Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pročitala sam Hesea pre par dana....
Ostaviću komentar za kasnije jer sad nemam vremena.
Počela sam Psihijatri,psiholozi i drugi bolesnici ...dobro je počeo ....sada je malo dosadan, dajem mu šansu dalje

Ja bih da se zahvalim Kerefeki na preporuci da procitam "Slepca iz Sevilje".
Skoro sam pri kraju, jos nekih stotinjak strana. Jedino sto me malo nervira je preterana prica o pederluku Franciska Falkona, malo me smara ta prica o odnosima sa mladim muskarcima.
Inace knjiga stvarno zanimljiva i lako se cita.

torta-ombre-dekoracija.jpg

Nemam minjone:(... a ni tortu:(... samo sliku i 49 godina;)

jej, uspela sam da ubacim fotku, čisti genije

Sličajno sam pomenula tu knjigu, odavno pročitanu i nikad zaboravljenu...Poneše me emocije, kazu da umem osećajno da pripovedam...

Epilog:
Na stolu lepo umotana s posvetom:heart:

slika-Belo-cigance-Vidoe-Podgorec-56751113v288h216.jpg

Ko jednom pročita, kao što rekoh, nikad ne zaboravlja, predivna. pretuzna, surova a opet toliko puna čudne topline i ljubavi, borbe da se prezivi a onda da taj zivot krene dalje, jer čudni i gorki su putevi romski ali i Gospodnji...

Pogledajte prilog 343177

Pa ti si klinka za mene. Starija sam od tebe 10 1/2 meseci...:lol: Srećan ti rođendan. :heart2::kiss:

- - - - - - - - - -

Pa imaš lepu tortu!

Devojčice, a tvoja kakava je? :)Iskoristiću priliku da ti prva čestitam sutrašnji jubilarni... :lol: :cmok: :heart2: Neću biti pri internetu za vikend.

Je l' bila koja u Laguni večeras osim mene?
Ja sam izašla iz kuće u 6 i ušla u 21h... Mrtva umorna, Posle časova, od 13h seminar do 19:30. U Niš sam stigla tačno u 20, Laguna u centru prepuna, čeka se na kasi 30 minuta. Onda produžih do Kalče. Kupila sam Marčela ćerki, sestičinama Uroša Petrovića x 2, koleginici Jagodiće, Oproštajni valcer i komšinici Spas 2. Dobila Nedeljnik i lak za nokte, Wellnes keks ne računam, minimalan je, kao ni uzorak mleka za telo.

Pogledajte prilog 343177

Srećan ti rođendan Kamenita! :cmok: A torta, prava za devojčice :)
(Napisaću recept koliko sutra za minjone, pa čim napraviš, da prijaviš. I da postaviš sliku jer vidiš da znaš i nema vrdanja :lol:)

Pročitala sam Fermina, Sema Sevidža. Onako. Sviđa mi se ideja, ali je mogla i bolje da se razradi priča.
Neko je spomenuo Caricu. Meni se nije naročito dopala (ali većini jeste koliko pamtim).

Bila sam na Noći knjige i kupila sam 3., 4. i 5. deo Pesme leda i vatre, kao i dve knjige Nila Gejmena, Zvezdanu prašinu i Koralinu i tajanstveni svet. Još samo da sve pročitam i sve će biti sjajno. :mrgreen:
Kupovala sam u dve etape, prvo sa jednom prijateljicom, a posle sa forumskom drugaricom Elefteriom. Uživala sam u druženju sa njima i u kupovini :)

Poslednja izmena:
Ja sam bila vredna. A bice jos jedna narucena u poslasticarnici. Jubilarni naveliko slavim, posle skromnije do stotog!
Joj, šalim se. Ne bih volela

Hvala na cestitkama. Znaci, Kamenita, mi smo dan za danom? Strelci!

Srećan rođendan Kamenitoj i Gđi Bi, sve najlepše. Pahuljici sam već čestitala, ali nisam ovde, tako da srećan još jedanput :)

Išla sam sinoć na Noć knjige s Pahuljicom u zemunske Delfe, mada je bila tolika gužva (celu knjižaru je zauzeo red koji se protezao od kase do ulaznih vrata maltene); nisam mogla da uživam u razgledanju (niti da popijem čaj), pa sam za pet minuta odabrala nekoliko knjiga tj. onoliko koliko sam mogla da ponesem.
zimske_zalihe.jpg
Evo slike, nadam se da neće opet ispasti čudnovato izdužena, kao što se dešava u poslednje vreme kad kačim nešto na ovom forumu. Desno su one koje sam juče kupila (LaRousse i Hogvortska biblioteka su prilično teške, nije trebalo da ih teglim;ove tri Lagunine sam uvalila sa Pahuljičinim na kasi da bih dobila popust 40% ), a levo su nakupljene zalihe - ono što ću da čitam ove zime.

E, da, pročitala sam Tajnu devet soba (Džesi Berton, Vulkan). Izašla je relativno skoro, pred Sajam, čini mi se, što je za mene raritet jer obično čitam 'bajate' knjige. Amsterdam, 17. vek. Osamnaestogodišnja nevesta Nela Ortman stupa u svoj novi dom, gde živi njen suprug trgovac sa svojom ukočenom, hladnom sestrom. On joj na poklon kupuje igračku - repliku kuće u kojoj stanuju. Nela nalazi zanatliju, minijaturistu, koji joj izrađuje nekoliko predmeta za tu kućicu, međutim, počinju da joj stižu i figure koje nije naručila, i s njima počinje da se dešava nešto čudno.
Nije ništa spektakularno, ali je knjiga pristojna, po mom mišljenju. Može se nešto saznati iz svakodnevnog života i običaja Holanđana u to doba, što je zanimljivo. Na kraju knjige se čak nalaze i liste koliko je šta koštalo u to vreme, kolike su bile plate građana i slično.

