BIBLIJA...KOLIKO ZNAMO O NJOJ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Е тако !
Све сам истерао на чистац
- и да ниси верник

Baš mi nije jasno kako si u tome uspeo...Kako si svega ti provalio da nisam vernik...Pa čoveče sve ove godine od kako stoji ova tema svi korisnici zanju da nisam vernik.

- и да Бога замишљаш као аждају

Nisam ja zamišljao pa tvog Boga opisao ovako...

2 Samuilova 22:9...

''Podiže se dim iz nozdrva Njegovih i iz usta Njegovih oganj koji proždire, živo ugljevlje odskakaše od Njega.''

To je Božija reč čoveče...iz božije knjige čoveče...

- и да си заинтересован да ти неко објасни ( али то исказујеш на начин декрета - декрет = дете кретен )

Ovde si totalno omašio ....

A tebi je dekret=dete kreten...da nisi na nečem svega ti...

Реци сад, напиши:
- Локац, схватио сам, потпуно си у праву ! Идем, збогом !
Отиђи, и никада се немој вратити на овај подфорум.

Lokac, shvatio sam da bi najviše voleo da me nema ovde...I moram te razočarati...neću otići...

Кажем, постоји шанса, мала, али ипак шанса.
Да се спасеш човече !

Čega da se spasim čoveče...

Да јбеш жене у коку
а не мушке у вугла,
радзуме ?

A što se ovog prvog tiče ja sam već decenijama ...spašen...ako možeš skapirati...

strogi asketski život, odbijanje posedovanja bilo čega i poštovanje celibata a ne monogamije.
Eseni koji su odbegli u Judejsku pustinju (a zbog čega li) su se uzdržavali od žena...zašto li...
Neki Eseni su ziveli u komunama u celibatu, dok je vecina Esena zivela u normalnim naseljima, i bili su monogamno vencani.

Pitah te ranije pa da opet ponovim...a ko je verski naslednik Esena u današnje vreme...
Nijedna grupa koja je nastala iz Esena nije prezivela do danas.

A što se tiče tvoje tvrdnje ...kao sto su danasnji Hriscani naslednici Sadukeja...
Procitaj prvo sta sam napisao, pa onda odgovori na to.

Do pre dve hiljade godina su postojale 3 verske grupe koje su obozavale Jahvea, i svaka je imala svoje sveto pismo. Eseni su imali 10 Zapovesti sa dodatnim tumacenjima (plemeniti stihovi iz Biblije), Fariseji su imali Bibliju (Tanakh) i dodatna objasnjenja za nju (Misna), i Sadukeji su imali za sveto pismo samo Bibliju (Tanakh).

Sve te tri grupe su nestale pre oko 2000 godina. Pre nego sto se to desilo, iz Fariseja su nastali danasnji rabinski Jevreji, dodajuci na njihove spise- Tanakh i Misnu svoje spise "Gemara". Iz Sadukeja su nastali danasnji Hriscani dodajuci na njihove spise- Tanak svoje spise "Novi zavet", i karaite Jevreji dodajuci na njihov Tanak svoje spise "Jerusah". Iz Esena su nastali Ebioniti, koji su koristili i Ebionitsko Jevandjelje i imali ucenja zapisana u Klimentinskim Omilijama, ali su oni trajali kratko.

Solomon je Sadoka postavio za prvosveštenika a od Sadoka vodi poreklo imena Sadukeji...
Sadukeji su sebe tako zvali zato sto mislili da zive po Bozijim Zapovestima, posto rec "tzadok" znaci "pravednik", isto kao sto su Fariseji sebe tako zvali zato sto su se odvajali od svih koje su smatrali gresnicima, posto "parush" znaci "odvojen", isto kao sto su Eseni nazivali tako jer su smatrali da treba uvek biti blag i milostiv, a to i znaci rec "hasid".

Poslednja izmena:
Neki Eseni su ziveli u komunama u celibatu, dok je vecina Esena zivela u normalnim naseljima, i bili su monogamno vencani.

