Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Završila sam Služavke. Brzo sam je pročitala, što znači da mi je bila zanimljiva. Radnja se dešava šezdesetih godina prošlog veka ugradu Džeksonu u Misisipiju. Priču pričaju tri žene, dve služavke crnkinje, Ejbilin i MIni, i jedna belkinja Skiter, svaka iz svog ugla. Ejbilin i Mini pričaju kako je sto biti služavka belaca, šta smeju a šta ne, kako žive i sa čime se sve suočavaju. Ejbilin je smirena, ima preko pedeset godina i radi u jednoj kući, i odgaja svoje sedamnaesto belo dete, kako ona kaže, jer pored održavanja kuće, odgaja malu Mej Mobli, a kasnije i njenog brata. Naspurot njoj, Mini je drčna, ne može svojim gazdaricama da prećuti ništa, i jedna od uglednih žena protura priču da je ona lopov, što joj otežava da nađe posao. Pa ipak, u grad dolazi Silija sa mužem, i ona ne poznaje nikog, pa ni Mini, niti zna za priče o njoj, i zapošljava je da radi tajno za nju. Mini će biti tu za Siliju kada bude izgubila dete, a i lepo će je Silijin muž prihvatiti. Skiter se vratila u grad posle studija i želi da bude pisac i da radi u novinama. Njena majka želi da se ona uda ali Skiter ima druge planove. Kada bude konkurisala za posao u jednim novinama i bude praktično odbijena, Ejbilin će joj dati jednu ideju koju će njih dve, zajedno sa još služavki, iskoristiti i oblikovati u nešto korisno. Simpatično ispričana priča o lošim stvarima koje su bile prisutne pre samo pola veka... Priča o predrasudama koje nanose štetu... Saosećala sam sa svima koji su slabiji, ne zato što je tako, nego zato što je neko drugi rekao da je to tako... Svi likovi su jasno prikazani, iako je meni možda najupečatljiviji lik bila Mini. Ima dug jezik koji ju je mnogo koštao, ali ne odustaje od sebe, onakva kakva je, bori se kako zna. Ima petoro dece, muža alkoholičara koji je ne tuče samo kad je trudna, ali ona drži porodicu na okupu. Meni se knjiga dopala. Možda sam malo više otkrila u opisu, ali nisam mogla da sažmem više. Ali opet nisam otkrila jednu bitnu stvar oko koje će se radnja vrteti. Nadam se da nisam pokvarila uživanje u knjizi onima koji je još nisu pročitali a imaju nameru. Videla sam danas da ima i film koji je radjen po ovoj knjizi pa ću ga pogledati ovih dana.

Ja sam tek danas idela da ima i film. Gledam filmove naravno ali nisam preterani filmofil, pa onda mi i promakne šta ima sve od filmova.:) Danas sam gledala ok film The ghost writer, a ovih dana ću i Služavke.
Jeste, svidela mi se knjiga. Mogla sam ja još detaljnije da sve predstavim ali onda bih sve otkrila:), a ipak treba ostaviti i ponešto da onaj koji čita sam nešto otkrije:) Sad se mislim da li ću nastaviti u sličnom ritmu sa Ubiti pticu rugalicu ili sa Čitačem, kao nečim drugačijem...:think:

Ja bih ti rekla da presečeš Čitačem.
Ako uzmeš Ubiti pricu rugalicu mislim da postoji mogućnost da ti se izmešaju Služavke i Rugalica :)

Ja još nisam čitala Služavke, stalno je na čitanju u biblioteci, a film ću gledati tek kada pročitam knjigu.

- - - - - - - - - -

Te kniige iz Blica su mi vrlo dostupne, ali mi se ne dopadaju.
Nekako mi nisu knjige nego knjižuljci :confused:
Zato ih i ne uzimam.

Ta "ptica" je meni bila toliko dosadna na početku da sam odustala. Pa su me ovde grdili i ubedjivali da je super. Ne znam, nemam ambicija za sada da probam ponovo.

- - - - - - - - - -

Jel se i tebi Lamar dopala Ptica rugalica?

E važi, hvala na sugestijama:) Čitač je onda na redu:)
Za Ubiti pticu rugalicu sam čula podeljena mišljenja,moraću da vidim šta se tamo krije, ali očigledno će to malo da pričeka. :)
A ja kupujem ove knjižice iz Blica. Jeste da je radjeno jednostavno, ali dobro...Knjižuljci, ha ha:D

Ta "ptica" je meni bila toliko dosadna na početku da sam odustala. Pa su me ovde grdili i ubedjivali da je super. Ne znam, nemam ambicija za sada da probam ponovo.

