Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Razumem te potpuno, ja ni knjige ne citam gde su neki ratni zlocini ( ili bilo kakvi zlocini) tema, a filmovi o silovanjima , narrocito
na Balkanu gde lipe uvek najlepse mirishu;) postali su neka moda, trend.

Medjutim u samoj knjizi Slepilo silovanje je nesto sto i ne registrujes dok citas knjigu, ima mnogo vecih gadosti pri cemu knjiga
nija pisana da bi citalac perverzno uzivao u nekim gadostima nego je tema covekova zelja da vlada nad slabima, nemocnima, da ih
ugnjetava, vecita zelja za vlascu, moci pa neka je i ostrvo gubavih.

Joj, da znaš da si u pravu za ovo gore, za naše filmove, serije i knjige. Prepuno psovki, groznih scena, silovanja, raznih vrsta maltretiranja, ubistava. Ja sam pre par godina došla u situaciju da zauzmem stav kog sam se uvek užasavala: "Ne gledam domaće filmove". Jer toliko je u jednom periodu bilo takvih, da si jedva mogao da nadješ neki normalan (Zona Zamfirova, npr.). A i u knjigama.... čak ni one što su kao humorističke, ali sa tematikom ovih ratova iz 90-ih... tipa Dežulović, Jergović (izvini, Lamar) Ante Tomić i drugi... ništa tu meni nije smešno. Meni sve to izaziva užasnu teskobu i otpor.

A Saramaga ću tek čitati. Do sada sam pročitala samo Sedam sunaca..., pa ću dalje polako

Gricku vjesticu sam citala, ma ne citala, to je blaga rec, gutala sam je kada sam imala 14 godina.
Secam se da me je mama zvala telefonom sa posla i pohvalila se da je kupila dva kompleta knjiga, Andjeliku i Gr(i)cku vesticu.
Rekoh mami, sigurno si pogresila u naslovu, sigurno se taj komplet zove Grcka vestica... a ona meni, ne, ne, bas Gricka...
Tada sam bila tinejdzerka i nisam znala da u gradu Zagrebu postoji deo grada koji se zove Gric.

Ja sam svaku knjigu procitala i meni su bile zanimljive te spletke na hrvatskom, a kasnije i na austro-ugarskom dvoru.
Taman se jedna zavrsi, a vec je pocela druga spletka.
Tada sam se zarazila romantikom. I jos sam zarazena.

Ah, Saramaga moram nekako da na`vatam, mislim na Godinu smrti Rikarda Reisa.

Poslednja izmena:
Eto kad je tako fino nahvaliste prvom prilikom ako mi obaveze budu dozvoljavale bacicu se na citanje ;)
Imam zelju da procitam zato sto su mi te "zelene knjige sa zlatnim slovima" bile tako nedostizne kao detetu ;)
A sada sam veeeelika, i dobicu bebu i izgleda da je moj tata to sad shvatio. A izgleda da sam i ja tek sad shvatila da sam odrasla..
Jedva cekam da upoznam moju devojcicu umirem od zelje da je vidim kakva je, kako izgleda, jel sve u redu na prvom mestu.. I ko zna, mozda ce mi biti zanimljivije da gledam nju u slobodno vreme, a zanemarim citanje..
Ali knjiga je uvek tu, i za par godina.. a dete je jednom dete..
Kako je lepa ova ispovedaonica ;)
Divni ste bre, trebala sam se davno prikljuciti a ne da vas posmatram iz prikrajka..
Jedno pitanje, jel vodite evidenciju i ima li je na forumu sta ste procitali?
Ja u notesu zapisujem sta sam procitala, isto evidentiram gde sam sve bila, gradove, sela, varosi, drzave ;)

