Evo još malo mojih pročitanih knjiga. Imam posle još 5 da vam napišem i stigla sam gradivo. Nisu vam možda od neke pomoći ali ipak da referišem. Ovo dođe kao javni dnevnik čitalačke značke - koje sam knjige čitao/la na raspustu i zašto su mi se dopale
Rujevina San Pjetra, Vilijem Trevor (Clio). Ovo je druga zbirka priča Vilijama Trevora koju sam čitala (prethodnu “Nešto malo sa strane” objavila je Dejadora) I potrdila mi je da mi se mnogo dopada kako on piše. Naročito je majstor u tim kratkim pričama gde uspeva da ocrta I likove I situacije I to baš onaj tip koji ja volim – na površini nije bog-zna-šta a u dušama bura I velike promene. I sviđa mi se što je Irac, volim nekako tu Irsku iako je mračna. I to je jedna od tih Cliovih knjiga za smešne pare. Baš imaju lepu beletistiku u toj ediciji Gral.
Kći ženina, Dermot Bolger (Clio). I pošto sam već bila u fazonu Irske uzmem ovaj kratak roman koji je u stvari više sled o tri žene u Irskoj, u različitim životnim dobima I vremenima (mada sve u 20.v), a opet ih povezuje izvesna nit (da ne otkrivam sad). To nije onaj tip povezivanja generacija koji je obično naivno urađen u romanima koje često objavljuje Laguna (znate već, junakinja iz sadašnjosti otkriva dnevnik, sliku, fotografiju, pisma ili šta već pa se na kraju ispostavi da je to njena prababa ili kuma vila ili šta već). Donekle je slična knjiga “Tajnom zapisu” Sebastijana Barija, ali mnogo svedenija I zbog toga što su tri priče razuđenija, ali isto me je pogodila. Naročito prva priča po kojoj je knjiga dobila ime.
Zapažanja, Džejn Haris (Laguna). Ovo je mnogo ljupka knjižica. Kupila sam je na jednoj od ovih stalnih Laguninih akcija I baš mi je sad sela. U prvom licu priču priča devojka od 16 god u Škotskoj koja je prošla svašta I igrom slučaja se zapošljava kao služavka kod gospođe koja pa ima svoje ambicije naučnika u oblasti psihologije. Pri tome se sve događa u 19.v. I naravno višestruko opterećeno njihovim staleškim predrasudama I sl. Slatko je napisana, fino je duhovita u sitnicama I čita se brzo. Prava knjiga za odmor, bar za mene koja volim I Škotsku I 19.v.
Kako preživeti život, Robin Skiner i Džon Kliz (Odiseja). Sve što sam rekla ovde:
http://forum.krstarica.com/showthread.php/555759-Biblioteka-2?p=23882290&viewfull=1#post23882290 ostaje (ako sam dobro citirala link). Samo što je u ovoj reč o širem kontekstu, kako se dinamika lična I porodična odražava na planu firmi, poslovnog funkcionisanja, državnog ustrojstva ili recimo na ličnom planu u odnosu prema smrti, u svakom slučaju na nivoima koji nadrastaju pojedinca. I opet sam umirala od smeha za te stripiće karikature koje sam pominjala I u prvoj knjizi, taj tip ilustrator je fenomenalan!
Ples sa zmajevima 1 i 2, Džordž R. R. Martin (Laguna).
Elefteria, znam da si ti pročitala a ostali ne verujem da će čitati. Elem, mislim da će moj Nikolica poći na fakultet kad se ovaj serijal završi ako Martinu pre toga ne dođu glave hotdogovi na bejzbol utakmicama. Prvi deo sam preletela, toliko mi je bio dosadan, a u drugom sam se zainteresovala ali brzo je prošao I sad treba još jedno 5 god da čekam do narednog cliffhangera. Hvala Bogu na piratima, ne bih davala pare na ovo.