Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Devojke moje, gde da nadjem knjigu Ostrica - Prvi zakon Dzoa Aberkrombija???
U pitanju je epska fantastika pa bih bas volela da poredim Martina i gorepomenutog...
Ako neka devojka ima knjigu u pdf-u - molim je da mi pomogne.

Bijićka, izabrala si pisce koji slično pišu... O svojima u Americi. Ova o Indijcima, a ovaj o Avganistancima. :lol: Plašim se da ti ne dosadi tolika količina tuđih kultura odjednom...:sad2:

Pa da znaš da može da se desi. Ali tako se namestilo, rizikovaću.
Oni koji su čitali A planine odjeknuše rekli su da je slabija od prve dve, tako da sam spremna

Kad reče Oštrica, meni stiže danas još jedna Osmica, povoljno, a ni onu što imam nisam pročitala. Planiram da je dobro unovčim. O čemu se radi, zna li neko? Jedna profesorka srpskog je bila oduševljena, rekla mi je pre par godina da moram da je pročitam... Mislite li da je to po mom ukusu? :think:

- - - - - - - - - -

Pa da znaš da može da se desi. Ali tako se namestilo, rizikovaću.
Oni koji su čitali A planine odjeknuše rekli su da je slabija od prve dve, tako da sam spremna

To sam i ja rekla. Ali, patetike ne nedostaje...:(

Kad reče Oštrica, meni stiže danas još jedna Osmica, povoljno, a ni onu što imam nisam pročitala. Planiram da je dobro unovčim. O čemu se radi, zna li neko? Jedna profesorka srpskog je bila oduševljena, rekla mi je pre par godina da moram da je pročitam... Mislite li da je to po mom ukusu? :think:

Osmica Ketrin Nevil? Ja čitala, sve ću da ti priznam, ako misliš na tu knjigu.

Poslednja izmena:
Dobra je Osmica. Za mene je pre desetak godina kada sam je citala bila nesto novo.
Neobicno. Meni se dopala. Secam se da mi se mnogo dopala tada, ali se bas ne secam zapleta.
Ali znam da je zanimljiva. Toga se secam.

Osmica, istorijski roman upakovan u formu trilera. Tebi će, Rado, da se dopadne jer si matematičar.
Radnja je jako zanimljiva i napeta, a u suštini je to priča o vekovnoj potrazi za apsolutnom moći.
U centru radnje je jedna žena i njena potraga za šahovskom garnuturom koja, onome ko uspe da
je sastavi, daje tu moć.
Svako poglavlje je deo partije šaha i, koliko se sećam (muka mi da idem do police sa knjigama),
tako su nekako i naslovljena.
Veći deo radnje se odvija za vreme Francuske revolucije i tu maršira čitava vojska istorijskih likova
iz tog perioda.
Ako bih imala zadatak da je svrstam u neku kategoriju po ozbiljnosti, mesto bi joj bilo negde između
Imena ruže i Da Vinčijevog koda.
Nema dubinu Eka, a daleko je od Braunove površnosti.

U svakom slučaju, mislim da će ti se dopasti, a idealna je za letnje lazy raspoloženje.

Edit: Zaboravih još i ovo: saznaćeš šta se "stvarno" dogodilo u ovom slučaju.

1b73aff086fa1e079fabe6d63502f785.jpg

Poslednja izmena:
Ja sam odmah posle Imenjaka uzela Tumaca bolesti, ali knjiga je knjiga, a pripovetke su nerazradjene. Po meni.
Tema je ista. Zivot useljenika iz tih indijskih zemalja u Americi.

Evo mene, velikog fana Djampe Lahiri :D

Njene pripovjetke su po meni savršene! Nova zemlja je među najboljim knjigama koje sam ikad pročitao, Tumač bolesti za nijansu slabija knjiga, ali i dalje odlična, a roman Imenjak je isto mnogo dobar, mada se meni, kako rekoh, više sviđaju njene pripovjetke.

Volio bih da pročitam i ovaj njen novi roman, ali ne znam ima li to kod nas.

E da, Nevilka je bankarska aždaja u onom drugom životu, tako da u knjizi ima razne matematičke i logičke kombinatorike tebi bliske.

Jedva čekam. Samo još da savladam Uliksa...;)

- - - - - - - - - -

Evo mene, velikog fana Djampe Lahiri :D

Njene pripovjetke su po meni savršene! Nova zemlja je među najboljim knjigama koje sam ikad pročitao, Tumač bolesti za nijansu slabija knjiga, ali i dalje odlična, a roman Imenjak je isto mnogo dobar, mada se meni, kako rekoh, više sviđaju njene pripovjetke.

Volio bih da pročitam i ovaj njen novi roman, ali ne znam ima li to kod nas.

Kako je lepo videti te ovde...:lol:

Evo pisem vam sa tableta:flert:

Super!
Ja sam se sa svojim toliko srodila, da ga vučem svuda po kuci..od kuhinje do kupatila...