Samo oni koji su masovno u znak protesta protiv sadukejaca sveštenika Hrama izbegli u pustinju su bili Eseni. Oni koji su ostali i ženili se odbacili su osnovno esensko učenje.

Nijedna grupa koja je nastala iz Esena nije prezivela do danas.

A ovo uprošćeno znači da nema onih koji su nastavili religijsko učenje Esena. Malo čudno kada se ima u vidu da ti ranije napisa...mi Eseni...

Do pre dve hiljade godina su postojale 3 verske grupe koje su obozavale Jahvea, i svaka je imala svoje sveto pismo. Eseni su imali 10 Zapovesti sa dodatnim tumacenjima (plemeniti stihovi iz Biblije), Fariseji su imali Bibliju (Tanakh) i dodatna objasnjenja za nju (Misna), i Sadukeji su imali za sveto pismo samo Bibliju (Tanakh).

Au, šta napisa čoveče. Znači po tvom su Eseni imali njihovo Sveto pismo i to je bilo samo 10 zapovesti...čudna neka Biblija...
I kažeš da su Fariseji imali ...Bibliju (Tanakh) i dodatna objasnjenja za nju (Misna) ...Da li uopšte znaš šta je Mišna...To nije dodatno objašnjenje za BIUbliju-Tanakh. Zašto pišeš o nekim stvarima u vezi sa kojima nemaš elementarnog znanja.
Kada bi znao šta je Talmud ( stariji Vavilonski i Jerusalimski) ne bi ti bilo teško da skapiraš da su sastavni delovii jednog i drugog Mišna i Gemara. Mišna je ono što je kao prvobitno zapisano u vezi sa usmenom treadicijom nekog učenja a Gemara su prosto rečeno komentari Mišne.

Sve te tri grupe su nestale pre oko 2000 godina. Pre nego sto se to desilo, iz Fariseja su nastali danasnji rabinski Jevreji, dodajuci na njihove spise- Tanakh i Misnu svoje spise "Gemara". Iz Sadukeja su nastali danasnji Hriscani dodajuci na njihove spise- Tanak svoje spise "Novi zavet", i karaite Jevreji dodajuci na njihov Tanak svoje spise "Jerusah". Iz Esena su nastali Ebioniti, koji su koristili i Ebionitsko Jevandjelje i imali ucenja zapisana u Klimentinskim Omilijama, ali su oni trajali kratko.

Ala si ti pobrkao pojmove...Kažeš da su Fariseji na Tanakh i Mišnu dodali svoje spise Gemara...Pokušaaj da shvatiš da su Mišna i Gemara ono što čini Talmud a koji je najsvetija Jevrejska knjiga. A današnje hrišćanstvo učenje nije nastalo od sadukejskog učenja jer je hrišanstvo od Judaizma odvoio ...Pavle.

A kažeš da su od Esena nastali Eboniti...Eboniti su prinosili životinjske žrtve u Hramu a Eseni...nisu pa je očito da nisu imali istovetno učenje. Prosto rečeno eboniti su bili oni koji su apsolutno isključivali učenje Pavla. Eboniti su dosledeno držali do svih Mojsijevih zakona koje mu bog objavi. Ovde imaš malo o ...EBONITIMA... pa se malo edukuj i vidi ...neke stvari.

Kažeš da su Eboniti koristili Ebonitsko jevandjelje...Šta znaš o tom jevandjelju...Nije li to možda ono Herbejsko jevandjelje na Isusovom maternjem jeziku aramejskom...a koje je možda Matejevo jevandjelje na herbejskom...A najpre će biti da je Ebonitsko jevandjelje ustvari preradjeno Herbejsko jevandjelje, judaizovano u meri koja je bila potrebna...

Sadukeji su sebe tako zvali zato sto mislili da zive po Bozijim Zapovestima, posto rec "tzadok" znaci "pravednik", isto kao sto su Fariseji sebe tako zvali zato sto su se odvajali od svih koje su smatrali gresnicima, posto "parush" znaci "odvojen", isto kao sto su Eseni nazivali tako jer su smatrali da treba uvek biti blag i milostiv, a to i znaci rec "hasid".

