Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Iz tatine i mamine biblioteke, izdata 60-tih u Jugoslaviji, verovatno ces naci u biblioteci.

Ja sam o ovom romanu pisala (ima tome, ne mogu da trazim post, ali je prosao nezapazeno, izgleda zavisi KO preporucuje...) i nema veze sa Budenbrokovima, ne znam ko je tako nesto najavljivao. Mada, sto ljudi sto cudi.
Knjiga je predivna, kuriozitet, sestra koja se nigde nije mogla "udenuti" i kriticki je posmatrala procese provodadzisanja, aktivno ucestvovala u njima, hrabrila, nekad kritikovala ali uglavnom u potaji, najbolje je prošla, a skoro otpisana:lol:

Ja sam o ovom romanu pisala (ima tome, ne mogu da trazim post, ali je prosao nezapazeno, izgleda zavisi KO preporucuje...) i nema veze sa Budenbrokovima, ne znam ko je tako nesto najavljivao. Mada, sto ljudi sto cudi.
Knjiga je predivna, kuriozitet, sestra koja se nigde nije mogla "udenuti" i kriticki je posmatrala procese provodadzisanja, aktivno ucestvovala u njima, hrabrila, nekad kritikovala ali uglavnom u potaji, najbolje je prošla, a skoro otpisana:lol:
Eto, ja sam propustila, nisam ranije pazljivo zalazila na deo o knjigama. Da jesam, ne bih ovo nikako propustila:)
Moraci izgleda da pod stare godine postanem clan biblioteke, ipak se ne isplati kupovati bas svaku knjigu, a nekih skoro pa da i nema.

- - - - - - - - - -

Nasla sam ja u nekom starom izdanju Spiegla ( valjda je od 1965) da je izdavacka kuca u Nemackoj ovaj roman reklamirala
kao Budenbrokove na japanski nacin, ali i sam kriticar iz Spiegla kaze da nema nikakve veze, ali da se isplati citati knjigu.

Smrt djevojčice sa žigicama – Zoran Ferić, VBZ 190 str.
http://www.lupiga.com/knjige/smrt-djevojcice-sa-zigicama

Hrvatski Tvin Piks. Niti sam volela tu seriju niti onda može da mi se sviđa nešto što se na takvu priču oslanja.
Knjiga počinnje smrću šestogdišnje devojčice. Samo je to bilo dovoljno da me odbije od čitanja. Dodatno je još što se po meni o toj smrti ne piše sa odgovarajućim pijetetom već...
Sve u svemu odustala.

- - - - - - - - - -

Onda ja ovo moram da čitam pošto sam hard kor fan Tvin Piksa :D
Doduše mislila sam da Ferića više neću čitati. Imam jedan njegov roman, Djecu patrasa i čitala sam je prvi put pre neke tri godine i baš mi se svideo roman. Dala sam mu 4/5. I pre mesec dva onako iz dosade uzmem da ponovo iščitam i budem u fazonu, koja debilnost, na koju foru sam ja ovome dala 4 :(

Pročitala sam Ljubav u doba kolere i počela Avanture nevaljale devojčice, kad sam već u tom podneblju.

Mrs.Bi, pisala sam ja ovde o ''Projektu:sreća''; jedna od retkih 'priručnih' knjiga koja mi je bila ok. Samo su mi ona poglavlja o religiji i duhovnom životu bila dosadna, ne volim da čitam o tome.

Nemojte ovde da pišete šta nameravate da uzmete iz biblioteke, odmah će se razgrabiti :D

Koga mrzi da čita :mrgreen:

Veceras
SLEPILO - RTS 1, 23.15

Apokaliptična drama "Slepilo" (2008) adaptacija je istoimenog romana nobelovca Žozea Saramaga koji je, uprkos protivljenju svojih lekara, otputovao na premijeru filma na Kanskom festivalu. Svet potresa epidemija naglog slepila, koja nije zaobišla ni oftamologa, kojeg, zajedno sa suprugom, šalju u karantin. Pošto u bolnici nema čuvara, među pacijentima nastupa anarhija, što koristi grupa nasilnika, na čelu s konobarom kriminalcem, da bi zavela tiraniju. Uspevaju da se dokopaju oružja i primoraju ostale pacijente da rade za njih i da im daju svoju hranu. Jedina koja sve može da zaustavi je doktorova žena - razloge možda i nagađate... Meirelješ, proslavljen "Gradom boga" (2002) i "Tihim baštovanom" (2005), snimao je "Slepilo" po rodnom Brazilu, ali i u Kanadi i u Urugvaju.