Nego, upravo stigoh iz Bgd i moram da vam se pohvalim...Sećate se one moje poslovne agonije od zimus? E pa stigli rezultati...Danas bila zvanično na razgovoru i saopsteno mi je da je skor iznad proseka i to toliko da sam odskocila od svih zaposlenih koji su bili obuhvaceni,a bilo ih je bas dosta,na nivou države,daleko iznad proseka...toliko me nahvalise,da sam se u jednom trenutku upitala da li sam to stvarno ja...Presrecna sam...
Naravno, napomenuse mi i velika ocekivanja od mene i da zgrabim karijeru...

A onda sam se castila ozbiljnim sopingom i bioskopom...Grdana,zla vila....odusevljena sam!

Kerefeko, tebi je bas uzbudljivo u životu. Ti si jedna divna i uspešna mlada žena na mnogim poljima. A moraćeš ponekad i da budeš Grdana ako zgrabiš karijeru... mada se meni čiti da si to već uradila. Mislim, zgrabila karijeru, a ne postala Grdana :cmok:

Hvala, trudim se da navratim kod vas s vremena na vrijeme! Pozdrav za žene!
Misliš za Žene :D

- - - - - - - - - -

Evo javljam vam se sa dobrog starog računara
gdpitcom4546455331sb9.gif
:D
Na tablet moram još da se privikavam.

- - - - - - - - - -

Što se tiče Đampe Lahiri, lepo mi je bilo čitati njene knjige ali su mi se sve knjige stopile u jednu.
Valjda zbog iste tematike.

- - - - - - - - - -

Čitam Ostera, stigla tek do pola, sviđami se :)

procitah nekoliko knjiga, a nikako da se upisem. sad sam konacno krenula da citam ljubav u doba kolere, i sa blamazom priznajem da mi je to prva markesova knjiga :rumenko: ali za sad mi se dopada, pa ako prodje uspesno imam jos neke u vidu....i catch 22 je najverovatnije sledeca, usvojila sam je nakon sto je decko zavrsio i odbacio, on se porodio dok je nije procitao i nikako mu nije legla, a neki drugi ljudi su mi je preporucili...to je kanda jos jedna knjiga tipa ana karenjina, il je obozavas ili je mrzis, pa ako nesto - radoznala sam da vidim u koju cu se grupu ja svrstati :lol:

Eriu, nema ovde blamaze. Opustencija.
Sto se tice Djampe Lahiri, prvo sam procitala njenog Imenjaka i odusevila se romanom.
Odmah sam htela jos nesto njeno, Novu zemlju ili Tumaca bolesti. Naletela sam na Tumaca bolesti - to su kratke pripovetke.
Ali, tematika je ista kao i u Imenjaku. Verovatno je i Nova zemlja - sudeci po nazivu - slicna, ali cu je procitati.

Njena najnovija knjiga koja je skoro u prodaji kod nas je ``Sunce u njenoj kosi`` koja je usla u najuzi izbor za nagradu Man Buker za 2013.
Ne verujem da ce Rudjer skoro da navrati, ali eto, napisah... mozda i procita.

Na sajtu za prodaju knjiga je zovu Dzumpa Lahiri. Jedna veoma lepa mlada dama ta Djampa. Lepotica.

Čestitam, Kerefeko, samo napred. :super: :cmok:

Vežbaj, Laki, vežbaj, i ja sam vukla miša uz laptop godinu dana dok nisam shebala sve usb ulaze, pa sam onda tek navikla bez njega, tako da te donekle razumem. :)

A ti, Eriu, kaži Kvaka 22, da te ceo svet razume...:lol: Imam par komada i ne smem iz istog razloga ko tvoj dečko da počnem... E, šta sve ja ne smem...:lol:

A ti, Eriu, kaži Kvaka 22, da te ceo svet razume...:lol: Imam par komada i ne smem iz istog razloga ko tvoj dečko da počnem... E, šta sve ja ne smem...:lol:
nemam predstavu kako se zove na srpskom, do nedavno nisam ni znala za postojanje te knjige dok je nisam usvojila, i imam je na engeskom. kad se okurazim da pocnem javicu rezultate :sad2:

Eriu, nema ovde blamaze. Opustencija.
Sto se tice Djampe Lahiri, prvo sam procitala njenog Imenjaka i odusevila se romanom.
Odmah sam htela jos nesto njeno, Novu zemlju ili Tumaca bolesti. Naletela sam na Tumaca bolesti - to su kratke pripovetke.
Ali, tematika je ista kao i u Imenjaku. Verovatno je i Nova zemlja - sudeci po nazivu - slicna, ali cu je procitati.

Njena najnovija knjiga koja je skoro u prodaji kod nas je ``Sunce u njenoj kosi`` koja je usla u najuzi izbor za nagradu Man Buker za 2013.
Ne verujem da ce Rudjer skoro da navrati, ali eto, napisah... mozda i procita.