Sadukeji su sebe smatrali sinovima Sadoka...jer je Solomon postavio Sadoka za prvosveštenika hrama...

1 Carevima 2:35...

''Tada postavi car Venaju, sina Jodajevog, na njegovo mesto nad vojskom, a Sadoka sveštenika postavi car na mesto Avijatarovo.''

Samo oni koji su masovno u znak protesta protiv sadukejaca sveštenika Hrama izbegli u pustinju su bili Eseni. Oni koji su ostali i ženili se odbacili su osnovno esensko učenje.

A ovo uprošćeno znači da nema onih koji su nastavili religijsko učenje Esena. Malo čudno kada se ima u vidu da ti ranije napisa...mi Eseni...

Au, šta napisa čoveče. Znači po tvom su Eseni imali njihovo Sveto pismo i to je bilo samo 10 zapovesti...čudna neka Biblija...
I kažeš da su Fariseji imali ...Bibliju (Tanakh) i dodatna objasnjenja za nju (Misna) ...Da li uopšte znaš šta je Mišna...To nije dodatno objašnjenje za BIUbliju-Tanakh. Zašto pišeš o nekim stvarima u vezi sa kojima nemaš elementarnog znanja.
Kada bi znao šta je Talmud ( stariji Vavilonski i Jerusalimski) ne bi ti bilo teško da skapiraš da su sastavni delovii jednog i drugog Mišna i Gemara. Mišna je ono što je kao prvobitno zapisano u vezi sa usmenom treadicijom nekog učenja a Gemara su prosto rečeno komentari Mišne.

Ala si ti pobrkao pojmove...Kažeš da su Fariseji na Tanakh i Mišnu dodali svoje spise Gemara...Pokušaaj da shvatiš da su Mišna i Gemara ono što čini Talmud a koji je najsvetija Jevrejska knjiga. A današnje hrišćanstvo učenje nije nastalo od sadukejskog učenja jer je hrišanstvo od Judaizma odvoio ...Pavle.

A kažeš da su od Esena nastali Eboniti...Eboniti su prinosili životinjske žrtve u Hramu a Eseni...nisu pa je očito da nisu imali istovetno učenje. Prosto rečeno eboniti su bili oni koji su apsolutno isključivali učenje Pavla. Eboniti su dosledeno držali do svih Mojsijevih zakona koje mu bog objavi. Ovde imaš malo o ...EBONITIMA... pa se malo edukuj i vidi ...neke stvari.

Kažeš da su Eboniti koristili Ebonitsko jevandjelje...Šta znaš o tom jevandjelju...Nije li to možda ono Herbejsko jevandjelje na Isusovom maternjem jeziku aramejskom...a koje je možda Matejevo jevandjelje na herbejskom...A najpre će biti da je Ebonitsko jevandjelje ustvari preradjeno Herbejsko jevandjelje, judaizovano u meri koja je bila potrebna...

Sadukeji su sebe smatrali sinovima Sadoka...jer je Solomon postavio Sadoka za prvosveštenika hrama...

1 Carevima 2:35...

''Tada postavi car Venaju, sina Jodajevog, na njegovo mesto nad vojskom, a Sadoka sveštenika postavi car na mesto Avijatarovo.''

e posto si mojsija malo provalio da nije ono sto jeste ajde malo i sadukejce....ovaj zadok sto ga postavi solomon je izgleda laznjak...bitanga neka...ne vodi poreklo od pravih zadoka...aronovih potomaka...gde li su zbrisali pravi aronovci..da nisu oni ti eseni....vidim znas dosta a mene bas interesuje ovaj deo istorije...

Mislim da je lijepo da imamo Esena ovde da kompletiramo šaroliko društvo emaniranja božijega..

Nije li to predivno??