Eto kad je tako fino nahvaliste prvom prilikom ako mi obaveze budu dozvoljavale bacicu se na citanje ;)
Imam zelju da procitam zato sto su mi te "zelene knjige sa zlatnim slovima" bile tako nedostizne kao detetu ;)
A sada sam veeeelika, i dobicu bebu i izgleda da je moj tata to sad shvatio. A izgleda da sam i ja tek sad shvatila da sam odrasla..
Jedva cekam da upoznam moju devojcicu umirem od zelje da je vidim kakva je, kako izgleda, jel sve u redu na prvom mestu.. I ko zna, mozda ce mi biti zanimljivije da gledam nju u slobodno vreme, a zanemarim citanje..
Ali knjiga je uvek tu, i za par godina.. a dete je jednom dete..
Kako je lepa ova ispovedaonica ;)
Divni ste bre, trebala sam se davno prikljuciti a ne da vas posmatram iz prikrajka..
Jedno pitanje, jel vodite evidenciju i ima li je na forumu sta ste procitali?
Ja u notesu zapisujem sta sam procitala, isto evidentiram gde sam sve bila, gradove, sela, varosi, drzave ;)
Ja bre ne evidentiram nista ni o nekim svojim "ljubavima":D
Cega se setim, setim, sto sam zaboravila valjda nije bilo ni vredno pamcenja.
Ja sam puno putovala ( onako po celom belom svetu i shire), ja cak nisam nosila ni neki foto aparat, sta je ostalo, ostalo je u glavi.
Isto vazi i za knjige.

Ja sam puno putovala ( onako po celom belom svetu i shire), ja cak nisam nosila ni neki foto aparat, sta je ostalo, ostalo je u glavi.
Isto vazi i za knjige.
Da ali vezano za putovanja imam zelju da jefan dan sednem i na nekoj karti obelezim gde sam bila, i gde bih volela da odem.. mada sto vise vreme odmice, to su neki snovi dalji.. druge stvari postaju prioritet, a neke jednostavno nedostizne ;)
Ali sve je to zivot, kad negde ne mozes da odes, a ti procitaj knjigu i "nadji" se tamo..

Da ali vezano za putovanja imam zelju da jefan dan sednem i na nekoj karti obelezim gde sam bila, i gde bih volela da odem.. mada sto vise vreme odmice, to su neki snovi dalji.. druge stvari postaju prioritet, a neke jednostavno nedostizne ;)
Ali sve je to zivot, kad negde ne mozes da odes, a ti procitaj knjigu i "nadji" se tamo..
Ma bre, polako, putovaces,. Cekaj da rodis dete, pa da zavrsi srednju skolu, a onda ce putujes;)

Ma bre, polako, putovaces,. Cekaj da rodis dete, pa da zavrsi srednju skolu, a onda ce putujes;)
Pa ne znam.. Ja teram moje roditelje, para imaju, 3 dece izveli na put, niko ne zavisi od njih.. Da se posvete sebi, odu u banju, na more.. para imaju zaista.. a jedva nateram mamu da ode kod frizera..
Mi cemo biti isti.. no, videcemo jos ;)

I ja sam fan Tvin Piksa.
Nikad nisam cula za tog Ferica?
U medjuvremenu procitala jedan trilercic Linvuda Barklija ``Opasno blizu``.
Nisam uspela da provalim sve do kraja sta je u pitanju. Uglavnom bas ga je ``umrsio``. Pa ko voli...

Uzeh i Dom gospodjice Peregrin za cudnovatu decu i meni se dopada. To sam i ocekivala.
Ceka me Toni Morison i njena Ljubav. I onda zavrsavam sa biblioteckim knjigama.
Ove moje samo ``pogledujem`` i nasladjujem se kao parcadima torte koje cekaju da budu pojedene tj. procitane, ako znate sta mislim...

Zoran Feric, neki hrvatski autor. Iskreno ne znam ni ja mnogo o njemu, ovu Djecu Patrasa mi je poklonio drug, radi se o ljubavi nastavnika i ucenice a nahvalio mi je i neku njegovu noviju knjigu Kalendar Maja ali nikako da je uzmem.
Opis zvuci ok
Kalendar Maja je roman odrastanja. Pratimo tri dječaka koja odrastaju u Zagrebu pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća.
Kalendar Maja je roman o ljubavi i njenim demonima, ljubavi koja dolazi u najrazličitijim pojavnim oblicima i intenzitetima. Čitamo priču o Tihomiru i Senki od gimnazijskih dana do starosti.
To je i roman o seksu, o žudnji koja nas ispunjava i uništava.
I roman o prolaznosti, o vremenu koje ne oblikuje samo sadašnjost nego mijenja i prošlost.

