Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Elem, moj izveštaj - pošto me je ova kišurina omela u nekim drugim planovima, posvetila sam se čitanju
i završih "Svetlost severa". Fascinirana sam knjigom! A i time što je taj devojčurak od 16, 17 godina tako zreo,
i nažalost mora da se suoči sa mnogim lošim stvarima, ali mi je drago što se na kraju posvećuje boljem životu, onakvom
kakav ona želi...
I ne samo to - samo čitanje knjige traži određenu dozu zrelosti, ja sam čak prvo mislila da je u pitanju tinejdžerska knjiga,
ali zapravo je za odrasle...

Ne znam šta ću dalje čitati - ima više opcija...

Moj čiklit se zove Nisi onaj koga želim, Aleksandra Poter. Naše mlade kolezinice su koliko vidim dosta čitale od dotične i ista je solidno prihvaćena.

U skladu sa tim moj zaključak ima dve opcije.

Opcija 1: omatorila sam baš, baš (nije da nije :sad2:)

Opcija 2 : ovo joj i nije nešto. U stvari nije ništa. Sve mislim sad će nešto zanimljivo... malko smešno... ili bilo šta ok. Al' nema...

Setila sam se Kise i Poplave Dobrila Nenadica zbog ove elementarne nepogode sto nas je sve snasla.
Boze, kako taj covek pripoveda. Da ne govorim o Doroteju.
Citala sam ga pre jedno petnaestak godina i jos pamtim te opise i radnju.

Dorotej :ok: :heart: Ja sam se opasno oduševila.Kada bih pravila neku moju sveukupnu top listu pročitanih knjiga, imala bi svoje mesto. Mada i tom čitanju ima, pa ne petnaest, verovatno deset godina.

Ko zna šta bih sada rekla. Mada, i tada sam već bila matora, verovatno se ne bi mnogo promenio utisak.

Posle sam čitala još jednu Nenadićevu. Ne sećam se imena, ali se radi o zidanju Smederevske tvrđave. Lepa, ali ni blizu Doroteju.

Moj čiklit se zove Nisi onaj koga želim, Aleksandra Poter. Naše mlade kolezinice su koliko vidim dosta čitale od dotične i ista je solidno prihvaćena.

Opcija 2 : ovo joj i nije nešto. U stvari nije ništa. Sve mislim sad će nešto zanimljivo... malko smešno... ili bilo šta ok. Al' nema...

Ja moram da se nadovežem na ovaj komentar o mladim koleginicama, ali u jednom drugom kontekstu. Svi znate da ja kad ne čitam - pišem. Uglavnom crtice iz života, tj. spamove. :zper:
Sinoć na onom koktelu bila i torta, presvučena fondanom (ukusa kao papir), odgovarajuće boje, sa adekvatnim znakom i brojem (60 godina firme) pa tako komentarišem sa jednim kavaljerom kako su torte sve lepše na oko i sve lošijeg ukusa. Te ispričam kako sam se osramotila jer sam za godišnjicu braka mojih roditelja naručila tortu iz obližnje poslastičarnice koja se zove čoko-orah torta, a oraha, a bogami, ni čokolade tu nije bilo. A za poslastičarnicu sam se raspitivala u kraju, pa mi jedna mlada žena što je išla sa mnom na jogu reče da je jela njihove torte, pa i sama naručivala i da je vrlo zadovoljna. Posle me pitala kako sam bila zadovoljna, ja iskreno rekla da nisam, onda njoj bilo neprijatno, pa meni bilo neprijatno što je njoj bilo neprijatno....
.... i u tom momentu dok sam to pričala, palo mi je na pamet da žena možda i nije u životu jela pravu domaću tortu od čokolade i oraha, pa i ne zna kakav ukus treba da ima, pa bila zadovoljna time što su joj tamo isporučili.
Malo duža priča da bih povukla paralelu sa tvojim mladim koleginicama, koje možda u životu nisu ništa bolje ni interesantnije čitale, pa im je Aleksandra Poter zanimljiva i smešna.