Svak svoju ploču vrti.

hehe

I Esen kaže ono što jest jer Eseni su imali 4 reda i nisu svi bili celibatari.
Neki su se ženili a neki su bili strašni ratnici koji su učestvovali u ratu s Rimljanima i pokazali strahovitu hrabrost i gotovo s smjehom na licu su podnosili mučenje od Rimljana..
Zavređuju moje duboko štovanje ovi ratnici,,,

Poslednja izmena:
e posto si mojsija malo provalio da nije ono sto jeste ajde malo i sadukejce....ovaj zadok sto ga postavi solomon je izgleda laznjak...bitanga neka...ne vodi poreklo od pravih zadoka...aronovih potomaka...gde li su zbrisali pravi aronovci..da nisu oni ti eseni....vidim znas dosta a mene bas interesuje ovaj deo istorije...

Nije Solomon postavio lažnjaka. Naravno po onom kako se navodi u Bibliji. Aron je bio prvi prvosveštenik i prvi je obavljao ono što je Bog zahtevao...

Izlazak 29:9...

''I opaši ih pojasima, Arona i sinove njegove, i metni im kape na glave, da imaju sveštenstvo uredbom večnom. Tako ćeš posvetiti ruke Aronu i sinovima njegovim.''

Shodno tome u ono vreme niko nije mogao biti sveštenik a da nema provereno poreklo od Arona.

A Sadok je to poreklo imao...

1 Dnevnika 24:1-3...

''A među sinovima Aronovim ovo su redovi: sinovi Aronovi behu Nadav i Avijud, Eleazar i Itamar. Ali Nadav i Avijud umreše pre oca svog i nemahu dece; zato biše sveštenici Eleazar i Itamar. I razdeli ih David: Sadoka, koji beše od sinova Eleazarovih, i Ahimeleha, koji beše od sinova Itamarovih, po redu njihovom u službi njihovoj.''

I Bog je bio veoma izričit da samo Sadokovi sinovi mogu da dalje budu sveštenici...

Jezekilj 43:19...

''I sveštenicima Levitima koji su od semena Sadokovog, koji pristupaju k meni, govori Gospod Gospod, da mi služe, daćeš junca za žrtvu za greh.''

Jezekilj 44:15...

''A sveštenici Leviti sinovi Sadokovi, koji izvršavahu šta treba u mojoj svetinji, kad sinovi Izrailjevi zađoše od mene, oni će pristupati k meni da mi služe, i stajaće preda mnom prinoseći mi pretilinu i krv, govori Gospod Gospod.''

Jezekilj 48:11...

''To će biti sveštenicima posvećenim između sinova Sadokovih koji držaše šta sam naredio da se drži i ne zađoše kao drugi Leviti, kad zađoše sinovi Izrailjevi.''

E sada ima onaj problemčić što ti sadukeji nisu priznavali vasksenje...

Dela ap. 23:8...

''Jer sadukeji govore da nema vaskrsenja, ni anđela ni duha; a fariseji priznaju oboje.''

I to je nekako zanimljivo. I komplikuje priču u nekom drugom smislu u vezi sa ...biblijskim prvosveštenicima...

Postanak 14:18...

''A Melhisedek car salimski iznese hleb i vino; a on beše sveštenik Boga Višnjeg.''

P.S. Ovo što sam napisao ne bih napisao da nije bilo tvoje znatiželje izrečene iskreno pa jednostavno nisam mogao da odkuliram. Pozdrav tebi.

Mislim da je lijepo da imamo Esena ovde da kompletiramo šaroliko društvo emaniranja božijega..

Nije li to predivno??

Svak svoju ploču vrti.

hehe

I Esen kaže ono što jest jer Eseni su imali 4 reda i nisu svi bili celibatari.
Neki su se ženili a neki su bili strašni ratnici koji su učestvovali u ratu s Rimljanima i pokazali strahovitu hrabrost i gotovo s smjehom na licu su podnosili mučenje od Rimljana..
Zavređuju moje duboko štovanje ovi ratnici,,,

Izostavio si one...iscelitelje, terapeute tako nekako.

A ko li je bio njihov, Esenski prvosveštenik Mesija u kojeg su verovali...
Šta li o ovom misli ...Esen...

Lupetas gluposti. Osnovno Esensko ucenje je bilo postovanje 10 Zapovesti, a to su Eseni radili sto u naseljima, sto u odvojenim komunama.