Ja sam inace veliki fan biografija, porodičnih istorija, knjiga anegdota iz života tako da mi ovo zvuči ok..

Razmišljam da si kupim Dom gospodjice Peregrin za cudnovatu decu . Sviđa mi se naslov, sviđa mi se sve što je ispisano o oknjizi, deluje kao fina morska knjiga:) Valjda je ima na Kupindu.
Htela sam da kupim i Otmenost ježa pošto nisam još čitala al nema na Kupindu ( na Limundu ne kupujem baš) a u knjižari je 800 dinara, ne znam dal da rizikujem.

Ali ima od iste autorke roman ' Poslastica'. Jel neko čitao?

Razumem te potpuno, ja ni knjige ne citam gde su neki ratni zlocini ( ili bilo kakvi zlocini) tema, a filmovi o silovanjima , narrocito

Medjutim u samoj knjizi Slepilo silovanje je nesto sto i ne registrujes dok citas knjigu, ima mnogo vecih gadosti pri cemu knjiga
nija pisana da bi citalac perverzno uzivao u nekim gadostima nego je tema covekova zelja da vlada nad slabima, nemocnima, da ih

Razumemo se! Uzeću knjigu kad tad, samo čekam na neki pogodan trenutak:)

- - - - - - - - - -

Jao al sam se nanizala što bi rekla naša draga Esterka koje nešto nema :( Srećom pa je pratim na Fejsu.
Ovaj Dom gospodjice Peregrin za cudnovatu decu na kupindu 1080 dinara. Koliko li košta u knjižari onda?

Dom gospodjice Peregrin za cudnovatu decu upravo citam.
Nisam je kupovala, nasla sam je u biblioteci. Prosto sam se iznenadila kada sam je ugledala na polici i odmah zgrabila.
Necu sad da prepricavam o cemu se radi, ali ima svega. Malo je spuki, ali ja volim takve neobicne romane.
Sjajno je napravljena, mislim opremljena, zaista se izdavac potrudio oko korica i svega ostalog sto ide uz to.
Tu su i neke ilustracije koje objasnjavaju cudnovatost te dece, ali... sve je to lepo upakovano.
Da ne pisem da je pisac zgodan do bola.
Ali, tako je to u zivotu: sve se dobro pozenilo. ;)

Poslednja izmena:
Razumemo se! Uzeću knjigu kad tad, samo čekam na neki pogodan trenutak:)

- - - - - - - - - -

Jao al sam se nanizala što bi rekla naša draga Esterka koje nešto nema :( Srećom pa je pratim na Fejsu.
Ovaj Dom gospodjice Peregrin za cudnovatu decu na kupindu 1080 dinara. Koliko li košta u knjižari onda?
Nekad su njige u knjizarama jeftijije, nego ih nema:D

Evo, me iščitavam šta sam propustila od juče. Bila sam kod mojih, s mamom sam juče ponovo brala kupine, mada su još zelene. Bila sam ko ona devojčica što je brala jagode i nešto je ubode, a mislila je da je trava...:rotf: E, mene su kupine celu izbole, po rukama, nogama, čak sam farmerice (stare) pocepala, ali, nije mi žao ni malo. Toliko sam se izduvala, nahodala po planini 4 sata, milina jedna. :zaljubljena: Uveče me je stigao umor, nisam znala za Slepilo, sad mi je žao. Ali, televizor je u tatinoj sobi, ne bih ni gledala tako kasno, bolestan je. Čitala sam malo sinoć pred spavanje Kuću u Kairu, ali, brzo sam zaspala. Nisam ja taj tip. Ja čitam sedeći, a i umor me savladao. Završiću je ovog trenutka. Malo gnjavim jer nisam preterano oduševljena stilom. Ne volim ja previše naracije a premalo upravnog govora, no takve su autobiografije, žena priča svoju priču.
Uzbuđena sam, sutra primam petake i baš se radujem početku školske godine.

