Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Šta ti je bre neprijatno Rayela, pa ja nisam ni pročitala još Mrtve duše, pa mi nije neprijatno. Al, pročitaću, imam ih. ;) Čitala sam samo Taras Buljba i Revizor

Bijićka, lepo se provedi. Ja se ove godine zbog velikih kiša i klizavog terena ne popeh na FG, a bilo je u planu. Zbog toga smo celo pre podne šetali Novim Sadom, sve do ručka. Ali sam bar upoznala Smokvu... :heart:

Molim te da uzes u ruke ove Mrtve dushe cim stignes. Ja Taras Buljbu nesto i ne namarevam da citam. Ne znam zasto. A Revizora vise i ne znam dal sam citala.
Cenim da nisam.

Šta ti je bre neprijatno Rayela, pa ja nisam ni pročitala još Mrtve duše, pa mi nije neprijatno. Al, pročitaću, imam ih. ;) Čitala sam samo Taras Buljba i Revizor

Bijićka, lepo se provedi. Ja se ove godine zbog velikih kiša i klizavog terena ne popeh na FG, a bilo je u planu. Zbog toga smo celo pre podne šetali Novim Sadom, sve do ručka. Ali sam bar upoznala Smokvu... :heart:
Ni ja I nije mi neprijatno :flert:

- - - - - - - - - -

Al pročitaću kad ste tolko navalile ne zvala se Lamar :rtfm:

Ni ja I nije mi neprijatno :flert:

- - - - - - - - - -

Al pročitaću kad ste tolko navalile ne zvala se Lamar :rtfm:
Ja rekoh da sam tek nadavno procitala knjigu i jednostavno se raspametila. Onda kupim knjigu na nemackom, dam je ovom mom coJeku ( koji je za citanje
jedna NULA jer cita samo neke istorisjke romane,memoare nekih vojskovodja, nesto kao nas Velebit) i covek se raspametio. To je meni bio znak da
je ta knjiga cudesna koja svakog mora da osvoji.:heart:

@Velebit, nemo se uvredis ako ovo procitas, znam da ti citas i druge , zahtevnije knjige, mada su i ovi memoari jako zahtevne knjige.

Za Kamenitu:
Nebo nema miljenike nije ratno izveštavanje, već jedna divna ljubavna prića sa normalno tužnim krajem. I to što mi nije potrebna dodatna analiza meni baš prija...;) Nismo svi rođeni analitičari. A to što ću da pročitam tuđu kritiku, to mu dođe kao kad rešavam kviz znanja a ispod imam sve odgovore pa gvirim zavaravajući samu sebe...

Znam da nebo nema miljenike nije ratno izveštavanje, to je pominjala Rayela. U stvari, već sam je završila. Toliko sam bila željna knjige koja mi se sviđa, da je već gotovo, 266 str., od sinoć. Iako sam ja temperamentom daleko od melanholika, dopala mi se ta atmosfera. Ne znam kako vi, ja kad čitam vidim likove i sve što pisac opisuje. To pominjem jer sam čitajući ovu knjigu odgledala svoj film u glavi, ali je bio crno-beli. Kao oni klasici sa dekadentnim likovima i tragičnim krajem. Baš ta atmosfera.

Čitam i dopada mi se:

avanture_nevaljale_devojcice-mario_vargas_ljosa_v.jpg

Ma nije, covek je lepo rekao svoje misljenje, mi smo se nadovezali, mozda je covek mlad, mozda je bila vrucina, mozda je zaljubljen;)
Jako je tesko u pravom momentu i na pravom mestu citati pravu knjigu.

Kakogod, poplašismo ga na prvu loptu...:zcepanje: Ima sad da misli da smo neke oštrokonđe, a nismo...

- - - - - - - - - -

Hehe ajde ajde ja sam pri kraju..

