Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hvala,divne ste sto me ne grdite sto stalno spamujem...
Ali iskupicu se, obecavam, ide godišnji,a sa odmora vam uvek donesem puno utisaka o procitanom..

Bi,jeste dinamicno,narocito u poslednje vreme, nekako se sve vazne stvari desavaju odjednom ... Nekad mi bude zao sto ne stižem u svakoj pojedinacno da uzivam...
Sledeće nedelje uzimam par slobodnih dana i idem u Bgd da konacno nadjem TU vencanicu...

Eriu, nema ovde blamaze. Opustencija.
Sto se tice Djampe Lahiri, prvo sam procitala njenog Imenjaka i odusevila se romanom.
Odmah sam htela jos nesto njeno, Novu zemlju ili Tumaca bolesti. Naletela sam na Tumaca bolesti - to su kratke pripovetke.
Ali, tematika je ista kao i u Imenjaku. Verovatno je i Nova zemlja - sudeci po nazivu - slicna, ali cu je procitati.

Njena najnovija knjiga koja je skoro u prodaji kod nas je ``Sunce u njenoj kosi`` koja je usla u najuzi izbor za nagradu Man Buker za 2013.
Ne verujem da ce Rudjer skoro da navrati, ali eto, napisah... mozda i procita.

Na sajtu za prodaju knjiga je zovu Dzumpa Lahiri. Jedna veoma lepa mlada dama ta Djampa. Lepotica.
Baš tako :D

takvi su Indijci. Mene je svojevremeno fascinirao Radživ Gandi. Sećam se, Samit nesvrstanih u Beogradu 1989. (izguglala da ne mislite da baš tako dobro poznajem istoriju, iako bi možda trebalo), neko dogadjanje u Narodnom pozorištu. Njega do'vatila Mira Adanja Polak, pa ga ispituje sve neke gluposti, davi ga ko zmija žabu, po princupu "kako vam se dopada ovde, kakvi su vam utisci, a gde je Vaša lepa supruga...." (ovo poslednje sam baš zapamtila jer mi je bilo krajnje indiskretno) a on odgovara sve fino, mirno, pristojno, nikakve grimase, nikakvog mrštenju, blagi osmeh na licu...
Jao, što mi se dopalo ovo prisećanje :zaljubljena:
(A i ne podnosim Miru AP, pa mi milo :cool: )

Hvala,divne ste sto me ne grdite sto stalno spamujem...
Ali iskupicu se, obecavam, ide godišnji,a sa odmora vam uvek donesem puno utisaka o procitanom..

Bi,jeste dinamicno,narocito u poslednje vreme, nekako se sve vazne stvari desavaju odjednom ... Nekad mi bude zao sto ne stižem u svakoj pojedinacno da uzivam...
Sledeće nedelje uzimam par slobodnih dana i idem u Bgd da konacno nadjem TU vencanicu...
ONA te čeka :D

I ja sam svojevremeno batalila Sto godina samoće, ali je O ljubavi i drugim demonima sasvim solidna knjiga. Ljubav u doba kolere sam gledala i oduševila se, mogu misliti koliko je tek knjiga dobra. Ali, skupa.:sad2: Čekam povoljan trenutak... Imam nekoliko Markesovih knjiga, ali se plašim, sve odlažem.
Bijićka, Piće pre rata je bilo na onoj akciji 5 za 499 dinara kod Vulkana pre par meseci. Javi utiske obavezno...

Sudeći po knjizi, biće dobar film večeras. Ali ja imam goste, sinu mi je rođendan.

Ja sam i čitala i gledala Belešku o skandalu i baš me se nekako dojmilo i jedno i drugo. Nemam primedbi na film u odnosu na knjigu. Lepo je ekranizovana, dosta verno i odličan je izbor glumaca.
Ko ne voli Džudi Denč, može da uživa u njenoj ulozi u ovom filmu i da je mrzi iz sve snage. :mrgreen:

Piće pre rata, kad dodje na red, biće i utisci. Ja baš nisam mnogo čitala detektivske romane, ali kad mi padne šaka neki dobar, uvek rešim da malo više čitam taj žanr.

ne znam da li iko od vas čita den brauna, ali ja završih sinoć ''izgubljeni simbol '' od istog :lol:
''da vinčijev kod'' sam pročitala pre ciglo 9 godina...ovo je totalno isti manir, sve isto (opet profesor koji dešifruje koješta), samo se tema šatro razlikuje, kao i mesto događanja...veoma filmična knjiga, u stvari, ali za čitanje i zaboravljanje :aha:

Ko ne voli Džudi Denč, može da uživa u njenoj ulozi u ovom filmu i da je mrzi iz sve snage. :mrgreen:

apsolutno fenomenalna glumica :D a i kejt blanšet je sjajna u tom filmu :)

Ja sam i čitala i gledala Belešku o skandalu i baš me se nekako dojmilo i jedno i drugo. Nemam primedbi na film u odnosu na knjigu. Lepo je ekranizovana, dosta verno i odličan je izbor glumaca.

