Krasuljak, srećan rođendan sinu
Kerefeko, čestitam ti na poslovnom uspehu
- Meni se sviđa kako Džudi Denč glumi. Nisam gledala ni film ni čitala knjigu koju pominjete.
- Od Markesa sam čitala za sad samo Vest o jednoj otmici i bila mi je ok. Imam ove njegove knjige koje je izdao Sezam Book, i ove godine ću bar nešto pročitati od Markesa. Što se njihovih izdanja tiče, treba im (dobar) lektor, ali još lošiji izdavač je Book. Zimus sam kupila Kišonovu knjigu u izdanju Book-a i ono je katastrofa. Pravopis je za nekog misaona imenica, izgleda.
- Osmicu i Oštricu nisam čitala.
- Inferno nisam čitala. Od Den Brauna sam čitala samo Da Vinčijev kod. Imam i Digitalnu tvrđavu, ali me već godinama ne vuče da je čitam. Po svemu sudeći stajaće nepročitana još neko vreme.
- Đampu Lahiri nisam čitala.
- Da rezimiram - ništa od ovoga što ste pomenile u prethodnim postovima nisam čitala.
Pre neki dan sam sa mamom išla da kupimo jednu knjigu za poklon. Pošto tetka dosta čita, bila je pitana šta bi, tj. kakvu bi knjigu. Kaže ona da hoće neku laganicu sad za more. Dobro. Imam ja u glavi već šta bi došlo u obzir, ali mi je mama poremetila koncepciju jer ona ne prati šta ima novo od knjiga i bira neke naslove koji baš i nisu to što bi neko drugi hteo, nego bira prema sebi. Tetka kaže da bi neku laganicu, a ona bira Mariju Jovanović... Ja sam išla sa raznoraznim predlozima, ali kaže ona da je sve to konfekcija. Dobro, slažem se da ima prilično knjiga pisanih na isti kalup, ali to što je neka kjiga nedavno izašla ne znači i da je loša. Gleda ona, gleda i bira i ništa joj se ne sviđa. Ja već gubim strpljenje jer bih za to vreme obavila bar 5 dobrih kupovina.. Pita ona prodavca za preporuku i sad - kaže on preporuku za neku knjigu Naš brat, da se radi o ženi koja se borila u Prvom svetskom ratu i kaže da je žena koja je pisala bila prošle godine u Beogradu. Moja mama pita koliko ona ima godina, sa prodavac kaže da je to sredovečna žena. I moja mama biser kaže " Kako je bila prošle godine kad je učestvovala u ratu?"

Ja i prodavac se pogledasmo, on je ostao pribran ali ja sam počela da se smejem jer su njih dvoje pričali o različitim osobama (on o spisateljici a ona o junakinji knjige) i onda je ispalo komično

Bile smo više od sat vremena u knjižari i na kraju kupismo knjigu koja je mislim dobra, ali nije bila moj prvi izbor (Život je uvek u pravu). Mislim da je knjiga lepa ali nije mi za plažu.
A za to vreme dok sam bila u knjižari, jedna žena valjda gleda šta bi da kupi i kreće da ćaska sa prodavcem. Ne mogu da opišem količinu gluposti koju je rekla. Ne sećam se baš svega, ali komenatriše tako neke knjige, i onda ima tako neke konstatacije koje su..ma ne znam ni kako bih ih nazvala.. Kaže ne voli patetiku, a obožava Hoseinija.. A prodavac kaže, da ima kod njega toga malo (patetike).. A ona , pa meni je to super, to je za mene patos.. Pa onda tako priča o nekim knjigama sa filozofijom, pa filozofira uopšteno, priča li priča, da ne kažem da je lupila neke stvari za medalju.. Nervirala me je samo tako. Jedva sam čekala da izađe iz knjižare. Obično ne obraćam pažnju na to šta drugi rade, ali ova je bila toliko iritantna da to nije normalno. Ostavljam prostor da sam i ja bila malo naelektrisana jer je moja mama birala knjigu više od sat vremena (a ja bih to završila za vrlo kratko vreme), pa mi je možda i ponestalo strpljenja, ali da je ova žena bila prilično iritantna - jeste. Sve u svemu - sledeći put idem sama u kupovinu knjiga, bilo kome da treba da se kupi poklon. Kraće će trajati a i možda me niko neće nervirati.
I jako mi loše ide Igra prestola, ne stižem da čitam. Taman rešim lepo da se posvetim knjizi i nešto iskrsne. Doduše, u poslednje dve nedelje dešavale su se lepe stvari, ali bih volela i da sam malo više čitala.