Vas je najteze nadoknaditi ako se zapusti forum par dana ;)
Ali opet sa uzivanjem vas prostudirah ;)

Ja sam bila bolesna par dana nikakva, citala nesto u intervalima izmedju spavanja a spavala sam nonstop..
Uzela sad da zavrsim Umberta Eka- Ime ruze(stoji mi 40tak stranica zaturila knjigu i nisam ni procitala) tek sad vidim da su slova jako sitna i uspavljuje me knjiga, i vidim i zasto sam je zaboravila..
Inace volim misticne serije,knjige i filmove ;)
Iskreno jedva cekam da se porodim, jos 15ak dana.. nmg vise sama sebi sam teska.. ne postoji polozaj za mene za citanje.. ali jednostavno ne postoji.
Inace tata ce mi "pokloniti" Gricku Vjesticu, ima celu kolekciju,nisam citala nikad, nije nam davao da mu pipamo taj set neki zeleni povez sa zlatnim slovima. Eno ih dan danas ko iz fabrike.
Procitao je toliko pita da zna napamet, mene iskreno nije toliko zanimalo, bip me uvek strah da ne isprljam knjigu tako da sam forsirala stare korice ;)
Budite mi pozdravljeni..
Oni koji su citali i znaju na sta mislim mogu slobodno da daju misljenje dal je to za citanje ili ne.. Iskreno sad ne znam ni dal cu imati vremena za knjigu..
I kvalitet i kvantitet :flert:

- - - - - - - - - -

Imaćemo još jednu bebeu u Biblioteci :heart: Do sada se, koliko me sećanje služi, rodilo tri bebe.
I sve vole da čitaju, mame su to dokumentovale fotografijama.

Poslednja izmena:
Meni se svidelo ono malo od filma sto sam uspela da vidim, nisam ga pogledala celog. Knjigu jos nisam citala, u vreme kad sam se uhvatila filma,pre koju godinu nisam ni znala da postoji knjiga.
Medjutim bio mi je jako tezak....odustala sam kod scena silovanja, previse mi je bilo. Nikad ne gledam filmove s takvim kontekstom, cak iako nisu vizuelno agresivni.Sama pomisao me odbija.
Nemam snage
Ja ubistvo još i mogu da podnesem, ali silovanje ili bilo koju drugu vrstu iživljavanja nikako :sad2:

Isto vazi i za knjige.
Volela bih da sam ovaj fazon, ali ja ipak sve po malo zabeležim.
Knjige naročito. Fotografije sporadično.

Potpuno si u pravu za Slepilo.

Joj, da znaš da si u pravu za ovo gore, za naše filmove, serije i knjige. Prepuno psovki, groznih scena, silovanja, raznih vrsta maltretiranja, ubistava. Ja sam pre par godina došla u situaciju da zauzmem stav kog sam se uvek užasavala: "Ne gledam domaće filmove". Jer toliko je u jednom periodu bilo takvih, da si jedva mogao da nadješ neki normalan (Zona Zamfirova, npr.). A i u knjigama.... čak ni one što su kao humorističke, ali sa tematikom ovih ratova iz 90-ih... tipa Dežulović, Jergović (izvini, Lamar) Ante Tomić i drugi... ništa tu meni nije smešno. Meni sve to izaziva užasnu teskobu i otpor.

