Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Što pa da ne? ;) Kakve sve gluposti imam u svojoj bibloteci, ovo je bre kultno delo... :zkez: Ako ne ja, čitaće moje unuče...:lol:

- - - - - - - - - -

Tebi skup...:zcepanje: Moj je bio 99 dinara.

- - - - - - - - - -

Sad još da mi Quentin kaže da je ovaj Žika loš, ću se utepam...:dash:

- - - - - - - - - -

Neću, bre, zezam se...:lol:

- - - - - - - - - -

Joj, mrzi me da idem na Nišvil, duva vetar...:sad2:
Ja mislim da Dantea necu nikada citati, a nije da ga nemam:D
Ne razume se Quentin mnogo u Ziku, ja ti kazem da ce da ti se dopadne.
Doduse ja tu knjigu nemam, al Zika sve lepo pise.
Skupoi mi, 10 evra, kupicu i ja na jesen u Srbiji, Tamo sve dzabe, a ima i da se maznjava:zcepanje:

Rayela, tišina:D Ja sam tu knjigu čitao, za razliku od tebe. :cool:
Istina, davno je bilo. Nešto mi se smušeno tada činilo. Ima li to neke veze sa Dostojevskim? Je l Žika snimio i film po tom romanu?
Tesko mi je sa ovog tableta da istražujem. Ali Ziku inace treba čitati.

Quentine, do koje strane si stig'o? Ja do 473. Ne izlazim, smrzla sam se, idem da obujem čarape, pa se vraćam na terasu. Moram sutra da završim knjigu, u nedelju imam goste.

Još nisam do pola stigao (moje izdanje ima oko 460 strana). Na proputovanju sam i dalje. Sutra idem kući, pa ću najzad da se skrasim u svojoj fotelji.

A od Žike Pavlovica preporučujem Zid smrti, a i ovi Dnevnici su interesantni. Lapot nije ostavio poseban utisak na mene. Trebao bih ponovo pročitati te knjige koje sam valjda površno čitao prvi put.

Moja ima 674 strane...

Ja sam Lapot čitala i mnogo me ganuo... Greota je kako se nekad postupalo s nemoćnima...:( Imam Zid smrti, ali nemam pojma gde je zatrpan. Nisam ga skoro videla ni čitala.

- - - - - - - - - -

Kako sam ovo rekla, ispade da sam Zid smrti pročitala. Ne, nisam...:lol:

Post je prošao.:) Uzela sam knjigu u ruke.:) Posle više promašaja u poslednje vreme, želela sam nešto provereno. Neko dete sa Književnosti me podeseti na Remarka. Davnih godina sam pročitala, mislim ceo komplet, ali sam uredno zaboravila gotovo sve. I tako, gledam danas i odlučih se za Nebo nema miljenike. Jeste melanholično i jeste tužnjikavo, ali ja uživam. Napokon! :worth:

Imam pitanje za kompetentne, a koliko vidim ovde ih ima. Zašto se Remark ne smatra nekim, ajd' da kažem kvalitetnim, piscem? Koliko vidim, nekako je izašao iz mode. Sa druge strane, maltene ko god ga je čitao, a nije ljubitelj recimo Suzane Mančić, smatra ga dobrim piscem. Donedavno je smatran klasikom, sad nemam takav utisak. Vara li me utisak ili postoji neko objašnjenje, od strane onih koji zvanično ocenjuju dela.

Za mene je kvalitetan pisac svako ko privuče moju pažnju, natera me da mu se vratim i pamtim ako ne pročitano, a ono bar osećaj koji je izazvao u meni tokom čitanja. Ne zanima me ime i prezime. Tako na primer ne volim mnoge "dobre" pisce, jednostavno zato što mi ne leži žanr kojim se bave. Ali, takve ne komentarišem negativno. Božemoj, ima nas raznih, ukusi su različiti.
Evo, baš me je iznenadio komentar Antuna Tuna o Gogolju. Ovo je prvi put da sam čula da se Gogolj nekom ne dopada.

