valaam
Domaćin
- Poruka
- 4.165
А ја мислио на анђеле и небески рај(светлост) и пакао(тама)...Pa nejasno je što nije stvorio ovog dana, već druge nedelje, kad se malo odmorio. Pa je tek onda nasadio vrt u Edenu.![]()
Али може и овако да се протумачи... У почетку, земља је била обавијена густим облацима(вода) и светлост од сунца се пробијала кроз те облаке, али сунце се није могло видети.. Тек када Бог распоређује воду, трећег дана, и облаци се повлаче, сунце зе могло видети(четврти дан). Е сад треба разумети и Мојсија зашто је и због чега написао овакву хронологију стварања... Мишљења сам, да је и сунце створено пре земље или у исто време, али Мојсије наглашава да је сунце створено четвртог дана.. Из два разлога и то:
1. Он "види" појаву сунца тек у четвртом дану, након повлачења облака и
2. У време када је Мојсије писао шестоднев, Јевреје запљускује талас разних врста многобоштва. Нарочито је била развијена астрологија, а главни предмет обожавања код неких Семита, било је сунце, а код других месец или звезде.. Зато, овакво излагање, од стране Мојсија, има чисто религиозноморални и карактер и циљ. Да Семити схвате да и сунце и месец и звезде нису ни творци ни извори живота, него су Божија творевина, чији је циљ да служе осталој творевини(на земљи), а не да буду предмети обожавања. Зато Мојсије и ставља земљу у први план, испред и сунца и месеца..
Е сад и не мора овако да буде, јер је то и неважно. Да Бог сматра да је то од великог и важног значаја за спасење, дао би нам сигурно неко објашњење или сам Мојсије, који је такође био свестан да је извор светлости у ствари сунце. А не мислим да то није знао и да је погрешио, када је рекао да је прво створена светлост, па тек онда сунце.... У Библији је најважнији морални закон, зато нам је до танчина и разјашњен.