Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ma nije, covek je lepo rekao svoje misljenje, mi smo se nadovezali, mozda je covek mlad, mozda je bila vrucina, mozda je zaljubljen;)
Jako je tesko u pravom momentu i na pravom mestu citati pravu knjigu.

Ovo je takva istina.
Evo ja citam nastavak Relikvije - Relikvijara i dosadjujem se.
Skoro sam citala Relikviju, pa kada sam videla da mi je nastavak dostupan u biblioteci, resih da iskoristim priliku.
Ali, nesto mi ne ide. Zasicenje Prestonom i Cajldom.
A trebala sam da citam Igracicu goa, da je bilo srece i da mi je ranije poslata knjiga.

Igračica goa - vrlo dobra. Neobično mi je bilo što su poglavlja veoma kratka (te ih ima prilično, za knjigu od dvestotinak starna), pa mi se činilo da je priča dosta iseckana, ali kad se završi poslednje poglavlje onda je utisak da je sve na svom mestu. Jutros sam završila čitanje, i hvatam sebe da čitav dan razmišljam o likovima. Neka mrvica mi fali da bih joj dala desetku (ne znam baš da kažem šta je to), ali bez obzira na to, zaista je dobra knjiga.

A počela sam Vremeplovčevu ženu, i žao mi je što mi se sad spava pa ne mogu sad da čitam, inače bih, i to sa velikim zadovoljstvom. Već sa pedesetak pročitanih strana počela je da me okupira.

Igračica goa - vrlo dobra. Neobično mi je bilo što su poglavlja veoma kratka (te ih ima prilično, za knjigu od dvestotinak starna), pa mi se činilo da je priča dosta iseckana, ali kad se završi poslednje poglavlje onda je utisak da je sve na svom mestu. Jutros sam završila čitanje, i hvatam sebe da čitav dan razmišljam o likovima. Neka mrvica mi fali da bih joj dala desetku (ne znam baš da kažem šta je to), ali bez obzira na to, zaista je dobra knjiga.

A počela sam Vremeplovčevu ženu, i žao mi je što mi se sad spava pa ne mogu sad da čitam, inače bih, i to sa velikim zadovoljstvom. Već sa pedesetak pročitanih strana počela je da me okupira.

E to znaci da te se roman dojmio i da vredi.

Juce je bio savrsen dan za citanje, tmuran i kilav, pa sam to iskoristila da zavrsim "Crveni sari" (Havijer Moro, Vulkan).
Ja sam knjigu ocenila sa pet, meni se svidela. Pretrazila sam malo i staru i novu temu pre citanja i videla podeljena misljenja.
Razumem i one kojima se svidela i one kojima nije. Stil je negde izmedju dokumentarnog i knjizevnog, sve vreme pisac koraca po toj liniji i na pocetku me je nerviralo kad malo vise zagazi u dokumentarno (ako se secate onih navodjenja delova intervjua, taj i taj je rekao to i to o tom i tom), ali brzo sam se navikla.
Mislim da je uspeo lepo da vodi pricu, smireno i detaljno (mozda za nekog previse detaljno?). Mene je prica potpuno uvukla, bas sam se sazivela sa porodicom. Ali sam mu zamerila ono sto cesto zameram piscima - podelu likova na svece i gresnike, gde je sve crno ili belo. Indira, Sonja i Radziv su ljudi bez greske, sve rade savrseno, smireni, puni strpljenja i ljubavi, poverenja prema drugima blablabla. To mi dodje nerealno, kao da nisu ljudi od krvi i mesa.
U jednom komentaru sam videla da je neko napisao da u knjizi nema politike, sa tim se ne bih slozila. Knjiga je puna politickih dogadjaja, perioda priprema izbora, sukoba unutar Indije izmedju razlicitih verskih grupa i td. To je mozda u istoj meri zastupljeno u knjizi kao i privatni zivot porodice ali meni nije smetalo jer je svaki takav dogadjaj bio usko vezan za neku od licnosti, jednostavno bilo ga je bitno pomenuti.
Ko nije citao od mene ima preporuku. Mozda nije vrhunska knjizevnost u pitanju, ali je knjiga koja ce vas provozati i uz koju cete obnoviti ili upotpuniti znanje o Indiji i Nehru-Gandi porodici.

Sad nastavljam Dnevnik jednog penzionera u pdf'u i pocela sam Kucu u Kairu u papirnom izdanju.
Inace kad uzmem knjige iz biblioteke, pokazem ih mm'u pa on izabere sta cu prvo da citam. Poznavanje srpskog mu je na nekom srednjem nivou pa cesto knjigu izabere samo po naslovu ili izgledu korica, posto nema sanse da razume ceo tekst sa poslednje korice. Tako je on izabrao Crveni sari i sinoc Kucu u Kairu, i ostala mi je jos Moja Afrika iz biblioteke.
Mislim da vise necu stici jer se za dve nedelje vracamo u Solun a ima jos puno toga za uraditi ovde, i jos vidjanja sa prijateljima i rodbinom. Sve skupa zaokruzicu 3 meseca u Srbiji i mislim da je Jovanu bas prijalo. Imam malo tremu od povratka dole, uvek mi je tesko da promenim mesto kad se negde lepo adaptiram :/

Citao neko Dzona Grisama Preziveti Bozic?

Čitala ja (u mom izdanju se zvala Preskočiti Božić). Vrlo simpatična knjiga, baš te razgali. Grišamovi junaci u drugim knjigama su obično neki advokati koji se bore protiv kriminala i nepravde, a ova knjiga nema veze s time. Reč je o sredovečnom bračnom paru iz predgrađa koji odluči da jedne godine jednostavno ignoriše dolazak Božića i problemčiće na koje zbog te svoje odluke nailazi.