Na sajtu za prodaju knjiga je zovu Dzumpa Lahiri. Jedna veoma lepa mlada dama ta Djampa. Lepotica.

Hvala na informaciji! Originalni naziv te nove knjige je The Lowland, što svakako ne znači Sunce u njenoj kosi. Domaći prevodioci me ponekad baš zadive svojim kreativnim prevodima naziva :D

E sad, Džumpa, Djumpa, Djampa, Džampa, nije to toliko ni važno. Baš sam na You Tube-u gledao dosta njenih intervjua i svaki put drugačije izgovore njeno ime, a ona ćuti i ne protestvuje :D

Hvala na informaciji! Originalni naziv te nove knjige je The Lowland, što svakako ne znači Sunce u njenoj kosi. Domaći prevodioci me ponekad baš zadive svojim kreativnim prevodima naziva :D

E sad, Džumpa, Djumpa, Djampa, Džampa, nije to toliko ni važno. Baš sam na You Tube-u gledao dosta njenih intervjua i svaki put drugačije izgovore njeno ime, a ona ćuti i ne protestvuje :D

takvi su Indijci. Mene je svojevremeno fascinirao Radživ Gandi. Sećam se, Samit nesvrstanih u Beogradu 1989. (izguglala da ne mislite da baš tako dobro poznajem istoriju, iako bi možda trebalo), neko dogadjanje u Narodnom pozorištu. Njega do'vatila Mira Adanja Polak, pa ga ispituje sve neke gluposti, davi ga ko zmija žabu, po princupu "kako vam se dopada ovde, kakvi su vam utisci, a gde je Vaša lepa supruga...." (ovo poslednje sam baš zapamtila jer mi je bilo krajnje indiskretno) a on odgovara sve fino, mirno, pristojno, nikakve grimase, nikakvog mrštenju, blagi osmeh na licu...

procitah nekoliko knjiga, a nikako da se upisem. sad sam konacno krenula da citam ljubav u doba kolere, i sa blamazom priznajem da mi je to prva markesova knjiga :rumenko: ali za sad mi se dopada, pa ako prodje uspesno imam jos neke u vidu....i catch 22 je najverovatnije sledeca, usvojila sam je nakon sto je decko zavrsio i odbacio, on se porodio dok je nije procitao i nikako mu nije legla, a neki drugi ljudi su mi je preporucili...to je kanda jos jedna knjiga tipa ana karenjina, il je obozavas ili je mrzis, pa ako nesto - radoznala sam da vidim u koju cu se grupu ja svrstati :lol:

Ja kao veliki obožavalac Markesa, moram da primetim, da je, po mom mišljenju, Ljubav u doba kolere sasvim odgovarajuća knjiga za početak druženja s Markesom. Ima tog magičnog realizma, ali ne u tolikoj meri kao u Sto godina samoća (sa kojom sam ja počela druženje s Markesom) koji zaista može da odbije. Ali u Ljubavi u doba kolere postoji i čvrsta priča koja se prati kroz godine i decenije tako da to znatno olakšava čitanje.
Ima i film, koji nije dobio baš sjajne kritike, uprkos predivnim Havijeru Bardemu i Djovani Mecodjorno. Meni jeste bio slab jer sam ga stalno uporedjivala s knjigom kojoj nije ni prineti. Ne znam kakav bi mi bio da nisam čitala knjigu, da li bi mi bio jasan, jer, naravno, mnogo toga je moralo da bude izostavljeno.
Ali ja mislim da Markes i ne može da se ekranizuje.

Juče sam uzela i drugu knjigu koja je mesecima stajala na stolu u susednoj kancelariji, prekrivena brdom papira i očigledno zaboravljena Piće pre rata, Denisa Lihejna. Na koricama piše od pisca bestselera Mistična reka i Zatvoreno ostrvo. Nagrada Šanjus za najbolji debitantski detektivski roman.
Gledala sam film Mistična reka. Mnogo težak i mučan.
Ranije sam sa istog stola uzela Letnje laži, Bernharda Šlinka. Moj prvi susret sa Šlinkom, krajnje pozitivan.

Eriu, ni ja se nisam proslavila s Markesom. Uzela sam najpre Sto godina samoće i jedva stigla do polovine, razmišljala da li da batalim. Onda mi je drug koji je završio španski (i imao Markesa za lektiru) rekao da se on baš namučio s tom knjigom i da je Ljubav u doba kolere mnogo bolja za početak, tako da ću ga poslušati. Htela sam da je kupim, ali me nervira što je izdavač Sezam (poznat po katastrofa prevodima), tako da ću ipak uzeti iz biblioteke.

Večeras ima film ''Beleške o skandalu'' , po knjizi Zoi Heler. Gledala bih, jedino me odbija što u njemu igra Džudi Denč. Većina ljudi (tj. žena) koje znam se oduševljava tom glumicom, ali meni taj babac ima tako odbojnu facu. Kejt Blanšet volim.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back