A Saramaga ću tek čitati. Do sada sam pročitala samo Sedam sunaca..., pa ću dalje polako
Msm, reći ću samo :ljutka:

Dom gospodjice Peregrin za cudnovatu decu upravo citam.
Nisam je kupovala, nasla sam je u biblioteci. Prosto sam se iznenadila kada sam je ugledala na polici i odmah zgrabila.
Necu sad da prepricavam o cemu se radi, ali ima svega. Malo je spuki, ali ja volim takve neobicne romane.
Sjajno je napravljena, mislim opremljena, zaista se izdavac potrudio oko korica i svega ostalog sto ide uz to.
Tu su i neke ilustracije koje objasnjavaju cudnovatost te dece, ali... sve je to lepo upakovano.
Da ne pisem da je pisac zgodan do bola.
Ali, tako je to u zivotu: sve se dobro pozenilo. ;)
Naslov je takava da bih odmah da je čitam :)

Wild, ja sam čitala nedavno Dom gospođice Peregrin za čudnovatu decu, i neobična jeste ali nije nista spektakularno. Mislim da je i ta cena na Kupindu visoka. Ja sam se ranije lomila da li da je kupim ili ne (ja sam je pozajmila), i mogu da kažem da je sasvim ok uzeti je iz biblioteke i pročitati.

I Rusku zimu sam čitala početkom godine. Ne znam ko je pitao i pričao za istu, ali i ona je malo izvikana. Može da se čita, ali nije baš zanimljiva na svakoj strani da ne možeš da se odvojiš od nje. Još jedna je od knjiga koja se sastoji iz priče u prošlosti i sadašnjosti (meni je deo koji se odvija u u prošlosti bio bolji).

A i što se tiče beleženja pročitanih knjiga, od skoro sam to počela da radim. Ranije to nisam radila, ali pošto više nemam pojma šta sam čitala (i kada), nedavno sam napravila spisak. Tražila sam i ovde na forumu šta sam rekla da sam čitala, jer više nisma mogla da pohvatam sve.

A pročitala sam Kuću tajni, Kejt Morton. Filmska ekipa želi da snimi film o događaju ( koji se desio na jednoj zabavi) i zbog toga dolaze kod Grejs, koja je bila kućna pomoćnica porodice oko koje se priča vrti. Prevashodno knjiga opisuje upravo period od kada je Grejs postala služavka, i kroz vreme prati se šta se sve dešavalo sa porodicom, Grejs... Ima povremeno i događaja koji se odvijaju u sadašnjem trenutku, a oni su vezani za to što Grejš priča Ursuli (koja režira film), a tu će biti i glumica koja treba da glumi Grejs. Moram da priznam da mi je na momente bilo baš fino dok sam čitala, ali onda su mi pojedine stvari bile veoma dosadne. Nekad sam imala utisak da strana nema kraja. Neuobičajen je format knjige (skoro A4) i još slova nisu baš velika, tako da je malo potrajalo čitanje 400 i nešto strana. Utisak je da je ova knjiga za onu rubriku 'za iz biblioteke'. Ovo je prva knjiga Kejt Morton koju sam pročitala, i ne mogu da uporedim sa preostale dve kod nas objavljene, ali bez obzira što ova nije ništa posebno po mom mišljenju, čitaću i te dve nekad ( Zaboravljeni vrt imam, a Davne sate kad mi dođe pod ruku).

A sad ću da čitam dva trilera. Proročanstvo Romanov, Stiv Beri i Otadžbina, Robert Heris. Od nešto više od trideset knjiga pročitanih od početka godine, videla sam da nisam pročitala nijedan triler, pa ću sad to. Mada, čula sam da je Otadžbina malo dosadna (to sam saznala tek pošto sam je pozajmila), pa ću ipak prvo ove Romanove.

Poslednja izmena:
Ових дана се појавио и наставак романа Дом госпођице Перегрин за чудновату децу, Град пустодуха. И нашао је своје место у врху мог списка за куповину.

Ових дана се појавио и наставак романа Дом госпођице Перегрин за чудновату децу, Град пустодуха. И нашао је своје место у врху мог списка за куповину.

Procitala sam Dom gospodjice Peregrin za čudnovatu decu (uzela sam i biblioteke), zaista je dobra vest da ima uopste nastavak romana, pogledacu sutra da li imaju, ukoliko ne, gde mogu da narucim?
Imam posla, ako ti nije tesko, ostavi mi link:)
:bye:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back