Kako bre pri kraju, ja mislila još nisi počela...:sad2: A, pa onda dogovor ne važi...:malav:

- - - - - - - - - -

Čitam i dopada mi se:
avanture_nevaljale_devojcice-mario_vargas_ljosa_v.jpg

Retko kome se ovde nije dopala... :ok:

Nađoh u polici knjigu Najlepše priče nemačkih romantičara, koje sam ko zna kad i ko zna zašto kupila. Kako god, tu su pripovetke sledećih autora: Klemens Marija Brentano, Ludvig Ahim fon Arnim, Ludvig Tik itd. Pitanja za Rayelu: znače li ti ta imena nešto? Vrede li to čemu?

Nađoh u polici knjigu Najlepše priče nemačkih romantičara, koje sam ko zna kad i ko zna zašto kupila. Kako god, tu su pripovetke sledećih autora: Klemens Marija Brentano, Ludvig Ahim fon Arnim, Ludvig Tik itd. Pitanja za Rayelu: znače li ti ta imena nešto? Vrede li to čemu?
Pa znace mnogo, to je bio kuluk na temu Romanticari, ali sve sto je kuluk to i ne volis tako da se njihovog psianija i ne secam.
Quentin je lepo primteo da su nas na tim studijama mnogo yebavali sa poezijom koja po logici stvari retko koga zanima, onda
sa nekim 18.i 19.vekom, nisam ni pre toga mnogo volela poeziju, a posle toga stvarno ni malo.

Citala sam neke njihove novele ( od sve trojice) u secanju su mi ostale kao jako lepe, prijatne, cini mi se da su bile i kratke.
Nego, bre, dobro si me podsetila da ti ljudi i postoje:D
Inace je najpoznatiji medju romaticarima E.T. A Hofman koji je bio uzor raznim velikim knjizevnicima, izmedju ostalih su tu
i Edgar Alan Po
Bodler , Dostojevski, Balzak, Gogolj

U Kenigsbergu je studirao prava u vreme kada je na univerzitetu predavao Imanuel Kant i, kao svaki pravi romantičar, tvrdio je da tog filozofa uopšte nije u stanju da razume. Zbog čestih sukoba sa nadređenima i političkih karikatura, više puta je gubio službu i bivao premeštan u Plok, Poznanj, Bamberg, Drezden. U Drezdenu je delovao kao direktor opere i baleta, i kapelmajstor. Bavio se teorijom i kritikom muzike, kao i komponovanjem, ali njegova dela su ostala u senci eminentnijih imena iz sveta muzike, kao što su Mocart i Betoven.
Književnim radom je počeo da se bavi relativno kasno, u svojoj trideset osmoj godini. Izuzetno nadaren i senzibilan umetnik, u svoj pripovedački stil utkao je svoje shvatanje estetskog impulsa koji muzika izaziva u duhu istančanog slušaoca. Njegove pripovetke nose pečat romantizma: fantazija, imaginacija, nesputanost, dvojništvo - osnovne su odlike njegovih dela. Društvena invektiva i jetka ironija odzvanjaju na svakoj stranici njegovih priča.
Kao sanjar, mitolog i apologet umetnosti, Hofman stoji rame uz rame sa ostalim značajnim imenima nemačkog romantizma kao što su Ludvig Tik, Žan Paul, Šamiso i Fuke.
Preminuo je 24. juna 1822. godine u Berlinu, u četrdeset šestoj godini.
Muzej u Bambergu nosi njegovo ime, i posvećen je Hofmanovom životu i delu.

Najpoznatija dela E. T. A. Hofmana su pripovetke Princeza Brambila, Zlatni lonac, Izbor neveste, romani Dhjavolji eliksiri i Zvotni nazori macka Mura, kao i bajka za decu Krcko Orascic i kralj Miseva, za koju je P. I. Cajkovski napisao muziku za balet.
Njegova dela inspirisala su kompozitora Ofenbaha da napiše operu Hofmanove price.
U njegovim novelama ima malo strave i uzasa , vampisrkih detalja koje ja mnogo volim, a podsecaju na Po-a;)

Kao i Kant rodjen je i odrastao, studirao u Kenigsbergu, Kant mu je cak bio i profesor, a kao i svaki pravi romanticar, tvrdio je da tog filozofa uopste nije u stanju da razume

Hofman je prvi pisac fantastike kao zanra koji nam danas nije stran.

