Pročitala sam
Raspete kosti, Kati Rajks. Meni se knjiga nije dopala, bila mi je dosadna. Glavni lik je forenzički antropolog Temperans Brenan ( Bouns iz istoimene serije). Ona sa detektivom Endruom Rajanom koji joj je dečko (of course) i prijateljem Džejkom koji je antropolog ispituje poreklo kostiju iz grobnice iz Masade, a pitanje je da li su to bile Isusove kosti ili nekog drugog. Naravno, dogodilo se ubistvo čoveka po imenu Feris, koje će ih dovesti u Izrael. Oni će pokušati da razreše ubistvo Ferisa ali i to čije su kosti iz grobnice. Šta znam, mene je knjiga ostavila prilično ravnodušnom. Vrlo prosečno, po mom mišljenju. Ima delova koji su totalni kliše ( hotelska soba Temperanse je opljačkana, ispreturane stvari, neko ju je pratio kolima.. sto puta vidjeno ). A neki delovi su mi bili baš bezveze - pošto su u vezi ona i detektiv, uzeće odvojene sobe zato što su u Izraelu poslom pa će da se iskradaju jedno do drugog, pa onda sa dečkom sedi u restoranu u mraku pa se ne primećuje da koluta očima. Evo ja ću da zakolutam očima da se vidi

Inače nema nikakvih sličnosti izmedju lika Temperans iz knjige i serije. Ova iz knjige je vrlo uobičajno okarakterisana, dok je ona iz serije malo čudna što je čini zanimljivom ( ko gleda seriju zna ). Obično, čini mi se, knjiga bude bolja od filma / serije, ali u ovom slučaju serija je neuporedivo puta bolja. Ko želi da čita ovu knjigu, bolje prvo da je uzme iz biblioteke, pa da sam proceni da li će je kupiti. Ja je za kupovinu ' na slepo', tako da kažem, ne bih preporučila.