Piće pre rata, kad dodje na red, biće i utisci. Ja baš nisam mnogo čitala detektivske romane, ali kad mi padne šaka neki dobar, uvek rešim da malo više čitam taj žanr.

Nisam čitala, gledala sam. Najbolji deo filma meni je bila Džudi Denč. Toliko dobra, da je meni kojoj je izrazito simapatična, sve vreme bila iritantna.

Rado, uživate, srećan vam rođendan :rodjendan: :vatromet: :vatromet: :vatromet:

Ja kao veliki obožavalac Markesa, moram da primetim, da je, po mom mišljenju, Ljubav u doba kolere sasvim odgovarajuća knjiga za početak druženja s Markesom. Ima tog magičnog realizma, ali ne u tolikoj meri kao u Sto godina samoća (sa kojom sam ja počela druženje s Markesom) koji zaista može da odbije. Ali u Ljubavi u doba kolere postoji i čvrsta priča koja se prati kroz godine i decenije tako da to znatno olakšava čitanje.
Ima i film, koji nije dobio baš sjajne kritike, uprkos predivnim Havijeru Bardemu i Djovani Mecodjorno. Meni jeste bio slab jer sam ga stalno uporedjivala s knjigom kojoj nije ni prineti. Ne znam kakav bi mi bio da nisam čitala knjigu, da li bi mi bio jasan, jer, naravno, mnogo toga je moralo da bude izostavljeno.
Ali ja mislim da Markes i ne može da se ekranizuje.
da za film sam cula da kritike nisu neke , ali ako je knjiga stvarno jako dobra to nije ni tesko zamisliti. dobru knjigu je tesko ekranizovati.
Eriu, ni ja se nisam proslavila s Markesom. Uzela sam najpre Sto godina samoće i jedva stigla do polovine, razmišljala da li da batalim. Onda mi je drug koji je završio španski (i imao Markesa za lektiru) rekao da se on baš namučio s tom knjigom i da je Ljubav u doba kolere mnogo bolja za početak, tako da ću ga poslušati. Htela sam da je kupim, ali me nervira što je izdavač Sezam (poznat po katastrofa prevodima), tako da ću ipak uzeti iz biblioteke.
Večeras ima film ''Beleške o skandalu'' , po knjizi Zoi Heler. Gledala bih, jedino me odbija što u njemu igra Džudi Denč. Većina ljudi (tj. žena) koje znam se oduševljava tom glumicom, ali meni taj babac ima tako odbojnu facu. Kejt Blanšet volim.
ja imam kod kuce knjigu na spanskom, bila je kupila jos davno za neke sitne pare ali je nikad nisam procitala a ne mogu ni da je teglim po svetu sa sobom, sad citam na tabletu u pdf, na hrvatskom valjda, ne znam ni kako sam dosla do toga valjda mi neko dao, ako te zanima mogu da ti posaljem. elem, bitno da sam krenula da je citam konacno, i da sam sudeci po komentarima krenula od dobre knjige :)

Pričalice, ja sam pročitala od Brauna sve osim Izgubljenog simbola i ove poslednje, ne znam kako se zvaše. Skupe su, pa sam prestala da ga kupujem, a moje okruženje ne baca novac na knjige kao ja, tako da nema od koga da pozajmim.:( Msm, mogla sam iz biblioteke, ali izbegavam, ne šta ću pre svoje da pročitam. Kupiću ga kadtad, ispašće mi valjda povoljno.