Ja sam izgleda više za ovakve kratke forme.
A nije da mi nije padalo na pamet da napišem. Čak mi je jedna drugarica, koja je uživala u mojim mailovima, predložila da, ako ne znam o čemu bih pisala, uzmem njen život kao inspiraciju jer je zaista bogat, raznovrstan i zanimljiv :D
Možda jednog dana...
U poslednje vreme sam se bavila drugim stvarima (vidi naredni post :))

Poslednja izmena:
Divno, bas je velika kuhinja , jesu li i ti plakari na drugom zidu isto kuhinjski? Tu svasta moze da stane, odlicno! Dopada mi se zuta boja za elemente a pogotovo prozor i pogled na terasu :super:

Vec zamisljam kafu na terasi, a iz kuhinje dopire miomiris iz rerne :mljac:
(nikad nista od moje 'dijete')

Nego za knjigu, moze i neki format gde mozes da iskoristis kratku formu (ima bas tih knjiga sastavljenih od poruka, e-mejlova, i sl, a moze i samo kratke crtice-price, pa kad se sve procita ispadne smislena celina).
(sto volim sto sam puna ideja a neko drugi treba da radi hehe, odoh da ne pametujem vise)

Poslednja izmena:
Elem, moj izveštaj - pošto me je ova kišurina omela u nekim drugim planovima, posvetila sam se čitanju
i završih "Svetlost severa". Fascinirana sam knjigom! A i time što je taj devojčurak od 16, 17 godina tako zreo,
i nažalost mora da se suoči sa mnogim lošim stvarima, ali mi je drago što se na kraju posvećuje boljem životu, onakvom
kakav ona želi...
I ne samo to - samo čitanje knjige traži određenu dozu zrelosti, ja sam čak prvo mislila da je u pitanju tinejdžerska knjiga,
ali zapravo je za odrasle...

Ne znam šta ću dalje čitati - ima više opcija...

Ako je u tvojim opcijama ``Cajna ruza`` uzmi nju. Preporucujem je svakome.
Ja sam odusevljena njome... Donelijeva ju je pisala, kao i Svetlost severa koja je i mene odusevila.

Dobro jutro, dobro osvanule devojke, kiša je uglavnom stala, dovojan razlog za osmeh. :srecna:

Bi, kuhinja ti je mnogo lepa, iskorišćen je sav prostor. Žuta je boja radosti i sunca, pa ćeš uvek biti vesela dok kuvaš. Znam da voliš. Super je i ta veza sa terasom, a naročito mi se sviđaju staklene prizme kao detalj.

Pa kad pomenuh kuvanje, odlično ti je poređenje torti i knjiga. Šta će, ne zna, a ne zna da ne zna.

Meni stvarno malo ide na živce to instant sve, torte, kuvanje, knjige, veze i sve ostalo... Niko se ni u šta ne udubljuje, svuda čista površnost. I onda to vreme koje je ušparano instant pristupima, najčešće se potroši na blejanje raznih vrsta.

Sve je u skladu sa onim što sam već rekla, Uf, baš sam omatorila (vežbam za babu, tj. nadžak babu).

Pukovniku nema ko da piše – Gabrijel Garsija Markes, Sezam Book 110 str.
http://www.delfi.rs/knjige/11781_pukovniku_nema_ko_da_pise_knjiga_delfi_knjizare.html

Svedena radnja koja je poslužila da se opiše samoća, beznadežno iščekivanje, ljubav... Dopala mi se. Ništa preterano, ali mi se dopala.

Knjiga ima odličan povez, štampu, korice... izdata je u 2 000 primeraka ou je, prosto neverovatno.
Sve vreme čitanja sam imala utisak da sam je već nekada davno čitala i da sam gledala film. Na kraju knjige (knjiga ima pogovor!) piše da zaista postoji film.