Remark je jedan od pisaca koji su se na angro prodavali preko sindikata 70-80-ih godina, i moguće da je to stvorilo revolt kod pojedinih...

- - - - - - - - - -

Ograđujem se. Tek sad videh da je pitanje upućeno kompetetntnima...:zkez:

Za mene je kvalitetan pisac svako ko privuče moju pažnju, natera me da mu se vratim i pamtim ako ne pročitano, a ono bar osećaj koji je izazvao u meni tokom čitanja. Ne zanima me ime i prezime. Tako na primer ne volim mnoge "dobre" pisce, jednostavno zato što mi ne leži žanr kojim se bave. Ali, takve ne komentarišem negativno. Božemoj, ima nas raznih, ukusi su različiti.
Evo, baš me je iznenadio komentar Antuna Tuna o Gogolju. Ovo je prvi put da sam čula da se Gogolj nekom ne dopada.

Remark je jedan od pisaca koji su se na angro prodavali preko sindikata 70-80-ih godina, i moguće da je to stvorilo revolt kod pojedinih...

- - - - - - - - - -

Ograđujem se. Tek sad videh da je pitanje upućeno kompetetntnima...:zkez:

:zcepanje: Ti si svakako nekompetentna. Naročito posle toliko pročitanih knjiga. :zcepanje:

I meni je sa mog laičkog stanovišta, nekoga ko se ne razume, nego samo voli knjige, važno da me knjiga pokrene i probudi emociju. Ali, zašto se Remark ne smatra bog zna kako velikim pisem, šta mu to fali? I dalje postoji mogućnost da je moj utisak netačan.

To za kupovinu osamdesetih nekih godina jeste tačno, i moj komplet datira otada. I zahvalna sam mojima što su ga kupili, te smo mi deca u poznim tinejdžerskim i ranim mladalačkim godinama, sve iščitali. Nije važno što smo zaboravili.

:zcepanje: Ti si svakako nekompetentna. Naročito posle toliko pročitanih knjiga. :zcepanje:

I meni je sa mog laičkog stanovišta, nekoga ko se ne razume, nego samo voli knjige, važno da me knjiga pokrene i probudi emociju. Ali, zašto se Remark ne smatra bog zna kako velikim pisem, šta mu to fali? I dalje postoji mogućnost da je moj utisak netačan.

To za kupovinu osamdesetih nekih godina jeste tačno, i moj komplet datira otada. I zahvalna sam mojima što su ga kupili, te smo mi deca u poznim tinejdžerskim i ranim mladalačkim godinama, sve iščitali. Nije važno što smo zaboravili.
Ja sam Remarka citala sa svojih petnaest, sesnaest godina zivota i naravno , bila sam odusevljena.
Studirala sam nemacki, na cetvrtoj se godini uci i diskutuje samo dvadeseti vek, a tu je Tomas Man, Böll i Hesse. Mozda je jos neko, ali sam zaboravila.
I ja tako nevina i naivna pitam profesora zasto se nigde ne pominje Remark ama ni jednim slovcetom. Covek me je pogledao prezrivo, " iz ochima"
i rekao da on nije knjizevnik nego ratni reporter, dopisnik , da tu nema sta da se analzira jer je sve jasno kao kad citas novine.
Nije mi padalo na pamet da ga ponovo citam. Pre nekoliko godina u jednom beogradskom apartmanu nadjem Trijumfalnu kapiju i kao pocnem da citam.
Nisam mogla da verujem da sam ga nekad " gutala". Mozda je zbog prevoda, ali i to je bilo neko starije izdanje tako da je tesko da je los prevod
u pitanju. Mozda cu nekada iz radoznalosti citati na nemackom, ali samo , za mene , njegovu najbolju knjigu Na zapadu nista novo.
E sad, kod mene je verovatno u pitanju to sto je moj profesor ( a koga sam obozavala) rekao to sto je rekao.

