Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Primjetio sam da dobar dio biblioteka ima to neko pravilo da se knjige moraju vratiti za 15 dana. To je, po meni, malo pretjerano. Iako volim da čitam, često se desi da zbog obaveza ne uspijem knjigu da pročitam u tih 15 dana, već se oduži na 25 u prosjeku. Ili mi se jednostavno ne čita svaki dan po 30 strana. Nedavno sam čuo zanimljivu izjavu jednog doktora psihologije iz Banja Luke koji kaže da su blagosloveni oni koji mogu odjednom da pročitaju 20 strana.
Ja ili citam ili ne citam. Knjigu od 200-300 stramica procitam obavezno za 3- dana , inace je ostavim pa uzmem neku drugu jer je to znak da sa mnom ( a mozda i sa knjigom)
nesto nije u redu.
Dvadesetak stranica bi vazilo za neku tesku filozofiju gde nesto i zapisujes, vracas se na prvu recenicu, malo meditiras i tako..

Poslednja izmena:
Ако не можеш једну књигу да прочиташ за 15 дана, зашто онда узимаш одједном пет или више књига? Заробиш књиге на два месеца за које време би могли други чланови да их читају. Баш те брига, јелда?

Pa i ne uzimam više od jedne knjige, ali ni tu jednu ne mogu da pročitam za 15 dana, naročito ako ima preko 400 stranica. Pored čitanja, moram i da spavam, jedem, odmaram, idem na posao, idem na trening, izađem u grad. Nisam penzioner pa da imam nekoliko sati dnevno samo za čitanje. Siguran sam da neće svijet propasti ako zadržim tu jednu knjigu 25 dana.

Мени је ок да се књиге држе до месец дана, а бесконачна продужавања су безобразлук. Ко није у стању да прочита на време, не треба ни да узима. Или нека врати, па проба поново следећи пут.

Данас сам прочитала ''Списак мојих жеља'' (Грегоар Делакур, Чаробна књига). Врло питка књижица која је на малом броју страна (око 150) сажела нека битна животна питања и испричала нам читав живот једне средовечне Францускиње. Она је, у бити, задовољна скромним животом који живи с мужем док, једног дана, не освоји вишемилионску суму на лотоу. Мени се допала, тако да препоручујем.

Pa i ne uzimam više od jedne knjige, ali ni tu jednu ne mogu da pročitam za 15 dana, naročito ako ima preko 400 stranica. Pored čitanja, moram i da spavam, jedem, odmaram, idem na posao, idem na trening, izađem u grad. Nisam penzioner pa da imam nekoliko sati dnevno samo za čitanje. Siguran sam da neće svijet propasti ako zadržim tu jednu knjigu 25 dana.

E ja ovo strucno preskaem, narocito neki ili bilo kakav trening. Ja citam uglavnom dva sata uvece pred spavanje. Nekada se nocu probudim ili jako rano ujutru ( 5 sati)
pa onda citam jos sat. I kada sam shvatila da zadrzavate knjige i pomesec dana, a biblioteka ima samo jedan primerak knjige, onda cu i dalje izbegavati biblioteke.;)

Ide klasično ogovaranje. Muškarci, ne čitajte.

Sinoć sam nesto gledala na National geograf. i pojavila se Patriša Kronvel (Telo kao dokaz, Farma leševa...) da nesto iskomentarisš. Pretpostavljam da većina zna o kome pričam. Nisam znala koje je godište, sad znam, 1956. Ona je toliko izoperisana i silikonizirana, apsolutno neprirodno. Čak i ne izgleda mladje, nego samo čudno. Da sam znala kako izgleda ne bih se prevarila da uzmem njene knjige u ruke, jer su baš nikakve. Žena sa lošim ukusom u svakom pogledu.

Kamenita, ti si jedno srce, a nisam mogla da ti dam repku, jer mi ne daju...
Ne znam da li znas odnosno znate da Patrisa zivi sa partnerkom, tj. ``zanimaju`` je zene...

Kamenita, ti si jedno srce, a nisam mogla da ti dam repku, jer mi ne daju...
Ne znam da li znas odnosno znate da Patrisa zivi sa partnerkom, tj. ``zanimaju`` je zene...

Postoji njena slika na Laguninom sajtu, al je od pre trideset godina, recimo. Žena stvarno ima kvar u glavi, to mi je bilo jasno još onomad. A ovo za orijentaciju nisam znala.