Imam pitanje za kompetentne, a koliko vidim ovde ih ima. Zašto se Remark ne smatra nekim, ajd' da kažem kvalitetnim, piscem? Koliko vidim, nekako je izašao iz mode. Sa druge strane, maltene ko god ga je čitao, a nije ljubitelj recimo Suzane Mančić, smatra ga dobrim piscem. Donedavno je smatran klasikom, sad nemam takav utisak. Vara li me utisak ili postoji neko objašnjenje, od strane onih koji zvanično ocenjuju dela.

Ja sam citala samo Nebo nema miljenika. Predivna knjiga. I toliko daleko od bilo kakvog suvoparnog izvestavanja ili kojecega.
Ja nisam kompetentna, nisam studirala knjizevnost i licno sam u fazoncicu da mi se fucka da li je neko ' knjizevnik' ili ne. Uopste ne shvatam ni zasto je to bitno prosecnom ljubitelju knjige.
Recimo ovo sto kaze Rayela, doduse ona je ipak iz te branse pa mogu da razumem, ali recimo meni je pod NE, da prestanem da cenim ili citam nekog zato sto mi profesor rekao ( valjda me zato i nisu voleli na faxu, uvek sam se inatila i bunila,jos kad krenem da histerisem oko pozivanja na autoritete ) :lol: :lol:
Nek je ratni izvestavac, nek je novinar, nek je kuvar. Ako je napisao kvalitetnu knjigu, to je dobra knjiga i on je dobar pisac.
Cao.

Ja imam slicnu situaciju kao Bi i Rayela ali sa Hesseom. Bio mi je najbolji kad sam imala 16. Uzela nedavno da ga obnovim, nema sanse da ga citam ponovo. jednostavno sam ga ' prerasla'.

- - - - - - - - - -

E a ovo sto si napisala za Crno beli film, isto. I ja sam na GR napisala da ima savrsenu film noir atmosferu :)

Ja sam citala samo Nebo nema miljenika. Predivna knjiga. I toliko daleko od bilo kakvog suvoparnog izvestavanja ili kojecega.
Ja nisam kompetentna, nisam studirala knjizevnost i licno sam u fazoncicu da mi se fucka da li je neko ' knjizevnik' ili ne. Uopste ne shvatam ni zasto je to bitno prosecnom ljubitelju knjige.
Recimo ovo sto kaze Rayela, doduse ona je ipak iz te branse pa mogu da razumem, ali recimo meni je pod NE, da prestanem da cenim ili citam nekog zato sto mi profesor rekao ( valjda me zato i nisu voleli na faxu, uvek sam se inatila i bunila,jos kad krenem da histerisem oko pozivanja na autoritete ) :lol: :lol:
Nek je ratni izvestavac, nek je novinar, nek je kuvar. Ako je napisao kvalitetnu knjigu, to je dobra knjiga i on je dobar pisac.
Cao.

Ja imam slicnu situaciju kao Bi i Rayela ali sa Hesseom. Bio mi je najbolji kad sam imala 16. Uzela nedavno da ga obnovim, nema sanse da ga citam ponovo. jednostavno sam ga ' prerasla'.