@Krasuljak

Mrtve dushe su remek delo svetske knjizevnosti, ne samo ruske, jednostavno jedno od najgenijalnih dela ikada napisanih.
Koga mrzi, nema vremena, volje, da se bavi Rusima, dovoljno je da samo procita Mrtve dushe i sve ce mu biti jasno
Inace, ako covek nema ovakvih predrasuda kao ja u slucaju Remark svakako da treba da cita i da uziva u cemu god zeli.
Ja recimo volim one sestre, Engleskinje, a sigurno su i one nikakva litaretura, ali uzivam citajuci ih.

Poslednja izmena:
Hvala, malo si mi razjasnila.
Koliko je profesor u pravu, verovatno će vreme pokazati, ono je najbolji sudija.

A sestre Engleskinje najobožavam...
Ma i ja, ja uopste te Engleskinje i Engleze obozavam.
Citam Forstera ( Maurice) nekako paralelno sa Amerikancem ( Philip Roth), ali srce vuce za Engleza iako je u ovom romanu koji je verovatno
i autobiografski, spoznaja decaka o ljubavi prema istom polu. Nista meni kod Engleza i Engleskinja ne smeta:D

Nemesis je jako fina knjiga, ali nekako bolna, ne znam da li sve njegove knjige imaju veze sa jevrejskoj cetvrti u Njujorku.

Drugari moji, veliiiki pozdrav sa Fruške Gore. Tu sam na vikendu kod kumova i delimično uživam jer imam prevod koji moram da završim do ponedeljka.
Ovo je jedini vikend kad im je bilo zgodno da nas pozovu jer im deca nisu tu. (Kako se to menja, ranije smo čekali da matorci negde odu da zovemo društvo, a sad čekamo da odu deca.:zper:)
Napravili smo kompromis, doći ćemo (možda će nam ovo biti sve od letovanja ove godine) s tim što ću ja morati da radim. I eto me za super kompjuterom (njihovog sina) red rada, red jela, red šetnje, red foruma, pa tako redom...

I tako pratim ovu raspravu o Gogolju i Remarku. Meni Mrtve duše jesu jedna od najboljih knjiga svih vremena, ali isto tako mi je potpuno jasno da se nekom ne dopada. Moj profesor ruske književnosti na faksu je rekao kad smo radili taj roman:"Vrlo je moguće da vam se ovaj roman ne dopadne, ali ako vam se dopadne biće sigurno jedno od dela kome ćete se uvek vraćati".
Što se Remarka tiče, ja sam ga isto čitala kao mladja i dopadao mi se. Sad odavno nisam, pa ne znam kako bi mi prijao. I sad, rizikujući da izazovem zaprepašćenje nekih, priznajem da je on meni u rangu Hemingveja. Nekako mi je slična tematika, valjda zato. A nek je Remark i ratni reporter, nije ni to baš lako biti uspešan i zanimljiv širokim narodnim masama.

Joj, mrzi me da idem na Nišvil, duva vetar...:sad2:
I što se tiče Bir festa i mog neodlaska na Garavi Sokak, čula sam posle da se kiša spustila baš kad su oni svirali i da je bila potpuna propast. Tako da je dobro što nisam otišla.

Blago tebi, uživaj na Fruškoj Gori.

Kad pomenu Hemingveja, meni se on nije dopao, kad sam čitala u mladim danima. A Remark jeste, a evo i sad mi se sviđa. Završiću ga uskoro, cca manje od 24 h. Lepše volim Evropljane.

Što reče Rada, ukusi su različiti.