Režija: Fernando Meirelješ. Igraju: Mark Rufalo, Džulijen Mur, Gael Garsija Berenal, Deni Glover, Sandra O...

Veceras
SLEPILO - RTS 1, 23.15

Apokaliptična drama "Slepilo" (2008) adaptacija je istoimenog romana nobelovca Žozea Saramaga koji je, uprkos protivljenju svojih lekara, otputovao na premijeru filma na Kanskom festivalu. Svet potresa epidemija naglog slepila, koja nije zaobišla ni oftamologa, kojeg, zajedno sa suprugom, šalju u karantin. Pošto u bolnici nema čuvara, među pacijentima nastupa anarhija, što koristi grupa nasilnika, na čelu s konobarom kriminalcem, da bi zavela tiraniju. Uspevaju da se dokopaju oružja i primoraju ostale pacijente da rade za njih i da im daju svoju hranu. Jedina koja sve može da zaustavi je doktorova žena - razloge možda i nagađate... Meirelješ, proslavljen "Gradom boga" (2002) i "Tihim baštovanom" (2005), snimao je "Slepilo" po rodnom Brazilu, ali i u Kanadi i u Urugvaju.

Režija: Fernando Meirelješ. Igraju: Mark Rufalo, Džulijen Mur, Gael Garsija Berenal, Deni Glover, Sandra O...
Vecina nas je Slepilo citala, nisam sigurna da to moze da bude dobar plot ( pattern= potka?) za film.
I nije rec o svetu nego o nekom imaginarnom, apstraktnom mestu u kome su ljudi iznenada oslepili.
Ali kome je dostupno, neka gleda, ja na srecu ili nazalost ne mogu.
A i tako vise uopste i ne gledam nista na TV. samo vesti , a i to kad "stignem".

Inace ( nezavisno do ove tvoje preporuke) nikada ne zelim da gledam film posle procitane knjige. Obrnuto jeste cest slucaj. ali
obicno shvatim da film nema veze sa knjigom.

Vecina nas je Slepilo citala, nisam sigurna da to moze da bude dobar plot ( pattern= potka?) za film.
I nije rec o svetu nego o nekom imaginarnom, apstraktnom mestu u kome su ljudi iznenada oslepili.
Ali kome je dostupno, neka gleda, ja na srecu ili nazalost ne mogu.
A i tako vise uopste i ne gledam nista na TV. samo vesti , a i to kad "stignem".

Inace ( nezavisno do ove tvoje preporuke) nikada ne zelim da gledam film posle procitane knjige. Obrnuto jeste cest slucaj. ali
obicno shvatim da film nema veze sa knjigom.

Nije preporuka. Da sam gledala film onda bih mogla da preporucim, ili ne. Ovo je samo informacija.
A slažem se da film nema u najvećem broju slučaja nema veze sa knjigom, i uvek se razočaram, ali volim da pogledam i uporedim svoj doživljaj knjige, sa doživljajem reditelja npr..
U konkretnom slučaju, me eto baš zanima da li će u filmu likovi imati imena...?

Nije preporuka. Da sam gledala film onda bih mogla da preporucim, ili ne. Ovo je samo informacija.
A slažem se da film nema u najvećem broju slučaja nema veze sa knjigom, i uvek se razočaram, ali volim da pogledam i uporedim svoj doživljaj knjige, sa doživljajem reditelja npr..
U konkretnom slučaju, me eto baš zanima da li će u filmu likovi imati imena...?
Ima taj autor ( knjizevnik ) i knjigu sa nazivom Sva imena;)
Ako imas vremena pogledaj film pa reci kako ti se cini:)

Male ženomrzačke priče, Patriša Hajsmit
Plavi jahač, nepunih 100 strana

Stivo za citanje uz dorucak i kafu (makar u mom slucaju) ali se posle tek o tome razmislja. Skup zenskih zlobnosti i ludosti.
Sa umetnickog stanovista odlicna, ali je ono zensko u meni kocilo da mi se te male zenske istorije potpuno svide. :)

I zvanicno da kazem da nisam ni kofere izvadila, a prekosutra ranom zorom krecemo. Danas sam imala seriju rastanaka sa prijateljima i sva sam 'onako'.