- - - - - - - - - -

Hm, jeste malo... pa spora, nekako maglovita... ne znam kako bih to opisala.
Dinamična i dopadljiva na prvu loptu svakako nije.
Otkud znam. Čitala sam je davno, a to je jedna od onih knjiga koju sam tada čitala pod obavezno, bez da se mnogo pitam da li da idem dalje ili ne.
U sećanju mi je ostao najviše onaj prašnjavi put ka gradu. To je jedna od onih upečatljivih slika koje ti ostanu zauvek posle neke knjige u glavi :)

Ubiti pticu rugalicu je meni jedna od najdražih knjiga koje sam čitala.
Tako divna topla priča o nekim lijepim i manje lijepim temama, a sve iz ugla djeteta.
Zaboravi čovjek koliko neke stvari dijete ne razumije i kako od toga napravi čitav jedan ozbiljan triler...
Ona mi ide u plketu sa Selindžerovim Lovcem u žitu.

- - - - - - - - - -

Jes da ti kažem da mi se dopala pa da prođem kao sa Mekol Smitom :nono2:

Prašnjavi put - najupečatljivija scena. Pa nije ni čudo što mi je bila dosadna :zcepanje:
Eto, jel sam rekla :tiganj:

Ја сам себе ухватила како у последње време ''отаљавам'' с читањем, односно, имам толико нагомиланих непрочитаних књига да узимам једну за другом, прелазим преко редова као на траци и већ размишљам на коју ћу следећу да се бацим, уместо да успорим и уживам у читању. Вечерас сам почела ''Дјуија'' и има да густирам сваку реченицу понаособ, доста ми је маније читања као да ми над главом виси неки рок до којег морам све што имам да прочитам. Тако да знате, можда спаднем на две књиге месечно или тако нешто.

Meni je to prosek već godinama i zadovoljna sam. Čitam šta mi se svidja (ili šta se Lamar svidja :zper:) i ne moram da pročitam tzv. "kultne knjige" kao što su Ubiit pticu rugalicu, Lovac u žitu (to sam pročitala kad mi je bilo vreme) šta god ko pričao o njima.

Ја сам себе ухватила како у последње време ''отаљавам'' с читањем, односно, имам толико нагомиланих непрочитаних књига да узимам једну за другом, прелазим преко редова као на траци и већ размишљам на коју ћу следећу да се бацим, уместо да успорим и уживам у читању. Вечерас сам почела ''Дјуија'' и има да густирам сваку реченицу понаособ, доста ми је маније читања као да ми над главом виси неки рок до којег морам све што имам да прочитам. Тако да знате, можда спаднем на две књиге месечно или тако нешто.
Slažem se. Treba čitati kad ti prija jer je tad i utisak najjači. Ja sad imam više vremena nego ranije pa sad i više čitam. Ali što ti kažeš, nema nikakvog roka, pa treba sebi dati oduška:)
Šta beše Djui, ono o mačkama? Ja nisam ljubitelj istih, ne znam da li bi neka knjiga to promenila:D

Meni je to prosek već godinama i zadovoljna sam. Čitam šta mi se svidja (ili šta se Lamar svidja :zper:) i ne moram da pročitam tzv. "kultne knjige" kao što su Ubiit pticu rugalicu, Lovac u žitu (to sam pročitala kad mi je bilo vreme) šta god ko pričao o njima.
I sa ovim se slažem. Čitam ono što mi prija, ako mi se mišljenje poklopi sa tuđim, super, a ako ne opet super. Hvala Bogu te ima toliko knjiga pa svako za sebe može da pronađe nešto.:D

Samo da vam kažem da pravim Ledene kocke, prvi put. Pojma nemam na šta će da liče. Sutra mi je rođendan pa će ipak da se pojedu, ali nadam se da će dobro da ispadnu.:mrgreen: Mislila sam da pravim tortu Reformu ( i to bi bio prvi put da ja pravim), ali pošto sam u njoj uživala pre desetak dana, onda sam se za ovo odlučila. :D

Poslednja izmena:
Srecan rodjendan!

Nego sto se izbora knjiga za citanje tice, ima jedna bas odgovarajuca knjiga, zove se 'A Novel Bookstore'(u prevodu na engl) ali je francuski original, pisac Laurence Cosse. Dvoje zaljubljenika u romane otvaraju knjizaru u Parizu koja prodaje samo dobre romane, po izboru tajnog zirija. Da li citati samo dobre romane, ili je OK priviriti i u manje kvalitetne ali primamljive knjige? Verovatno se svako od nas to pita ponekad, cak i kad svastarimo :)