Pozz svima :)

Kad vec pricate o duzini citanja...Ja recimo sporo citam poslednjih godina..Ranije sam bila u stanju da knjigu procitam za 2 dana,
sad nema sanse. Sem toga primetila sam da mi se oci brzo zamore kad dugo citam pa mi se posle sve muti :roll:

Elem, ja iz biblioteke uzmem par knjiga, ne secam se da je to nekad bilo vise od 5..i tesko mi je da ih procitam za samo mesec dana..Sad n.pr samo 2 knjige zajedno imaju 1.000 stra, plus knjige cita i moja mama.
Mislim da je ono vreme koje je bilo pre ovoga bilo mnogo bolje..
(mada korektni su u smislu da se ne drze dana roka k'o pijan plota)

Sem toga, bar sto se tice ovih u gradskoj, nisu ni zaposleni bas mnogo revnosni prema clanovima. Retko ce da se ponude da pomognu da nadjes nesto,
ili ti daju neka debilna uputstva - ako je nema tamo onda je zauzeta :eek:,
plus sto sama biblioteka upisuje knjige koje jos nije ubacila u opticaj (da tako kazem). Dakle, postoji signatura za pojedine knjige
a kad pitas - a, to jos nismo dobili :eek: To mi se desilo sa Ajde Kulin ''Zbogom''.

Išla sam do buvljaka... Ponovo kupila Ono što oduvek želiš, Gordana Ćirjanić, za 50 dinara. Ganc nova, samo rođendanska posveta...:dash: Moja je kod kume već dve godine, oprostila sam se već od nje, a sviđa mi se...

Mala digresija: kad je resetovana moderatorska postavka na Književnosti, kako su skončali stari modovi i zašto to nije obeleženo prigodnom svečanošću?

Nisam ni ja baš u toku. Taj pdf je godinama bio moje omiljeno mjesto na ovom forumu, ali čini mi se da je sve krenulo nizbrdo kad su počeli oni književni konkursi. Kada u svega par mjeseci čak 5 moderatora podnese ostavku, to je jasan pokazatelj da se tamo nešto čudno dešava.

Nisam ni ja baš u toku. Taj pdf je godinama bio moje omiljeno mjesto na ovom forumu, ali čini mi se da je sve krenulo nizbrdo kad su počeli oni književni konkursi. Kada u svega par mjeseci čak 5 moderatora podnese ostavku, to je jasan pokazatelj da se tamo nešto čudno dešava.

Ma idi, molim te.
Konkursi su razdrmali onaj učmali pdf, otvorili ga za sve one lucidne i talentovane književne stvaraoce, tako da Književnost ovih dana doživljava pravu renesansu.

Išla sam do buvljaka... Ponovo kupila Ono što oduvek želiš, Gordana Ćirjanić, za 50 dinara. Ganc nova, samo rođendanska posveta...:dash: Moja je kod kume već dve godine, oprostila sam se već od nje, a sviđa mi se...

I meni se taj Mirjanin roman dopao.
Ja volim da citam, mada imam i ja probleme sa ocima pa moram da koristim Prokulin kapi i onda je bolje.
Kad me neki roman u`vati, ne ispustam ga dok ga ne procitam.
Upravo sam procitala roman koji je inace 2005. ekranizovan pod nazivom Derailed (za dan i po), a knjiga je prevedena kod nas kao ``Izbacen iz koloseka`` Dzejmsa Sigela.
Roman mi se mnogo dopao, mada sam 2006. gledala film sa onim markantnim glumcem koji je idealan za lik Carlsa. Sada sam mu zaboravila ime, ali mislim da je neke godine proglasavan za najsexy muskarca... valjda je u pitanju Klajv Oven... a Lusindu igra Dzenifer Aniston.
Roman je pravi rolerkoster, kao i film.
Pa ko voli - preporucujem.
Htela sam i da odgledam ponovo film i nisam uspela ni na jednom sajtu. Pa mi bas zao.

pa ti mi rece da ste u nekoj biblioteci ali sam mislio to je neko vase interno ime posto vec postoji deo o knjizevnosti :)
znaci da ubacim i ovaj deo frouma u toolbar...pa sta ce da mi kaze neko ko vidi da na browseru imam precicu do foruma ZENE :D :D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back