Divna stvar ovaj forum koji sam tek sad otkrila. Zejdi Smit, O lepoti, upravo sam je završila, skoro na nivou Belih zuba, njenog prvog romana.
Oduševilo me ovo o Satoriju Srđana Srdića. Jedna od najtužnijih knjiga koje sam pročitala, kao da ju je napisao neko ko nije iz ove zemlje. Čitala sam je više puta, sve u strahu da nešto ne propustim. Sad dolaze na red Sagorevanja, njegova nova knjiga priča, pre toga Popularna muzika iz Vitule MIkaela Niemija, i tako redom.

Mazy, dobrodošla na forum i u našu kafe Biblioteku (kafe jer pišemo o raznim stvarima koje nisu obavezno u vezi sa knjigama, ali jesu u vezi sa nama :)).

Pročitala sam Ljubav u doba kolere i počela Avanture nevaljale devojčice, kad sam već u tom podneblju.

Mrs.Bi, pisala sam ja ovde o ''Projektu:sreća''; jedna od retkih 'priručnih' knjiga koja mi je bila ok. Samo su mi ona poglavlja o religiji i duhovnom životu bila dosadna, ne volim da čitam o tome.

Nemojte ovde da pišete šta nameravate da uzmete iz biblioteke, odmah će se razgrabiti :D
Ne sećam se da si pisala o Projektu: sreća, ali sam sada pretražila i jasno mi je zašto: jer si pisala pre skoro 3 godine, još u prvom delu Biblioteke. A i teže je pamtiti knjige koje nismo čitali. Jedino kad puno vas piše o istoj knjizi pa se puno pominje. Ali i posle stotinjak pročitanih strana mogu da se složim s tobom. Biću slobodna da citiram tvoj komentar http://forum.krstarica.com/showthread.php/90316-Biblioteka?p=19402127&viewfull=1#post19402127, a i da preskočim ta poglavlja o religiji jer u mom životu toga nema.

’’Projekat: sreća’’ Grečen Rubin (Ili, zbog čega sam tokom jedne godine pokušavala jutrom da pevam, da raspremam plakare, da budem korektna i u svađi, čitam Aristotela i uopšte više da se zabavljam), Laguna, 340 str.
Ova knjiga je svrstana u popularnu psihologiju, ali nema toliko teoretisanja i filozofiranja već su to više praktični primeri iz autorkinog života, što je mnogo zanimljivije i korisnije. Podseti nas da je ono što činimo svakog dana važnije od onog što radimo povremeno i da treba živeti u sadašnjosti (čemu lično nisam sklona ). Uglavnom opisuje svakodnevne, domaće situacije (sa mužem, decom, roditeljima, prijateljima) i način na koji pokušava da unapredi kvalitet svog života. Dobra strana knjige je to što može da ima podsticajno dejstvo na nas čitaoce, ali mana je to što se veoma brzo zaboravi , npr. nemoj da zvocaš mužu :zcepanje:

Kako ti se svidela Ljubav u doba kolere?

Ja danas ništa nisam čitala (ne računajući jučerašnje novine). Ne računam još da sam na odmoru, tek je vikend, a odmor od ponedeljka. Muž pomenuo mogućnost da ipak dobije odmor, pa sam se ja momentalno naložila da odemo na more. Ne mora 10 dana, može i 7. Jednom smo išli na 5, bilo nam i to dovoljno (kad nije moglo više).
Zadovoljavajuće sam iskoristila dan, odšetala sam do jednog dela Zemuna (Ćukovac, ako nekog zanima), da vidim gde se ulazi u zgrade koje se vide gore na bregu odozdo sa raskrsnice Vrtlarske, Ivićeve, Bežanijske i Ugrinovačke i otkrila divan miran kraj, sa predivnim pogledom na grad. I opet sam maltretirala jadnog psića, da šeta onoliko (više od 5 km po google mapama, ali ne mogu da ucrtam muvanje po tim kratkim, uskim uličicama). Posle sam išla do roditelja, sredjivali drva, pa posle s ćerkom da nešto kupi, pa smo u povratku kupile roštilj jer ništa nisam skuvala....