Bi, srećan ti rođendan! :cmok: Lepa ti je torta :)

Evo recepta za kolače:
Kora: To je biskvitno testo. 7 jaja, 7 supenih kašika brašna, 7 supenih kašika šećera, 2 kašike ulje, narendana kora jednog limuna, 1 kafena kašičica praška za pecivo.
Kora se peče u plehu koji se dobija uz šporet (moja veličina pleha je 38x35cm, ako je vaš pleh manji, prilagodite malo recept da ne dobijete predebelo testo). Odvojiti belanca od žumanaca (jaja pre korišćenja treba da budu na sobnoj temperaturi, nikako ne stavljati hladna iz frižidera), i u belanca dodati prstohvat soli. Mutiti belanca i postepeno dodavati šećer. Kada se napravi pena dodati sve ostale sastojke (žumanca se umute pre dodavanja), ali mešati kašikom, a ne mikserom. Ugrejati rernu na 180 stepeni i na toj temperaturi peći 10 minuta, a onda smanjiti na 150 stepeni i peći još 20 minuta.
Fil: 300 grama mlevene Plazme, 125 gr omekšalog margarina ili putera na sobnoj temperaturi, 100 gr rastopljene čokolade za kuvanje (Menaž), sok od pomorandže (oko 1 šoljica za kafu), rum za kolače (po ukusu). Sve sastojke sjediniti da se dobije masa koja se ne lepi za ruke, ali nije ni suva (ako treba dodati malo Plazme ili soka).

Koru preseći na dva jednaka dela. Kora, fil, kora. Kore malo natopiti sokom od pomorandže da ne budu suve. Na koru može i da se stavi tanak sloj nekog pekmeza da se sve bolje zalepi, ali i ne mora. Pošto kora nikada ne može biti perfektno ravna, da kolači ne bi bili kvrgavi, izravnati ivice kora. Seći na kocke koje su jednake veličine (najbolje je uzeti npr. lenjir i seći da budu iste širine i dužine, zbog estetike).

Fondan: 2 kg šećera u prahu (ja koristim ''C'') i sok od 6-7 limuna, i malo hladne vode. U činiju staviti šećer i postepeno dodavati limun i mešati. Onaj ko voli manje kiselo nek doda više vode a manje limuna, i obrnuto. Nikako ne staviti sav sok/vodu odjednom, jer treba imati u vidu i da će boje i arome razvodeniti šećer. Recimo da gustina treba da odgovara gustini meda. U više malih činija stavi se ova smesa i dodaju boje i arome (ko šta voli). Ostaviti sa strane malo ove mase (npr. žutu, crvenu, zelenu..ili koje god vam se sviđaju) za kasnije ukrašavanje.

Kolačić se stavi na viljušku, zaliva ovom masom, i stavlja na ravnu površinu (najbolje na sto pa na papir za pečenje (zbog kasnijeg čišćenja). Najmanje pola sata od poslednjeg napravljenog kolača treba početi sa ukrašavanjem (taj šećer treba da bude tvrd na dodir; ako ostaje otisak prsta na kolaču ili ako se previše sija (nema neku mat nijansu), znači da se nije osušio šećer). Šećer će se slivati sa kolača (zato treba napraviti neku optimalnu gustinu ovog fondana da kolač ne ostane ogoljen, već da se ipak zadrži na kolaču). Ukrašavanje (šaranje) je proizvoljno.

Hvala Elefteria :)

Ja u narednom periodu čitam knjige koje sam pozajmila: Smisao noći, Bliznakinje sa Hajgejta, Majka je samo jedna, Žena kuhinjskog boga, Prestup i Jabuka je svemu kriva.

Poslednja izmena:
Kamenitoj i Bi srecan rodjendan :rodjendan: Zelim vam zdravlja, srece i mnogo dobrih knjiga :zag: :cmok2:

@devojke sa Noci knjige - svaka cast za soping.

Slucajno sam se zatekla u gradu posle 5, potpuno neplanirano, ali nisam nista kupila, videh samo da je u Laguni u Kralja Milana (kod Zvezde) bila guzva
doduse ne ogromna ali verujem da je u Delfiju bila mnogo veca..

Citam dnevnik ( e) Anais Nin i uzivam.
Nisam mogla da zamislim da su njeni dnevnici toliko genijalni.
Satima, nocima i " danima" mogu da se citaju i da se uziva u svakoj misli, recenici.

Ja sam nedelju dana sada u Bavarskoj, viidm da su u apartmanu regali puni nekih bestselera ( Stiven King uglavnom), ali ga ja necu ctiati.

E da, citacu Middlsex, ali samo ako mi dopadnu prvih stotinak stranica.

Draga Bi, srecan rodjendan!
Zelim ti puuuuno licne srece,onda je sve drugo lepše!

Kamenita,srecan rodjendan sa zakasnjenjem ( opravdano mi je,prijavila sam da idem na koncert...nisam znala da ti je rodjendan,ali sam se setila tvog posta u vezi sa Colom,pa oddjuskala malo u to ime).

Na Noc knjige sam juce potpuno zaboravila...toliko sam jurila i zurila citavog dana..

Devojke ja procitala caricu, lepa je. Očekivala sam više od knjige moram da priznam ali u suštini je fina i za preporuku je. Malo sam se namučila da im zapamtim imena i nadimke ipak su to kinezi.
Sad ću malo da čitam vas da vidim šta ste sve pisale pa da smislim šta ću sledeće da čitam

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back