Zavrsila sam Dan pcela-Tomas Sancez

Dan Pčela je roman o opsesiji, umetnosti i ratu u koji je protkana drevna priča o moralnom unutrašnjem sukobu kada su ljudi prinuđeni da biraju između ljubavi prema voljenoj osobi i osećanja dužnosti prema otadžbini.
Ovo je fascinantna priča o španskom slikaru Zameranu i njegovoj muzi, prelepoj Luizi Kolar, uvučenih u kovitlac ratnih zbivanja, Nemačke invazije na Francusku u Drugom svetskom ratu, koji će ih surovo rastaviti. Pedeset godina kasnije, posle Luizine smrti, jedan američki naučnik stiže na jug Francuske u potrazi za istinom o vatrenoj romansi ljubavnika i njihovom misterioznom rastanku. Naučnik kreće put Majorke gde još uvek živi Zameranu u samonametnutom egzilu. Odlučan da Luizinu sudbinu otkrije slikaru, ne sluti da će i on sam biti prinuđen da se suoči sa svojim skrivenim željama.
Prodat u milionima primeraka širom sveta i preveden na brojne svetske jezike, Dan pčela je najuspešnije delo Tomas Sančeza koje je steklo kultni status širom sveta

p.s sa Deretinog sajta.

Ocena 3...morala sam da procitam do kraja da vidim sta se desilo...:)

- - - - - - - - - -

A pocela sam da citam Otmenost jeza-Mjuriel Barberi.

Ja sam na onoj temi na književnosti ukapirala da i ti upravo sada čitaš Osećaj gospođice Smile za sneg.
Baš super što je čitamo zajedno. Odlična je :)

I odgovor za Water, nije ni malo krvava.

E i meni je bas drago sto je uporedo citamo! :)
Sto se tice Harper Li i njene ``Ubiti pticu rugalicu``, ja sam taj roman citala odavno i veliki utisak je ostavila na mene.
Da imam dovoljno vremena do kraja zivota, procitala bih je jos par puta.
Obozavam devojcicu iz romana, kao i njenog tatu...

I jos bih dodala: ``Sve u svoje vreme``, mada ``nikad nije kasno`` za citanje raznog stiva. ;) :)
I ja citam sta mi se svidi, neretko ``poslusam`` vase preporuke i ne pogresim.
Tako je sa mnogima koji obilaze ovu temu, a nemaju hrabrosti da se ``upisu``...
Pozdrav svima i polako odbrojavamo ovu godinu...
Ne znam kakva je bila vama, ali za mene je bila pa malo je reci ``tragicna``... Gubitak oca... itd. :(
Valjda ce mi 2014. godina doneti nesto lepo, uvek su mi se lepe stvari desavale parnim godinama, pa ne vidim razlog da tako i sada ne bude...
Naravno, svima zelim srecnu Novu 2014!
Ja poranih... sa cestitkama... ali vec kad o tome pisem.... Cmok za sve devojke sa teme! Volim vas i ljubim!

Poslednja izmena:
Slažem se. Treba čitati kad ti prija jer je tad i utisak najjači. Ja sad imam više vremena nego ranije pa sad i više čitam. Ali što ti kažeš, nema nikakvog roka, pa treba sebi dati oduška:)
Šta beše Djui, ono o mačkama? Ja nisam ljubitelj istih, ne znam da li bi neka knjiga to promenila:D

I sa ovim se slažem. Čitam ono što mi prija, ako mi se mišljenje poklopi sa tuđim, super, a ako ne opet super. Hvala Bogu te ima toliko knjiga pa svako za sebe može da pronađe nešto.:D

Samo da vam kažem da pravim Ledene kocke, prvi put. Pojma nemam na šta će da liče. Sutra mi je rođendan pa će ipak da se pojedu, ali nadam se da će dobro da ispadnu.:mrgreen: Mislila sam da pravim tortu Reformu ( i to bi bio prvi put da ja pravim), ali pošto sam u njoj uživala pre desetak dana, onda sam se za ovo odlučila. :D

Srecan rodjendan Snezna!!! :vatromet:
Ispasce dobro ledene kocke, ne brini se! :)

- - - - - - - - - -

Meni se dopala ...komentar mi je bio da bih je uvrstila u one knjige koje treba pročitati

Pahuljice , srećan rođendan :vatromet::heart2:

znala sam da ću opet pokrenuti polemiku oko Ptice rugalice, sad će i Rada da se javi da kaže kako to treba da se pročita, pa ću ja opet da se osetim krivom i nepotpunom jer nemam želju da je čitam. Deja vu

Pahuljice, koleginice Strelice, srećan rodjendan :rodjendan:

ja nemam osećaj krivice što nisam čitala-ne čitam kultne knjige :)
ali mi krivo što nisam poslušala Radu pre par godina kad mi je preporučila Milenijum trilogiju
po omotu mi delovalo kao da je neka naučna fantastika, pa me to odbilo

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back