Poslednja izmena:

Veceras
SLEPILO - RTS 1, 23.15

Ja bih gledala, ali ne verujem da ću izdržati posle uzbudljivog dana..

Meni se svidelo ono malo od filma sto sam uspela da vidim, nisam ga pogledala celog. Knjigu jos nisam citala, u vreme kad sam se uhvatila filma,pre koju godinu nisam ni znala da postoji knjiga.
Medjutim bio mi je jako tezak....odustala sam kod scena silovanja, previse mi je bilo. Nikad ne gledam filmove s takvim kontekstom, cak iako nisu vizuelno agresivni.Sama pomisao me odbija.
Nemam snage

Onda ja ovo moram da čitam pošto sam hard kor fan Tvin Piksa :D
Doduše mislila sam da Ferića više neću čitati. Imam jedan njegov roman, Djecu patrasa i čitala sam je prvi put pre neke tri godine i baš mi se svideo roman. Dala sam mu 4/5. I pre mesec dva onako iz dosade uzmem da ponovo iščitam i budem u fazonu, koja debilnost, na koju foru sam ja ovome dala 4 :(

I ja sam fan Tvin Piksa.
Nikad nisam cula za tog Ferica?
U medjuvremenu procitala jedan trilercic Linvuda Barklija ``Opasno blizu``.
Nisam uspela da provalim sve do kraja sta je u pitanju. Uglavnom bas ga je ``umrsio``. Pa ko voli...

Uzeh i Dom gospodjice Peregrin za cudnovatu decu i meni se dopada. To sam i ocekivala.
Ceka me Toni Morison i njena Ljubav. I onda zavrsavam sa biblioteckim knjigama.
Ove moje samo ``pogledujem`` i nasladjujem se kao parcadima torte koje cekaju da budu pojedene tj. procitane, ako znate sta mislim...

Vas je najteze nadoknaditi ako se zapusti forum par dana ;)
Ali opet sa uzivanjem vas prostudirah ;)

Ja sam bila bolesna par dana nikakva, citala nesto u intervalima izmedju spavanja a spavala sam nonstop..
Uzela sad da zavrsim Umberta Eka- Ime ruze(stoji mi 40tak stranica zaturila knjigu i nisam ni procitala) tek sad vidim da su slova jako sitna i uspavljuje me knjiga, i vidim i zasto sam je zaboravila..
Inace volim misticne serije,knjige i filmove ;)
Iskreno jedva cekam da se porodim, jos 15ak dana.. nmg vise sama sebi sam teska.. ne postoji polozaj za mene za citanje.. ali jednostavno ne postoji.
Inace tata ce mi "pokloniti" Gricku Vjesticu, ima celu kolekciju,nisam citala nikad, nije nam davao da mu pipamo taj set neki zeleni povez sa zlatnim slovima. Eno ih dan danas ko iz fabrike.
Procitao je toliko pita da zna napamet, mene iskreno nije toliko zanimalo, bip me uvek strah da ne isprljam knjigu tako da sam forsirala stare korice ;)
Budite mi pozdravljeni..
Oni koji su citali i znaju na sta mislim mogu slobodno da daju misljenje dal je to za citanje ili ne.. Iskreno sad ne znam ni dal cu imati vremena za knjigu..

Da sam znala da ce Bekstvo iz harema da me smori toliko ne bih ni uzela..Zapravo smara me ta konstantna erotika, skoro na svakoj strani..
Ja rekoh mozda ima malo, ajd dobro, kad ono ...:roll:
Vrlo retko ostavljam zapocete knjige, skoro nikad, i ovu cu zavrsiti (iako mi zbog nezaint.sporo ide) :roll:

Na lag. sajtu pise da je zanr drama, avanturisticki, erotski..za sada samo videh ovo poslednje..