Kanela je bap lepo opisala Crveni sari. Nisam ga čitala, ali na osnovu ovog što je napisala tačno mogu da zamislim kakva je knjiga.

Crveni Sari je baš takva knjiga kako Kanela reče.
Moja zamerka je bila da je preopširna
---------------------------------------
A sad odoh malo da prilegnem jer sam gucnula uz ručak malo vinceta :hik:

Poslednja izmena:
Čitala ja (u mom izdanju se zvala Preskočiti Božić). Vrlo simpatična knjiga, baš te razgali. Grišamovi junaci u drugim knjigama su obično neki advokati koji se bore protiv kriminala i nepravde, a ova knjiga nema veze s time. Reč je o sredovečnom bračnom paru iz predgrađa koji odluči da jedne godine jednostavno ignoriše dolazak Božića i problemčiće na koje zbog te svoje odluke nailazi.

Kanela je bap lepo opisala Crveni sari. Nisam ga čitala, ali na osnovu ovog što je napisala tačno mogu da zamislim kakva je knjiga.

Hvala Elefteria :) Videh da je ova knjiga pomalo atipicna po tematici u odnosu na ostale njegove, a bas mi trebala neka da razgali :)

Slazem se i ja za Crveni sari sa Kanelom ali i sa lamar - jeste preopsirna.

Hvala Elefteria :) Videh da je ova knjiga pomalo atipicna po tematici u odnosu na ostale njegove, a bas mi trebala neka da razgali :)

Slazem se i ja za Crveni sari sa Kanelom ali i sa lamar - jeste preopsirna.

Dzon Grisam nije pisao o advokatima u toj knjizi?
Sad cu da se srusim od iznenadjenja...
Hvala na info, pogledacu i to cudo, naravno, ako postoji u biblioteci.

U Solunu samo 'Firma' od Grisama, u mojoj biblioteci. A i inace u celom gradu svega 5-6 naslova u bibliotekama, bas sam se sad iznenadila. Jos jedna potvrda da su ovde i tamo popularni razliciti pisci ili od istih pisaca razliciti naslovi.

Inace, citam Kucu u Kairu, na polovini sam i svidja mi se skroz.

]U Solunu samo 'Firma' od Grisama, u mojoj biblioteci[/B]. A i inace u celom gradu svega 5-6 naslova u bibliotekama, bas sam se sad iznenadila. Jos jedna potvrda da su ovde i tamo popularni razliciti pisci ili od istih pisaca razliciti naslovi.

Inace, citam Kucu u Kairu, na polovini sam i svidja mi se skroz.
Ma ukus je svuda isti sto se tice tih pisaca bestselara. Ja sam mozda citala bas tu Firmu ( a mozda sma samo i film gledala sto mu kod takvih
autora dodje isto jer uvek glavne uloge dobija Tom Kruz i neki glumci sa hit lista).
A ko je autor Kuce u Kairu?
Mislim da sam jednom vec pitala, ali mozda sam propustila tvoj odgovor.

Nigdje niotkuda - Bekim Sejranović, Booka 200 str. 8/10
http://www.delfi.rs/knjige/11067_nigdje_niotkuda_knjiga_delfi_knjizare.html

Citat sa nekog sajta:
„Roman nadahnuto i na više razina iskazuje izbjegličku sudbinu Bosanaca, putovanje od nemila do nedraga, od Bosne do Norveške ili, bolje rečeno, konačno u nigdinu. „

(U ovom citatu ima više zareza nego da sam ga ja pisala :lol: )

Do polovine sam je nešto kilavila, a onda sinoć nisam mogla da je ostavim. Čitala do 3 ujutru. Dobra je. Dobra.
Samo mi je nekako... sva siva, odnosno imate sve vreme doživljaj nekog sivila. Ne kažem da je to nešto loše nego samo komentarišem.

Bože, gde su sve ljudi bili prinuđeni da beže.
Mnogi verovatno pre toga na karti nikada nisu ni pogled zadržali na tim područjima u kojima su na kraju završili (pri tom ne mislim na Norvešku).

Dzon Grisam nije pisao o advokatima u toj knjizi?
Sad cu da se srusim od iznenadjenja...
Hvala na info, pogledacu i to cudo, naravno, ako postoji u biblioteci.

Nisam citala nista od njega ali trazeci ovu knjigu vidim da odudara od njegove uobicajene tematike, skroz..
''Zamislite jednu godinu bez Božića. Bez prepunih tržnih centara, bez dosadnih kacelarijskih zabava, bez voćnih torti, bez neželjenih poklona. To je upravo ono što su Luter i Nora Krank imali na umu kada su odlučili da, samo ovaj put, preskoče praznik u potpunosti. Njihova kuća biće jedina u ulici Hemlok bez Sneška na krovu, neće prirediti godišnju zabavu na Badnje veče; neće čak imati ni božićnu jelku. Neće im biti potrebna zato što će se dvadeset petog decembra otisnuti na krstarenje po Karibima. Ali kao što će ovaj umorni par uskoro shvatiti, izbegavanje Božića imaće ogromne posledice -- i to nije ni upola onako kao što su zamišljali.Jedna klasična priča savremenog doba, propustiti Božić nudi vedar pogled na metež i pomamu koji supostali deo naše praznične tradicije.''
6879_1.jpg

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back