- - - - - - - - - -

E a ovo sto si napisala za Crno beli film, isto. I ja sam na GR napisala da ima savrsenu film noir atmosferu :)
More, razbesnela sam se, sacu kupim ovo nebo nema miljenika/B] , nisam knjigu nikada ni citala.
Ja sa Heseom takodjeR imam debeo problem. Bio mi je nekada (bio je svima, a vidim da to jos uvek traje)
onako kul i kult, ali je on meni stran, nemam sa njegovim temama ama bas niceg "zajednickog", a kako stvari
stoje necu nikada ni imati.
I sta kazete? Ovo Nebo nema miljenika nije bas ratna knjiga? Moram da kazem da ne mogu da citam ratne knjige ni iz Prrvog, ni iz Drugog,
a narocito ne iz ovih novih ratova ( ni nase ni avagnistanske). Valjda je covek prezasicen ubijanjem ljudi, bedom, izbeglicama, nekim ludacima
koji se uvek bore i ubijaju ljude za pravu stvar, a to gledamo i slusamo od jutra do sutra, tako da me knjige sa ratista vise ne zanimaju.

Ma nije bitno, nego me prosto zanimalo, nije mi jasno. Kao običnom čitaocu meni se njegova dela dopadaju i mislim da nisu trivijalna, zanimalo zašto i kod kritike dobro nisu pozicinorana . Rayela je dala objašnjenje koje ima smisla.

Kupih ja knjigu. Zanimljivo je da je naslov na srpskom mnogo lepsi ( poeticniji i romanticniji) od originala na nemackom:)
Lep nam je jezik:heart:

Ma nije bitno, nego me prosto zanimalo, nije mi jasno. Kao običnom čitaocu meni se njegova dela dopadaju i mislim da nisu trivijalna, zanimalo zašto i kod kritike dobro nisu pozicinorana . Rayela je dala objašnjenje koje ima smisla.

Ma to je bilo hipoteticki, nista na tvoj racun. Vis da n'umem da se izrazavam. Posebno sto radim nocne smene ovih dana pa sam ceo dan:eek:

- - - - - - - - - -

More, razbesnela sam se, sacu kupim ovo nebo nema miljenika/B] , nisam knjigu nikada ni citala.
Ja sa Heseom takodjeR imam debeo problem. Bio mi je nekada (bio je svima, a vidim da to jos uvek traje)
onako kul i kult, ali je on meni stran, nemam sa njegovim temama ama bas niceg "zajednickog", a kako stvari
stoje necu nikada ni imati.
I sta kazete? Ovo Nebo nema miljenika nije bas ratna knjiga? Moram da kazem da ne mogu da citam ratne knjige ni iz Prrvog, ni iz Drugog,
a narocito ne iz ovih novih ratova ( ni nase ni avagnistanske). Valjda je covek prezasicen ubijanjem ljudi, bedom, izbeglicama, nekim ludacima
koji se uvek bore i ubijaju ljude za pravu stvar, a to gledamo i slusamo od jutra do sutra, tako da me knjige sa ratista vise ne zanimaju.

kupikupikupikupi:heart:

Recimo ovo sto kaze Rayela, doduse ona je ipak iz te branse pa mogu da razumem, ali recimo meni je pod NE, da prestanem da cenim ili citam nekog zato sto mi profesor rekao ( valjda me zato i nisu voleli na faxu, uvek sam se inatila i bunila,jos kad krenem da histerisem oko pozivanja na autoritete )
Ovakva sam i ja, uvek kontraš...

Nedavno smo imali eksternu inspekciju u školi. Moju koleginicu je do suza dovela izvesna "savetnica" jer se ova pozvala na profesora kod koga je samo dve nedelje ranije polagala za licencu (što se nekad zvalo stručni ispit), a dotična mrzi tog gospodina i ne uvažava njegovo mišljenje... Jooj, muke, pa budi pametan... Srpski jezik je u pitanju... Šta reći kad je meni bio fiskulturnik...:roll:

Мени је Хесе остао подједнако добар. Пре неки дан је на радију био један преводилац па је, између осталог, поменуо да преводи Хесеа на србском нису баш најбољи. Узео је за пример Степског вука, каже, када се чита на немачком то је права поезија, лепота над лепотама. Верујем му.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Slične teme

Back