Pa nema ni niko ko je nastavio religijsko ucenje Fariseja, ni Sadukeja. Obe te grupe su zajedno sa Esenima nestale, samo sto su te dve grupe izrodile neke druge koje jesu prezivele do danas.
A rekao sam "mi Eseni" jer se ja identifikujem sa Esenima i sledbenik sam Esenstva.

Ako ces da odgovoras na moje pisanje, prvo ga procitaj. Rekao sam da su Eseni verovali (i verujemo) da je Bog Mojsiju dao samo 10 Zapovesti. A Eseni su iz Tanakha prihvatali i koristili kao dobre pouke sve ono sto se ne kosi sa 10 Zapovesti.

To se upravo moze reci za tebe. Fariseji su verovali da je Bog Mojsiju dao Toru (petoknjizje) i Misnu (objasnjenja svih zapovesti iz petoknjizja).

A današnje hrišćanstvo učenje nije nastalo od sadukejskog učenja jer je hrišanstvo od Judaizma odvoio ...Pavle.
Od kakvog Judaizma? Judaizam tad jos nije postojao. Postojali su Eseni, Fariseji i Sadukeji. Hriscanstvo je nastalo iz Sadukejizma, tj. prihvatilo je njihove "svete spise" kao svoje i na njih dodala neke svoje. Kao sto je Rabinski Judaizam nastao iz Farisejstva, tako sto su na njihove "svete spise" dodali neke svoje.

A kažeš da su od Esena nastali Eboniti...Eboniti su prinosili životinjske žrtve u Hramu a Eseni...nisu pa je očito da nisu imali istovetno učenje.
Ne siri dezinformacije. Imamo sacuvane delove iz Ebionitskoj Jevandjelja gde se jasno vidi da su naslednici Esena jer su vrlo protiv ubijanja zivotinja i zrtvovanja u hramu. To tek detaljno objasnjeno u Klimentinskim Omilijama.

Ovde imaš malo o ...EBONITIMA...
Naveo si sajt (ebionite.org) jedne od tri moderne grupe koja sebe naziva "ebionitima", i to onu koja prihvata spise Sadukejizma, kao i Hriscanstvo. Ovi sa ebionite.com su blizi Ebionizmu (kakvo je predstavljeno u izvorima- Ebionitskom Jevandjelju i Klimentinskim Omilijama) iako su dosta gnosticki nastrojeni, dok su najblizi izvornim Ebionitima ovi sa ebionite.net.

http://en.wikipedia.org/wiki/Gospel_of_the_Ebionites

Sadukeji su sebe smatrali sinovima Sadoka...
I zbog toga.

A ko li je bio njihov, Esenski prvosveštenik Mesija u kojeg su verovali...
Šta li o ovom misli ...Esen...
Postoji jedan prorok- Mojsije, kome je Bog dao Svoj Zakon- 10 Zapovesti, i postoje pouke pravednika- na prvom mestu Mojsija, a posle njega Davida, Solomona, Josije, Jeremije, Isaije, i slicno.

Mesija jednostavno oznacava vladarsku titulu, a Eseni nisu imali veze sa svestenicima ili prvosvestenicama tada jer nisu uopste postovali hram.

U Kumranu se pominje "ucitelj pravednosti" ali to nema veze sa Esenima, jer je to bila Sadukejska zajednica, zato se ga i zovu "ucitelj pravednosti", jer je pravednost "sedek", zato su se i Sadukeji tako nazivali u znacenju "pravednici", a i u tom spisu gde se pominje "ucitelj pravednosti" (osnivac Sadukeja), pominje se da je on potomak tog prvosvestenika Sadoka, kog si pomenuo.

Poslednja izmena:
Pa nema ni niko ko je nastavio religijsko ucenje Fariseja, ni Sadukeja. Obe te grupe su zajedno sa Esenima nestale, samo sto su te dve grupe izrodile neke druge koje jesu prezivele do danas.
A rekao sam "mi Eseni" jer se ja identifikujem sa Esenima i sledbenik sam Esenstva.