Kad pomenu Beer fest, Keltsi su noćas negde do 3:30. valjda. Ćerka hoće da ide, nema čime da se vrati, mi smo podaleko odatle, ona kaže snaći će se, muka mi je... Tata je na terenu, ne može ni on po nju, sve i kad bi hteo. Uf!!!! :huh:

Drugari moji, veliiiki pozdrav sa Fruške Gore. Tu sam na vikendu kod kumova i delimično uživam jer imam prevod koji moram da završim do ponedeljka.
Ovo je jedini vikend kad im je bilo zgodno da nas pozovu jer im deca nisu tu. (Kako se to menja, ranije smo čekali da matorci negde odu da zovemo društvo, a sad čekamo da odu deca.:zper:)
Napravili smo kompromis, doći ćemo (možda će nam ovo biti sve od letovanja ove godine) s tim što ću ja morati da radim. I eto me za super kompjuterom (njihovog sina) red rada, red jela, red šetnje, red foruma, pa tako redom...

I tako pratim ovu raspravu o Gogolju i Remarku. Meni Mrtve duše jesu jedna od najboljih knjiga svih vremena, ali isto tako mi je potpuno jasno da se nekom ne dopada. Moj profesor ruske književnosti na faksu je rekao kad smo radili taj roman:"Vrlo je moguće da vam se ovaj roman ne dopadne, ali ako vam se dopadne biće sigurno jedno od dela kome ćete se uvek vraćati".
Što se Remarka tiče, ja sam ga isto čitala kao mladja i dopadao mi se. Sad odavno nisam, pa ne znam kako bi mi prijao. I sad, rizikujući da izazovem zaprepašćenje nekih, priznajem da je on meni u rangu Hemingveja. Nekako mi je slična tematika, valjda zato. A nek je Remark i ratni reporter, nije ni to baš lako biti uspešan i zanimljiv širokim narodnim masama.

I što se tiče Bir festa i mog neodlaska na Garavi Sokak, čula sam posle da se kiša spustila baš kad su oni svirali i da je bila potpuna propast. Tako da je dobro što nisam otišla.
Nema sta da se zaprepascujes, Hemingvej je tu gde je i Remark, ali su nekada vazila neka druga pravila pa je zato Hemingvej Nobelovac, a Remark kao u onim filmovima
gde stoji " igrali su u sporednim ulogama" Mozda nisi pratila detaljnu neku nasu pricu na PDF Knjizevnost, Direkt je preprocio citanje knjige Kaputt ( Kurcio Malaparte)
a i taj Malaparte je bio ratni izvestac, knjige ( obe ) pravio je neki kolaz od svojih reportaza ( valjda za Korijere dela sera), ali citas to kao
da citas najuzbudljiviju knjigu pri cemu kod njega nema nekakvih ljubanvnih prica.

Mrtve dushe su mene raspametile, ali , sramim se priznati, citala sam je tek pre nekoliko godina jer mi je vec sam naslov ranije bio nekako
"nemoguc", pojma nemam ni sta sam zamisljala pod tim " dushama". Covek na samo nekoliko stotina stranica pishe jedno remek delo gde pa opet
radoznao covek sazna i razume ceo sistem te Carevine , usput i umire od smeha.

Poslednja izmena:
Šta ti je bre neprijatno Rayela, pa ja nisam ni pročitala još Mrtve duše, pa mi nije neprijatno. Al, pročitaću, imam ih. ;) Čitala sam samo Taras Buljba i Revizor

Bijićka, lepo se provedi. Ja se ove godine zbog velikih kiša i klizavog terena ne popeh na FG, a bilo je u planu. Zbog toga smo celo pre podne šetali Novim Sadom, sve do ručka. Ali sam bar upoznala Smokvu... :heart:

Komplikovana je to knjiga, ali u smislu istorije, nekih cinjenica iz WWII , koga to ne zanima i ne mora da cita knjigu

Mene ne zanima, to smo apsolvirali davno...:manikir:

Za Kamenitu:
Nebo nema miljenike nije ratno izveštavanje, već jedna divna ljubavna prića sa normalno tužnim krajem. I to što mi nije potrebna dodatna analiza meni baš prija...;) Nismo svi rođeni analitičari. A to što ću da pročitam tuđu kritiku, to mu dođe kao kad rešavam kviz znanja a ispod imam sve odgovore pa gvirim zavaravajući samu sebe...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back