Kamenita, hvala od srca. Sve je spremno, samo još gosti da dođu večeras, posle roditeljskog... :lol:

Joj, kako sam ja previdela da je rodjendan. Krasuljak, srećan sinu rodjendan. :rodjendan:

ne znam da li iko od vas čita den brauna, ali ja završih sinoć ''izgubljeni simbol '' od istog :lol:
''da vinčijev kod'' sam pročitala pre ciglo 9 godina...ovo je totalno isti manir, sve isto (opet profesor koji dešifruje koješta), samo se tema šatro razlikuje, kao i mesto događanja...veoma filmična knjiga, u stvari, ali za čitanje i zaboravljanje :aha:

Ja sam onomad pročitala Andjeli i demoni, pa mi je posle Da Vinčijev kod bio isti, baš kao što kažeš, profesor i lepotica rešavaju svetske misterije. Ništa drugo nisam ni pokušavala, nije to moja sfera interesovanja.

Ja sam pročitala Da Vinčijev kod, dala mu kasnije još jednu šansu, Anđele i demone i to je to. Dostaaaa. Imala sam utisak da je fotokopirao stranice.

Inferno je naziv nove knjige Dena Brauna.
Isti su protagonisti i verujem da (s)lici na Andjele i demone i Da Vincijev kod, tako da, to je to.
Tek za par godina cu ga mozda procitati kada dodje u biblioteke, ako dodje.

Krasuljak, srecan rodjos sincini! :vatromet:

Pričalice, ja sam pročitala od Brauna sve osim Izgubljenog simbola i ove poslednje, ne znam kako se zvaše. Skupe su, pa sam prestala da ga kupujem, a moje okruženje ne baca novac na knjige kao ja, tako da nema od koga da pozajmim.:( Msm, mogla sam iz biblioteke, ali izbegavam, ne šta ću pre svoje da pročitam. Kupiću ga kadtad, ispašće mi valjda povoljno.
krasuljak, skinula sam den brauna sa linka koji sam našla ovde, sa pdf književnost. ne bih ga inače nikad kupila...odoh da ga iščačkam :lol:

-----

evo:

https://www.dropbox.com/sh/nykh7giqppnguiw/swJnVs0Ln7

Poslednja izmena:
Krasuljak, srećan rođendan sinu :)

Kerefeko, čestitam ti na poslovnom uspehu:)

- Meni se sviđa kako Džudi Denč glumi. Nisam gledala ni film ni čitala knjigu koju pominjete.
- Od Markesa sam čitala za sad samo Vest o jednoj otmici i bila mi je ok. Imam ove njegove knjige koje je izdao Sezam Book, i ove godine ću bar nešto pročitati od Markesa. Što se njihovih izdanja tiče, treba im (dobar) lektor, ali još lošiji izdavač je Book. Zimus sam kupila Kišonovu knjigu u izdanju Book-a i ono je katastrofa. Pravopis je za nekog misaona imenica, izgleda.
- Osmicu i Oštricu nisam čitala.
- Inferno nisam čitala. Od Den Brauna sam čitala samo Da Vinčijev kod. Imam i Digitalnu tvrđavu, ali me već godinama ne vuče da je čitam. Po svemu sudeći stajaće nepročitana još neko vreme.
- Đampu Lahiri nisam čitala.
- Da rezimiram - ništa od ovoga što ste pomenile u prethodnim postovima nisam čitala.:zcepanje:

Pre neki dan sam sa mamom išla da kupimo jednu knjigu za poklon. Pošto tetka dosta čita, bila je pitana šta bi, tj. kakvu bi knjigu. Kaže ona da hoće neku laganicu sad za more. Dobro. Imam ja u glavi već šta bi došlo u obzir, ali mi je mama poremetila koncepciju jer ona ne prati šta ima novo od knjiga i bira neke naslove koji baš i nisu to što bi neko drugi hteo, nego bira prema sebi. Tetka kaže da bi neku laganicu, a ona bira Mariju Jovanović... Ja sam išla sa raznoraznim predlozima, ali kaže ona da je sve to konfekcija. Dobro, slažem se da ima prilično knjiga pisanih na isti kalup, ali to što je neka kjiga nedavno izašla ne znači i da je loša. Gleda ona, gleda i bira i ništa joj se ne sviđa. Ja već gubim strpljenje jer bih za to vreme obavila bar 5 dobrih kupovina.. Pita ona prodavca za preporuku i sad - kaže on preporuku za neku knjigu Naš brat, da se radi o ženi koja se borila u Prvom svetskom ratu i kaže da je žena koja je pisala bila prošle godine u Beogradu. Moja mama pita koliko ona ima godina, sa prodavac kaže da je to sredovečna žena. I moja mama biser kaže " Kako je bila prošle godine kad je učestvovala u ratu?":zcepanje: Ja i prodavac se pogledasmo, on je ostao pribran ali ja sam počela da se smejem jer su njih dvoje pričali o različitim osobama (on o spisateljici a ona o junakinji knjige) i onda je ispalo komično:lol: Bile smo više od sat vremena u knjižari i na kraju kupismo knjigu koja je mislim dobra, ali nije bila moj prvi izbor (Život je uvek u pravu). Mislim da je knjiga lepa ali nije mi za plažu.