Čitajući ovu knjigu osetila sam prosto nekakav umor od tih silnih revolucija u Latinskoj Americi. Njima život stalno teče između neke dve revolucije. Užasno deprimirajuće.

PS Knjigu sam sinoć pročitala pored dve sveće i baterijske lampe. Nisam imala struje jedno 3-4 sata.

Bi, kuhinja ti je extra. Pa rekla sam ti da je žuta :lol: Meni se sviđa sve, ali najviše pločice.
A što se pisanja tiče, već si dobila dovoljan broj predloga za kratku formu.
Sad se samo prihvati tastature, pisaće mašine, olovke, pera... :D

Tačno tako. Dok sam bila mlađa ja sam gutala sve.U srednjoj i OŠ sam čitala ono što se zvalo "Ljubavni vikend roman". Pa onda Šeldona, Mir-Jam, onu već spominjanu Anđeliku od 10-12 delova, Hornbija... Svašta. Ali sad sam omatorila to je izvesno. Probirljivija sam, ne leže mi više te sasvim lagane knjige, mnogo lakše ostavim knjigu ako mi se ne dopada...

Tako da... Razmljivo je da ove naše mlađe drugarice vole da pročiutaju nešto od te uslovno rečeno lakše literature, ali je razumljivo i da nama starijima to više baš i ne paše.

Divno, bas je velika kuhinja , jesu li i ti plakari na drugom zidu isto kuhinjski? Tu svasta moze da stane, odlicno! Dopada mi se zuta boja za elemente a pogotovo prozor i pogled na terasu :super:

Vec zamisljam kafu na terasi, a iz kuhinje dopire miomiris iz rerne :mljac:
(nikad nista od moje 'dijete')

Nego za knjigu, moze i neki format gde mozes da iskoristis kratku formu (ima bas tih knjiga sastavljenih od poruka, e-mejlova, i sl, a moze i samo kratke crtice-price, pa kad se sve procita ispadne smislena celina).
(sto volim sto sam puna ideja a neko drugi treba da radi hehe, odoh da ne pametujem vise)

Jeste, na drugom zidu su plakari. Prostor je zaista maksimalno iskorišćen. Kad smo kupili stan, moj sin je odmah imao u vidu, kako se dodaje pivo iz frižidera na terasu. Terasa je lepa i velika i mi je mnogo koristimo. A na kuhinjskom prozoru su začinske biljke: bosiljak,

Vanka je baš rešila da mi pomogne u pisanju, puna je ideja. Jeste, sad ima lepih knjiga sastavljenih od tih kraćih formi. Kao npr. Kad duva severac. To mi se baš svidelo.
Za sada mi je dovoljno to što pišem ovde. Nekako se tu "kod kuće". A sve to drugo su nepoznati predeli. :)

Tačno tako. Dok sam bila mlađa ja sam gutala sve.U srednjoj i OŠ sam čitala ono što se zvalo "Ljubavni vikend roman". Pa onda Šeldona, Mir-Jam, onu već spominjanu Anđeliku od 10-12 delova, Hornbija... Svašta. Ali sad sam omatorila to je izvesno. Probirljivija sam, ne leže mi više te sasvim lagane knjige, mnogo lakše ostavim knjigu ako mi se ne dopada...

Tako da... Razmljivo je da ove naše mlađe drugarice vole da pročiutaju nešto od te uslovno rečeno lakše literature, ali je razumljivo i da nama starijima to više baš i ne paše.

Tako sam nekako i ja... i ljubavne romane i Mir-Jam i Andjeliku....
a sada mi se nikako ne da da uzmem onog Saramaga Sedam Sunaca.... kad me knjiga ne privuče od prvih strana, ne kažem da ne može posle da popravi utisak, ali nije to-to kad nema onog da jedva čekam da uzmem knjigu da vidim šta je bilo dalje.