Zašto konkretno ne kažeš kako se zove verska organizacija čiji si sledebenik...:think1:

Ako ces da odgovoras na moje pisanje, prvo ga procitaj. Rekao sam da su Eseni verovali (i verujemo) da je Bog Mojsiju dao samo 10 Zapovesti. A Eseni su iz Tanakha prihvatali i koristili kao dobre pouke sve ono sto se ne kosi sa 10 Zapovesti.
Upamtio sam ...samo dobre pouke...i kada to sagledah u kontekstu ovog od tebe napisanog...

Deset Zapovesti + svi plemeniti stihovi. Ovi ostali stihovi, koji se kose sa 10 Zapovesti su dodali neki kasniji pisari.

u trenutku se prosvetlih i skapirah ...čije učenje propagiraš.

Ne siri dezinformacije. Imamo sacuvane delove iz Ebionitskoj Jevandjelja gde se jasno vidi da su naslednici Esena jer su vrlo protiv ubijanja zivotinja i zrtvovanja u hramu. To tek detaljno objasnjeno u Klimentinskim Omilijama.

A ovo boldovano me definitivno utvrdjuje u uverenju da slediš učenje...:think:

E sada ovako Esenu. Osnova učenja o 10 božijih zapovesti uz odbacivanje svega ostalog sem ...plemenitih stihova biva suština učenja...čija li...A plemeniti stihovi to su hajde da pogadjam...to je Isusova beseda na gori...
U Bibliji ...O V D E .... i ... O V D E...

Po učenju verske organizacije o kojoj pričam, Eseni su bili...prahrišćani, zar ne...

I treba li da napišem čije učenje slediš Esenu...treba li da pominjem onih Isusovih 12 zapovesti i onu ...proročicu...kako li joj ono beše ime...:think:

Nije Solomon postavio lažnjaka. Naravno po onom kako se navodi u Bibliji. Aron je bio prvi prvosveštenik i prvi je obavljao ono što je Bog zahtevao...

Izlazak 29:9...

''I opaši ih pojasima, Arona i sinove njegove, i metni im kape na glave, da imaju sveštenstvo uredbom večnom. Tako ćeš posvetiti ruke Aronu i sinovima njegovim.''

Shodno tome u ono vreme niko nije mogao biti sveštenik a da nema provereno poreklo od Arona.

A Sadok je to poreklo imao...

1 Dnevnika 24:1-3...

''A među sinovima Aronovim ovo su redovi: sinovi Aronovi behu Nadav i Avijud, Eleazar i Itamar. Ali Nadav i Avijud umreše pre oca svog i nemahu dece; zato biše sveštenici Eleazar i Itamar. I razdeli ih David: Sadoka, koji beše od sinova Eleazarovih, i Ahimeleha, koji beše od sinova Itamarovih, po redu njihovom u službi njihovoj.''

I Bog je bio veoma izričit da samo Sadokovi sinovi mogu da dalje budu sveštenici...

Jezekilj 43:19...

''I sveštenicima Levitima koji su od semena Sadokovog, koji pristupaju k meni, govori Gospod Gospod, da mi služe, daćeš junca za žrtvu za greh.''

Jezekilj 44:15...

''A sveštenici Leviti sinovi Sadokovi, koji izvršavahu šta treba u mojoj svetinji, kad sinovi Izrailjevi zađoše od mene, oni će pristupati k meni da mi služe, i stajaće preda mnom prinoseći mi pretilinu i krv, govori Gospod Gospod.''

Jezekilj 48:11...

''To će biti sveštenicima posvećenim između sinova Sadokovih koji držaše šta sam naredio da se drži i ne zađoše kao drugi Leviti, kad zađoše sinovi Izrailjevi.''

E sada ima onaj problemčić što ti sadukeji nisu priznavali vasksenje...

Dela ap. 23:8...

''Jer sadukeji govore da nema vaskrsenja, ni anđela ni duha; a fariseji priznaju oboje.''

I to je nekako zanimljivo. I komplikuje priču u nekom drugom smislu u vezi sa ...biblijskim prvosveštenicima...

