Nađoh u polici knjigu Najlepše priče nemačkih romantičara, koje sam ko zna kad i ko zna zašto kupila. Kako god, tu su pripovetke sledećih autora: Klemens Marija Brentano, Ludvig Ahim fon Arnim, Ludvig Tik itd. Pitanja za Rayelu: znače li ti ta imena nešto? Vrede li to čemu?
Pa znace mnogo, to je bio kuluk na temu Romanticari, ali sve sto je kuluk to i ne volis tako da se njihovog psianija i ne secam.
Quentin je lepo primteo da su nas na tim studijama mnogo yebavali sa poezijom koja po logici stvari retko koga zanima, onda
sa nekim 18.i 19.vekom, nisam ni pre toga mnogo volela poeziju, a posle toga stvarno ni malo.
Citala sam neke njihove novele ( od sve trojice) u secanju su mi ostale kao jako lepe, prijatne, cini mi se da su bile i kratke.
Nego, bre, dobro si me podsetila da ti ljudi i postoje

Inace je najpoznatiji medju romaticarima E.T. A Hofman koji je bio uzor raznim velikim knjizevnicima, izmedju ostalih su tu
i Edgar Alan Po
Bodler , Dostojevski, Balzak, Gogolj
U Kenigsbergu je studirao prava u vreme kada je na univerzitetu predavao Imanuel Kant i, kao svaki pravi romantičar, tvrdio je da tog filozofa uopšte nije u stanju da razume. Zbog čestih sukoba sa nadređenima i političkih karikatura, više puta je gubio službu i bivao premeštan u Plok, Poznanj, Bamberg, Drezden. U Drezdenu je delovao kao direktor opere i baleta, i kapelmajstor. Bavio se teorijom i kritikom muzike, kao i komponovanjem, ali njegova dela su ostala u senci eminentnijih imena iz sveta muzike, kao što su Mocart i Betoven.
Književnim radom je počeo da se bavi relativno kasno, u svojoj trideset osmoj godini. Izuzetno nadaren i senzibilan umetnik, u svoj pripovedački stil utkao je svoje shvatanje estetskog impulsa koji muzika izaziva u duhu istančanog slušaoca. Njegove pripovetke nose pečat romantizma: fantazija, imaginacija, nesputanost, dvojništvo - osnovne su odlike njegovih dela. Društvena invektiva i jetka ironija odzvanjaju na svakoj stranici njegovih priča.
Kao sanjar, mitolog i apologet umetnosti, Hofman stoji rame uz rame sa ostalim značajnim imenima nemačkog romantizma kao što su Ludvig Tik, Žan Paul, Šamiso i Fuke.
Preminuo je 24. juna 1822. godine u Berlinu, u četrdeset šestoj godini.
Muzej u Bambergu nosi njegovo ime, i posvećen je Hofmanovom životu i delu.
Najpoznatija dela E. T. A. Hofmana su pripovetke Princeza Brambila, Zlatni lonac, Izbor neveste, romani Dhjavolji eliksiri i Zvotni nazori macka Mura, kao i bajka za decu Krcko Orascic i kralj Miseva, za koju je P. I. Cajkovski napisao muziku za balet.
Njegova dela inspirisala su kompozitora Ofenbaha da napiše operu Hofmanove price.
U njegovim novelama ima malo strave i uzasa , vampisrkih detalja koje ja mnogo volim, a podsecaju na Po-a
Kao i Kant rodjen je i odrastao, studirao u Kenigsbergu, Kant mu je cak bio i profesor, a kao i svaki pravi romanticar, tvrdio je da tog filozofa uopste nije u stanju da razume
Hofman je prvi pisac fantastike kao zanra koji nam danas nije stran.