A za to vreme dok sam bila u knjižari, jedna žena valjda gleda šta bi da kupi i kreće da ćaska sa prodavcem. Ne mogu da opišem količinu gluposti koju je rekla. Ne sećam se baš svega, ali komenatriše tako neke knjige, i onda ima tako neke konstatacije koje su..ma ne znam ni kako bih ih nazvala.. Kaže ne voli patetiku, a obožava Hoseinija.. A prodavac kaže, da ima kod njega toga malo (patetike).. A ona , pa meni je to super, to je za mene patos.. Pa onda tako priča o nekim knjigama sa filozofijom, pa filozofira uopšteno, priča li priča, da ne kažem da je lupila neke stvari za medalju.. Nervirala me je samo tako. Jedva sam čekala da izađe iz knjižare. Obično ne obraćam pažnju na to šta drugi rade, ali ova je bila toliko iritantna da to nije normalno. Ostavljam prostor da sam i ja bila malo naelektrisana jer je moja mama birala knjigu više od sat vremena (a ja bih to završila za vrlo kratko vreme), pa mi je možda i ponestalo strpljenja, ali da je ova žena bila prilično iritantna - jeste. Sve u svemu - sledeći put idem sama u kupovinu knjiga, bilo kome da treba da se kupi poklon. Kraće će trajati a i možda me niko neće nervirati.:lol:

I jako mi loše ide Igra prestola, ne stižem da čitam. Taman rešim lepo da se posvetim knjizi i nešto iskrsne. Doduše, u poslednje dve nedelje dešavale su se lepe stvari, ali bih volela i da sam malo više čitala.

Poslednja izmena:
Eee, Pahuljice, a zamisli tek kako je tom prodavcu. :rida:
I meni je ovo palo na pamet.

Gledala sam sinoć film, mada nisam stigla na početak. Nisam imala pojma o čemu se radi, pa sam se iznenadila :whistling:

Čitala sam Dan pčela Tomasa Sančeza (tj. pri kraju sam) i moram reći da obiluje divno sročenim rečenicama, ali ima sve elemente koje ja ne volim: prvo se gađaju erotskim scenama, onda sledi (grupno) silovanje, pa onda glavna junakinja ima pobačaj, nakon čega sam poželela da knjigu zafrljačim u kantu, ali sam nastavila i stigla do nekih halucinacija. NADAM SE da je to sve.

Kad već pominjemo filmove...

Pomenuh da sam iz biblioteke uzela knjigu, krimić, Krvavi posao, Majkl Koneli. Čitala sam i ranije njegove knjige, nije loše, kao film da gledate, nema medicinskih detalja što cenim. Što kaže jedna moja drugarica-opuštaju me masovna ubistva:rumenko:

Elem, prekjuče valjda, čituckam, al' ne držim baš pažnju i vrtim daljinski. I naletim na film i ta titlu rečenica koju sam upravo pročitala u knjizi. Vrlo neobična koincidencija. Pogledam još par scena i jeste - to je film po knjizi koju čitam. Da l' da gledam...da ne gledam.. Ma gledaću, ne moram da pročitam do kraja knjigu, nema veze, ipak glume Klint Istvud, Anđelika Hjuston i još poneko, prepoznajem ih, imena ne znam. I tako gledam, gledam, dođe kraj, spektakl, čuda razna, glavni junak (Istvud), američki heroj, čeličnog pogleda i čelično plavih očiju, čelične volje, bla, bla, bla. Bi mi nešto sumnjivo, nisam baš tako doživela glavnog junaka i ostalo, ipak ću da pročitam knjigu do kraja. U krimićima je glavni kraj, a oni zamenili sve. I dodali silnu frku i junačenje i film je skroz bljak. A sada nemam kako treba utisak o knjizi.

Da poeniram, Curiosity killed the cat.

A Istvud def. mora u penziju.

Lovci na glave nisu iz serijala Hari Hole.
Njih citas nezavisno. Ja sam gledalafilm Headhunters, dobar je.
Poslednja prevedena u Srbiji je Snesko.
Ja citam na engleskom i skidam knjige sa neta, imam ih sve sem poslednje - The Son.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back