Da ne citiram, nadovezaću se samo... baš ste se napisale od jutros...:lol:
Bi, i moja firma (škola :)) je onomad slavila 60 godina postojanja, ali je naša torta bila veličanstvena, iako kupljena, grilijaš, sa pravim orasima (ja sam pojela 3 parčeta :rumenka:).
Kuhinja ti je prva liga.:super: Ima već 3-4 godine kako mi je muž kupio iste takve pločice, luda sam za njima, ali nikako da ih zalepi, mrzi ga, kaže ništa ne fali ni ovim, a lepili su ih još miji roditelji nepamtimkad.

Što se tiče Poterove i Kizove (uvek ih mešam), nisam se do sada s njima susretala, i kako vidim, nisam mnogo propustila. Matora sam, definitivno, za takve stvari. :(

Što se tiče romana od mejlova, Bi bi prvo morala da nađe švalera, ko u "Kad duva severac"... :lol: Sigurno neće da piše "Kako sam renovirala stan". :)

Ekskurzija je otkazana, tako da ću se za vikend posvetiti Selinu, možda završim danas prvu knjigu Putovanja nakraj noći. Više je muška, ali i ja sam malo muškobanjasta...:zcepanje: Ide nekako, ali nUmem da prepričam ništa...:lol:

PS
Pitam se ko li će da čita ovoliki post...:think: Ja ga sigurno ne bih čitala....rotf:

A šta fali temi Kako sam renovirala stan. Mirka je, po meni, napravila umetničko delo sa temom Adaptacija stana od poda do plafona. Beskrajno zanimljiva, ali i korisna tema. A i nekako mi sve to deluje manje rizično od nalaženja švalera....
Rado, ja sve očekujem da ćeš ti napisati svoje prve utiske o Saramagu Sedam Sunaca... pa me ohrabriti da ga uzmem ili da ga ostavim. Ti si već čitala nekoliko njegovih knjiga? Ja se nešto zaglavila, pa ni tamo ni vamo. Doduše, ja inače kod kuće slabo čitam.

I da, tvoje pločice sigurno čekaju svoj pravi momenat. Znaš i sama da se nekad na to mora sačekati.
Uvek se setim kako smo mi 3 godine tražili stan, pa našli u ulazu pored našeg, pa naš nismo mogli da prodamo, a taj se u medjuvremenu prodao i ja potpuno razočarana dodjem da vidim ovaj i isto veče se slože sve kockice, ljudi hoće zamenu... .... i sve te muke, traženje, gledanje, čekanje, strpljenje je bilo da bismo došli do ovog, koji je mnogo lepši i malo veći od tih koje smo gledali i još smo dobili 2 bonusa: veliku terasu i odličan Roda supermarket preko puta!

Još nas ljudi proglašavali ludima, šta mi tražimo, preterujemo, izvoljevamo, niko toliko dugo nije birao, kakve veze ima strana sveta....

A šta fali temi Kako sam renovirala stan. Mirka je, po meni, napravila umetničko delo sa temom Adaptacija stana od poda do plafona. Beskrajno zanimljiva, ali i korisna tema. A i nekako mi sve to deluje manje rizično od nalaženja švalera....

Ma, ništa ne fali, nego ko bi čitao takav roman....:lol: Jedino slike da gledamo... Od tiraža se živi, dušo...:lol:
Rado, ja sve očekujem da ćeš ti napisati svoje prve utiske o Saramagu Sedam Sunaca... pa me ohrabriti da ga uzmem ili da ga ostavim. Ti si već čitala nekoliko njegovih knjiga? Ja se nešto zaglavila, pa ni tamo ni vamo. Doduše, ja inače kod kuće slabo čitam.
Pa, rekla sam već da sam odložila Saramaga jer je rok u Čitalačkom klubu čak 5. jun, a ja slučajno imam ove iz biblioteke... Nisi pratila...:)
Inače, koliko sam pročitala do sad (pedesetak strana), drugačiji je nego obično. Ni traga od onog Saramaga na kog sam navikla...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back