Ja sam bila bolesna par dana nikakva, citala nesto u intervalima izmedju spavanja a spavala sam nonstop..
Uzela sad da zavrsim Umberta Eka- Ime ruze(stoji mi 40tak stranica zaturila knjigu i nisam ni procitala) tek sad vidim da su slova jako sitna i uspavljuje me knjiga, i vidim i zasto sam je zaboravila..
Iskreno jedva cekam da se porodim, jos 15ak dana.. nmg vise sama sebi sam teska.. ne postoji polozaj za mene za citanje.. ali jednostavno ne postoji.
Inace tata ce mi "pokloniti" Gricku Vjesticu, ima celu kolekciju,nisam citala nikad, nije nam davao da mu pipamo taj set neki zeleni povez sa zlatnim slovima. Eno ih dan danas ko iz fabrike.
Procitao je toliko pita da zna napamet, mene iskreno nije toliko zanimalo, bip me uvek strah da ne isprljam knjigu tako da sam forsirala stare korice ;)
Budite mi pozdravljeni..
Oni koji su citali i znaju na sta mislim mogu slobodno da daju misljenje dal je to za citanje ili ne.. Iskreno sad ne znam ni dal cu imati vremena za knjigu..

Ma citaj 2 nedelje pred porodjaj sta ti dusha zeli i da nam rodis zdravo dete, pametno, na mamu lepo i vispreno ( tatu ne poznajemo pa i nema veze)
i da nam se pridruzi ovde sa nekih svojih 17-18 godina:heart:

Meni se svidelo ono malo od filma sto sam uspela da vidim, nisam ga pogledala celog. Knjigu jos nisam citala, u vreme kad sam se uhvatila filma,pre koju godinu nisam ni znala da postoji knjiga.
Medjutim bio mi je jako tezak....odustala sam kod scena silovanja, previse mi je bilo. Nikad ne gledam filmove s takvim kontekstom, cak iako nisu vizuelno agresivni.Sama pomisao me odbija.
Nemam snage

Razumem te potpuno, ja ni knjige ne citam gde su neki ratni zlocini ( ili bilo kakvi zlocini) tema, a filmovi o silovanjima , narrocito
na Balkanu gde lipe uvek najlepse mirishu;) postali su neka moda, trend.

Medjutim u samoj knjizi Slepilo silovanje je nesto sto i ne registrujes dok citas knjigu, ima mnogo vecih gadosti pri cemu knjiga
nija pisana da bi citalac perverzno uzivao u nekim gadostima nego je tema covekova zelja da vlada nad slabima, nemocnima, da ih
ugnjetava, vecita zelja za vlascu, moci pa neka je i ostrvo gubavih.

Budite mi pozdravljeni..

Makice, brojiš sitno. Uzivaj u tim danima, jer kad dodje beba mnogo ćeš manje stizati da čitaš. Ne plašim te, nego i ako budeš imala vremena, mnogo će ti veće uživanje biti gledaš u bebu negu u knjigu. Oni su jedno predivno čudo. :heart2:
Ja nisam čitala Gričku vješticu, ali sam čitala Gordanu od istog pisca. S tim što nije knjiga nego je izlazilo u obliku roto romana, a moja mama je to kupovala i ima tako ceo roman.
gordana-marija-juric-zagorka-slika-1433995.jpg

(ovo je sa neta, ja moje nisam slikala)
I ja sam to čitala baš kad sam rodila svoje prvo dete. Bilo mi zgodno, presavijem, pa u jednoj ruci mogu da držim dete u drugoj roman. Kakva požrtvovana majka, da se ničeg ne odreknem. I ništa mu nije falilo. Evo ga prav, zdrav, završava fakultet, ljubi ga majka!

A što se samog romana tiče... šta ja znam. Nisam ga završila. Odužilo se, pa se samo redjaju neke spletke na hrvatskom dvoru kralja Matije Korvana, nekako se sve jedno isto vrtelo u krug.
A vidi što ga izdavač nahvali: http://www.knjizara-sigma.rs/kupi/gordana-1-12-marija-juric-zagorka-389375 ali to mu je posao, kako drukčije da proda komplet od 11.000 dinara.
Probaj, pa vidi kako će ti ići. Možda je Grička vještica zanimljivija, možda će tebi leći u ovom momentu, a ako ti ne bude po volji, uvek možeš da odustaneš.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back