Postanak 14:18...

''A Melhisedek car salimski iznese hleb i vino; a on beše sveštenik Boga Višnjeg.''

P.S. Ovo što sam napisao ne bih napisao da nije bilo tvoje znatiželje izrečene iskreno pa jednostavno nisam mogao da odkuliram. Pozdrav tebi.

mene je i zbunilo ovo sto ezekija kaze u svojoj viziji o trecem hramu u kome ce zadokovi svestenici sluziti vecno...ako su svi oni odvedeni u vavilon i pobijeni ko su pa sad ovi u novom milenijumu...a moraju da budu od aronovog roda....znaci neki istinski kohen je preziveo a i dalje nastavio svoj posao u tajnosti....zato sam pomislila da nisu ti eseni..

e hvala tebi za sve ovo ...

mene je i zbunilo ovo sto ezekija kaze u svojoj viziji o trecem hramu u kome ce zadokovi svestenici sluziti vecno...ako su svi oni odvedeni u vavilon i pobijeni ko su pa sad ovi u novom milenijumu...a moraju da budu od aronovog roda....znaci neki istinski kohen je preziveo a i dalje nastavio svoj posao u tajnosti....zato sam pomislila da nisu ti eseni..

e hvala tebi za sve ovo ...

Koheni su bili Aronovog roda a Eseni ...nisu mogli da ih smisle.

Ma pusti čovjeka neka piše ..

Kad nekto počme nametati onda stvari same od sebe se regulišu a dotle nema ti potrebe na takav način,

Ja kako sam čitao Esen je korektan i to veoma s obzirom na koji način je tretiran ovde od početka..

Stoji da je korektan jer mu ovo ne zameram...

Lupetas gluposti. Osnovno Esensko ucenje je bilo postovanje 10 Zapovesti, a to su Eseni radili sto u naseljima, sto u odvojenim komunama.

jer ovo boldovano i ja napišem ...jednom korisniku...

Esensko učenje je jedna krajnost po mome mišljenju kao i što je krajnost shvatiti ono ljubite svoje neprijatelje doslovce ili okrenite drugi obraz kad vas pljusnu itd

Mnogo je krajnosti plasirano u ovom svjetu a ako smijem da primjetim bez da bude mrtvih a jako je malo balansa unutar krajnosti.

Zašto konkretno ne kažeš kako se zove verska organizacija čiji si sledebenik...
Ne pripadam nijednog formalnoj organizaciji, samo sledim Esenstvo.

u trenutku se prosvetlih i skapirah ...čije učenje propagiraš.
Esensko.

A plemeniti stihovi to su hajde da pogadjam...to je Isusova beseda na gori...
Zapravo, nisam nesto odusevljen Isusom, nisam uopste mislio na bilo kakve njegove reci, nego na mnoge plemenite stihove u kojima su zapisane reci Mojsija, Davida, Isaije itd.

I treba li da napišem čije učenje slediš Esenu...treba li da pominjem onih Isusovih 12 zapovesti i onu ...proročicu...kako li joj ono beše ime...:think:
Moram reci da ne znam o cemu pricas. Jedini prorok je Mojsije, a Eseni su njegovi istiniti sledbenici. A za nekakvih "Isusovih 12 zapovesti" prvi put cujem (a i nebitno je, posto nit prihvatam Isusa, niti ikakvu prorocicu) cak ni ne prihvatam pricu o 12 plemena.

Eleleth:
Esen imam jendo pitanje

Je li Johanan Krstitelj bio Saducej??
Ne znam, mozda jeste, u celibatskom redu.

Esensko učenje je jedna krajnost
Po cemu?

Poslednja izmena:
Meni je jako zanimljivo da Eseni su inače promatrali i nebo zvjezde i bavili se matematikom što je vrlo pohvalno no nisu uvijdeli da priroda cjela oko njih se kosi s njihovim svjetonadzorim..

Cjela priroda sjedinjuje parove suprotnosti,,

Interesantan je taj kult majke zemlje a osnove majke zemlje se ne razuumiju..

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back