koja izdavacka kuca uvela i e-knjige. Ali ih za sada nema.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back